Zpátky do ochozů: Preview Bundesligy 2022/23 (1/3)

02.08.2022, 22:20
Aktuality
Před rokem jsme toužebně očekávali, jak se tribuny německých stadionů zaplní alespoň zčásti. Dnes už máme smělejší požadavky. Žádné restrikce, žádná protiepidemická opatření. Do ochozů zase mohou proudit desetitisíce diváků. A to již brzy. Start nové sezony německé Bundesligy se totiž nezadržitelně blíží.

Stejně jako vloni se před úvodním výkopem detailněji podíváme na všech 18 účastníků elitní soutěže. Prozkoumáme, jakých cílů chtějí na konci ročníku 2022/23 dosáhnout. Zjistíme, co pro to udělali na přestupovém poli. Nastíníme, v jaké sestavě zřejmě vyzvou ostatní soupeře. A na základě toho všeho zkusíme odhadnout jejich konečné umístění v tabulce.

Oproti minulému vydání však to letošní obsahuje jednu inovaci: právě díky tomu, že předsezonní preview Bundesligy vyšlo též vloni, můžeme s odstupem jednoho roku vyhodnotit tehdejší predikce. Představení jednotlivých týmů tak začíná citací speciálně vybrané pasáže z prvního i druhého dílu loňské verze, na což navazuje reagující komentář. Tato část samozřejmě absentuje u obou bundesligových nováčků, jichž se loňské texty vzhledem k působení ve druhé lize netýkaly.

Na Schalke i Werder Brémy si však ještě počkáme. Tentokrát totiž začínáme šesticí mužstev, která uplynulý bundesligový ročník zakončila nejlépe. Pozornosti se tedy v prvním vydání dočká obhájce titulu z Mnichova i jeho věčný dortmundský stín. Co pak můžeme čekat od Bayeru Leverkusen a Lipska? A překvapí nás i letos Union s Freiburgem?

FC Bayern Mnichov


(Ne)příjemná reflexe


Srpen 2021: ”I kdyby se defenziva rozdrolila, pořád mohou Joshua Kimmich, Thomas Müller a Robert Lewandowski sami dotáhnout Bavory k další obhajobě. Pokud tedy najednou po deseti letech nezačne v Säbener Straße řádit mistrovská kocovina. Sezona je dlouhá, míč kulatý a Bayern pořád stejně nenáviděný.”


A co kocovina po jedenácti letech? Dvanácti? Kdy už to skončí? S odchodem nenapodobitelného kanonýra? Vlastně to můžeme zkoušet pořád dokola, až soudný den do Mnichova skutečně přijde a pak vítězoslavně vykřikneme, že jsme vám to přece říkali. V roce 2022 však ještě ne. Defenziva se sice skutečně občas bortila. Nejen kvůli zraněním, ale i z důvodu nevyrovnané formy Dayota Upamecana. I s tím si však Bayern uměl poradit. Aby taky ne, když všechny ostatní řady zůstávají nejlepšími v celé lize.

Nové plány

Dost jsme se Brazzovi smáli. Možná dřív Hasan Salihamidžić působil jako někdo, kdo po Säbener Straße jen procházel, avšak tajemná ruka jej chytila za límec a vrhla do víru velkoklubu, načež si překvapený host užíval pozornosti. Stop takovým řečem. Zatímco Bavoři cestovali po Spojených státech a snažili se nemyslet na trapnou ságu okolo Lewandowskiho, sportovní manažer se rozhodl sportovně manažerovat. Tu si plácl s Liverpoolem, tu našel pochopení v Amsterdamu, jindy úspěšně jednal v Turíně. Skutečně, to všechno zvládl onen vysmívaný Brazzo.

Nebylo velkým tajemstvím, že Salihamidžić příliš nenašel pochopení u Hansiho Flicka. Stejně tak se umí svérázně chovat Julian Nagelsmann. Tentokrát si však manažerovo počínání musel pochvalovat i vůdce lavičky. Nagelsmann má snad ještě víc prostoru ke svému taktickému freestylu než před rokem. Na papíře možná bude hrát prim 4-2-3-1 přecházející ve 4-3-3. Nicméně ani formace se třemi stopery by nás neměla překvapit. Benjamin Pavard už dlouho prosí o posun na stopera a změna rozestavení by jeho přání vyhověla. Vše se ovšem (jak jinak) bude odvíjet od vetchého zdraví Hernándeze a dalších.

Můžeme Bayernu vyčítat průměrnou práci s mladými hráči. Můžeme doufat, že bez zraněného Leona Goretzky si Joshua Kimmich nebude počínat tak suverénně. Můžeme si říct, že bez čistokrevného útočníka budou "Roten" vypadat tak nějak divně. Jenže Bavoři se tím vším vůbec nemusí trápit. V superpoháru jasně demonstrovali, že německému fotbalu chtějí dál vládnout. Skoro se zdálo, že drama v závěru dopustili schválně, aby pak jejich triumf stejně korunoval zesměšňující gól Leroye Saného.

Příchody

Král odešel... ať žije král. Sadio Mané vypadá v Mnichově zcela spokojeně. Usmívá se na všechny strany a těší se na příval branek. Ať už jako falešná devítka nebo z pozice křídla. Matthijs de Ligt zatím spíš funí po polykání tréninkových dávek. Cesta do základní sestavy je pro něj umetena, i tak by měl každopádně zabrat. Při výpadku Goretzky by se vedle Kimmicha měl postavit Ryan Gravenberch, v superpoháru ale dostal přednost Marcel Sabitzer. Až ve druhé půli naskočila do hry proti Lipsku také druhá posila z Ajaxu, pravý bek Noussair Mazraoui. Necelých 30 milionů eur za 17letého Mathyse Tela novináře dost zarazilo, teprve však uvidíme, jak se talent z Rennes uvede. Joshua Zirkzee, kdysi adept na prosazení se v kádru Roten, se vrátil z hostování z Anderlechtu. Nicméně se s ním v A-týmu nepočítá stejně jako s Adrianem Feinem, jenž poslední půlrok odehrál v Drážďanech.

Odchody

Zmizí nebo zůstane? Nakonec fakt zmizel. Robert Lewandowski se stal legendou klubu i ligy, sotva však oblíbencem všech fanoušků. Zatímco polský ostrostřelec zamířil do Barcelony, stoper Niklas Süle po vypršení smlouvy posílil přímého konkurenta z Dortmundu. Ověnčen tituly se do Lyonu po čtyřech letech vrátil Corentin Tolisso, další středopolař Marc Roca ukončil své bavorské trápení a pokusí se potenciál rozvinout v Leedsu. Americký zadák Chris Richards sbíral bundesligové minuty především v Hoffenheimu, proto raději zamířil do Crystal Palace. Premier League si zahraje také jmenovec Omar Richards, který posílil Nottingham. Definitivně se v FCB nechytil ani Jan-Fiete Arp, jenž se usadil v Kielu. Brankář Christian Früchtl přestoupil do Austrie Vídeň, křídelník Nicolas Kühn bude v hlavním městě Rakouska hájit zeleno-bílé barvy konkurenčního Rapidu. Další rezervní gólman Ron-Thorben Hoffmann se po zkušenosti ze Sunderlandu přestěhoval do Braunschweigu, obránce Lars Lukas Mai putoval do švýcarského Lugana, záložník Christopher Scott zamířil do Royalu Antverpy a forvarda Arminda Sieba naleznete v Greutheru Fürth. Hostování si vyzkouší zadák Jamie Lawrence (Magdeburg), středopolaři Malik Tillman (Rangers) se Sarpreetem Singhem (opět Regensburg) a forvard Marvin Çuni (Saarbrücken).

Předpokládaná sestava: Neuer - Mazraoui (Pavard), De Ligt, Hernández (Upamecano), Davies - Kimmich, Goretzka (Gravenberch) - Gnabry, Müller, Musiala (Sané) - Mané

Tip na umístění: 1. místo.

Borussia Dortmund


(Ne)příjemná reflexe


Srpen 2021: ”Nikdo neměl odvahu pustit Edina Terziće jen tak k vodě, a tak oddaný fanda Die Schwarzgelben v klubu setrval jako technický ředitel. Marco Rose zase dává najevo, jak si koučováním Dortmundu plní sen... V BVB jsou všichni šťastni, toho by chtělo využít a po deseti letech zase převzít Meisterschale, ne?”


Hmm, ne. Všeobjímající veselá nálada se promítla ihned při ligovém prologu proti Frankfurtu, aby Borussia o týden později padla ve Freiburgu (hádejte, kam BVB míří ve 2. kole tentokrát). Začaly se rojit otázky a místo jejich řešení přibývaly spíš další nejasnosti. Nějak nešlo vidět, že by Marco Rose posouval Schwarzgelben dopředu. Pravidelný sběr bodů koreloval s předváděnou hrou spíše negativně. Ba ne, Dortmund pod Rosem možná zůstal tradičně chaotickým, avšak už ne tolik zábavným.

Nové plány

Po sezoně si tak sedla "rada moudrých" - výkonný ředitel Jans-Joachim Watzke, odcházející sportovní ředitel Michael Zorc, jeho nástupce Sebastian Kehl a externí poradce klubu Matthias Sammer - a ta rozhodla o Roseho odvolání. Edin Terzić byl naopak z pozice technického ředitele po roce povolán zpět na lavičku. Stále nevíme, jestli šlo o rozhodnutí rozumem či srdcem. Teď už je na Terzicovi, zda pochybovčům zalepí ústa a ukáže, že i vášnivý fanoušek dokáže být schopným trenérem.

Dokázat to může nabízející se implementací herní formace se třemi stopery. Mats Hummels má za sebou z pohledu vlastního zdraví složité období a i kvůli tomu je dost možné, že jej čeká poslední rok v Dortmundu i celé kariéry. O to víc se však nabízí jej využít v době, kdy konečně nefiguruje na marodce. Rozestavení 3-4-1-2 by zřejmě přijal i v obraně ne vždy spolehlivý Raphaël Guerreiro, jenž by si na levém kraji hřiště mohl užít více volnosti. Ovšem i Portugalec často marodí a v současnosti za sebe nemá náhradu (talentovaný Tom Rothe totiž laboruje nyní a David Raum zamířil do Saska). Vedle levého obránce se Borussia pořád poohlíží po někom do útoku (spekuluje se o Arkadiuszi Milikovi i o veteránech Edinsonu Cavanim a Edinu Džekovi) a hledá uplatnění pro svou ikonu. Posazení Marca Reuse zní možná šíleně, nicméně hlasy o tom, že na post nad útočníky se nehodí, vcelku sílí.

Schwazgelben během léta tak nějak tradičně a v poklidu přeskupili síly. Na papíře vypadají stále sexy, ale stále stejně bezradně ve vztahu k titulovým ambicím. Občas člověka napadne, že by si fanda Dortmundu měl přát vyloženě blbou sezonu. Zkrátka pád na zem, ať se má konečně na co těšit. Protože na co se Borussen těší nyní? Na titul? Simvás, na to už nikdo neskočí. Na postup do Ligy mistrů? To přece není žádná novinka. Ale pozor, už jsme to našli... čtyři roky čeká BVB na bundesligový skalp Bayernu. Je to jasné, vrcholy sezony přijdou 8. října a 1. dubna. Ve zbylém čase si Terzić a spol. mohou užívat svůj status quo.

Příchody

I přes neutuchající přestupové spekulace už Borussia utratila poměrně dost peněz. Niklas Süle ještě dorazil z Bayernu zadarmo, za druhou hvězdu do obrany Nica Schlotterbecka už do Freiburgu několik milionů eur putovalo. Ještě víc stál BVB Karim Adeyemi. Příchozí ze Salcburku se zatím učí kooperaci s Donyellem Malenem, neboť oba se rádi pohybují spíše na levé straně útoku. Jednoho z útočníků může v budoucnu na lavičku posadit Sébastien Haller, posile z Ajaxu však nejprve přejme zotavení po operaci nádoru. Na průlomovou sezónu v Kölnu hodlá navázat středopolař Salih Özcan. Spolehlivou brankářskou dvojkou chce být Alexander Meyer, další gólman Marcel Lotka má za sebou nervy drásající jaro v Berlíně, tentokrát se však na rozdíl od Herthy na hřiště podívá zřejmě jen sporadicky. Jako tradičně přivedl Dortmund také několik mladíků. Šikovný obránce Prince Aning dorazil z Amsterdamu, další zadák Mario Šuver z Norimberku a akvizice z Manchesteru City Jayden Braaf hledá cestu prošlapanou Jadonem Sanchem.

Odchody

S odchodem Erlinga Hålanda se žluto-černí smiřovali celý půlrok, přesto konec norského zázraku bude BVB nějaký čas bolet. Nepřekvapil ani přesun středopolaře Axela Witsela do Atlética Madrid. S Porúřím se rozloučilo též duo švýcarských brankářů Roman Bürki (St. Louis City) a Marwin Hitz (Basilej). Nadějný, avšak zároveň často chybující stoper Dan-Axel Zagadou stále po konci smlouvy hledá angažmá, jiný obránce Marin Pongračić se po roční výpomoci vrátil do Wolfsburgu a brazilský záložník Reinier ukončil dvouleté hostování z Realu Madrid. Steffen Tigges by na bundesligovou scénu rád naplno prorazil v Kolíně, mladý obránce Lennard Maloney to zase zkusí oklikou přes druholigový Heidenheim a podobnou cestu zvolil též záložník Immanuel Pherai (Braunschweig). S kariérou se rozloučil pamětník zlaté éry pod Jürgenem Kloppem Marcel Schmelzer. Lze očekávat, že mimo Westfalenstadion zamíří ještě levý bek Nico Schulz, křídelnik Thorgan Hazard a záložník Julian Brandt, s nimiž Terzić nepočítá. Pravděpodobný je také odchod zadáka Manuela Akanjiho.

Předpokládaná sestava: Kobel - Süle, Hummels, Schlotterbeck - Meunier, Bellingham, Özcan (Dahoud), Guerreiro - Reus (Reyna) - Malen, Adeyemi (Haller)

Tip na umístění: 4. místo.

Bayer Leverkusen


(Ne)příjemná reflexe


Srpen 2021: ”Výběr formací se zužuje na dvě hlavní možnosti: 4-2-3-1 nebo 4-4-2. První varianta sedí kádru asi o něco lépe, byť nebohého Patrika Schicka nechává na hrotu o samotě. Druhá k němu již dodává parťáka, pozorovatelé Werkself si nicméně nejsou jisti, zda si Schick umí vyhovět s Lucasem Alariem. Babo raď, když Sardar Azmoun ani Josh Sargent v Leverkusenu navzdory snaživým námluvám nezakotví.”


Až s ročním zpožděním si Schick zvyká na souhru s útočným kolegou. A skutečně se jedná o Azmouna, jehož Bayer nakonec urval až v zimě. Potřebuje však jednička na hrot vůbec někoho k sobě? Vloni si poradila rovnou ve 24 případech sama, respektive s talentovanou zálohou v zádech. Schick prostřílel Werkself k nejlepšímu bodovému zisku od sezony 2012/13. Vysněný titul sice Rudi Völler nezískal, pozici sportovního ředitele ale mohl opouštět s úsměvem na rtech.

Nové plány

Legendární Rudi přenechal žezlo neméně schopnému následovníkovi. Simon Rolfes doposud prezentoval své poznatky z taktiky pro oficiální web soutěže, teď si zřejmě své know-how bude pečlivěji střežit. Podobně jako Sebastian Kehl v Dortmundu nebo Thomas Hitzlsperger ve Stuttgartu se i Rolfes po konci kariéry učil dalším schopnostem v milovaném klubu. Nyní nadešel čas na osamostatnění, ve stejný rok jako Kehl. Prostor pro komparaci oblíbených záložníků se otevírá.

Vloni jsme Leverkusen vybízeli k pořádné aktivitě a shánění posil, nakonec se Werkself odhodlali jen k několika málo nákupům. Zpočátku působili svěřenci trenéra Gerarda Seoaneho poněkud rozháraně. Zdálo se, že stačí malá jiskra sváru k založení ohně na střeše. Stejně tak vypadal Bayer lehce psychicky rozhoditelný. Když se hráči v říjnu zcela sesypali proti mnichovskému Bayernu, okamžitě se nabízely výtky, že do mužstva v létě nepřišel pořádný lídr. Že to Lukáš Hrádecký nemůže z brány na tu dálku ukočírovat.

Na druhou misku vah však můžeme položit zesměšnění Dortmundu, Schickovy gólové show, pohlednou kooperaci Moussy Diabyho s Jeremiem Frimpongem napravo, znovuvzkříšení Jonathana Taha. Takže ono to s Leverkusenem nebude až tak zlé, jak ukazují pochybovači. Ti stále nejsou přesvědčeni o Seoaneho znalostech taktiky, spíše jej považují za hecíře a zastánce důrazu na týmové srdíčko, jenž poněkud brzdí rozvoj talentovaného orchestru. Tomu říkám drzost. Vrátí trojnásobný švýcarský mistr z Young Boys Bern úder? Fanoušci českých talentů v kádru věří, že ano.

Příchody

Ani tentokrát Werself nerozbili prasátko, jak se možná čekalo. Na druhou stranu udrželi všechny tahouny, takže pro utrácení tak trochu chyběl motiv. I tak pražskou Spartu jistě potěšila suma za Adama Hložka, jehož Bayer ulovil navzdory spekulacím o přestupu do Dortmundu či Bayernu. Pak už Leverkusen koupil pouze mladičkého obránce Madiho Monamaye, který ovšem zatím putoval do rezervního týmu. Do A-mužstva se z hostování v Janově vrátil záložník Nadiem Amiri, který by rád našel někdejší reprezentační formu. Věčně putující útočník Joel Pohjanpalo se naposledy proháněl v tureckém Rizesporu, tentokrát existuje velká naděje, že Porýní opustí natrvalo. V kádru B04 zatím zůstává zkušenostmi z nizozemského Waalwijku nabitý Ayman Azhil.

Odchody

Lucas Alario vzdal boj o pozici útočné jedničky, nově by se rád prosadil ve Frankfurtu. Nešťastník Julian Baumgartlinger se po vážném zranění nedočkal další šance a s Werkself se rozloučil po vypršení kontraktu. Gólman Lennart Grill hostuje v berlínském Unionu, obránce Sadik Fofana zase v druholigovém Norimberku, útočník Yannik Schlößser přestoupil do Dürenu. Mitchell Weiser už nehostuje ve Werderu Brémy, ale naopak je jeho stálým hráčem.

Předpokládaná sestava: Hrádecký - Frimpong, Kossounou (Tah), Tapsoba (Hincapié), Bakker - Diaby, Aránguiz, Andrich (Demirbay), Hložek - Schick, Azmoun

Tip na umístění: 3. místo.

RB Lipsko


(Ne)příjemná reflexe


Srpen 2021: ”Na Lipsku se zkrátka obtížně hledají slabiny. Jakousi příležitost nabízí snad jen škodolibá naděje v selhání nového trenéra Jesseho Marsche. Jenže i zde škarohlídi narážejí. Marsch je Red Bullem dobře vychován, mluví plynně německy, do Saska nemíří poprvé (kdyby to náhodou v multilinguální kabině mělo hrát roli). Co ještě dodat? Snad jen to, že Bayern s Dortmundem se budou muset pořádně ohánět.”


Ale no tak, z Marsche opravdu sálala dobrá atmosféra. A určitě nám ještě ukáže, co umí. Jen ne v Lipsku, no. Američanova mise v Sasku navzdory dobrým předpokladům nevyšla. Hned zpočátku se dostal pod tlak, z něhož se až do konce svých dní nevymanil. "Roten Bullen" změnu herního stylu nepřijali. Později hráči sami přiznali, že jim přístup Domenica Tedesca sedí víc. Spolužák Juliana Nagelsmanna vrátil RB to, co jim dříve vštěpoval trenérský kamarád. Riskantní napadání s řadou děr uprostřed pole zmizelo, kontrola hry s neprostupnou obranou se vrátila na scénu. A stejně tak se vrátily bodové žně, díky nimž si Tedesco ukořistil DFB-Pokal, první cennou trofej v historii mladého klubu.

Nové plány

Lipsko má za sebou turbulentní rok, přesto s ním zase všichni počítají mezi svatou trojici. Bayern, Dortmund... a RB. Přestupů v Sasku nebylo zrovna málo, přesto Tedescovo družstvo zůstává pořád stejně talentované a široké. Opět se říká, že ani Mnichované se na konkurenta z východu Německa v tomto ohledu nechytají. Vládci se sice nemění, ale kralevicové se jejich kousky pomalu učí. Zaútočí už letos?

To bude mimo jiné záležet na tom, jak rychle získá Tedesco plnou kontrolu nad kádrem. V současnosti stále někdo proudí dovnitř či ven a nezavírá za sebou dveře. Na záda Rudých býků tak pořád táhnou spekulace o návratu Tima Wernera výměnou za Joška Gvardiola. Konrad Laimer sice v německém superpoháru nastoupil v základní sestavě, avšak pořád může podobně jako Marcel Sabitzer před rokem pláchnout na jih. Alespoň že vytoužený levý bek sázející jeden smrtící centr za druhým už konečně přišel. Benjamin Henrichs se tak vrátí na svou oblíbenější pravou stranu. Stejně tak je pro Tedesca nesmírně důležité setrvání Christophera Nkunkua.

Že si RB po letním odpočinku ještě nesedlo, ukázal například debakl v přípravě od Liverpoolu. Nepříjemné zrcadlo nastavil také zmíněný superpohár proti Bayernu. Tedesco se tak startem ročníku možná protrápí trochu jako Marsch. Na rozdíl od Američana ale své svěřence již dobře zná. Dříve či později tak počítejme s dusotem tuřích paznehtů. Otázkou je, zda se talentované stádo zase nerozběhne příliš pozdě. Bayern se mezitím už dávno může pást na zlatých lukách.

Příchody

Chvilku se zdálo, že se přesun Davida Rauma z Hoffenheimu komplikuje, nakonec ale jeden z nejlepších levých beků ligy skončil u Roten Bullen (ještě si počkáme, zda výměnou za Angeliña). Z Wolfsburgu ulovilo Lipsko vynikajícího středopolaře Xavera Schlagera, seznam brankářů rozšířil Janis Blaswich z Heraclesu Almelo. Z hostování v Realu Sociedad se vrátil v Sasku dosud neúspěšný útočník Alexander Sørloth, další forvard Ademola Lookman je zpět po roce stráveném v Leicesteru. Záložník Ilaix Moriba působil krátkodobě ve Valencii, jiný středopolař Joscha Wosz zase hostoval v Halle.

Odchody

Do rodné krajiny se vrátil obránce Nordi Mukiele, nově hráč Paris Saint-Germain. Tylera Adamse si do Leedsu stáhl v Lipsku neúspěšný Marsch, v Anglii zůstává také Hwang Hee-chan, jehož hostování ve Wolverhamptonu se změnilo v přestup. V RB dál nebude působit ani jiný forvard Brian Brobbey, jenž definitivně zakotvil v Ajaxu. Talentovaný defenzivní záložník Eric Martel přestoupil do Kolína, další mladý středopolař Sidney Raebiger se přesunul do Fürthu, gólman Yvon Mvogo po PSV Eindhoven vyzkouší štaci v Lorientu. Na hostování vyrazili záložníci Tom Krauß (Schalke) s Benem Klefischem (Viktoria Köln), brankáři Josep Martínez (Janov) s Timem Schreiberem (Kiel), křídelníci Mehmet Ibrahimi (Braunschweig) s Dennisem Borkowskim (Drážďany), útočník Fabrice Hartmann (Sligo Rovers) a obránce Frederik Jäkel (Bielefeld). Strážce svatyně Philipp Tschauner si první start za Lipsko připsal až v závěru svého působení v Sasku, po němž se s klubem rozloučil.

Předpokládaná sestava: Gulácsi - Simakan (Klostermann), Orbán, Halstenberg - Henrichs, Laimer, Kampl (Haidara), Raum - Olmo (Forsberg) - SIlva (Szoboszlai), Nkunku

Tip na umístění: 2. místo.

1. FC Union Berlín


(Ne)příjemná reflexe


Srpen 2021: ”Vzhledem k zápolení na více frontách se s poklesem tabulkou tak nějak počítá. Avšak stávající kvalita i zvláštní aura by měly Union udržet na nohou. Přes léto se kabina pořádně provětrala, směrem dovnitř nebo ven prošlo téměř 30 fotbalistů. Plány pro sezonu jsou nabíledni. Podzim v Evropě si pořádně užít, na jaře nějak doklouzat k záchraně. Cokoliv jiného bude nadplán. I když přesně tak Eisernen poslední dva roky funguji.”


Tak už tři roky. Co bude dál, Liga mistrů? Nedejbože titul? To by ochozy Stadion an der Alten Försterei navzdory pečlivému betonování vlastními fanoušky asi nevydržely. Čím víc Unionu předpovídáme pád na zem, tím strměji letí vzhůru. Z Urse Fischera už nelze dělat náhodně úspěšného stratéga. Švýcarský mág umí své ovečky pořádně vyzbrojit před všemi smečkami. Nešťastné vydechnutí po vyřazení z Evropské konferenční ligy od pražské Slavie "Eisernen" ve výsledku pomohlo. Sezonu zakončili sedmi zápasy bez porážky a po další infarktové koncovce na famózní páté pozici.

Nové plány

Každoroční vylepšování nejlepšího umístění v historii klubu nejde jen na vrub Fischera, ale také za sportovním ředitelem Oliverem Ruhnertem. Ten každé léto řeší pořádnou fluktuaci hráčů, přesto pak pro Fischera připraví mančaft, jenž vypadá, jako by spolu hrál věky. Union sice po své bundesligové premiéře v roce 2019 částečně přišel o zájem zvenčí, avšak úbytek pozornosti mu naopak prospěl. Také vloni celou dobu nenápadně klouzal, až se najednou ocitl před Kölnem, Freiburgem a dalšími, jimž se v průběhu ročníku aplaudovalo.

Fischer není talentovaným bavičem jako kolínský Steffen Baumgart či mistrem slova jako freiburský Christian Streich. Za švýcarského stratéga zkrátka mluví hráči na hřišti. Ti ukázali velkou odolnost, když se nenechali zviklat nečekaným zimním odchodem Maxe Kruseho do Wolfsburgu. Poté sice branky střílel v podstatě jeden jediný muž, zato obranou Eisernen málokdo prošel. Na jaře 2021 se Berlíňané pyšnili čtvrtou nejlepší defenzivou v soutěži, o rok později si v téže statistice ještě o jednu příčku polepšili.

Těžko bude Fischer své psy učit novým kouskům. Union zase čeká boj na třech frontách a zase lze očekávat, že minimálně na dvou z nich hodlá využít svou schopnost vybudovat odolnou tvrz. Další nával příchodů a odchodů sice Ruhnerta těžko překvapil, letos nicméně Eisernen opustila řada opor napříč všemi řadami. Tentokrát opravdu není třeba se obávat sázky na sestup tabulkou. Ale do značné míry pořád jen proto, že už není kam moc stoupat. No, neříkejme dvakrát.

Příchody

Nikoho na východě Berlína jistě neurazí prohlášení, že nejvíc Union posílil prodloužením hostování Tima Baumgartla z PSV Eindhoven. Eisernen na jaře dobře věděli, že obránce bojuje s nádorovým onemocněním, přesto jej bez rozmyslu přijali mezi sebe a trpělivě čekají na jeho uzdravení. Co nejdříve naopak hodlá zářit příchozí z Young Boys Bern Jordan Siebatcheu, který chce zacelit díru v útoku. To však hodlají učinit též Miloš Pantović, jehož si dobře pamatujeme z dresu Bochumi, a Tim Skarke, jenž se přesunul z Darmstadtu. Někdejší obránce Vitesse Danilho Doekhi se těší do obrany, Morten Thorsby ze Sampdorie zase do záložní řady. Hned dvojice hráčů dorazila ze sestupujícího Greutheru Fürth - Paul Seguin a Jamie Leweling. Na střed pole myslí též Janik Haberer z Freiburgu. Brankář Lennart Grill dorazil na hostování z Leverkusenu, zadák Diogo Leite zase z Porta. Do mateřského klubu se po získaných zkušenostech vrátili obránci Tymoteusz Puchacz (hostoval v Trabzonsporu) s Rickem van Drogelenem (Mechelen), středopolař Fabio Schneider (Kuopio) a forvard Tim Maciejewski (Austria Klagenfurt).

Odchody

Dlouho Eisernen odolávali, nakonec však produktivního Taiwa Awoniyiho propustili a přenechali jej hladovému Nottinghamu. Neméně příznivce jistě mrzí odchod Grischy Prömela do Hoffenheimu. Zatímco Prömel se na jaře nebývale rozstřílel, Andreas Luthe zůstával stálicí v bráně. Teď už ale zkušený gólman chytá v druholigovém Kaiserslatuernu. Další brankář Lennart Moser již působí v belgickém Eupenu, Bastian Oczipka, jenž v Bundeslize hrál řadu let, už kope v Arminii Bielefeld a někdejší střelec Kölnu Anthony Ujah se po konci smlouvy upsal Eintrachtu Braunschweig. Na Marcuse Ingvartsena (Mainz), Pawła Wszołka (Legia Varšava) a Leona Dajakua (Sunderland) uplatnily kluby uvedené v závorce opci. Záložník Keita Endo (Braunschweig) i útočník Laurenz Dehl (Bohemians Dublin) hostují, další forvard Suleiman Abdullahi si hledá nového zaměstnavatele.

Předpokládaná sestava: Rønnow - Jaeckel (Doekhi), Knoche, Heintz - Trimmel, Haraguchi (Schäfer), Khedira, Haberer, Gießelmann - Becker (Pantović), Siebatcheu (Voglsammer)

Tip na umístění: 8. místo.

SC Freiburg


(Ne)příjemná reflexe


Srpen 2021: ”Za pořádný otřes v Bádensku-Württembersku tak lze označit "jen" stěhování z vysloužilého Dreisamstadionu, na kterém však dál budou působit B-mužstvo i ženy. Bundesligový kádr pak na starém stadionu odehraje ještě tři klání, než se v půlce října odstěhuje do čtvrti Mooswald, kde ještě musí vyřešit spory s obyvateli, kteří nejsou příliš nakloněni myšlence večerních zápasů. Ty přitom mohou brzy přijít. Stačí, aby se Nicolas Höfler s Baptistem Santamariou znovu skvěle doplňovali ve středu pole, Vincenzo Grifo s Rolandem Sallaiem hrozili z křídel a Ermedin Demirović v sobě probudil instinkt zabijáka. Pak se Mooswaldem klidně může linout znělka Evropské ligy.”


Stěhování bolelo hodně. Když se svěřenci kouče Christiana Streicha ukázali na konci loňského září naposledy za řekou Dreisam, jen těžko jste se ohlíželi po někom, kdo neměl na krajíčku. Snad i sám Streich posmrkával. Na oplakávání ale nebyl čas. Celý ansábl se sbalil a přes centrum si to nasměroval na severozápad města. Zde se fotbalový celek rychle zabydlel, byť skoro stejně bodů sbíral i venku. Baptiste Santamaria sice stihl prchnout dřív, než ve Freiburgu něco velkého zanechal, avšak i bez něj si hoši z Bádenska-Württemberska poradili. Do pohárové Evropy patří plným právem.

Nové plány

V Bundeslize se nachází hned několik skromných celků. Řada z nich se jednou zničehonic vydá na dobrodružství, následující roky se ale spokojí se svým pohodlím, případně zleniví natolik, že se z gauče zřítí o úroveň níž. A pak je tady Freiburg, rovněž skromný tým, který však o nicnedělání snad jakživ neslyšel. Ano, taky jednou upadl, ale to snad vinou divokých erupcí na slunci. Až na jednu výjimku je klub sídlící nedaleko hranic s Francií symbolem stability a drobné, avšak úspěšné práce s omezenými prostředky. A jelikož dlouhodobě prosperuje, nebojí se brát si větší sousta.

Ono taky nač se uskromňovat, když dokážete z Marka Flekkena vypiplat nejlepšího gólmana ligy. Když vás nemrzí ztráta elitního stopera, neboť druhý v osobě Philippa Lienharta se taktéž klube na svět. Když vám levou stranu hřiště piluje neúnavný Christian Günter, možný účastník katarského mundialu. Když umíte Nicolase Höflera odnaučit od laciných ztrát a naopak jej přetvořit na spolehlivého štítového záložníka. Když umíte Vincenzu Grifovi vysvětlit, že i u vás se může stát hvězdou ligy a italským reprezentantem. Když na velký přestup chystáte Rollanda Sallaie. A když vás v hodině dvanácté vždy zachrání miláček publika Nils Petersen.

Škoda, že u toho nebude Lucas Höler, jenž kvůli zranění marodí. A u čeho že to nebude? U historické jízdy do Ligy mistrů přece. Vedle výše uvedených stálic přivedl Freiburg díky chytrému obchodování další naděje. Navíc můžeme čekat, že Streich dá zase čuchnout některému z místních mladíků. Že smělému plánu nevěříte? To je váš problém. Freiburg věří. Trpělivě čeká na zaškobrtnutí sprinterů před sebou a pak se sám rozběhne.

Příchody

Leckdo jej viděl v Bayernu, případně v jiném velkém oddílu, nakonec ale Matthias Ginter zřejmě vyslyšel volání svého srdce a z Mönchengladbachu se přesunul k Černému lesu. Pamatujete, jak Bielefeld v nováčkovské sezoně táhnul Ritsu Doan? Šikovný Japonec se poté vrátil do PSV Eindhoven, už je ale zase zpět v Bundeslize. Další zajímavou posilou může být Michael Gregoritsch se svým pozoruhodným talentem na střílení důležitých branek v době, kdy bojuje o svou lepší budoucnost. V ofenzivě to umí také Daniel-Kofi Kyereh, jenž v uplynulém ročníku táhnul St. Pauli.

Odchody

Do Freiburgu se velké mančafty vždy rády dívají, tentokrát ovšem ulovily jediný cenný artikl. Nico Schlotterbeck pod Streichem přímo explodoval a raketově si to namířil směrem do Borussie Dortmund. Naopak více se na hrotu čekalo od Ermedina Demiroviće, avšak po podprůměrném období byl vyměněn za Gregoritsche do Augsburgu. Pomalu už stagnoval také Janik Haberer, jehož budeme nově vídat v dresu Unionu. U obránce Gian-Lucy Ittera se hostování v Greutheru Fürth změnilo v přestup, totéž ve Verlu učinil brankář Niclas Thiede.

Pradvěpodobná sestava: Flekken - Kübler (Schmid), Ginter, Lienhart, Günter - Höfler, Eggestein - Doan, Sallai (Jeong), Grifo - Gregoritsch

Tip na umístění: 5. místo.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (10)

Přidat komentář
Rudnevs

Som zvedavy, co ten Freiburg. Ludia (predovsetkym fanusikovia VfB) na nich uz zacinaju nadavat, ze nech sa uz donekonecna nehraju na maly klub, outsidera, pre ktoreho je cielom zachrana atd., ze to je otravne a len sa hraju na nieco, cim uz davno nie su, s cielom, aby sa znizil tlak od medii, fans a podobne. Su teraz tak trochu na rozhrani medzi outsiderom a typickym bundesligistom. Samozrejme, ze slava im prinesie aj hate.

Ale posilnili paradne. A aj Union dobre nahradil straty, Thorsby je super nákup.

Reagovat
andrew96

To zní dost jako pořádná frustrace ze Stuttgartu.

Reagovat
Rudnevs

Na jednej strane ano, na druhu stranu je to taky efekt, jak dostavaju vsade publicitu za to, aki su skromni, sympaticki a uzasni a neviem co vsetko, tak to ludom (obzvlast fans notorickych chaos klubov) zacne byt akoby otravne a sa im to znusi. Podobne ako reprezentacia Islandu par rokov dozadu, tak ich vsetci oslavovali, az sa par ludom uplne zhnusila. Samozrejme tam castokrat je aj kombinacia s tou zavistou.

Ale ze Freiburg uz nie je TEN outsider cislo jedna, to je tiez pravda. Doby, ked mali v 90. rokov nahnute ihrisko, bez infrastruktury, vyzerajuce jak z nejakej dediny a za hracov kadejakych Gruzincov, su davno prec. Teraz uz je to viacmenej normalny bundesligista. Ale to je na druhej strane normalne, ze sa proste casom posunuli a skôr obdivuhodne nez hodne kritiky. Samozrejme, ze to niektorych ludi sere a ta hranica medzi oblubenostou a neoblubenostou klubu je mala, ale za mna Freiburg stale velmi sympaticky.

Spadnut by mohol naopak FCA. Uz par rokov tam presluhuju.

Reagovat
andrew96

Ten pohled se nějakým způsobem vyvíjí. Daří se jim a postupují vzhůru tři roky, což mně přijde málo na podobné pindy. Při hlubším vnímání ale Freiburg působí přirozeně, nijak si PR násilně nebuduje. Spíš je obětí snah zvenčí o co nejzajímavější pokrytí, které může vypadat kýčovitě.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

V Stuttgarte by sa mali hlavne zamyslieť nad svojim renomé bundesligového klubu a nechať Freiburg Freiburgom.

Reagovat
Arne

Pokud Freiburg je outsiderem, co pak mají být Bielefeld, Bochum, Fürth, atd.?

Za tu dobu se ta rétorika klubu trochu změnila, nebo se mi to zdá? Nebo rok co rok dávají za cíl pouze záchranu a nic jiného?

Reagovat
Rudnevs

Ono sa vo všeobecnosti od Freiburgu hovorí o cieli dosiahnúť 40 bodov, čo by normálne malo stačiť na záchranu. Samozrejme tá retorika neni na úrovni Fürthu, ale sú tam také tie momenty, keď boli tuším šiesti v tabuľke a Streich začal hovoriť, že je super, že nie su na zostup a že zachvílu v predstihu stihnú splniť 40 bodov a o vysokých cieľoch nechce nič počuť.

Ja to nekritizujem a chápem prečo to tak robia a Freiburg mám rád, len mám obavy, že časom príde nejaka bezcielnosť a som zvedavý, kedy Freiburg vyhlási aj naozaj trochu vyššie ciele…

Reagovat
Arne

Flekken nejlepší brankář? Ale no tak... U Leverkusenu jsem postrádal nějaké slovo o Wirtzovi, ale to jsou malé věci, jinak super preview.

Reagovat
andrew96

https://www.eurofotbal.cz/clanky/ozveny-z-bundesligy-special-all-stars-jarni-ruckrunde-554971/

Bylo nás takových víc (i mimo EF, v německých médiích).

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele