10 let bez Tita Vilanovy. Zesnulému trenérovi vzdali hold Messi i Laporta

25.04., 23:19
Aktuality
Tito Vilanova s týmem slaví mistrovský titul (© AFP)

Poslední dubnový čtvrtek s sebou přinesl i jedno smutné výročí. Uplynulo přesně 10 let od úmrtí Tita Vilanovy. Úspěšný asistent Pepa Guardioly a později i hlavní trenér Barcelony podlehl rakovině po dlouhém boji ve věku 45 let.

Katalánský rodák začal v barvách blaugranas i svou hráčskou kariéru, byť se z juniorských a rezervních týmů do A-mužstva neprobojoval. Později si přesto jako středopolař zahrál nejvyšší španělskou soutěž v barvách Celty Vigo, vedle toho nastupoval například za Mallorcu či Elche.

Po ukončení aktivního působení na hřišti dostal roli na lavičce mládežnických výběrů Barcelony, kde už počátkem století vedl Lionela Messiho či Gerarda Piquého. Několik angažmá v nižších soutěžích následoval v roce 2007 přesun do B-týmu Barcy, tam se Vilanova stal pravou rukou Pepa Guardioly.

Tato spolupráce přinesla nejplodnější léta kariéry obou mužů. Společně třikrát vyhráli LaLigu, dvakrát Ligu mistrů i španělský pohár. Hra Barcelony s řadou hvězd ve svém středu tehdy byla ozdobou evropského fotbalu, a tak spolu s oznámením o konci Guardioly na lavičce v létě 2012 přišlo logické rozhodnutí, že jeho nástupcem se stane právě "Tito".

Z fotbalového hlediska nadcházející sezona byla mimořádně úspěšná - Katalánci jako jeden ze dvou týmů historie LaLigy dosáhli na stobodovou hranici, v poháru i Lize mistrů dokráčeli do semifinále. Jenže v prosinci byla Vilanovovi diagnostikována rakovina příušní žlázy, kvůli které se na lavičku vrátil až nadcházející rok v březnu. V létě se zákeřná nemoc vrátila, a tak přišla na řadu rezignace a soustředění se na další léčbu.

Po téměř rok trvajícím boji Tito Vilanova 25. dubna 2014 rakovině podlehl. V klubu na něj nezapomněli - na jeho počest je pojmenováno hlavní hřiště v tréninkovém komplexu. Památku v den výročí úmrtí uctil i Lionel Messi a na tiskové konferenci také prezident klubu Joan Laporta.

Autor: Martin Vejdělek / fcbarcelona.com, football-espana.net

Komentáře (4)

Přidat komentář
Hachim Mastour

Šéf

Reagovat
Fenix

Později už si nebyl ani moc podobný, to bylo tehdy velmi smutné

Reagovat
dextroza_m

Tak ono v tomto stádiu si už není podobný asi nikdo...

Reagovat
LyEX

Za mňa na Mourinhovi nie je nič dobré, ale s Titom je spojené to čo bolo na Mourinhovi nechutné

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele