základní část, 8. kolo
08.10.2023 16:45 CET
0 : 4
(0:0)

Reportáž

Luuk de Jong (© AFP)

PSV se nemazalo ani s ambiciózní Spartou a v Rotterdamu zvítězilo vysoko o čtyři góly

Eindhovenský gigant čeká na ligový titul dlouhých šest let, nicméně teď to po necelé čtvrtině letošního ročníku Eredivisie vypadá, že by se na nizozemský trůn přeci jen mohl vrátit. Nyní totiž zvládl i svůj osmý ligový duel této sezóny, jelikož nevyzpytatelnou Spartu deklasoval 4:0 a to hlavně díky skvěle zvládnutému druhému poločasu. Nizozemské nejvyšší soutěži tedy vládne s plným počtem čtyřiadvaceti bodů a s naprosto neskutečným skóre 27:2.

Svěřenci trenéra Petera Bosze měli za sebou náročný úterní souboj Ligy mistrů se španělskou Sevillou, se kterou vybojovali vůbec první bod za remízu 2:2. V úvodním poločase i přes velké možnosti skórovat nedokázali, avšak po změně stran rozjeli tradiční ofenzivní koncert a všechny čtyři góly stihli vsítit během sedmatřiceti minut. Sparta naopak po nezvládnutém městském derby s Excelsiorem (1:2) prohrála podruhé v řadě a je sedmá s jedenácti body.

PSV dominovalo na trávníku od samého začátku a během úvodních jedenácti minut si vytvořilo hned tři gólové šance. Nejprve se mohl prosadit pozdější autor první branky Malik Tillman, jenž se zjevil zcela osamocen před brankářem Olijem, nicméně z bezprostřední blízkosti ho trestuhodně nepropálil. Vzápětí se opřel do odraženého balónu Noa Lang a orazítkoval břevno, o pár minut později trefil horní tyčku také agilní Tillman.

Zhruba v polovině první půle se postavil k přímému volnému kopu Teze, avšak jeho dělovku letící do levé šibenice famózně vyškrábl do zámezí Olij. Hosté poprvé rozvlnili síť zhruba pět minut před přestávkou, jenomže zásah kapitána Luuka de Jonga neplatil kvůli předchozímu nedovolenému zákroku. Favorizované hosty však ani tento moment nepoznamenal a po přestávce ještě přitlačili, v 51. minutě je navíc uklidnila vedoucí branka Tillmana.

Teprve jednadvacetiletý americký záložník využil parádní souhry svých spoluhráčů a po finálním přistrčení Luuka de Jonga zamířil ze středu šestnáctky přímo do bližšího spodního růžku. Neuběhlo ani dalších osm minut a rozdíl ve skóre byl dokonce dvoubrankový. Tentokráte měl přesnou mušku Johan Bakayoko, jenž si navedl balón až před hranici pokutového území a svůj závěrečný pokus nádherně zakroutil do vzdálenějšího horního rohu.

Hosté měli navrch i ve zbývajícím průběhu a po neproměněných příležitostech střídajícího Lozana s Tillmanem definitivně rozhodli o svém úspěchu zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, neboť po prudké hlavičce Tila a výborném zásahu domácího strážce nekompromisně zavěsil pod břevno dobře postavený Yorbe Vertessen.

O osm minut později se skóre měnilo ještě jednou, protože zasloužené trefy se dočkal kapitán Luuk de Jong. Ten sice po nedovoleném zákroku na Lozana neproměnil nařízenou penaltu, ale s následnou dorážkou si už věděl rady.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele