základní část, 29. kolo
06.04.2024 18:45 CET
5 : 1
(2:0)

Reportáž

Luuk de Jong (© AFP)

PSV rozdrtilo Alkmaar a už má blízko k dalšímu titulu po šesti letech

PSV se po selhání v Nijmegenu (1:3) vrátilo ve vloženém 28. kole na vítěznou vlnu v Rotterdamu s Excelsiorem (2:0) a zlepšenou náladu si přeneslo i do tohoto sobotního utkání s Alkmaarem, jelikož díky parádnímu ofenzivnímu představení deklasovalo svého konkurenta vysoko po výsledku 5:1. Eindhovenský gigant tak má nizozemský trůn na dosah, protože před druhým Feyenoordem si aktuálně vytvořil již dvanáctibodový náskok.

Obhájce mistrovského titulu sice ještě má k dobru nedělní utkáním s Ajaxem, ale jestliže nevyhraje, tak PSV bude opravdu jen krůček od svého cíle. AZ si naopak výrazně komplikuje boj o konečné třetí místo, neboť po potupném debaklu s Heraclesem (0:5) znovu inkasoval hned pětkrát a na takovéto "pravidelné" příděly v žádném případě není zvyklý. Momentálně mu patří čtvrtá pozice s dvaapadesáti body, přičemž za třetím Twente už zastává o osm bodů a před pátým Ajaxem je stále o bodů sedm.

Hosté přitom začali aktivně a do nečekaného vedení se mohli dostat již ve 3. minutě, jenomže dělovku řeckého ostrostřelce Vangelise Pavlidise zastavila levá tyč. Domácí naopak svou úvodní větší možnost sobotního utkání proměnili za dalších šest minut, když po přihrávce amerického špímachra Tillmana si našel prostor pro zakončení Johan Bakayoko a z první chladnokrevně zamířil k bližší konstrukci.

Domácí pak doslova zatlačili svého protivníka na jeho vlastní polovinu a svůj náskok pojistili přesně v polovině úvodního dějství - skórovat dokázala největší hvězda PSV a zároveň kapitán týmu Luuk de Jong, jenž po centru z levé strany a netradičnímu přistrčení kolenem v podání Tillmana stál ve správnou chvíli na správném místě a z bezprostřední blízkosti rozvlnil síť poloprázdné branky.

Ve zbývajícím průběhu první půle se chtěl podruhé v utkání prosadit aktivní Bakayoko, avšak ten z nadějné pozice pálil vedle levé tyče. O osudu tohoto střetnutí bylo definitivně rozhodnuto osm minut po změně stran, kdy svůj čtyřiadvacátý zásah tohoto ligového ročníku vsítil Luuk de Jong a v přímém souboji se tedy dotáhl na lídra tabulky střelců celé Eredivisie Pavlidise.

I v tomto případě měl snadnou úlohu, protože precizní nahrávku Tezeho s přehledem uklidil do odkrytého prostoru tří tyčí. Z dalších pět minut však odpověděl Pavlidis a s pětadvaceti trefami se vrátil do čela ligových kanonýr, neboť po ráně Beliče a parádním zákroku gólmana Beníteze přelstil ofsajdovou past a svou dorážku poslal do bližšího spodního růžku - 3:1.

Nicméně PSV ve zbývajícím průběhu žádné drama nepřipustilo a naopak definitivně zhatilo snahu AZ dalšími dvěma brankami. Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem uklidnil svůj tým Joey Veerman vynikajícím projektilem z dvaadvaceti metrů k pravé tyči a v nastaveném čase pak uzavřel gólový účet střídající mladíček Jesper Uneken, který ve svých devatenácti letech při své ligové premiéře po pouhých třech minutách strávených na trávníku propálil bezmocného brankáře Ryana pohotovou střelou ze sedmi metrů.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele