základní část, 34. kolo
15.05.2011 14:30 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

AFC Ajax - FC Twente 3:1

Dlouholeté čekání Ajaxu na mistrovský titul je u konce. Svěřenci trenéra De Boera dnes totiž zvládli klíčový duel s Twente a mohou slavit. Enschede se tak muselo spokojit pouze s druhou příčkou.

Úvod zápasu moc vzruchu nenabídl, jelikož oba týmy se snažily hlavně nepředvést nějaké zaváhání. Ajax se sice častokrát dostal až do šestnáctky Twente, tam ale pokaždé narazil na výborně bránící hostující zadáky, kteří jeho útočné výpady spolehlivě odvraceli.

V 19. minutě ovšem domácím hráčům scházelo ke vstřelení branky doopravdy málo. Sulejmani si na hranici šestnáctky narazil s Eriksenem, jenže následné zakončení mu moc nevyšlo - ve skluzu poslal míč asi půl metru nad.

Fotbalisté z Enschede se poté ocitli pod velkým tlakem, který podle očekávání vyústil v úvodní branku Ajaxu. Van der Wielův centr proletěl celým pokutovým území až na zadní tyč, tam se zjevil nikým nehlídán záložník Siem De Jong a pohodlně zakončil. Twente se sice po tomto momentu dostalo na chvilku do hry, brankář Vermeer ale mohl zůstat v klidu.

Velká příležitost hostů přišla v 35. minutě. Chadli pláchl po levé straně hřiště, do vápna poslal výborný centr, avšak zkušený Denny Landzaat na něj těsně nedosáhl. Hned z protiútoku naopak mohlo Twente podruhé inkasovat. Ebicilio utekl obráncům a chtěl gólmana Michajlova obstřelit, míč však poslal vedle. Blízko vyrovnání bylo Twente pro změnu těsně před přestávkou, kdy Landzaatova dalekonosná střela proletěla jen těsně okolo domácí brány.

Vstup do druhého dějství vyšel Ajaxu nadmíru dobře. Velmi rychle šel do dvoubrankového vedení a dokonce se ani moc nenadřel. Vlastní gól si totiž vsítil hostující Landazaat, který nešťastně usměrnil za záda brankáře Michajlova centr van der Wiela. Uběhly ale pouhé dvě minuty a svěřenci trenéra De Boera poprvé inkasovali. Zpoza pokutového území napřáhnul Theo Janssen a míč překvapivě skončil až v síti.

Hodně sporný moment přišel v 52. minutě. Michajlov ve vápně stáhl evidentně k zemi De Jonga, rozhodčí ovšem celou situaci jako nedovolenou neposoudil. Hra měla po změně stran opravdu rychlý spád a diváci byli svědky zajímavé podívané.

Twente se sice muselo hnát za každou cenu do útoku, ale defenzíva Ajax byla pevná a bezchybná. Až v 77. minutě si vybrala slabší chvilku, když nechala hlavičkovat neobsazeného Chadliho. Ten ale nakonec stejně nemířil přesně. Na místo toho domácí zanedlouho navýšili své vedení. De Jong dostal vynikající přihrávku za obranu, přehodil padajícího Michajlova a mohl se radovat z druhého gólu.

V samotném závěru už Ajax žádné drama nedovolil a s přehledem si došel pro vítězství, které mu zajistilo po sedmi letech opět vysněný titul. V Amsterdamu se tedy dneska bude určitě slavit ve velkém.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

rozhodující bitva...

Reagovat
afc ajax

teraz to už musí padnúť VIVA AJAX AMSTERDAM

Reagovat
smazaný uživatel

prostě musí!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tenhle zápas bych chtěl vidět.

Reagovat
afc ajax

tak si ho pozri

Reagovat
smazaný uživatel

podal som si na ajax tak to dufam zvladnu doma:) tip 3-2

Reagovat
smazaný uživatel

podle mě uplně nejlepší zakončení Eredivise....šťastný los proti sobě postavil do posledního kola první dva týmy-to je přece paráda...a jsem rád že to takhle skončilo....Ajax si to zasloužil

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele