základní skupiny - skupina D
23.06.2004 20:45 CET
3 : 0
(2:0)

Reportáž

Nizozemsko - Lotyšsko 3:0

Před šampionátem by se řeklo, že půjde o jasnou záležitost. Jenomže s přihlédnutím k lotyšským výsledkům na mistrovství to zase tak jednoznačná věc být neměla. Nizozemci však svůj zápas s Lotyšskem zvládli, vyhráli 3:0 a díky výhře českého týmu nad Německem postoupili do čtvrtfinále. Rozhodující podíl na tom měl střelec dvou branek, Ruud van Nistelrooy.

Trenér Nizozemců Dick Advocaat musel oproti duelu proti české reprezentaci udělat v základní sestavě dvě změny. Distancovaného Heitingu podle očekávání nahradil Reiziger a na místo zraněného Boumy se ve středu obrany vedle Stama objevil Frank de Boer. To Advocaatův protějšek Alexanders Starkovs neměl žádné potíže se zdravotním ani karetním stavem svých svěřenců, a tak do utkání vyslal stejnou sestavu jako v zápase s Německem. Na nizozemském týmu ležel velký balvan, protože k postupu do čtvrtfinále musel bezpodmínečně zvítězit.

Nizozemci byli od úvodu utkání mnohem aktivnější a vidět byla především dvojice van Nistelrooy a Robben. Prvně jmenovaný fotbalista se do své první příležitosti dostal již ve 14. minutě, ale brankář Kolinko jeho pokus o kličku vystihl. Favorit se v úvodu hned dvakrát dožadoval odpískání pokutového kopu a na potřetí se přece jenom dočkal. Ve 27. minutě totiž lotyšský kapitán Astafjevs nedovoleně zastavil pronikajícího Davidse a van Nistelrooy si s nabídnutou příležitostí poradil – 1:0.

Netrvalo to příliš dlouho a fanoušci oranžového celku mohli slavit podruhé, respektive potřetí. Hlasatel totiž nejprve oznámil vyrovnávající branku Marka Heinze v souběžně hraném duelu mezi Českou republikou a Německem. Ve 35. minutě pak přetažený Seedorfův centr vrátil hlavou k van Nistelrooyovi Cocu a kanonýr Manchesteru United mohl slavit podruhé – 2:0.

Ani po změně stran Nizozemci neupustili od aktivní a ofenzivní hry a nejzaměstnanějším mužem na hřišti byl lotyšský brankář Kolinko. Hodně se zapotil v době po 60. minutě, kdy v krátké době zlikvidoval nebezpečné střely van Nistelrooye, van der Meydeho a Reizigera. V 70. minutě se svých prvních minut na šampionátu dočkal Roy Makaay, který vystřídal hrdinu van Nistelrooye. A útočník Bayernu Mnichov svému trenérovi brzy ukázal, že by měl na hřišti pobývat rozhodně déle. Šest minut před koncem to totiž byl právě on, kdo po Robbenově krásné individuální akci stanovil konečný rezultát 3:0.

Po vyhraném utkání pak nizozemskou radost definitivně odstartovala zpráva o konečném stavu duelu našeho týmu s Německem. Češi zvítězili 2:1 a "Oranjes" tak postoupili do čtvrtfinále mistrovství Evropy.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*Jay

Tento zapas jsem sledovala v Nizozemi a kdyz jsem slysela Nizozemce volat "CESI", behal mi mraz po zadech. Hrali krasny fotbal a urcite si zaslouzili postoupit s nami. Jenom doufam, ze ve finale s nimi neprohrajeme HUP TSJECHIE HUP

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele