play off - finále
01.07.2012 20:45 CET
4 : 0
(2:0)
Stadión:
Olimpijskyj, Kyjev

Reportáž

Španělsko jasně ovládlo finále a obhájilo evropský titul!

Je dobojováno! Předturnajové prognózy bookmakerů se vyplnily a "novými" mistry Evropy jsou opět Španělé. Itálie nenavázala na výkon ze semifinále a už v prvním poločase přišla o větší naděje na zlatou tečku. Skóre otevřel David Silva, do poločasu zvýšil Jordi Alba, další gól dal Torres a na konečných 4:0 uzavřel Mata. Španělsko tak zaslouženě dovršilo zlatý hattrick.

Jako první ve fotbalové historii totiž triumfovali na velkém turnaji potřetí v řadě. Samotné utkání začalo zostra, výběr Vicente del Bosqueho sice opět nastoupil byť bez jediného útočníka, nicméně na jejich předvedenou hru se opravdu dalo koukat. První čtvrthodinu ovládli a to i díky šachům v obranné řadě Itálie. Na levé obraně totiž nastoupil stoper Chiellini a čas ukázal, že to nebyla dobrá volba.

Po sedmi minutách ještě hlavičkoval Ramos nad branku, za další tři minutky po kombinaci s Faregasem zakončoval rovněž těsně nad Xavi, jenže napotřetí to už Španělům vyšlo perfektně. Z Ukrajiny sice vypadl televizní obraz, nicméně mimo hru byla vystavena i levá strana italské obrany. Chiellini si nepohlídal kolmici Iniesty na Fabregase a následný centr "forvarda" Španělů dokonale usměrnil David Silva do sítě - 1:0.

V polovině úvodního dějství se aktivita přesunula na kopačky týmu z Apeninského poloostrova a není divu, Italové museli začít hrát. Do té doby končila snaha Prandelliho svěřenců zpravidla ještě před vápnem, maximálním výtěžkem byly standardní situace. Solidní příležitost měl na svědomí Balzaretti, který vystřídal nejistého a především zraněného Chielliniho. Jeho centr měl gólové parametry, před Balotellim jej konečky prstů doslova vyškrábl mimo ohnisko nebezpečí hbitý Casillas.

Nabuzená Itálie i poprvé vystřelila. Cassano "vykoupal" ve vápně Arbelou, střelou nasadil jesličky Piquemu, jenže jeho projektil neměl dostatečnou razanci a výraznější nebezpečí tak nezpůsobil. Další pokus drobného útočníka po půlhodině hry už měl parametry opravdové šance. Cassano napřáhl z hranice vápna a donutil Casillase k prvnímu ostrému zákroku v zápase. Z podobné pozice i s podobnou koncovkou krátce před poločasem střílel Montolivo, jenže branky stříleli jen a pouze Španělé.

Ještě než záložník Fiorentiny zkusil štěstí, byla k vidění nádherná akce mistrů světa i Evropy. Jordi Alba na půlce přihrál Xavimu, zažehl trysky a jeho bleskový sprint skrz překvapenou a opařenou obranu Italů dohnal do dokonalosti fantastickým pasem Xavi. Čerstvě levý obránce Barcelony pak tváří v tvář Buffonovi nezaváhal - 2:0. Do kabin za potlesku diváků včetně Puyola i Villy odcházeli o moc spokojenější hráči La Roja.

Do druhého poločasu nasadil Prandelii čerstvého Di Nataleho, který nahradil Cassana a hned několik vteřin po začátku hlavičkoval těsně nad. Zakrátko pak měl forvard Udinese stoprocentní gólovku, jenže Casillase z bezprostřední blízkosti nepropálil a následný dloubáček z nouze nenadělal ani zbla neplechy.

Na druhé straně krásně s míčem zašolíchal Fabregas a až napotřetí jej ve vápně o míč připravil Balzaretti. Do bezpečí pak odklidil Abate. Pro Italy mohlo být ještě mnohem hůře, kdyby sudí Proenca neodpustil jasný pokutový kop za učebnicovou ruku Bonucciho. Osud ale při "makarónech" skutečně dnes večer nestál. Zhruba pět minut po nástupu Thiaga Motty na hrací plochu se záložník s brazilskými kořeny zranil. Naneštěstí šlo již o třetí střídání a Itálie tak dobrou půlhodinu byla nucena dohrávat o deseti lidech.

Španělé od té doby začali hrát "tu svoji hru". Tempo zklidnili na potřebné minimum a oslabeného soupeře nepustili absolutně do ničeho. Zoufalost Italů dosáhla vrcholu zhruba 7 minut před koncem. Předtím totiž poslal Del Bosque na plac Fernanda Torrese a tento tah se ukázal jako naprosto geniální. Po pár minutách pobytu totiž útočník Chelsea převzal pas od Xaviho a s ledovým klidem okolo Buffona zvýšil na 3:0. Stal se tak prvním fotbalistou, který skóroval ve dvou po sobě jdoucích finále Eura.

A blonďatý forvard se podepsal i pod poslední tečkou finálového klání. Další střídající Španěl Juan Mata si dnes připsal úplně první minuty na turnaji, ale zužitkoval je ve velkém stylu. Torres měl minutu před koncem další gólovou šanci, jenže nezištně předal míč reprezentačnímu i klubovému spoluhráči a ten jednoduše doklepl do rakve Itálie poslední čtvrtý hřebíček - 4:0. Po Euru 2008 a mistrovství světa 2010 tak úžasná španělská generace získala další velký titul.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (2201)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele