základní část, 16. kolo
17.12.2023 20:00 CET
0 : 4
(0:3)

Reportáž

Luuk de Jong (© AFP)

PSV díky úvodní fantastické čtvrthodině deklasovalo tápající Alkmaar 4:0

Letošní kalendářní rok v nejvyšší nizozemské soutěži je u konce a očekávaný závěrečný duel mezi Alkmaarem a PSV zvládl s velkým přehledem eindhovenský favorit. Tak krátce po odehrané čtvrthodině vedl už o tři trefy, po necelé hodině hry dokonce pojistil jeho náskok druhým gólem v utkání kapitán Luuk de Jong. Svěřenci trenéra Petera Bosze tak uzavřeli první část bez ztráty jediného bodu a na čele Eredivisie mají obrovský náskok.

PSV tedy má na kontě plný počet osmačtyřiceti bodů ze šestnácti případů, k tomu se může pyšnit naprosto neuvěřitelným skóre 56:6 a do druhé fáze jde s velkým desetibodovým odstupem před druhým Feyenoordem, jenž obhajuje mistrovský titul. AZ se naopak nedokázalo oklepat ze čtvrtečního vyřazení v Konferenční lize po prohře 0:2 v polské Varšavě s místní Legií a po debaklu přezimuje na čtvrté příčce s třiatřiceti body, na třetí Twente má manko jednoho bodu.

Eindhovenský suverén dominoval na trávníku od úvodního hvizdu a v cestě za dalším tříbodovým ziskem mu výrazně dopomohly momenty z 6. - 9. minuty. Brankář Verhulst při snaze odkopnout míč velmi nešikovně zasáhl nohy rozběhnutého Tillmana, a i když rozhodčí Higler nejprve nenařídil pokutový kop, tak po přezkoumání videa své stanovisko změnil a ukázal směrem na penaltový puntík.

K exekuci se tradičně postavil velezkušený Luuk de Jong a v důležitý okamžik zachoval chladnou hlavu, neboť s velkým přehledem uklidil balón do levého spodního růžku, Verhulst si vybral opačnou stranu. Neuběhly ani další dvě minuty a otřesení domácí kapitulovali podruhé. Tentokráte si Ismael Saibari po hezké akci středem hřiště ukázkově narazil míč s De Jongem a přízemní bombou z osmi metrů překonal naprosto bezmocného strážce AZ.

O osudu tohoto nedělního šlágru bylo definitivně rozhodnuto za dalších pět minut - třiadvacetiletý obránce s americkými kořeny Sergiño Dest po rychlém přečíslení obdržel balón na levé křídlo a po krátkém úniku se s ním dostal až do šestnáctky protivníka, odkud vypálil po zemi přímo ke vzdálenější konstrukci - 0:3.

Od tohoto okamžiku se zápas spíše dohrával, hosté si hlídali dostatečný náskok a bezzubý Alkmaar prakticky k ničemu nepouštěli. Dvanáct minut po přestávce navíc uzavřel gólový účet nezastavitelný Luuk de Jong, protože po vynikajícím obloučku Saibariho z levé strany vyskočil nejvýše do vzduchu a s pomocí země rozvlnil síť za rozzuřeným Verhulstem.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele