12. kolo
01.11.2019 20:00 CET
2 : 4
(1:3)

Reportáž

Ajax zvládl přestřelku se Zwolle a prozatím vede už o devět bodů

Amsterdamský obhájce mistrovského titulu dokázal prodloužit svou vítěznou šňůru na půdě Zwolle a hlavně díky skvělé úvodní dvacetiminutovce zvítězil po výsledku 4:2. AFC ve dvanácti utkáních získal dvaatřicet bodů a před duem AZ - PSV si vytvořil devítibodový náskok. Hrdinou hostujícího výběru se stal Quincy Promes, který zaznamenal hattrick a s devíti trefami se osamostatnil na druhém místě tabulky střelců celé Eredivisie.

Promes navíc snížil manko vedoucího Donyella Malena z PSV na jediný gól. PEC prohrálo v nejvyšší nizozemské soutěži podruhé za sebou a je čtrnácté s deseti body, i když v páteční předehrávce 12. kola mocně dotahovalo náskok favorizovaného protivníka. AFC se dostalo do vedení v 6. minutě ze své první vážnější akce, kdy se Promes po stříleném centru od pravého rohu šestnáctky a zákroku gólmana Mouse dostal k dorážce a prázdnou branku neminul.

Neuběhlo ani pět minut a stejný hráč udeřil podruhé, tentokráte po parádním centru Maročana Ziyecha z levého křídla stanul zcela zapomenut na hranici brankového území a hlavou usměrnil balón do bližší šibenice. Amsterdamský klub přidal třetí branku přesně po dvaceti odehraných minutách. David Neres si elegantně zpracoval míč na prsa po pasu z hloubi pole, přelstil Mouse a pak ze šesti metrů zamířil k levé tyči.

Vracející se Lam sice ještě balón tečoval, ale v cestě do sítě mu zabránit nedokázal. Od tohoto okamžiku domácí přidali, ve 25. minutě hlavičkoval ze středu šestnáctky Ghoochannejhad a brankář Onana musel vytáhnout výtečný zákrok. Zwolle se vrátilo zpět do hry o bodový zisk zhruba deset minut před přestávkou. Gustavo Hamer obral o míč Veltmana a svůj samostatný únik zakončil chladnokrevnou střelou do pravého spodního rohu - 1:3.

Zhruba pět minut po výměně stran mohl hostům vrátit tříbrankové vedení srbský špílmachr Tadič, jenomže v jasné pozici byl na poslední chvíli zablokován. Domácí snížili na rozdíl jediného gólu krátce po hodině hry. Po pasu van Crooije z levé strany hlavičkoval Mustafa Saymak a zblízka pokořil naprosto bezmocného Onanu. Stejný hráč znovu rozvlnil síť v 69. minutě, avšak jeho zásah neplatil kvůli ofsajdovému postavení.

Asi deset minut před závěrečným hvizdem byl blízko k vyrovnání Johnsen, jeho rána z hranice pokutového území proletěla jen o centimetry vedle levé konstrukce. V 88. minutě definitivně odrazil nápor protivníka Promes, jenž tak navíc zkompletoval hattrick. Po krásné kombinaci na jeden dotek si elegantně vyměnil balón s Ziyechem a před odkrytým prostorem tří tyčí nezaváhal.

Autor: Viktor Sandev / vi.nl, livesport.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1-3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele