základní část, 8. kolo
08.10.2023 14:30 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Vangelis Pavlidis (© AFP)

Ajax prohloubil trápení, ve šlágru 8. kola totiž nestačil ani na Alkmaar

Ajaxu se od začátku tohoto ročníku vůbec nedaří a teď neprolomil mizérii ani ve šlágru 8. kola s konkurenčním Alkmaarem, se kterým i přes zlepšení v závěru utkání prohrál nejtěsnějším poměrem 1:2. Celkově tak nevyhrál již posedmé za sebou, v Eredivisii získal v šesti odehraných duelech pouhopouhých šest bodů a patří mu až "potupná" šestnáctá barážová pozice.

AZ naopak navázalo na čtvrteční úspěch v základní skupině Konferenční ligy s polskou Legií Varšava (1:0), na ligové scéně zaznamenalo již své sedmé vítězství z osmi případů a s parádními dvaadvaceti body je druhé jen o dva body za stoprocentním PSV. Tento ostře sledovaný nedělní duel se zpočátku vyvíjel velmi opatrně a dlouho v něm nebyla k vidění žádná gólová možnost, Ajax mohl z ničeho nic vést deset minut před přestávkou.

Po krásné přízemní souhře se totiž zjevil ve skvělé pozici Bergwijn, nicméně jeho razantní projektil byl na poslední chvíli zablokován. Svěřenci trenéra Pascala Jansena skvěle prorazili v poslední minutě základní hrací doby úvodního dějství. Přesnou mušku měl řecký kanonýr Vangelis Pavlidis, jenž mimochodem rozhodl utkání s Legií, a v této sezóně Eredivisie si tak připsal na konto již svou desátou trefu v osmi zápasech.

Na pravém křídle převzal balón Lahdo a kolmicí ho posunul právě pro rozběhnutého Pavlidise, jenž vůbec na nic nečekal a z mírného úhlu nekompromisně zavěsil pod břevno kolem naprosto bezmocného brankáře Gortera. Hosté hráli po změně stran s mnohem větším klidem a druhou rozhodující branku přidali v 57. minutě. Tentokráte se prosadil pětadvacetiletý záložník Dani De Wit, neboť po přesné přihrávce Mijnanse zblízka neminul zcela prázdnou branku.

Domácí se v závěrečné půlhodině přeci jen dostali do tempa a v 73. minutě vykřesali naději na bodový zisk. Snížit dokázal záložník Branco van den Boomen, protože ten se opřel do odraženého míče z osmnácti metrů a jeho tečovaný přízemní projektil šťastně zapadl do protipohybu přesouvajícího se gólmana Ryana. Za další čtyři minuty pohrdl obrovskou příležitostí Pavlidis, když trestuhodně mířil o kousek vedle pravé konstrukce, ale Alkmaaru to vadit nemuselo, jelikož si hubený náskok pohlídal až do závěrečného hvizdu.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele