základní část, 3. kolo
26.09.2020 21:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Ajax i v oslabení přelstil Vitesse a zůstává stoprocentní

Ajax se svým nynějším protivníkem neprohrál napříč všemi soutěžemi ani na pátý pokus, přestože se pro něj utkání nevyvíjelo úplně ideálním směrem. Do vedení ho proti Vitesse dostal Quincy Promes, jenže pak na řadu přišla červená karta Edsona Álvareze, a soupeř stačil vrovnat Riechedlym Bazoerem. Nakonec rozhodující gól i v oslabení zaznamenal Antony.

Oběma celkům se v úvodních dvou kolech dařilo. Neztratily totiž ani bod, přičemž dokonce ani jednou neinkasovaly. Roli favorita nyní i tak plnil, jako obvykle v jiných případech, Ajax, ten se každopádně na finální vítězství docela nadřel. Vitesse, v jehož sestavě se nakonec objevil také český obránce Tomáš Hájek, nebylo zisku cenného rezultátu vyloženě daleko.

Hosté, kterým se už na lavičku navrátil trenér Thomas Letsch, jenž překonal onemocnění COVID-19, se propracovali do první vážnější příležitosti už ve 3. minutě, jenomže Openda z dobré pozice zamířil pravačkou pouze vedle brány. Amsterdamský celek byl naopak na druhé straně úspěšnější v koncovce a zužitkoval ve 21. minutě hned svou první větší šanci.

Mazraoui zatáhl balón do pokutového území skoro až k brankové čáře, přihrál dozadu do druhé vlny nabíhajícímu si Promesovi, který z vyložené pozice pohotově zacílil. Ve 26. minutě se pokoušel o vyrovnání Darfalou, nicméně na gólmana Onanu nevyzrál. Ajax mohl znovu skórovat zásluhou Tagliafica, jeho nepřesná hlavička však skončilo jenom v zámezí.

Domácím se každopádně situace hodně zkomplikovala v závěru prvního poločasu. Openda u lajny vybojoval balón ve svůj prospěch, zezadu na něj nepříjemně dotíral bránící Álvarez, který svého soka poslal na zem. Mexický obránce jako by však pár chvil na to neudržel emoce pod pokličkou, Opendu úplně zbytečně přišlápl a byl sudím van Boekelem vyloučený ze hry.

I v početní nevýhodě mohl Ajax zkraje druhého dějství navýšit svůj náskok, Antony ale v 52. minutě nenasměroval merunu mezi tři tyče a jeho spoluhráč Ekkelenkamp orazítkoval pouze brankovou konstrukci. Vitesse poté gólově udeřilo v 56. minutě, to když svou ráznou dělovku z šestnáctky namířil nechytatelně do šibenice, kam se Onana marně natahoval, Bazoer.

Arnhemský klub si mohl na své konto připsat další přesný zásah v 69. minutě, avšak Dasa trefil pouze jednu z tyčí, a na druhé straně následně dvacet minut před koncem nakonec de Godenzonen stvrdili své vítězství. Kudus ve středu pole založil rychlou akci, přihrál doprava na nabíhajícího si Antonyho, jenž svůj pokus z voleje umístil po zemi ke vzdálenější tyčce.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele