základní část, 33. kolo
07.05.2017 14:30 CET
4 : 0
(2:0)

Reportáž

AFC Ajax - Go Ahead Eagles 4:0

Otázka přímého sestupu je po tomto kole vyřešena, naopak o titulu ještě rozhodnuto není. Domácí Ajax dokázal potvrdit úlohu jasného favorita proti Go Ahead Eagles a zdolal ho vysoko 4:0. Díky prohře Feyenoordu s Excelsiorem si tak udržel naději na mistrovský primát, před posledním kolem je na druhém místě s osmasedmdesáti body o bod za vedoucím Feyenoordem. Hosté naopak po roce strávené v nejvyšší soutěži padají do druhé ligy.

Go Ahead by nepomohla ani případná výhra, patří mu poslední osmnáctá pozice s třiadvaceti body a na sedmnáctý Nijmegen má momentálně již osmibodové manko. AFC byl od samého začátku jasně lepším výběrem a do vedení se mohl dostat po čtvrthodině hry, nicméně po hezké přihrávce na levou stranu a následné zpětné nahrávce od Justina Kluiverta pálil Neres ve skluzu z osmi metrů nad horní tyčku. Favorit poprvé skóroval ve 24. minutě.

Po odvráceném rohovém kopu Nouriho se do balónu z dobrých dvaadvaceti metrů opřel Kluivert a jeho kroucený pokus zapadl k levé tyči, brankář Zwarthoed i přes dotyk nezabránil míči skončit v síti. Za dalších pět minut zvýšil vedení Ajaxu dánský útočník Kasper Dolberg, jenž si naběhl na krásnou kolmici Nerese a pak z pravé strany z mírného úhlu pokořil se štěstím Zwarthoeda. Go Ahead bylo blízké snížení pět minut před přestávkou.

Po jemné teči rozvlnil síť Antonia, ale gól nemohl být uznán kvůli jasnému ofsajdu. Ještě do poločasu zahrozil na druhé straně obránce Viergever, jenže po rohu z levého křídla pálil v předbrankovém prostoru nad horní tyčku. Tři minuty po změně stran pojistil náskok amsterdamského klubu střídající mladíček Frenkie de Jong, když si po pasu Viergevera naběhl před branku a zcela osamocen překonal Zwarthoeda hlavou ze šesti metrů.

Vzápětí si hostující strážce připsal na konto dva skvělé zákroky proti ranám Kluiverta a Dolberga, v 71. minutě uzavřel gólový účet nedělního duelu další střídající hráč Mateo Cassierra. Ten po přízemní kombinaci obdržel míč od Kluiverta a nikým nehlídán propálil bezmocného Zwarthoeda. Za další čtyři minuty nastřelil vlastní tyč vracející se Locigno, zmar Go Ahead byl dokonán v 80. minutě po vyloučení Marcela Ritzmaiera za surový zákrok na rozběhnutého Veltmana.

Autor: Viktor Sandev / ajax.nl, vi.nl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele