základní skupiny - skupina C, 2. kolo
14.06.2012 18:00 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Italové nevyužili převahy a s Chorvatskem jen remizovali

Italové dávali od prvních momentů jasně najevo, že dnes chtějí vyhrát a před přestávkou je k cíli přiblížil výborný přímý kop veterána Pirla. V druhé půli pak moc nenasvědčovalo tomu, že by se osmnáct minut před koncem měl postarat o vyrovnání Mandžukić, který tak Chorvaty přiblížil postupu z nabité skupiny.

Už ve třetí minutě zkoušel své štěstí Balotelli, který z otočky ve vápně střílel přes Ćorluku metr vedle pravé tyče. Svou převahu mohli Italové prezentovat úspěchem v jedenácté minutě, kdy Balotelli prohospodařil spoustu prostoru ve vápně a míč se se štěstím odrazil k Marchisiovi, který zpoza vápna vyslal prudkou ránu pár decimetrů nad břevno.

Další nebezpečí před chorvatskou brankou přišlo po pěti minutách a byl to opět útočník Manchesteru City, který si mohl zakrývat tvář, když ze čtrnácti metrů mířil přímo do Pletikosy. Chorvaté si uvědomili, že musí zpevnit svou hru od zálohy a Italové tak začali mít potíže s přechodem do útoku. Když už se k vápnu dostali, narazili na dobře organizovanou obranu.

Až ve 33. minutě tak propadl balón do vápna ke Cassanovi, který z těžkého úhlu nezamířil přesně ke vzdálenější tyči. Podstatně výraznější šance přišla osm minut před koncem poločasu, když se zpracováním v šestnáctce zbavil Srny Marchisio a měl před sebou samotného brankáře. Jenže Pletikosa předvedl hned dva dech beroucí zákroky a udržel čisté konto.

Následovaly pouhé dvě minuty a chorvatský faul těsně před vápnem na Chielliniho. Přímý kop rozehrávala legenda Andrea Pirlo, která parádně stočila balón k bližší levé tyči a zaslouženě se tak Itálie dostala do vedení ještě před přestávkou.

Po změně stran se chtěli v dobrém světle uvést i Chorvaté, ale na začátku druhé minuty nedal Modrić projektilu z osmnácti metrů patřičnou razanci. Za další dvě minuty pálil znovu, o poznání rychlejší pokus poslal nad břevno.

Snaha Bilićových hochů nepřinášela žádné vážnější závary před brankou soupeře a po hodině hry se tak o slovo znovu hlásil Balotelli, který z dálky přestřelil. Po únavné marnosti, kterou chorvatští útočníci předváděli vlastně po celý zápas, přišla 72. minuta a výbuch červeno-bílé radosti. Strinić centroval od levé lajny na zadní tyč do malého vápna, kde Chiellini nechal trestuhodně volného Mandžukiće, který po zpracování napálil balón od tyče do sítě.

Rychlou odpověď hledal Montolivo, který překvapil ranou z dvaadvaceti metrů a Pletikosa u bližší tyče pouze vyrážel. To ovšem byl taky jediný pořádný pokus o změnu skóre a Chorvaté tak přeci jen mohli odcházet s veselejším výrazem na tváři.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (952)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele