TRAGÉDIE PŘED 20 LETY

05.04.2005, 19:58, aktualizováno 05.04.2005, 20:49
Aktuality
Stalo se to 29. května 1985. Dnes se tedy nedá mluvit o smutném výročí, ale o vzpomínce na onen zápas, který se stal vykřičníkem za řáděním anglických hooligans v Evropě. Bohužel ne tečkou, onou definitivní tečkou...

V minulé sezóně u příležitosti mezistátního zápasu Belgie - Francie Michel Platini odmítl vstoupit na stadión, kde se odehrála jedna z největších katastrof v historii fotbalu. Nechtěl vyvolat staré bolesti této noci. Ale z paměti tyto okamžiky vymazat nemůže. Ani vloni, dnes, nikdy... Byl to jeho gól, který rozhodl o vítězství Juventusu nad Liverpoolem. Pohár patřil Italům, ale navždy na něm zůstanou kapky krve 39 obětí... Stejně tak ale zodpovědnost ponesou ostatní, UEFA, belgická vláda, lhostejnost, nečinnost... Hooligans z Anfield Road a jejich obdivovatelé, následníci!

Angličtí "fanoušci", většinou posilněni alkoholem, vyvolávali potyčky dávno před zahájením utkání. Na samotném stadiónu při nedostatečné policejní asistenci jejich řádění nebralo konce. Ve snaze dostat se do sektoru vyhrazeném příznivcům Juventusu povalili zeď rozdělující oba sektory... Udušeni, ušlapáni, pod troskami oné zdi, při snaze uniknout do bezpečí.. 39 mrtvých...

UEFA nepochopitelně rozhodla zápas odehrát, prý by k ještě větší tragédii mohlo dojít při odchodu diváků ze stadiónu, byla slova zodpovědných funkcionářů. Po 85 minutách se začalo... I tak se hrálo před poloprázdnými ochozy, jen málokdo se mohl radovat z fotbalu tam, kde ještě před chvílí ležela těla 39 obětí lidské laviny. Většina z nich, 32, byla italské národnosti. V 11. minutě druhého poločasu osud ukázal na Michela Platiniho a určil mu roli autora jediné branky. Z pokutového kopu. Vystřelil, proměnil, slavil. "Vecchia Signora" získal svůj první "Evropský pohár". Slavil tak, že druhý den ho novináři celého světa odsoudili a označili oslavu tohoto gólu v jeho podání za "Tanec po tělech mrtvých"!

Když padla tato branka, většina z obětí ještě ležela v útrobách tribun tohoto stadiónu... Dnes se Platini brání těmito slovy: "Věděli jsme, že se něco děje, že se něco stalo. Ale my, hráči, jsme byli v šatnách plně soustředěni na utkání. Tacconi, Cabrini, Scirea, Tardelli, Boniek... Nikdo z nás netušil rozsah této tragédie!"

V Anglii televize fotbal přenášela jakoby se nic nestalo, jen každých 5 minut přidávala počet a jména obětí... Pouze kanál RDA se rozhodl zrušit přenos... Padla belgická vláda, zlepšilo se vybavení na stadiónech, bezpečnost diváků. Anglické klubové týmy zmizely z Evropy a Liverpool a anglický fotbal jako celek do dnešního dne nesou následky. Hledala se řešení, našli se viníci...

Ale musel přijít další tragický den, tentokráte na Hillsborough, aby se konečně Evropa probudila a řekla DOST! Co se vlastně stalo na tomto stadiónu 15. dubna 1989? Hrálo se semifinále anglického FA na neutrálním hřišti v Sheffieldu. Nottingham Forest a znovu Liverpool... Ve 12:00 se otevřely brány a diváci se pomalu začali trousit na tribuny. Do zahájení utkání chyběly 3 hodiny. Vše probíhalo normálně až do půl třetí...V té době se ze strany ulice Leppings snažilo dostat dovnitř, přes dva turnikety, snad dva tisíce fanoušků. Nebylo možno kontrolovat tento dav. Jeden z policistů proto nařídil zavřít bránu... A to bylo rozhodnutí, které vedlo k tragédii... Jelikož hrozilo nebezpečí, že dojde k povalení mříží a následnému umačkání desítek, možná stovek lidí, byla brána ve 14:52 znovu otevřena. Masa lidí, tato lidská lavina, se dala do pohybu. Většina z nich si to namířila do tunelu vedoucího k sektoru C a k řadám 1 až 6... Tam ale bylo plno, přeplněno... Dál není co dodávat. Snad jen to, že z tunelu se stal "trychtýř". Vyhaslo zde 96 lidských životů...

Věřme, že se podobná tragedie opakovat nebude. Ale buďme na pozoru! I u nás máme "šílence", pro které je podobná událost jen momentem pro zasmání. Jsou plni obdivu ke svým vzorům z minulého století... Všichni známe jména klubů a jejich "příznivců", kteří jednou mohou Letnou, Bazaly nebo jiný stadión proměnit v onen bruselský Heysel z 29. května 1985!

Po téměř 20 letech se dnes znovu sešli fotbalisté Juventusu a Liverpoolu k pohárovému utkání. O výsledku se dočtete na jiném místě EUROFOTBAL.COM...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (16)

Přidat komentář
HOST*lukas

bola to velka tragedia....dnes nech vyhra skvely futbal Juve si najlepsi

Reagovat
HOST*hrubinho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry,ale nejak mi to tu zblblo a odoslalo to 4 krát.

K veci:Bola to obrovská tragédia,ale všimnime si jednu vec,a to ako sa rieši fanúšikovský problém.Anglických hooligans sa báli všetci-i doma.A za 10-15 rokov sa pozrieme na štadióny v Anglii a s úžasom sledujeme,že diváci sedia tesne za ihriskom a zrazu netreba ani žiadne ploty.Prísne kontroly,počítačová evidencia a hlavne záujem veci riešiť-aký paradox v porovnaní s Čechmi a Slovenskom.Rozprávame o anglických hooligans a pritom fanúšikovia napr.Ostravy,Sparty alebo u nás Nitry,Trnavy a Slovana sú niekedy ako divé zvery.S deťmi na futbal?Len ten,kto si trúfne.

A teraz zásadná otázka: chce to tu niekto riešiť alebo sú to len kecy typu chceme čistý šport,preč s korupciou,spojme sa pre futbal a podobné žvásty?

Reagovat
alegre

Také bývalé Československo mělo problémy s fanoušky, zejména Sparty, byť ani ti ze Slavie, Brna, Slovanu Bratislava a pod. nebyli svatoušky. Ale po roce 1989, a zejména v posledních deseti letech se opravdu dějí věci! Má někdo zájem řešit chování na stadionech, v ulicích, ve vlacích atd.? Snad ano, ale naráží na nepřekonatelnou překážku. Cokoliv co jen trocha “zavání” zavedením pořádku je ihned označováno za represálie a návrat ke komunismu (který tu stejně nikdy neexistoval!). Mnozí si pletou slovo, pojem, demokracie za anarchii. Svobodu projevu a jednání, za vandalismus a hulvátství. Policie je pro srandu a politici si mastí vlastní kapsu. A doopravdy řešit tento problém nikdo nechce. Podle toho taky vypadají návštěvy na stadionech. V Čechách jako na Slovensku!

Reagovat
smazaný uživatel

Hovoríš mi z duše.Len rozmýšľam,koľko ešte potrvá tento stav nezáujmu a apatie.Ono to bohužiaľ nie je len v športe,ale aspoň u nás je to nápodobne i v bežnom živote.Každý kašle na všetko,čo sa ho priamo netýka a hľadí si len to svoje.Garantujem,že keď odpadneš na chodníku,každý piaty možno zastaví a ostatní ťa obídu.

Lenže čomu sa čudujeme,toto v nás vypestovali politici i médiá.Logicky i ja som sa tešil,keď padol starý systém,ale prvé čo bolo-privatizácia v štýle krádeže,neskôr až nenormálne silná mafia,ktorá sa už ani neobťažuje sa skrývať.Človek ostal apatický a primitívy sa vybúria na štadióne,ostatní v hospode alebo niekde inde.Nie,nie som pesimista,stalo sa hrozne veľa dobrého,ja len rozmýšľam,kde sa mohla stať chyba.

Reagovat
alegre

Ano, stala se chyba a je v nás. Naše mentalita je podobná, ne-li stejná. Dřív se nesmělo nic (blbost), teď můžeme všechno (ještě větší blbost!). Pustit starou bábu sednout v tramvaji? Pch, ať chcípne! Morálka? Přežitek! A když už nevíme kudy kam a nenecházíme vysvětlení na otázky okolo tunelování, vražd, skandálů, zadluženosti, stavu zdravotnictví a školství, korupce.....? Za to může 41 let pod vládou oné strany! A je to pořád to samé...

Reagovat
smazaný uživatel

Ja myslím,že hlavná chyba je v tom,že na pomyselných miskách váh má morálka stále menšiu váhu.A to nie je len problém Česka a Slovenska,ale určite i ďalších štátov.Nie je to proste moderné,venovať sa morálke a vnútornému rozmeru.Ale kto už voľačo prežil vie,že v konečnom dôsledku keď zmizne pozlátko,minú sa prachy,skončí sa kariéra alebo podobne,tak ostane človeku akurát to vnútro.Nechcem tu moralizovať,píšem to len preto,aby sme raz mŕtvych a zranených nezbierali aj po našich štadiónoch. A to už ani nehovorím o drogách a podobnom svinstve,ktoré som už videl i na futbalových štadiónoch.

Reagovat
alegre

Nic si z toho nedělej, taky jsem cinkal klíčema.... Nikdo nechce moralizovat, je to jen holé konstatování skutečnosti. Drogy? Hmmm, ale ono takových pár piv, slivoviček a pod., nadělá stejnou paseku jako marihuana atd. Obzvlášť za volantem! Morálka? Demokracie? Nic neříkající výrazy ze slovníku. Svět? To samé, máš pravdu. Dost jsem se nacestoval, a nejen po Evropě, vládne korupce a peníze. Kdo má víc, má moc. Ve fotbale, v politice, všude...Ale holky jsou pořád hezký, snad ještě hezčí než tomu bylo dřív....!

Reagovat
smazaný uživatel

A to je dobre,už len preto sa oplatí byť optimistom.

Reagovat
alegre

Ale stejně ta nejkrásnější byla ze Žiliny, ale to už je hrozně dávno….. A aby to bylo taky o fotbale, tak jsem v té Žilině kamarádil s Miro Gerhátom, co hrál pak v Dukle Praha a byl v kádru nároďáku do 23 let co vyhrál Evropu. Byl tam taky Gajdůšek, Nehoda, Biroš, Herda….snad se moc nepletu?! A zase jsme se dostali od holek k fotbalu

Reagovat
HOST*

ved to bolo v roku 1975, nie?

Reagovat
HOST*

Co bylo v roce 1975?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele