Tápající Porto: 10 prohřešků Paula Fonseky

30.11.2013, 20:49
Názory a komentáře
Celé zástupy kritiků nyní dýchají za krk mladému kouči Porta Paulu Fonsekovi. Ten loni uvařil hotový zázrak s Paçosem Ferreira, teď však ve velkoklubu ochutnává jinou polévku. Jeho Porto sice vévodí tabulce portugalské ligy, to však dost dobře výkonům navzdory. Následující řádky odhalují, v čem všem zatím Fonseca selhává...

Na první pohled to vskutku nevypadá nejhůře, alespoň tedy na domácí půdě. Porto je na čele a dosud jako jediný účastník Primeiry Ligy neokusilo porážku. Jenže obojí má své důvody, které prozatím (!) i před samotným kormidelníkem Dragões umně skrývají četné achillovky jeho mančaftu.

Zaprvé je to slabý start Benfiky, který je však už dávno tentam - viz čtyři výhry a tři čistá konta v řadě. Zadruhé je to do jisté míry los, jenž dosud Portu přichystal všehovšudy jednu opravdu záludnou překážku (obrozený Sporting), a to ještě s výhodou domácího prostředí k dobru.

Tím nejdůležitějším faktem v tomto okamžiku je, že si Porto prožilo po všech stránkách extrémně špatný listopad. Postup v poháru přes nepříjemný Guimarães v pořádku; dále už ale jen čtyři remízy, z nichž minimálně tři nelze pochopit ani při sebelepší vůli. A zejména poslední dva domácí výbuchy s Nacionalem a Austrií také mohou mít, respektive už mají, nehezké důsledky.

Jednak jde o fatální ztenčení náskoku na čele tabulky domácí soutěže, kde už oběma lisabonským klubům k dorovnání Porta schází všehovšudy jeden krok; jednak o značně nevýhodné postavení ve skupině Ligy mistrů. Dragões za 14 dní prostě musejí zvítězit na hřišti vedoucího Atlétika a to ještě tak jako tak budou vrchem odkázáni na výsledek souběžně hraného klání ve Vídni, kam se chystá Zenit.

"V Portu prostě nemůžete doma ztrácet body, to je něco zcela nepřijatelného. Koneckonců právě to byl hlavní důvod mého vyhazovu. Prezident za mnou jednou přišel a řekl mi: ‚Víctore, doma ti to nejde, potřebujeme změnu.‘" příhodně zavzpomínal pro portugalský server Maisfutebol Víctor Fernández, jenž byl z poloviny zodpovědný za první, nevyvedený "postmourinhovský" rok.

Právě někdejší kouč Betisu spolu s Carlosem Azenhou, bývalým asistentem úspěšnějšího Jesualda Ferreiry (2006-08), pak pro Maisfutebol sestavil desítku "prohřešků Paula Fonseky", kterou vhodně doplňují nezávislé poznatky Vaska Moty Pereiry, provozovatele analytického blogu s výmluvným názvem CombinationPlay.

V Portu mají mladé trenéry rádi. Velké příležitosti dali Mourinhovi, Villas-Boasovi i Vítoru Pereirovi. Nepřepočítali se však tentokrát? Zde je oněch deset bodů podporujících odpověď "Přepočítali":

1) Minely v defenzivním sektoru
Lapsus Brazilce Danila z úterního duelu s Austrií byl jen tím posledním z množství katastrofálních selhání zadáků Porta; a vlastně ideálně doplnil jakousi "logickou řadu". Takto se totiž v tomto ročníku stihla vyznamenat již celá pětice nejpravidelněji nastupujících strážců svatyně portugalského obhájce.

Odšpuntoval to prvního října Hélton (Atlético Madrid), navázal o 21 dní později Alex Sandro (Zenit), ihned záhy pokračoval všemi chtěný Mangala (Belenenses) a předposledním viníkem se stal 23. listopadu Otamendi (Nacional). "Nejhorší je, že se hráči nepoučí. Žádný tým takhle dlouho nekupí základní chyby, které vedou k inkasovaným brankám," upozorňuje Carlos Azenha na zhruba dvouměsíční interval, do něhož spadá kompletní pětice vyjmenovaných hrubek.

2) Neschopnost udržet se ve vedení
Druhý bod zpříma navazuje na ten předcházející; jak se můžete přesvědčit jen o kousek níže nad výpisem pěti střetnutí, jejichž gólový účet letos Porto otevíralo, a přece se nakonec neradovalo z triumfu. Konkrétně jde o duely s Estorilem, Atlétikem Madrid, Belenenses, Zenitem (venku) a Nacionalem.

Pouze Estorilu nebyl bod ze žádné části vysloveně darován. Respektive byl, avšak nikoliv favorizovaným soupeřem, nýbrž tragickým úsudkem rozhodčího, jenž z Otamendiho ruky za hranicí šestnáctky nepochopitelně vyrobil penaltu. Z té pak Praia srovnala na 1:1 a ve finále s Portem plichtila 2:2.

Na každý pád teď Dragões zkrátka nejsou schopni kontrolovat hru, přijít se smrtícím úderem; což přitom uspokojivě zvládalo dokonce i poměrně intenzivně kritizované mužstvo Víctora Pereiry. "Genetika Porta se shoduje s genetikou vítěze. Pokud tým nevyhrává jasnou cestou, pak je něco v nepořádku," vykládá Víctor Fernández.

3) Ochuzená křídla
Bez Hulka to ještě šlo. Úprk Jamese Rodrígueze do Monaka už je na Porto, zdá se, až příliš silnou kávou. Přitom letní scénář ještě nevypadal tak zle: s týmem se připravovali Varela, Ricardo, Iturbe, Kelvin, Izmajlov a nově příchozí Licá. Šest nadšených křídelníků znamenalo solidní příslib, především pak dvojice jihoamerických šikulů Iturbe-Kelvin.

Jenže prvně jmenovaný stihl ještě v září pláchnout do Hellasu Verona a brazilský hrdina koncovky loňského ročníku (kdy Portu vystřelil titul až v druhé minutě nastavení) sice údajně dál přebývá v Portu, ovšem na soupisce jej vidno není. Izmajlov se pak z osobních důvodů záhadně vypařil (viz níže) a 20letý Ricardo Pereira sbírá starty doslova po minutách.

"Proč Kelvin nehraje, netuším, nějaký důvod tam být musí. Co je mně známo, má potenciál na to být skvostným náhradníkem, jakým byl Atsu," připomíná dnes již kmenového hráče Chelsea Carlos Azenha. "Je velmi silný v soubojích 1 na 1. Kdo další z Porta o sobě tohle může říct? Licá? Ne. Varela? Ten je silný, výbušný, ale nikoliv nepředvídatelný. S takovou měli přivést Bernarda," vytahuje ještě Azenha případ hvězdy Atlétika Mineira, kterou nakonec v srpnu Dragões vyfoukl Šachtar.

4) Tvrdohlavé prosazování systému 4-2-3-1
Po mnoho let před příchodem Paula Fonseky byli draci zvyklí na klasické 4-3-3 se zametačem a dvěma komplexními středopolaři před ním; ani loňská sezona nebyla výjimkou. Mladý vizionář z Paçosu ovšem léta osvědčené praxe zametl pod stůl, aby jeho 4-2-3-1 nejenže neneslo kýžené ovoce, ale ani nevypadalo čím dál lépe.

Paulu Fonsekovi se takto podařilo vytvořit hned několik problémů naráz. Zaprvé Jackson prakticky nemá míč a stává se poněkud frustrovaným i neplodným. Zadruhé jde kouč sám proti sobě, když Lucha posouvá nebývale vysoko, až těsně k Martínezovi, a přitom své ovečky nutí hrát v co největší rychlosti.

Ze vzniklého kráteru do značné míry vyplývající neschopnost (či řízená neochota) týmu zklidnit hru a předat si pár banálních přihrávek na kratší vzdálenost potom akorát odhaluje střední obránce. A odtud také následně pramení ty donebevolající minely z první odrážky, míní Vasco Mata Pereira.

"Lucho zabíhá příliš daleko. Podle mě je úplně krásně realizovatelné, aby to vzadu čistil Fernando a před ním operovali Lucho s Quinterem (využívaným výhradně v ofenzivním troj-, chcete-li čtverzubci - pozn. red.), tak trochu jako za časů Costinhy, Maniche a Deka. Quintero je jedinečně schopný destabilizovat hru soupeře," přidává se s lehce neotřelým návrhem Carlos Azenha.

5) Trvání na dvojbloku pivotů
Právě pátý bod pak rozšiřuje koncovou myšlenku toho čtvrtého. Fernando je stálice; a vedle něho se libovolně protáčejí Defour, Herrera či Josué. Což vesměs vždy vychází nastejno. Všichni jmenovaní, do jednoho, totiž letos (u Defoura za to vskutku může spíš forma než založení) nejsou schopni jakkoliv stimulovat byť jen průměrnou cirkulaci balonu.

O tu se přitom v rámci postupného útoku může opřít doopravdy každý větší mančaft. "Problém tkví v tom, že žádný přední evropský tým nehraje na dva pivoty," tvrdí Carlos Azenha a obratem se vrací ke svému návrhu na přetočení středového trianglu.

Zároveň je potřeba připomenout, že rovněž zde je možné hledat příčinu tak frekventovaného chybování v zadních prostorách. S Luchem ukotveným vysoko převysoko a tandemem typu Fernando-Herrera rázem distribuce balonů spadá do kompetence relativně tvořivého stopera Otamendiho, což se neukazuje být nejšťastnějším řešením.

Argentinec sice vyniká svou schopností rýsovat diagonální či kolmé pasy na libovolnou vzdálenost a Porto jí vskutku často využívá, tím se však vystavuje jaksi zbytečnému nebezpečí. Čím míň takové tíhy bude dopadat na bedra středního obránce a čím víc půjde o dobrovolnou, nikoliv povinnou aktivitu, tím lépe pro Dragões - logicky. Ovšem Paulo Fonseca přesto dál trvá na svém.

6) Nevysvětlené případy Fucileho a Izmajlova
Ne zcela fotbalové patálie, které ovšem vrhají na management mistrovského celku dosti špatné světlo. Izmajlov už více než dva měsíce řeší nespecifikovanou osobní krizi a stejně zní také oficiální důvod pro podobně dlouhou absenci beka Jorgeho Fucileho.

Ačkoliv by se samozřejmě dalo pochopit, že klub galantně nemá zájem o to strkat nos do cizích záležitostí, tak dlouhá doba bez náznaku změny a dalšího informování působí přinejmenším podezřele.

Tím spíš, když byl konkrétně Uruguayec Fucile portugalskými novináři opakovaně spatřen, kterak trénuje stranou týmu. A tím spíš, když se do stejné pozice dostal také na přelomu ledna a února letošního roku. Tohle zkrátka smrdí; a smrdí to ještě intenzivněji v asociaci se sedmým puntíkem...

7) Kraje obrany bez alternativ
S Fucilem mimo soupisku totiž Porto registruje všehovšudy dva kované krajní obránce, Danila s Alexem Sandrem. Ti zatím nevynechali jediné střetnutí, a to už prvně jmenovaný jednou fanoušky poděsil brzkým střídáním proti Paçosu (nakonec byl připraven nastoupit hned do příštího ligového duelu).

De facto všichni tři elitní stopeři sice jsou schopni na kraji obrany sem tam zaskočit, nicméně ideální alternativy pochopitelně neztělesňují. "V těchto pozicích mohou hrát také Mangala s Maiconem, ale co se pak po nich bude požadovat, je začátek v poctivé defenzívě a následně i podpora útoku," naráží Azenha na možný problém.

Když se na kraj uklidí takový střední obránce, zpravidla utrpí ofenzíva - a ta už přitom trpívala i dosud. Jak ostatně suše konstatuje Vasco Mota Pereira: beci jsou pod Paulem Fonsekou v Portu zhruba od toho, aby sypali někam poblíž vápnu jeden centr za druhým a vůbec se neopovažovali se nad takovou činností zamyslet. Kvantita před kvalitou, koncentrovaná zbrklost.

8) Nové kontrakty pro Fernanda s Jacksonem nikde
Fernando je aktuálně (i dlouhodoběji) možná nejdůležitějším článkem Porta; bez něj by se to letošní už úplně sesypalo. Přesto má platný kontrakt pouze do příštího léta a na ten nový stále čeká.

Jackson představuje trochu jinačí, avšak o nic méně palčivý problém. Na severu Portugalska je sice vázán až do roku 2016, pro velký zájem ostatních klubů a vlastní "nadprodukci" nicméně požaduje adekvátnější platové ohodnocení. Také jeho smlouva je tedy předmětem (nejen) interních diskuzí; a to už pěkně dlouho.

"Do světové extratřídy mu schází akorát kvalitní přihrávka na delší vzdálenost," míní Carlos Azenha o Fernandovi, jehož spolu s Jesualdem Ferreirou do Porta před časem přivedl. "A kontrakt? V takových případech se Porto obvykle chová jinak," nechápe a klade si otázku, zda náhodou Fernando nemá s vedením gentlemanskou dohodu o tom, že bude nejpozději v létě uvolněn.

Nebylo by tedy od věci očekávat pořádný lednový halas ohledně jednoho z těch chtěnějších štítových záložníků v Evropě. A obávaného střelce jakbysmet. Což prozatím tápajícímu Portu jen sotva může přidat na jistotě.

9) Absolutní nesoulad trenéra s hráči
Prostě si nesedli a dost dobře jdou na trávníku proti sobě. Fonseca evidentně po svých svěřencích chce co nejpřímočařejší, vyloženě dychtivou a primárně křídelní hru s minimem různých zdržovaček; což se zrovna neslučuje přinejmenším se dvěma jevy vyvstávajícími z řad samotných koučových oveček.

Zaprvé s pozápasovými rozhovory několika hráčů, kteří v nich mimo jiné zdůrazňují atributy jako "inteligence", "trpělivost", "nečitelnost" a v neposlední řadě "potřebu přenášet míč ze strany na stranu a loudit tak soupeře z předepsaných pozic". Což jsou veskrze právě ty aspekty, které se Paulo Fonseca snaží potlačovat, respektive je zkrátka ze hry jeho Porta nelze zaboha vyčíst - po celý dosavadní průběh ročníku (a že Primeira Liga má za sebou celou třetinu).

Zadruhé si pak Dragões také přímo na hrací ploše patrně uvědomují, že fungovat takovým způsobem, jaký si žádá jejich přímý nadřízený, je jaksi proti jejich vyznání. A jsou z toho čím dál nervóznější. Lucho González takto během duelu s Austrií neustále pořvával na své spoluhráče a snažil se je nějakým hysterickým způsobem organizovat - což je přece v naprostém rozporu s jeho tichou náturou.

10) Neexistující Fonsekova sebereflexe
Hodně bezradně a křečovitě při tom všem působí Paulo Fonseca na tiskových konferencích. Zatímco v čele Paçosu Ferreira zpravidla hru svého mužstva v poklidu analyzoval a dodával hodnotné postřehy, větší tlak na funkci lodivoda obhájce titulu zatím poněkud neunáší. Z jeho tiskovek by snad totiž jeden nabyl dojmu, že Porto hraje naprosto báječně, akorát potřebuje být efektivnější v koncovce.

Pomyslného vrcholu Fonsekova vystupování jsme pak mohli být svědky před týdnem po výbuchu s Nacionalem (1:1). "Tenhle výsledek je zcela nezasloužený. Měli jsme 77 procent držení míče a 30 střel na bránu. Inkasovali jsme, aniž by tomu něco nasvědčovalo. To je holt fotbal," prohlašoval nekriticky. A pak na scénu dorazila Austria...

(Mimochodem pro utkání s Coimbrou, které vypukne zhruba za hodinu, Paulo Fonseca vybral k radosti Carlose Azenhy následující jedenáctku: Hélton - Danilo, Maicon, Mangala, Sandro - Lucho, Fernando, Quintero - Josue, Jackson, Varela. Tak tedy sledujte ten rozdíl.)

Autor: Tomáš Daníček / maisfutebol.iol.pt, combinationplay.blogspot.com

Komentáře (75)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Danicek je top

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

myslim to vazne ale, staci vidiet jeho posledne clanky

Reagovat
Filip12

Pěkný Článek Tome sem zvědavej jak dlouho jim to 1. místo vydrží

Reagovat
smazaný uživatel

ty fakt neděláš nic jinýho než že tu celej den sedíš a čekáš, kdy budeš moct okomentovat novej článek

Reagovat
bobis21

maminka ho ven nepouští a hry má zakázané, tak je na EF

Reagovat
Filip12

Reagovat
smazaný uživatel

Jak si to mohl stihnout otevřít, celé přečíst a okomentovat v relaci 10 minut?

Reagovat
Filip12

četl sem tov tučný to stačí

Reagovat
smazaný uživatel

tak příště pochval nadpisy a ne článek.

Reagovat
Filip12

Reagovat
fenixLFC

da sa to

Reagovat
Josifek

Metoda efektivního čtení, easy work. Nicméně nemyslím, že by ji ovládal zrovna filip..

Reagovat
domingo

To pritom zvladne fakt uplne kazdej, kdo umi cist

Reagovat
smazaný uživatel

A nebude to spíš tim, že prodali Messiho?

Reagovat
smazaný uživatel

Takhle špatné Porto jsem ještě neviděl. A to jim možná v ledu ještě uteče Jackson M.

Reagovat
FC Porto FC

pokud nebudeme chtít tak ne

Reagovat
FC Porto FC

Děkuju za tento článek to bych nikdy neřekl že se tu objeví :)

1. Chyby jsou strašné takové jsem od nás neviděl roky...

3. Bez křidel Porto hrát neumí. Ricardo na to nemá, Quintero není křídlo, Josué taky ne, Licá neumí 1 na 1 Kelvin hraje nepochopitelně jen za bečko a Iturbe je pryč...jediný kdo to jakž takž zvládá je Varela a furt to není ono...

4. Hrát na 4-2-3-1 v Portu je totální kravina...

5. Stejně jako hrát na 2 defe záložníky a tak tragický jako jsou Defour a Herrera. To je prostě nesmysl. Navíc Lucho není žádný CAM

6. Izmailov je měsíc a půl pryč a nikdo neví proč.....Fucileho nemá rád Fonseca

7. Kvuli blbosti Fonseci nemáme alternativu na kraj obrany v podobě Fucileho ale jen dva hráče z bečka a to Quiñóneze a Victora Garciu.

8. Fernando chce odejít proto neprodlužu kontrakt....neumím si naši hru bez něj představit. J.Martínezovi jde momentálně jen o plat

Dneska je nejlepší sestava co mohl Fonseka dát a snad i v 4-3-3. Dneska to musí vyjít

Reagovat
Hiko

wow, super článek

Reagovat
domingo

Na tomhle je nejlepsi to, ze Porto proste i pres tyhle prusery a hnusnej fotbal tu ligu porad vede

Reagovat
BakyX

Toľko problémov a napriek tomu 1. miesto v lige. Nie príliš dobrá reklama ligy

Reagovat
FC Porto FC

jenže pane tyhle problémy znamenají 3 remizi v lize a Benfica a Sporting mají 1 prohru a 2 remízi tak jaká špatná reklama ligy ?

Reagovat
fantomas

Heh, a už prohrávaj

Reagovat
smazaný uživatel

No vyadá to opravdu na rozdíl, tentokrát vedení neztratí

Reagovat
Kluivert9

Rozdíl sleduju... už nebudou první

Reagovat
Aldeano

Reagovat
fantomas

Tak to je už dost hustý.

Reagovat
FC Porto FC

Na tohle už nemám. Nejhorší Porto minimálně za 10 let. V lize jsme z +6bodů na -2 (asi) a jsme rádi že si zahrajem Evropskou Ligu. Snad do konce roku Fonseca vyletí

Reagovat
fantomas

První prohra po 53 zápasech, hehe.

Reagovat
Benfica

Reagovat
fenixLFC

takze zmena sa nekonala?

Reagovat
fantomas

Ne no, což ale článek tolik nepodkopává, spíš mu přidává na naléhavosti a třech vykřičnících. Tohle už je spíš skoro na vyhazov, páč je evidentně problém i v motivaci (sám Fonseca ted zkonstatoval, že tomu chyběla "agresivita" a "odhodlání") a tedy celkový osobnosti trenéra, no. Prostě to zajíc neustál.

Reagovat
fenixLFC

tak som to nemyslel, clanok je paradny, ani krivého slova nemozem povedat. len ked som cital tu poslednu vetu, tak som chcel ist hned pozerat ako to vlastne skonci a ked stratia, tak to uz nefunguje proste nic...teda tak ako vravis

Reagovat
fantomas

Reagovat
domingo

Koukam, ze z tohohle obchodu vytezily absolutni maximum vsechny strany - Pacos, Porto i sam Fonseca.

Reagovat
fantomas

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Kucka

Reagovat
fantomas

Jinak docela mě překvapuje, že se tu nikdo neozval, nicméně teď sme to na ICQ dořešili s kolegou redaktorem a celkem nás zajímá pohled ostatních...

Co označení double pivot, resp. pivot, ve fotbale? Do basketu to sedí jako štítek pro habána, ale v kopaný už tahle logika pokulhává. V češtině se pak tohle slovo přímo ignoruje, přitom v angličtině se používá docela frekventovaně a i portugalci znaj a v tomhle případě používaj "pivô" (hehe), tak by mě zajímalo, proč se s tim podle vás nikdy neoperovalo u nás?

Páč ekvivalent nesedí žádnej. Napadl nás "štítovej záložník", ale to je zavádějící, protože opravdovym štítem (ve smyslu někoho, kdo akorát kryje ostatnim záda = Fernando) je tam zpravidla jen jeden; případně dokonce žádnej. V zásadě jde teda prostě o "ty dva záložníky, co fungujou ve 4-2-3-1", což je samozřejmě neobratný pojmenování.. :))

Fakt mě to zaráží, páč 4-2-3-1 je zároveň hodně frekventovaný rozestavení.

(Jinak k tomu anglickýmu uchopení např. http://chelseafc360.com/2013/06/01/double-pivot-main-role-of-4-2-3-1-formation/)

Reagovat
domingo

Ja teda pivota chapu jako zatazeneho rozehravace.

Reagovat
fantomas

To zas nesedí na Fernanda.

Reagovat
fenixLFC

pirlo?

Reagovat
domingo

Nebo spis nekoho jako je Mikel v nigerijsky repre, proste motor zalohy, ktery to obeha kolem stredovyho kruhu, brani a zaroven organizuje hru. Ve futsale je to proste hrotak, v basketu ten vysokej uprostred.. nevim no, asi bych tu analogii hledas spis v dulezitosti pro hru nez pozici na hristi.

Reagovat
fantomas

Problém je, že v cizích jazycích se právě používá jen a pouze pro post s tim, že pak už to může oscilovat mezi box-to-box, DPL, jak je libo tomu danýmu manažerovi...což prostě u nás nemáš takový pojmenování.

Reagovat
domingo

Stejne jako treba inside-left a inside-right, nebo centre-half.. anglicka terminologie je pomerne sverazna. Mne fakt napadl jako prvni ten Mikel (btw DPL je deep playmaker-lying, nebo neco jeste jinyho? )

Reagovat
fantomas

No tohle je ale anglická i portugalská (jiný jazyky ted ověřovat fakt nechci )...sorry, DLP samozřejmě.

Reagovat
domingo

A vubec - "pivot" znamena anglicky stred, osa, "pivotal" je stezejni.. Fakt to je jedina mozna analogie, proste to vztahnout na ten stredobod stredu pole ( ), coz muze byt u kazdyho manazera nekdo jinej, zejo (je rozdil, jestli se ta zaloha toci kolem Toulalana, Pirla nebo Lamparda).. pripadne, u double-pivota, proste osa hry, dynamicke duo vyplnujici prostor mezi stopery a ofenzivou.

Vzdycky to ale bude nejaky zaloznik, protoze to je logicky - kdyz mas slabyho golmana, muze to jeste zachranit obrana (a obracene), kdyz mas spatnyho hrotaka, muzes se spolehnout na toceni pozic, strely zdalky nebo standardky, ale kdyz mas na hovno zalohu, neudelas vubec nic. Pivot je imo proste ten, bez nejz by se hra toho tymu (hra ve stredu pole, ergo hra celkove) sesypala jak domecek z karet.

Reagovat
fantomas

Jo, jasně..ale furt nemáme ten českej (elegantní) ekvivalent.

Reagovat
domingo

Na co ekvivalent? Basket taky nema ekvivalentni slovo. Proste je to pivot a hotovo

Reagovat
fantomas

Ale proč to teda jako češi nepoužíváme??!! To byla stěžejní otázka nebo tys to někdy dřív slyšel/četl?

Reagovat
domingo

Ve fotbale ne a prave se nad tim divim stejne jako ty, protoze je to mnohem elegantnejsi nez "motor zalohy" (coz by zhruba mohl byt ten preklad )

Reagovat
Kongo

štít

Reagovat
fantomas

Štít to bejt právě může, ale nemusí. Jako obecný pojmenování nedostačující.

Reagovat
domingo

Hele a vubec, tohle bude proste prejimka, protoze nejzakladnejsi (a historicky naprosto zasadni) anglicka formace je toto:

goalkeeper

right back - left back

right half - centre half - left half

right winger - inside-right - centre forward - inside-left - left winger

Cili pivot je proste centre half, akorat to uz se ted nepouziva. Nebo ne? Ja nevim

Reagovat
fantomas

Moc ne no, naopak sem to kolikrát viděl jako synonymum hroťáka..

Reagovat
domingo

Pak sem prekopirujem tu debatu z facebooku, at je prdel.

Reagovat
fantomas

To teda ne, sami nevíme, co sme vyřešili.

Reagovat
smazaný uživatel

ak sa povie pivot vo futbale, tak ma napadne Xabi Alonso

Reagovat
smazaný uživatel

proste chlapík, čo vie preniesť hru, v prípade núdze niečo vymyslieť a v prípade prúseru to odbrániť

Reagovat
Kucka

Reagovat
Kongo

Já si myslím,že pivot je ten,který v mužstvu dělá takovou tu "černou¨" práci.V basketbale nejsou u pivotů hlavním úkolem body.

Reagovat
Talker

Pro mě je vysvětlení (jako fanouška CFC) velmi jednoduché - "dva hráči, kteří pobíhají uprostřed hřiště bez valného smyslu a rozumu.

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry, ale to je pěkná hloupost. Střed zálohy je možná ten nejdůležitější post ve fotbale. Kdyby tam pobíhali bez rozmyslu, tak je přejede každý tým. Právě proto, když nějaký tým "přehrává" druhý tým, tak je to většinou v záloze, kdy jeden tým nestíhá nebo není kompaktní. Střední záložník musí zvládat technickou i taktickou úroveň, a to dokonale.

Reagovat
smazaný uživatel

Hoši, sorry, že píšu až teď, ale až teď jsem si tento článek přečetl, úplně jsem ho přehlídl

Takže, co je pivot???

Pivot je hráč, který se pohybuje před obrannou čtverkou nebo trojkou a zároveň za útočící linií hráčů. Laicky čeřeno je to defenzivní záložník. Muž, který odvádí černou práci. Za éry Mourinha v roce 2004 to byl C. MAKELÉLE Typický příklad. Teď je to například D. D. Rossi, nebo ještě o něco dřív, G. Gattuso

Pivot ve fotbale má čtyři úkoly:

1. Musí odebírat míče protihráčům

2. Kryje záda obráncům, pokud se některý z nich vydá na útočný výlet, nebo jsou roztažení do šířky, takže je mezi nimi mezera. Tohle se děje hlavně při rozehrávce, abychom udělali prostor pro přihrávku. Tím pádem se defenzivní záložník stahuje, a je jakoby na "stoperu". V současné době to praktikuje hodně Arteta z Arsenalu.

3. Když získávají míče, tak v současném fotbale je musí zároveň perfektně rozehrát.

4. A když jsme u současného fotbalu, tak je to prakticky režisér. Mění tempo hry. Zrychluje hru, zpomaluje hru, když tým zastavuje před velkým čtvercem a nedokáže se protlačit přes soupeřovu obranu.

Takže je to defenzivní záložník, který o všem musí mít i prvky režiséra Hodně to zvládá například Arteta

Reagovat
fenixLFC

vyborny clanok

Reagovat
fantomas

Jinak jak tak koukám na ten gól Académiky - to už máme letos minely u opravdu všech šesti defenzivních hráčů ideálního základu Porta.

Reagovat
FC Porto FC

takový goly padly všechny za posledních ale 7 zápasů... vždycky jim pomůžem

Reagovat
fantomas

VIDEO - #FCPorto's bus returns to the Dragao, violence erupts - Ultras not happy. http://goo.gl/6ETOJo

To Fonseca nemůže přežít, prostě ne. Chudák.

Reagovat
FC Porto FC

snad

Reagovat
OVi.77
Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je zase jasná chyba trenéra Fonsecy. Kdyby jim řekl, že mají míč dostat do branky! Ale on jim to neřekl a oni se pak takhle snaží nedat gól. Hned bych tam udělal 11. bod.

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
placa

Dragões

Reagovat
smazaný uživatel

Jediné Porto mě stačilo na výhru.. To co sem viděl ze záznamu, jsem asi ani vidět neměl :D :D

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele