základní část, 7. kolo
18.09.2022 14:30 CET
4 : 3
(2:2)

Reportáž

Cody Gakpo (© AFP)

Strhující přestřelku zvládlo PSV, o jeho vítězství rozhodl Armando Obispo

Jeden ze dvou očekávaných šlágrů 7. kola Eredivisie přinesl na stadionu Philips nádhernou ofenzivní podívanou. Diváci se dočkali hned sedmi branek a napjatě sledovali těsné vítězství eindhovenského giganta, který nakonec udolal nesmírně houževnatý Feyenoord po výsledku 4:3. Rotterdamský celek sice kladl odpor a hned dvakrát srovnal jednobrankové manko, ovšem na závěrečnou trefu z 83. minuty odpověď nenašel.

Domácí výběr na rozdíl od svého nedělního rivala neměl za sebou pohárový zápas v Evropské lize, protože jeho duel s londýnským Arsenalem byl o více než měsíc odložen. Větší fyzický fond se nakonec ukázal v závěru, PSV tak přerušilo svou nelichotivou bilanci z předchozích týdnů a s osmnácti body se rázem vyhouplo do čela Eredivisie o skóre před obhájce mistrovského titulu Ajax. Feyenoord za ním zaostává jen o dva body, ale vzhledem k vyrovnanosti vedoucí skupinky je až čtvrtý.

Přitom svěřenci trenéra Arneho Slota povzbuzeni vysokou výhrou nad rakouským Sturmem (6:0) vstoupili do nedělního střetnutí naprosto fantasticky a ani po třech odehraných minutách překvapivě vedli. Úvodní gól vsítil marocký reprezentační útočník Oussama Idrissi hostující v klubu ze španělské Sevilly, který obdržel skvělou přihrávku před hranicí pokutového území od Jahanbakhshe a svůj skákavý pokus usměrnil přesně do pravého dolního rohu.

Nicméně neuběhlo ani dalších třináct minut a mírný favorit okamžitě odpověděl. O vyrovnání se postaral teprve dvacetiletý anglický obránce Jarrad Branthwaite (na hostování z anglického Evertonu), jenž si seběhl před levý roh brankového území na rohový kop Codyho Gakpa a svou nezištnou teč usměrnil do sítě s pomocí bližší konstrukce. Za dalších devět minut otočil vývoj zápasu právě Gakpo.

Útočník s tožskými kořeny zaznamenal již svůj osmý gól tohoto ročníku nizozemské ligy ze sedmi odehraných střetnutí a pojistil si tak své vedení v tabulce střelců celé soutěže. Tentokráte převzal nahrávku do volného prostoru od Simonse a svůj kroucený pokus umístil přímo k protější konstrukci mimo dosah bezmocného gólmana Bijlowa. Avšak Feyenoord v žádném případě zbraně nesložil a ještě do přestávky poprvé srovnal skóre.

Přesnou mušku měl brazilský šplímachr Danilo, neboť se po smolném obranném zákroku pozdějšího hrdiny Obispa zjevila nikým nehlídán před hranicí brankového území a pohotovou ranou rozvlnil síť odkryté branky. Do druhého poločasu skvěle vstoupilo PSV. To si bleskově vzalo zpět ztracené vedení po zásahu čtyřiadvacetiletého záložníka Guuse Tila, který ve 47. minutě předskočil v brankovém území Bijlowa i bránícího Lópeze a akrobaticky usměrnil balón do sítě z bezprostřední blízkosti.

Domácí v následujících minutách vyčkávali, co vymyslí soupeř, a ten nečekaně udeřil zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. O druhé a poslední vyrovnání se postaral turecký klenot Orkun Kökçü, jelikož jeho razantní projektil z dvaadvaceti metrů zapadl za záda plachtícího brankáře Beníteze i s přispěním teče padajícího Branthwaiteho.

Od tohoto okamžiku se zdálo, že se oba týmy celkem zaslouženě podělí o body, jenomže nerozhodný výsledek odmítl Obispo. Třiadvacetiletý obránce se propracoval k hlavičce ze šesti metrů po rohovém kopu hvězdného Gakpa a naprosto zoufalý Bijlow se stačil pouze ohlédnout. Ve zbývajících minutách se už nic zásadního nestalo, PSV po reprezentační přestávce zavítá na půdu trápícího se Cambuuru a Feyenoord se pokusí napravit vůbec první prohru sezóny v Nijmegenu.

Autor: Viktor Sandev / espn.nl, whoscored.com, soccerway.com, psv.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele