základní část, 5. kolo
17.09.2023 14:30 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Radost hráčů Ajaxu (© AFP)

Ajax se dál trápí a po špatném začátku odjíždí z Enschede s prázdnou

Ajax po nadějném vstupu do tohoto ročníku nemůže překonat rozsáhlou výsledkovou krizi, což potvrdil na půdě dobře hrajícího Twente, a i kvůli třem inkasovaným brankám poprvé v Eredivisii prohrál. Po čtyřech odehraných zápasech tak má na kontě pouhých pět bodů a nachází se až na dvanáctém místě tabulky, v nejvyšší nizozemské soutěži nevyhrál třikrát po sobě a za vedoucím PSV již zaostává o propastných sedm bodů.

Naopak Twente jasně naznačuje, že to s atakem nejvyšších příček myslí smrtelně vážně, protože vyhrálo i počtvrté a s plným počtem dvanácti bodů je třetí jen o skóre za eindhovenským gigantem. O svém úspěchu v tomto nedělním šlágru 5. kola rozhodlo během úvodních jedenácti minut, kdy skórovalo dvakrát. Do důležitého vedení se dostalo v 7. minutě zásluhou Daana Rotse.

Dvaadvacetiletý útočník se totiž po střele Vlapa a dobrém zákroku brankáře Gortera protlačil k dorážce a v pádu nakonec překonal bezmocného hostující strážce, který ani přes vypětí všech sil nezabránil míči v cestě do sítě. Neuběhly ani další čtyři minuty a rozdíl ve skóre byl dokonce dvoubrankový. Tentokráte měl přesnou mušku jednadvacetiletý záložník Sem Steijn, jenž po technické střele českého krajánka Michala Sadílka a dalším zákroku Gortera obdržel finální přihrávku před prázdnou branku od Ugaldeho a tu zblízka neminul.

Hosté se po těchto dvou úderech jen těžko dostávali do tempa, nicméně zhruba deset minut před přestávkou se vrátili do boje o bodový zisk. Snížit dokázal kanonýr Brian Brobbey, neboť po zpětné nahrávce Sosy téměř od brankové čáry si seběhl do levého rohu brankového území a pohotovým pokusem se trefil do protipohybu gólmana Unnerstalla. V následujícím průběhu se očekával výrazný tlak amsterdamského giganta, jenže ten v žádném případě nepřicházel.

Naopak krátce po hodině hry mohl Twente vrátit dvoubrankový náskok aktivní Ugalde, nicméně jeho přízemní ránu skvěle odvrátil do zámezí Gorter. Svěřenci trenéra Josepha Oostinga se přeci jen dočkali třetího uklidňujícího zásahu čtvrthodiny před závěrečným hvizdem.

Svůj premiérový gól v Eredivisii zapsal teprve dvacetiletý mladíček Naci Ünüvar, jenž se ani ne po sedmi minutách strávených na trávníku po chybné rozehrávce Ajax ve středu hrací plochy dostal do samostatného úniku a naprosto zoufalého Gortera chladnokrevně pokořil přesným obstřelem.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele