21. kolo
02.02.2020 16:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Zasloužená výhra. Lepší Ajax skolil ve šlágru PSV o branku

Ajax správně zareagoval na páteční vítězství Alkmaaru, zvládl lépe historicky sto sedmdesáté druhé derby De Topper a odpoutal se v tabulce na čele od svého protivníka znovu na rozdíl tří bodů. Proti PSV rozhodl o vítězství amsterdamského celku jeden jediný gól, o nějž se postaral nejlepší střelec týmu Quincy Promes deset minut před přestávkou.

Domácí se potřebovali vypořádat hned s několika nepříjemnými absencemi, sestava se musela obejít bez Daleyho Blinda, Davida Nerese či Hakima Ziyecha, i bez nich si ale nakonec ve velkém šlágru kola poradili. Hosté naopak potvrdili, že jsou aktuálně v hluboké krizi. V ofenzivě se nyní ani jednou neprosadili, a to byl zřejmě největší kámen úrazu.

První větší šanci utkání si vytvořil Ajax. Promes byl aktivní už od úvodních chvil a hned v 7. minutě se na zadní tyči objevil ve stoprocentní příležitosti, nikým nehlídaný ovšem z blízkosti napálil jen gólmana Unnerstalla. V 9. minutě se zastřeloval taktéž Dest, ten však napřímo Unnerstalla neohrozil, neboť svůj přízemní pokus nasměroval jen do boční sítě.

V 15. minutě musel být hostující muž v rukavicích znovu na pozoru, ze střední vzdálenosti tentokráte zakončoval Tadić, pouze však doprostřed brány, kde si Unnerstall poradil. De Godenzonen hledali vehementně cestu za úvodním přesným zásahem i nadále, v 19. minutě z úhlu střílel Van de Beek, reflexivně nohou ho ale vychytal perfektně Unnerstall.

Ten byl v pohotovosti také ve 33. minutě, kdy si na něj se svou hlavičkoval vyskakoval Babel, nicméně překonán byl německý brankář až o dvě minuty později. Akci založil Van de Beek, jenž se odvážně pustil středem hřiště až do pokutového území, a ačkoli byl ve finále odzbrojen, míč se dostal k nohám volného Promese, jenž zacílil ke vzdálenější tyči.

PSV působilo směrem dopředu opravdu bezradným dojmem. Onana se mezi svými třemi tyčemi v podstatě nemusel vůbec ohánět, v první půli musel využít své schopnosti vůči ne úplně povedené střele hostujícího útočníka Lammerse, jinak měl o dost méně práce než Unnerstall. Ani po změně stran přitom eindhovenský celek výrazněji nezabral.

Ba naopak to byl spíše Ajax, kdo mohl svůj náskok nějakým způsobem pojistit. Ve 48. minutě se v dobré pozici zjevil Van de Beek, avšak zamířil jenom mimo, svá mířidla neseřídil správně ani Tadić v 64. minutě. V 83. minutě se nedokázal prosadit opětovně Van de Beek, jehož zablokoval bránící Dumfries, a tak už se skóre kupředu jednoduše nepohnulo.

Autor: Patrik Sandev / livesport.cz, whoscored.com, ajax.nl

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Rupli v Groningenu, aby vzápětí udělali Eindhoven. A prohra bude fanoušky zapomenuta.

Reagovat
smazaný uživatel

Jest určitě zapomenuta.

Reagovat
Pharrell

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele