play off - finále
04.07.2004 20:45 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Portugalsko - Řecko 0:1

Neuvěřitelné se stalo skutkem. Celý evropský šampionát totiž skončil tak, jak před více než třemi týdny začal, tedy šokujícím vítězstvím Řecka nad Portugalskem. O největší překvapení v historii mistrovství starého kontinentu se v 57. minutě postaral přesnou hlavičkou Angelos Charisteas...

Již před zápasem bylo jisté, že jeden z finalistů zažije velkou premiéru. Ani jeden z nich se totiž v minulosti naradoval z triumfu na nějakém velkém turnaji typu ME nebo MS.

Jak již bylo řečeno, oba celky se sešly ve stejné základní skupině. Portugalci se ze šokující porážky dokázali brzy otřepat a ve svém druhém vystoupení před domácím publikem porazili Rusko brankami Manicheho a Ruie Costy 2:0. V pyrenejském derby se Španělskem však museli i přesto vyhrát, o což se nakonec postaral střelou ze dvaceti metrů střídající Nuno Gomes. Ve čtvrtfinále čekala na výběr brazilského lodivoda Scolariho silná Anglie. Ta udeřila již po třech minutách Owenem a dlouho byla o krok napředu. Jenomže v závěru přišel na hřiště Postiga a byl to právě on, kdo svou hlavičkou zajistil prodloužení. V tom se poté báječně trefil Rui Costa, avšak oslavy portugalského postupu ještě o chvíli oddálil Lampard. Došlo tak na penaltový rozstřel, jehož hrdinou se stal brankář Ricardo. Ten v sedmé sérii nejprve chytil pokus Vassella a sám následně přesnou ranou poslal svůj tým do semifinále, kde hostitelskou zemi vyzvalo Nizozemsko. Ani to ale nedokázalo rozjetou červeno-zelenou mašinu zastavit a po porážce 1:2 se se šampionátem rozloučilo. Branky tehdy stříleli Ronaldo a Maniche. Za poraženou stranu snižoval čistokrevným vlastencem Jorge Andrade.

Po šokujícím vítězství nad hostitelskou zemí dokázali Řekové následně sebrat body dalšímu týmu z Pyrenejského poloostrova – Španělsku. Dlouho sice prohrávali brankou Morientese, ale konečnou dělbu bodů za remízu 1:1 zajistil Charisteas. Pouze jednou nastupoval tým do utkání jako favorit a bylo z toho fiasko. V závěrečném duelu základní skupiny proti Rusku totiž podlehlo Řecko 1:2, zásluhou branky Vryzase ze závěru prvního poločasu a jednobrankového vítězství Portugalska nad Španělsekm však nakonec nepřišlo o vytoužený postup do čtvrtfinále. V tom se střetlo s obhájci titulu z Francie a znovu šokovalo celý svět. Fotbalisty země galského kohouta totiž svou obranou hrou nepouštělo do šancí a samo nakonec Charisteasem rozhodlo utkání. Postoupilo tak do semifinále, jehož příběh všichni dobře známe. Cestu oveček trenéra Rehhagela nezastavila ani rozjetá česká mašina. Ta sice byla po většinu utkání lepší, ale branku v normální hrací době nevstřelila. V prodloužení pak už měli navrch Řekové a o historickém postupu do finále rozhodli v závěrečných vteřinách prvního prodloužení, kdy se po rohovém kopu Tsartase trefil hlavou Dellas.

Trenér domácích Luis Felipe Scolari měl k dispozici všech 23 hráčů a do boje poslal od úvodních minut navlas stejnou sestavu jako v semifinále proti Nizozemsku. Pouze na lavičce tak opět zůstal Nuno Gomes, před nímž dostal přednost Pauleta. To Scolariho protějšek měl se skládáním sestavy o poznání více problémů. Otto Rehhagel totiž nemohl počítat s vykartovaným Karagounisem a zraněným Nikolaidisem. Dobrou zprávou pro něho naopak byl zdravotní stav Kapsise, který byl fit po zranění kolena.

Řecko přijelo do Lisabonu podpořit na třicet tisíc fanoušků. Do hlediště Estadio da Luz, jehož kapacita je 62 tisíc diváků, se jich však dostalo pouze dvanáct tisíc.

V portugalských médiích se hodně přetřásala otázka správnosti nasazení rozhodčího Markuse Merka. Sudí z Kaiserslauternu je totiž dobrým přítelěm řeckého trenéra Rehhagela a co víc, je dokonce jeho osobním zubařem.

Bohužel pro všechny fotbalové labužníky se od úvodu potvrzovaly dohady o tom, že se bude jednat o nejnudnější finále v historii evropských šampionátů. Utkání totiž začalo tak, jak se všeobecně očekávalo, tedy řeckým "zanďourem" a portugalskou snahou co nejrychleji dobýt soupeřovu pevnou obrannou hráz. Vyprodaný stadion dostal porpvé do varu ve 14. minutě Miguel, jenž svou střelou z rohu velkéhé vápna protáhl Nikopolidise. Na druhé straně kontrovali Řekové pohlednou kombinační akcí, které udělal přítrž až včasným vyběhnutím a následným ukopnutím míče před kopačkami Charistease brankář Ricardo. Jeho spoluhráči v poli byli aktivnější a v 17. minutě měl Nikopolidis co dělat s nevinnou střelou Paulety. Tentýž hráč se o chvíli později srazil ve vápně se spoluhráčem Miguelem. Ve 24. minutě si odražený míč zpracoval Maniche, ale jeho rána postrádala přesnost.

Z prvního poločasu to však bylo ze zajímavých situací před oběma bránami vše. Zaujala tak pouze 43. minuta, kdy zraněného Miguela nahradil Ferreira.

Do druhé části hry nastoupily oba celky ve stejném složení, v jakém dohrály tu první. Rovněž scénář hry byl hodně podobný, s jedinou výjimkou. Přišla totiž 57. minuta a v ní ledová sprcha pro všechny domácí příznivce. Na rohový kop si totiž naskočil Charisteas a ze situace hodně podobné té, která vyřadila český tým, poslal outsidera do vedení – 0:1.

Portugalci po tomto momentu ještě více přikovali svého soupeře na jeho polovinu hřiště a o okamžitou odpověď se dvakrát neúspěšně pokoušel Ronaldo. Podobně se poté vedlo i Decovi a Figovi. Ronaldo se do další příležitosti dostal čtvrt hodiny před koncem, ale v největší portugalské šanci na vyrovnání přehodil společně s Nikopolidisem i jeho svatyni. V 81. minutě se předvedl Nikopolidis, když zneškodnil nebezpečnou ránu Ricarda Carvalha.

Celé Portugalsko se v té době začalo ponořovat do smutku. O alespoň částečné pobavení se postaral jeden z fanoušků, který vnikl na hřiště, hodil Figovi pod nohy vlajku Barcelony a po uniknutí všem pořadatelům se vsítil do hostující brány. Tu jako poslední ohozil Figo. Jeho pokus však jeden z řeckých obránců tečoval na roh.

Poté již vypukla obrovská řecká radost. Před turnajem všemi odepisovaný celek totiž vystoupil až na evropský fotbalový Olymp. Dovedla ho k tomu nepohledná, za to účinnější hra založená na pozorné obraně a rychlých protiútocích. Znovu se tak potvrdil okřídlený výrok, že "fotbal nemá logiku"...

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (12)

Přidat komentář
HOST*Bill

3:1 pro domácí

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, to vypadá na možná nejnudnější finále v historii ME:). Spravit to může akorát nějaký rychlý gól. Vůbec Řekové hrají fotbal, který se mě osobně vůbec nelíbí, je pravda, že ho hrají velmi dobře a slaví tedy úspěchy, ale radovat se můžou tak maximálně řečtí fanoušci, pro neutrální je to nuda, nuda, nuda...

Reagovat
smazaný uživatel

Až na to že řekové daj jeden gól tak mi tip nevyšel

Reagovat
smazaný uživatel

No ještěže utkání spestřil ten fanoušek, dobrý blázen:). Je zajímavé, že si tohle dovolí portugalští pořadatelé provést portugalskému týmu v posledních 10 minutách, když domácí prohrávají o gól ve finále ME. Ale co, jejich chyba, já jsem se pobavil...

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň sme viděli důkaz ,že Barcelonští fanoušci sou blázni

Reagovat
smazaný uživatel

Všichni ne samozřejmě,ale jisté dvě existence....

Reagovat
HOST*

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, ten fanoušek byl absolutní debil, doufám, že mu mimo kamery pořádně naložili... Rýpat do jeho klubové přislušnosti nebudu, možná neměl s Barcou vůbec nic společného, i když ten zatvrzelý výraz...

Reagovat
HOST*

Řecký fotbal je ANTIFOTBAL.Už mě sere věčné nedostat gol!

Reagovat
smazaný uživatel

Řekové jsou .

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Aldeano

Z Ronalda jednou bude nejlepší hráč světa

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele