základní část, 3. kolo
16.08.2009 12:30 CET
4 : 3
(1:2)

Reportáž

Eindhoven pod taktovkou Dzsudzsáka porazil Ajax

Neuvěřitelný zápas! O duelu mezi PSV Eindhoven a Ajaxem Amsterdam se bude v Holandsku ještě dlouhou dobu mluvit. Oba kluby totiž předvedly výjimečné výkony a diváky potěšily velkým počtem gólů. Tím šťastnějším celkem jsou nakonec domácí borci, kteří vyhráli v poměru 4:3.

Nadšení domácích fandů velmi rychle zmrazil Luis Suárez, jemuž stačily necelé dvě minuty na to, aby už počtvrté rozšířil v letošní sezóně své střelecké statistiky. Na druhou stranu musíme dodat, že tentokrát se skutečně příliš nenadřel, jelikož obrovskou hrubku předvedl brankář Isaksson, jemuž od nohy odskočila přihrávka Salcida a nabídl tak uruguayskému kanonýrovi gól téměř na zlatém podnose.

Velmi blízko vyrovnání bylo PSV v 9. minutě. K centru z rohového kopu se dostal obránce Pieters a míč poslal jen těsně nad. Uběhlo pár okamžiků a Ajax byl ošizen o jasnou penaltu. V pokutovém území zajel hodně tvrdě do Suáreze obránce André Ooijer, ovšem hlavní arbitr jeho atak jako nedovolený neposoudil. Po tomto momentu si ovšem hráči v bílo-červených dresech vybudovali nad svým soupeřem tlak a několikrát nebezpečně zahrozili.

Jedna ze zajímavých šancí přišla v 23. minutě. Na centr Afellaye si naskočil v pokutovém území Manolev a málem vyrovnal. K úspěšnému zakončení mu chyběla přesnost - míč poslal zhruba půl metru nad břevno. Ajax se během druhé půlky prvního poločasu k bráně Andrease Isakssona nedostával příliš často a rozhodně nepůsobil nebezpečně.

To PSV hrozilo převážně ze vzduchu, jako například v 32. minutě, kdy se snažil vyrovnat Bakkal, ale dopadl jako jeho předchůdci. Ani on si na své konto nepřipsal přesný pokus. Balázsi Dzsudzsákovi se to už ale o pět minut později povedlo. Na jeho dělovou ránu z přímého kopu mířící k levé tyči byl krátký i Stekelunburg.

Jenže vedení domácím fotbalistům příliš dlouho nevydrželo. Zbytečný faul ve středu hřiště se Eindhovenu hodně krutě vymstil. Po nenápadném centru se totiž míče zmocnil Luis Suárez a bylo zle. Stoper Carlos Salcido jej nedokázal uhlídat, rychlonohý útočník se okolo něj obtočil a přehodil vyběhnutého Isakssona. Ajax tak šel do kabin ve vedení 2:1.

Hned na začátku druhé půle se musel vyznamenat domácí gólman Isaksson. Při dalekonosné střele Jana Vertonghena svůj tým skutečně podržel. Po pár minutách bylo opět vyrovnáno. Zatímco na hostující straně dnes zářil především Suárez, domácí fanoušci po zápase pro změnu opěvují útočníka Dzsudzsáka. Ten totiž pláchl van der Wielovi, efektivně si obhodil Wielarta a přízemním centrem našel v pokutovém území úplně volného Bakkala, jenž si už věděl rady a poslal míč bez větších problémů do brány.

Maďarský kanonýr byl skutečně k neudržení. V 55. minutě opět zaúřadoval a poslal PSV do vedení. I tento jeho gól stál za to. Míč do brány totiž zatočil z přímého kopu z velkého úhlu, kdy všichni přihlížející, včetně gólmana Stekelunburga, očekávali centr. Jenže Ajax se nechtěl nechat zahanbit a po pár okamžicích na světelné tabuli zářil opět nerozhodný stav. Po Suárezově přihrávce pálil z hranice pokutového území Emanuelson a tvrdou dělovkou k tyči překonal také Isakssona.

V 63. minutě sahal Dzsudzsák dokonce po hattricku. Proti byl však Maarten Stekelenburg. Na druhé straně měl Ajax hned dvě tutovky. Při té první vychytal ránu k tyči od De Zeeuwa Isaksson, z následného rohu hlavičkoval Alderweireld pro změnu do spojnice tyčky a břevna. Své štěstí z dálky zkoušel v 70. minutě Manolev, jenže mířil mimo.

Vzápětí bylo před bránou Eindhovenu opět hodně horko. Po jednom ze soubojů s Ooijerem upadl v pokutovém území k zemi Luis Suárez, ovšem penalta se zase nepískala. PSV se nechtělo s nerozhodným stavem smířit, a tak se stále hnalo do útoku, což se mu také vyplatilo. V 74. minutě se ocitl po Lazovičově centru ve vápně trestuhodně neobsazený Otman Bakkal a své pozice náležité využil - 4:3.

Holandský záložník byl blízko i třetí brance. V 78. minutě jeho hlavičku ale Stekelenburg dokázal vyrazit, stejně tak i dalekonosný pokus Dzsudzsáka. Závěrečné minuty se už hrály v poklidu a Eindhoven si připsal své první letošní vítězství.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

0-2

Reagovat
AjaxFans

Ajax vyhraje,konečně bude hrát Atouba. AFC AFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele