Zpátky do ochozů: Preview Bundesligy 2022/23 (2/3)

03.08.2022, 21:00
Previews
Mario Götze se vrací na scénu. Zazáří ještě? (© AFP)
První ostré zápasy už má německá klubová scéna za sebou. Tradiční prolog v podobě prvního kola DFB-Pokalu přinesl tradiční překvapení. S pohárovou soutěží se již stihli rozloučit berlínská Hertha či rivalové z Porýní Leverkusen a Kolín. Další prvoligové celky měly se slabšími soupeři nemalé problémy. Úvodní střety tedy všichni více či méně úspěšně absolvovali, to hlavní - začátek bundesligové sezony - nás ovšem teprve čeká.

Vykopávací díl preview ročníku 2022/23 se zaměřil na šestku nejlepších klubů v uplynulé sezoně, druhé vydání tedy pokračuje dále seřazenými mančafty z tři měsíce staré tabulky. Posvítíme si tak na kolínské šoumeny, chladnokrevně postupující Mainz, poněkud rozčarovaný Hoffenheim, Mönchengladbach hledající nový začátek, na starém kontinentě proslavený Frankfurt a vloni neviditelné Vlky. Jak vidno, nabídka menu je pestrá podobně jako včera.

Letošní představení účastníků Bundesligy obsahuje jednu novinku: vyhodnocení rok starých predikcí. Preview jednotlivých týmů vykopáváme citací speciálně vybrané pasáže z prvního i druhého dílu loňské verze. Tuto pasáž doplňuje komentář reagující na citovaný text. Následuje přehled cílů, jakých týmy chtějí na konci sezony dosáhnout. Zjistíme, co pro to udělali na přestupovém poli, nastíníme, v jaké sestavě zřejmě vyzvou ostatní soupeře, načež zkusíme odhadnout jejich konečné umístění v tabulce.

1. FC Köln


(Ne)příjemná reflexe


Srpen 2021: ”Populární "Peaky Blinder” Baumgart to od začátku nebude mít snadné. Kšiltovková kopie Jindřicha Trpišovského se namísto aplikace vlastního stylu musí přizpůsobit reáliím Effzeh. Absence krajních hráčů nutí Baumgarta k rigidnímu diamantu a navzdory hře na dva útočníky opět hrozí, že "Kozli" budou celou sezonu marně hledat spolehlivého střelce. Kooperace Jonase Hectora, Ondreje Dudy a Marka Utha vyjde vniveč, pokud Sebastian Andersson bude převážně marodit a Anthony Modeste jen potvrdí, že zenit již překročil.”


Ach, jak je krásné se mýlit. Bochum, Union i Mainz prominou, avšak největší překvapení ročníku se zrodilo u dómu. Zlé jazyky, které odepisovaly Modesteho, si zaslouží uříznout (au!). Francouze v Kristových letech nešlo zastavit především ve vzduchu, kde jej hledal na podzim vynikající Benno Schmitz. Když se pravý bek trochu vyšťavil, objevil se nový hrdina v osobě stopera Tima Hüberse. Zahanbit se nenechala ani nalezená gólmanská jednička Marvin Schwabe, záložní řadu pochválíme zkrátka jako celek. No a extravagantního Baumgarta už zná asi každý. Už víte, proč si 1. FC každý rychle oblíbil?

Nové plány

Ustrašení a na smrt čekající "Kozlové” zmizeli, pod Baumgartem se proměnili v presující a všudypřítomné sudokopytníky. Z vynuceného diamantu učinil svéráz na lavičce efektivní zbraň. Co na tom, že hodnota xGD - rozdílu mezi očekávanými vstřelenými a inkasovanými brankami - skončila na záporné hodnotě. Köln šel štěstí naproti, když se zarputile rval do posledního dechu (viz obrat z 0:2 na 3:2 proti Mohuči či pozdní výhry Bochumi, Stuttgartu nebo Frankfurtu). K tomu všechny ty zážitky: když Modeste čmajznul Baumgartovi bekovku, nebo když v karanténě zavřený trenér sledoval zápas se svým psem. To se pak na "Effzeh” nemůžeme zlobit jen kvůli nějaké nelichotivé statistice.

Kolínští si každopádně uvědomují své limity. Očekávané předkolo Evropské konferenční ligy je hezkou odměnu za snovou jízdu, zároveň ale představuje zátěž pro nadále spíše průměrný mančaft. Z účastníků Bundesligy si nižší tržní hodnotu vysloužily pouze kádry obou nováčků a Bochumi. Proto se fanoušci tentokrát jistě spokojí s manévrováním někde uprostřed. Dobře si pamatují na poslední výlety za hranice Německa. Effzeh si sice podmanili stadion Arsenalu, v Bundeslize však nestačili a vyčerpání z Evropy je stálo prvoligovou příslušnost. Do pohárů se určitě těší, ale se vší pokorou.

Pokud Geißböcke nebudou mít od začátku starosti, mohou se namísto přehnaných ambicí zaměřit na omlazování. Kádr Effzeh je jedním z nejstarších a na bundesligové trávníky už dlouho nepřivedl blyštivý klenot (nebudeme-li počítat Floriana Wirtze, jenž slávu sklízí v nenáviděném Leverkusenu). Zároveň by měl Baumgart zajistit, aby góly vedle Modesteho střílel i někdo další. Francouz v sezoně 2021/22 vsítil rovnou třetinu branek Kozlů, přičemž v minulosti po plodném období nejednou uschl. Proto je dobře, že do Kolína přišli v létě hned dva útočníci.

Příchody

Pokud by Modeste nedejbože opravdu zadřímal, číhá v jeho závěsu Arménec Sargis Adamjan, jehož kvalitu Hoffenheim nikdy úplně nedocenil. Gólově by se mohl chytnout také Steffen Tigges, který v Dortmundu většinou jen střídal. V kádru Effzeh dál zůstává obránce Luca Kilian, jehož Köln vykoupil z Mainzu. Z Lipska příchozí Eric Martel chce být dalším vynikajícím Baumgartovým středopolařem. Na levém kraji obrany bojuje o přízeň kouče Kristian Pedersen z Birminghamu, křídelník Linton Maina dorazil z Hannoveru a záložník Denis Huseinbasic zase z Offenbachu. Po hostování ve Twente se s Geißböcke znovu připravuje řecký forvard Dimitris Limnios.

Odchody

Hned po své první velké sezoně se Salih Özcan dočkal velkého angažmá - záložníka zlanařila s Kolínem spřátelená dortmundská Borussia. Obránce Jannes Horn putoval do Bochumi, středopolař Louis Schaub si vybral Hannover a český fotbalista Tomáš Ostrák zkouší prorazit za mořem v St. Louis. Yann Bisseck i po hostování setrval v dánském Aarhusu, útočník Marvin Obuz pak v Kielu zůstává jen na jeden ročník.

Pravděpodobná sestava: Schwäbe (T. Horn) - Schmitz, Hübers, Chabot, Hector (Pedersen) - Skhiri - Lubicic, Uth, Kainz - Adamjan (Thielmann), Modeste

Tip na umístění: 10. místo.

1. FSV Mainz 05


(Ne)příjemná reflexe


Srpen 2021: ”Vedle Svenssona se do klubu vrátili rovněž vedoucí sportovního úseku Martin Schmidt a Christian Heidel. Ti se nezdráhali okamžitě prodat nejlepšího střelce mužstva Jean-Philippa Matetu, podobně bez emocí neusilovali o podpis nové smlouvy s nejlepším kanonýrem bundesligové historie FSV Robinem Quaisonem. Muži ve vedení však zřejmě vědí, co dělají.”


Věděli. Na Matetu s Quaisonem už si dnes v Mohuči ani nevzpomenou. Místo nich řádí vepředu odchovanec Jonathan Burkardt s Rakušanem Karimem Onisiwem. V bráně se přece jen chytl Robin Zentner, zkušený Stefan Bell si v obraně pořád odvede své. Na krajích hřiště řádili Aarón Martín Caricol se Stefanem Widmerem, provětrat obrany umí Jae-sung Lee. Bo Svensson splnil očekávání. Sestavil kvalitní a sehranou jedenáctku, neměl sebemenší potíže se záchranou, dokonce pokukoval po pohárové Evropě. Tak proč do ní tentokrát opravdu nenahlédnout?

Nové plány

Nedivme se, pokud má někdo z Rheinhessen velké oči. Není z poslední doby zvykem, aby trenér s "Nullfünfer” častěji vítězil než prohrával. Svenssonovi se to daří. Když zázračně vytáhl FSV z hlubokých sestupových vod bezpečně na souš, čekalo se, zda někdejší zadák potvrdí, že nešlo o náhodu. Asi fakt nešlo. Znalý kouč si perfektně rozumí se sportovním vedením klubu, s nímž staví kádr podle vlastních představ. Málokterou jedenáctku z posledního bundesligového ročníku byste si zapamatovali rychleji než tu mohučskou.

S několika stálicemi základní sestavy se nicméně musel Svensson postupem léta rozloučit. A tak se pochopitelně řeší, jak se odchod špičkových stoperů a neméně kvalitního středopolaře projeví. Hvězdami soutěže se však mohou stát jiní. Čeká se to například u Antona Stacha, jehož už lze nazývat německým reprezentantem. Pohárový prolog na konci července nicméně ukázal, že k dokonalosti Stachovi ještě něco chybí. Jeho tendence stahovat se hlouběji do pole k již obsazené pozici defenzivního záložníka se nesetkala s pochopením spoluhráčů vepředu, jimž při útočení proti třetiligovému Aue viditelně scházel parťák.

Z bojů o záchranu si Mainz můžeme škrtnout, do pohárové Evropy jej však ještě automaticky neposílejme. Jonathan Burkardt vsítil v bundesligové sezoně 2021/22 solidních 11 branek, pro větší klubový úspěch jich ale tentokrát bude asi potřeba víc. A když se mu to nepodaří, tak... tak se vlastně nic neděje. Jen si vzpomeňme, kde jsme "Nulapětky” viděli před rokem a půl. Většina členů dnešní soupisky si stále pamatuje ono rozhádané temno. Slunné dnešky si tak musí užívat.

Příchody

Z nových tváří má šanci na průnik do základní jedenáctky Angelo Fulgini z Angers, pro něhož se otevřelo místo v záloze. Z francouzské soutěže dorazil také obránce Anthony Caci (Štrasburk), jeho parťákem vzadu by mohl být Maxim Leitsch, jenž doposud působil v Bochumi. Z Frankfurtu přišli Aymen Barkok s Dannym da Costou, středopolař Dominik Kohr se pak z Eintrachtu nechal po hostování Mainzem vyplatit. Téhož se dočkali dosavadní půjčka z Unionu Berlín Markus Ingvartsen a forvard Delano Burgzorg, jehož do Rheinhessen propustil Heracles Almelo. Po konci hostování počítá Svensson alespoň zatím se záložníkem Edimilsonem Fernandesem (působil v Young Boys Bern) a dvojicí útočníků Issah Abass (Rijeka), Suliman Mustapha (Admira Wacker).

Odchody

Značnou díru za sebou zanechali stopeři Moussa Niakhaté a Jeremiah St. Juste. První jmenovaný byl kapitánem týmu, vynikajícím exekutorem autových vhazování a vůbec jedním z nejlepších obránců ligy. St. Juste zase patřil mezi nejrychlejší zadáky soutěže, což mu při bránění dost pomáhalo. Teď už se Niakhaté sehrává v Nottinghamu, jeho bývalý parťák zase v lisabonském Sportingu. Z obránců se s Nullfünfer rozloučili také Daniel Brosinski (konec smlouvy), Luca Kilian (hostování v Kölnu změněno v přestup), David Németh (přestup do St. Pauli) a Jonathan Meier (přestup do Drážďan). Chybět bude záložník Jean-Paul Boëtius, který o své budoucnosti ještě nemá jasno, to jiný středopolař Kevin Stöger se přesunul do Bochumi. Útočník Paul Nebel hostuje v Karlsruhe, na nějakou dobu opustilo Mainz také duo zadáků Ronael Pierre-Gabriel (Štrasburk) a Dimitri Lavalee (Mechelen).

Předpokládaná sestava: Zentner - Bell, Hack, Leitsch - Kohr (Barreiro) - Widmer, Stach, Fulgini (Lee), Aarón Caricol - Onisiwo, Burkardt

Tip na umístění: 7. místo.

TSG Hoffenheim


(Ne)příjemná reflexe


Srpen 2021: ”Spolu se "sinsheimským Kantém" Diadiém Samassékouem, nezbytným faktorem při postupu Rakušanů do osmifinále Eura Florianem Grillitschem a jeho stále sebevědomějším krajanem Christophem Baumgartnerem se fotbalová hračka Dietmara Hoppa klidně může po čtyřech letech vrátit do Ligy mistrů. Hod vidlí do smělého plánu hrozí snad jen pokud se během týdnů zbývajících do přestupového deadlinu někdo rozhodne koupit Kramariće či Grillitsche, jimž za rok vyprší smlouva. Pokud ale kádr zůstane pohromadě, může Hoeneß se svými svěřenci podniknout smělý výpad.”


Nebudeme chodit okolo horké kaše, Sebastian Hoeneß zklamal. TSG se může pyšnit jednou z nejlepších akademií v Německu a soupiskou nabitou reprezentanty různých zemí. S tím vším "Kraichgauer” usiluji o konfrontaci v evropských pohárech, ty ale Hoffenheim podruhé v řadě obloukem minou. Hoeneß se tentokrát nechtěl vymlouvat na koronavirus. Alibi poukazující na smůlu v koncovce by obstálo spíš, s tím nicméně pohárový aspriant nemůže operovat. Na pohled líbivý fotbal, s nímž měli co dělat i ti nejlepší, opět nepřinesl požadované výsledky. Poprvé to ještě šlo přejít, napodruhé už ale Hoeneße po šílené koncovce, v níž vinou vlastního taktického chaosu ztratil nad mladíky definitivně kontrolu, zaslouženě vyhodili.

Nové plány

Jak zachovat pohledný herní profil? Jak z dominance na míči vytěžit výhry i proti zalezlým protivníkům? Jak se uvolnit ze závislosti na Andreji Kramarićovi a přitom kolem něj postavit útok? To jsou otázky kladené před André Breitenreiterem. Čerstvý švýcarský mistr s FC Curych čekal na pořádnou šanci v Bundeslize dost dlouho. Respektive už ji dostal, avšak nikdy ji plně nevyužil. Většinou ne vlastní vinou. Paderborn i Hannover byly zkrátka příliš slabé celky na to, aby mezi smetánkou vydržely déle než rok. A Schalke si jednoduše nevážilo toho, co má.

Teď se však do Německa vrací s pořádným úspěchem na krku a putuje do týmu, jenž nebojuje o holé přežití či jej nesužují interní potíže. Jakkoli Hoffenheim končil poslední dva ročníky v rozpacích, nohama stojí pevně na zemi. Do záchranářských bojů už šest let nenakoukl, tudíž není důvod nedat Breitenreiterovi minimálně tolik času co Hoeneßovi. Alexander Rosen dobře pamatuje divoká léta, během nichž Kraichgauer létali z jednoho konce tabulky na druhý. A nezdá se, že by se současným kotvením v klidných vodách nebyl zcela nespokojen, když ve funkci sportovního ředitele setrvá po podpisu nového kontraktu minimálně do roku 2025.

Ihlas Bebou, Munas Dabbur, Christoph Baumgartner... ti všichni by rádi Kramarićovi pomohli s těžkým břemenem, leč stále jej nechávají na hřbetu hlavní hvězdy. Svaly však ukazuje nový adept. Georgino Rutter pendloval minulý ročník mezi základní sestavou a náhradníky, přesto vsítil osm ligových branek - nejvíce ze všech členů kádru TSG. Tenhle rok a půl starý příchod ze Stade Rennes za půlmilion eur si Rosen může pochvalovat. Pokud tedy 20letého mladíka dokáže Breitenreiter ještě lépe využít.

Příchody

Proč překotně nakupovat, když sami máte talentu požehnaně. Do Kraichgau se po šesti letech a pořádnou oklikou vrátila kometa Unionu Grischa Prömel, do zálohy by se rád probil také Finn Becker příchozí ze St. Pauli. Ozan Kabak po putováních v Anglii definitivně opustil Schalke a v obraně bude bojovat o pozici mimo jiné s Melayrem Bogardem, který se do TSG vrátil z hostování v Groningemu, a těsně před sezonou získaným Stanleyem Nsokim z Clubu Bruggy. Pak tam máme ještě středopolaře Ilaye Elmkiese, jehož si si před rokem vypůjčila rakouská Admira Wacker. No a tím výčet posil končí.

Odchody

List vystěhovaných je přece jen bohatší. Nelze začít nikým jiným než Davidem Raumem. Jedno z nejžhavějších želízek v německém rybníku nakonec vylovilo Lipsko. Chybět bude také středopolař Florian Grillitsch, který po konci smlouvy hledá stejně jako Håvard Nordtveit nového zaměstnavatele. Obranné řady opustili host z Bayernu Chris Richards a Kasim Adams, jehož si na čas vypůjčila Basilej. Na levém kraji defenzivy Kraichgauer se vedle Rauma neukáže ani Konstantinos Stafylidis, jenž v Bochumi setrval po hostování nastálo. Kdysi nadějný záložník Frankfurtu Mijat Gačinović se v Hoffenheimu tolik neuchytil, jeho přestupu do AEK Atény se tedy nelze divit. Forvarda Sargise Adamjana si vyhlédli kolínští Geißböcke, další muž s ofenzivními choutkami, Brazilec Klauss, přeletěl do St. Louis. Další dva útočníci odešli hostovat - Maximilian Beier do Hannoveru a David Otto do St. Pauli.

Pravděpodobná sestava: Baumann - Posch, Vogt (Kabak), Hübner - Kadeřábek, Prömel, Sámassekou, Skov - Baumgartner (Bebou), Kramarić, Rutter (Bruun Larsen)

Tip na umístění: 9. místo.

Borussia Mönchengladbach


(Ne)příjemná reflexe


Srpen 2021: ”Výkony Sommera a Elvediho budou důležité hned na začátku sezony, a to ze dvou důvodů: 1) Gladbach v prvních třech kolech vyzve Bayern, Leverkusen a Union, což při nejhorším scénáři věští nulový bodový zisk; 2) v úvodních zápasech Borussie můžete zapomenout na Ramiho Bensebainiho, Denise Zakariu, Breela Embola i Alassana Pléu, najdete je maximálně na seznamu zraněných.”


1) Gladbach sice sehrál s Bayernem vyrovnanou partii, avšak v Leverkusenu i Berlíně vyhořel. Získal tedy jediný bod.
2) Nejen marodka poznamenala výkony "Hříbat”. Nebyla ani největším problémem.

Symbol koncepční práce se začal rozpadat. V Borussii se hádali hráči s trenérem a sportovní manažer už toho měl tak akorát. Max Eberl, klíč ke všemu, čeho "Fohlen” v posledních letech dosáhla, se naprostou oddaností práci pro klub vyčerpal tak, že uprostřed sezony emotivně oznámil osobní pauzu. Chvilku to vypadalo, jako by se v Mönchengladbachu zastavil čas. Klub sice kvapně našel náhradu, avšak... Eberl je pouze jeden (to si nyní uvědomuje Lipsko, které o manažerovy služby velmi stojí). I velký Max samozřejmě dělal chyby, obzvlášť v závěru svého působení u Borussie. Zpravidla ale taky našel východisko.

Nové plány

Zda Roland Virkus dokáže totéž co Eberl, se teprve dozvíme. Garance úspěchu je každopádně fuč. Fanoušci si v Borussia-Parku budou zprvu zřejmě klást mnoho otázek. Trochu podobně se Gladbach hledal po ztrátě Luciena Favreho, po němž splašená Hříbata uklidnil až Dieter Hecking. Jenže... ano, tehdy po boku Heckinga stál Eberl. Virkus s novým koučem Danielem Farkem mohou přinést stabilitu, ruku do ohně vám ale za to nikdo nedá. V Porýní panuje skutečně velká nejistota.

Fohlen se navíc nijak netají tím, že pandemie koronaviru klub značně zasáhla. Již před rokem jsme zmiňovaly chybějící prostředky ze vstupného, čemuž rozhodně nepomohla ani absence v Evropě, na kterou si Borussia zvykla. Doposud pouhé dva dokončené příchody pak šetření Gladbachu naplno odhalují. Farke přitom má co lepit, v obraně i útoku. K tomu potřebuje vzkřísit Ramiho Bensebainiho, Floriana Neuhause nebo Marcuse Thurama. Zklamání se v Gladbachu našlo skutečně mnoho.

Pořád se však v kádru Hříbat blyští minimálně dva diamanty. V Dortmundu sice Jonas Hofmann nevykvetl, o něco víc na západ ale vcelku nenápadně stoupá k výšinám. Nejen, že je stabilním nominátem v německém národním mužstvu, Hansi Flick už si svou Nationalelf neumí bez Hofmanna představit - pří posledním červnovém srazu Flickova orchestru zářil právě křídelník Borussie. Kouadio Manu Koné zase rychle dává zapomenout na ztrátu Denise Zakarii. Pouze Suat Serdar a Jude Bellingham podnikli v uplynulé sezoně více úspěšných driblinků než středopolař Gladbachu. Nesmíme zapomenout ani na stálici mezi třemi tyčemi Yanna Sommera. Stavební kameny by tedy Farke měl. Přidají se však i další?

Příchody

Jedinými plejery, které Borussia až do vydání textu koupila, zůstávají Ko Itakura a Oscar Fraulo. Japonský defenzivní univerzál značně pomohl Schalke k návratu do nejvyšší soutěže, načež v Bundeslize po vyplacení z Manchesteru City Hříbaty nakonec zůstal. Náctiletý záložník Fraulo dorazil z Midtjyllandu. Další čtveřice hráčů se do Gladbachu vrátila z hostování - brankář Moritz Nicolas z Viktorie Kolín, středopolař Rocco Reitz z belgického St. Truidenu, ofenzivní záložník Hannes Wolf ze Swansea a útočník Torben Müsel z Eupenu.

Odchody

Ještě méně hráčů Fohlen opustilo, nicméně minimálně dvě ztráty se nebudou nahrazovat úplně snadno. Breel Embolo sice nedával tolik branek, jak se možná čekalo, díky svým fyzickým předpokladům ale pořád byl svým spoluhráčům prospěšný. Embolův přínos už však poznává Monako. S odchodem Matthiase Gintera se počítalo minimálně od konce zimy, přesto loučení s německým reprezentantem zabolelo. Slovenský záložník László Bénes vzdal věčnou snahu o místo v základní sestavě a již sbírá minuty v druholigovém Hamburku. V Borussii nevyužívaný obránce Andreas Poulsen přestoupil do Aalborgu, z hostování záložníka Famany Quizery v portugalském Académico Viseu se stal přestup.

Pravděpodobná sestava: Sommer - Scally (Lainer), Friedrich (Itakura), Elvedi, Bensebaini (Netz) - Koné (Kramer), Neuhaus - Hofmann, Stindl, Pléa - Thuram

Tip na umístění: 14. místo.

SG Eintracht Frankfurt


(Ne)příjemná reflexe


Srpen 2021: ”V květnu se vám SGE muselo zželet. Hesensko o fous minula Liga mistrů, načež celý sportovní úsek pocítilo hromadné odcházení. Fredi Bobic odešel manažerovat Herthu, sportovní ředitel Bruno Hübner zamířil na odpočinek a kouč Adi Hütter (vlastně bůhvíproč) přešel do Gladbachu. Ve výsledku si ale "Orli" dost možná polepšili. Pánové Nagelsmann a Rose prominou, autor těchto řádků každopádně na pomyslný piedestal bundesligových trenérů staví nového lodivoda Frankfurtu Olivera Glasnera (v LASKu a Wolfsburgu vám rádi odpoví, proč).”


Dával si Glasner na čas, jen co je pravda. Zpočátku to v Hesensku dosti skřípalo. Po výprasku od Dortmundu čekali "Adler” na první tříbodový zisk téměř dva měsíce, sestupovému pásmu se však začali vzdalovat až na konci podzimu. To už se krystalizovali tahouni, kteří měli zazářit o půlroku později - Kevin Trapp, Evan N'Dicka, Rafael Borré a pochopitelně Filip Kostić. V Bundeslize ale Eintracht pokračoval v nevyrovnaných výkonech. Finiš na 11. místě nicméně nikomu nevadil. Všichni totiž stejně budou vzpomínat na úžasnou jízdu, po níž se Frankfurt mohl titulovat jako Europacupsieger.

Nové plány

Hesenská pohádka nabídne pokračování v Lize mistrů, vedle toho by se ale Orli měli zaměřit i na realitu. Bez ohledu na úspěch v Evropě výsledky z domácí scény zklamaly. V dolní polovině bundesligové tabulky skončili Adler poprvé po pěti letech, s německým pohárem se navíc rozloučili již v prvním kole po nečekané prohře v Mannheimu. A těžko se Eintracht může spoléhat na další kompenzaci z mezinárodního zápolení.

Jak to tehdy Glasner zacvičil s "Vlky”? Rakouský lodivod si ve Wolfsburgu musel tvrdě prosadit svou, s manažerem Jörgem Schmadtkem totiž není snadné vždy vycházet. Nakonec mu ale v Autostadtu aplaudovali. A aplaudují mu i nyní ve Frankfurtu, že jo, jen ne za dlouhodobou práci, nýbrž za "Zidanovskou” schopnost dotáhnout mančaft k trofeji ve vyřazovací soutěži. Takhle Glasnera úplně neznáme. Nastal tedy čas sundat falešný kabát.

K odhalení pravého já připlachtili ke Glasnerovi obrozený špílmachr i slušná konkurence na hort. O obranu nemusí mít Adler starost, neboť ta byla spolu s gólmanem Kevinem Trappem klíčem k triumfu v Evropské lize. Otázkou zůstává, jak Eintracht naloží s Kostićem. Levonohý Srb se v Hesensku může těšit statusu fotbalové celebrity, zároveň však pro něj musí být trpké sledovat, kterak všichni známí ze staré party SGE (Haller, Rebić, Jović, Silva) zamířili za lepším. Třeba zůstane a dál si bude na levé straně hřiště dělat, co se mu zlíbí. Anebo opravdu odejde, čímž by však mohl uvolnit ruce zbytku sestavy.

Příchody

Asi málokdo ještě počítal s návratem Maria Götzeho do Bundesligy. Autor zlaté branky z mistrovství světa 2014 však v PSV Eindhoven ukázal, že na to pořád má. Ve Frankfurtu může Götze nahrávat na góly Lucase Alaria, jenž věří, že na rozdíl od Leverkusenu si vyslouží důvěru trenérského štábu. Do útoku se nicméně tlačí také dnes už bývalý střelec Nantes Randal Kolo Muani a německý reprezentant do 21 let Faride Alidou, jehož uvolnil Hambuk. Obranu vyztužili Aurélio Buta z Royalu Antverpy, Jérôme Onguéné ze Salcburku a Hrvoje Smolčić z Rijeky. Jens Petter Hauge přišel do Eintrachtu před rokem jako host z milánského AC, nyní jej italský celek přenechal v Německu na přestup. Totéž potkalo dalšího záložníka Kristijana Jakiće, jehož si nechalo vyplatit Dinamo Záhřeb. Po juniorce Bayernu hledá mezi Orly štěstí ofenzivní středopolař Marcel Wenig. Zadák Fynn Otto se po návratu z hostování v Halle přesunul do B-týmu, útočník Ali Akman má za sebou hostování v Nijmengenu, zřejmě však znovu bude putovat o dům dál.

Odchody

Poněkud trpce skončila etapa Martina Hintereggera. Velký oblíbenec fanoušků nečekaně ukončil kariéru, dodnes ovšem nevíme, zda jeho rozhodnutí ovlivnila nepříjemná kauza. Hned tři hráče uvolnili Adler do Mainzu. Tvůrce hry Aymen Barkok se v Rheinhessen pokusí restartovat skomírající kariéru, univerzál na pravý kraj hřiště Danny da Costa se vrací do prostředí, v němž už kdysi úspěšně hostoval, a defenzivní štít Dominik Kohr se nikam nestěhoval, pouze se jeho hostování u FSV změnilo v přestup. Rakouského zadáka Stefana Ilsankera ulovil Janov, někdejší hráč Dortmundu Erik Durm už hraje jen 2. Bundesligu za Kaiserslautern. Stejně jako Kohra vykoupily jiné oddíly také doposud hostující záložníky Stevena Zubera (AEK Atény) a Rodriga Zalazara (Schalke). Útočník Ragnar Ache odešel hostovat do Fürthu, středopolař Antonio Foti zase do Hannoveru. Forvard Sam Lammers se po roce v Hesensku vrátil do Atalanty, brankář Elias Jona Bördner do Viktorie Kolín, křídelníka Martina Pečara si definitivně ponechala Austria Vídeň a mladičký Enrique Herrero Garcia chytil laso juniorky Realu Madrid.

Pravděpodobná sestava: Trapp - Touré, Tuta (Hasebe), N'Dicka - Knauff, Kamada, Sow (Rode), Kostić - Lindstrøm, M. Götze - Borré (Alario)

Tip na umístění: 6. místo.

VfL Wolfsburg


(Ne)příjemná reflexe


Srpen 2021: ”Glasner... Van Bommelovi přenechal zelenou káru v perfektním stavu, stačí jen nasednout a jet. Koen Casteels patří mezi bundesligovou brankářskou smetánku, střed obrany je až nesmyslně silný, Ridle Baku se na pravé straně jen tak neunaví, střed pole s kapitánem Maximilianem Arnoldem a dynamickým Xaverem Schlagerem jednoduše nemá chybu a Wout Weghorst pálí o sto šest.”


Vzpomenete si ještě na trapný úvod Marka van Bommela u Vlků? Můžeme jen hádat, zda právě incident z Münsteru zaklíčil semeno nedůvěry ve schopnosti nizozemského lodivoda. Možná měly pochybnosti VfL hlubší kořeny, což by ovšem k dobrovolné sázce na Van Bommela bylo dosti zvláštní. Tak či onak, Wolfsburg sáhl po trenérské změně při první příležitosti. A rázem se z Autostadtu vytratila veškerá radost. Vlci najednou nikoho nezajímali, houpali se v šedivém průměru a ocitli se v podobné pozici jako pár let dozadu, kdy se jich Bundesliga málem úspěšně zbavila.

Nové plány

Co udělat pro znovuzískání sympatií a pozornosti? Třeba přivést myriádu mladíků. Jako by sportovní úsek dostal embargo na import plejerů starších 23 let. Jasný signál pro Ridleho Bakua, Maxence Lacroixe nebo (toho asi především) Lucu Waldschmidta: pokud nezaberete, máme za vás jiné. Po loňském skvělém jaru přišel razantní úpadek u řady individualit. Baku vypadl z reprezentace, Lacroix si připsal rovnou tři červené karty a velký freiburský talent v osobě Waldschmidta pomalu upadá v zapomnění.

Samozřejmě se lze bavit o tom, na kolik ústup ze slávy zavinily trenérské volby. V Brémách nad Florianem Kohfeldtem dlouho drželi ochrannou ruku, jenže poté, co s Werderem de facto sestoupil a následně Wolfsburg prostě jen provedl sezonou, se v Bundeslize v dohledné době asi neukáže. Je tak na Niku Kovaćovi, aby loňského účastníka Ligy mistrů obudil. Chorvat v minulosti uspěl s Eintrachtem Frankfurt, v Bayernu však za sebou nechal rozdělanou práci. V Dolním Sasku by měl tentokrát dostat více času. Wolfsburg, zdá se, nikam nechvátá. Éru Olivera Glasnera nechal za sebou a už se chystá na novou jízdu.

Proto se nedivme, pokud Vlky budeme postrádat na vyšších pozicích. Ve studnici VfL se nachází řada talentů, avšak jejich čas zřejmě teprve přijde. Vždyť nejstarší člen předpokládané obrany má 23 let. Více zkušenosti nabízí útok s Maxem Krusem, jenže těžko říct, zda ten ve svých 34 letech zvládne celý 34kolový program. Suma sumárum: Wolfsburg využije ročník 2022/23 zřejmě k budování a lepším zítřkům. Vždyť i ve Frankfurtu začal Kovać se sběrem ovoce až při své druhé kompletní sezoně.

Příchody

Pluk mladíků řítících se do Autostadtu vede ten nejzkušenější z nich. Mattias Svanberg si už v Boloni něco odkopal, proto by mezi Vlky mohl snáze zapadnout. Totéž lze říct o pravém záložníkovi Patricku Wimmerovi, jenž v uplynulé sezoně patřil mezi jedny z mála světlých stránek Bielefeldu. Z Lechu Poznań dorazil polský talent do zálohy Jakub Kaminski, obránce Bartol Franjić přišel z Dinama Záhřeb a další zadák Kilian Fischer se přemístil z Norimberku. Po hostování se v kádru VfL znovu hlásí stoper Marin Pongračić (Dortmund), záložníci Josuha Guilavogui (Bordeaux) s Josipem Brekalem (Turín), Omarem Marmoushem (Stuttgart) a Bryangem Kayem (Norimberk) a brankář Lino Kasten (St. Pölten). Mladičký útočník Dzenan Pejcinovic přišel do Dolního saska z Augsburgu.

Odchody

Svanberg má být náhradou za Xavera Schlagera, jenž vloni dlouho marodil, ale již předtím zaujal natolik, že po něm zatoužilo Lipsko. Smlouva ve Wolfsburgu vypršela dvěma obráncům - lídrovi celého mužstva Johnu Anthonymu Brooksovi a Williamovi. Pravý bek Kevin Mbabu si vyzkouší anglický fotbal v dresu Fulhamu, křídelník Dodi Lukébakio se po kompletním ročníku v zeleném dresu vrátil do berlínské Herthy. Do nizozemské Bredy vyrazili hostovat zadáci Anselmo García McNulty a Fabio Michele Sanchez, křídelník Hong Yun-sang vyrazil na zkušenou do Norimberku a útočník Ulysses Llanez ještě nějakou chvíli setrvá v St. Pöltenu.

Pravděpodobná sestava: Casteels - Baku, Bornauw, Lacroix, Franjić (Van de Ven) - Arnold, Svanberg - Wimmer (Brekalo), Kruse (Wind), Marmoush (Kaminski) - Nmecha (Waldschmidt)

Tip na umístění: 12. místo.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (10)

Přidat komentář
Rudnevs

Žeby bola kontinuita za každú cenu efektívnejšia než prestavba? Alebo po corone proste nie su prachy? Od klubov ako Gladbach, Hoffenheim či Hertha som čakal v lete trošku väčšiu aktivitu na prestupovom trhu. Leto síce ešte trvá, ale sezóna už pomaly začína a vzhľadom na to, že po minulej nie až tak úspešnej sezóne chceli káder prerobiť (obzvlášť Gladbach), čakal som trochu niečo iné. Príchod Itakuru a toho mladého Dána v Gladbachu asi naozaj nič nerieši, možno to nakoniec bude fungovať a pomôže ten fakt, že ten káder ostal spolu, ale úprimne mi ten káder Gladbachu príde najslabší za posledné roky, čiže na návrat na poháry to tiež moc nevidím.

Reagovat
andrew96

Gladbach zřejmě prachy fakt nemá, Hertha nakupovala v posledních letech ažaž, třeba chtějí Windhorsta uklidnit. A Hoffe nevím, zda je nutné posilovat. Možná by se hodil někdo na pravý kraj, po vypadnutí Hübnera i jedno jméno do středu obrany. Tam to spíš Hoeneß moc nezvládl. Uvidíme, co Breitenreiter, pro něj asi poslední šance v BL.

Reagovat
Kepy_FCB

Liga zkažená Bayernem

Reagovat
Jason_

Reagovat
GrimeBaller98

Dalsi strasna sezona v podani Herthy incoming

Reagovat
formic81

mam nemeckou sekci strasne rad, normalni fans co dokazou krasne popsat situaci v danych klubech a vzdy se na diskuzi tesim, skoda ze neni vic kontributoru.

jinak super preview

Reagovat
cologneFC

Reagovat
Pablos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

už se nemůžu dočkat multi giga talentu Hložka Lewa radši utek,protože je proti němu plonkov

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele