Derby opět gólového střelce nenašlo aneb Události 2. kola nadstavby FORTUNA:LIGY

14.05., 08:20
Názory a komentáře
Peter Vindahl (© AFP)

Druhé kolo nadstavby FORTUNA:LIGY nabídlo další, v pořadí již 311. derby mezi Spartou Slavií. Letenští hráli od 60. minuty vyloučeného Haraslína, a tak pro ně byla remíza 0:0 takovou malou výhrou. Viktoria Plzeň rozhodla utkání se Slováckem až v nastaveném čase a vyhrála 4:2.

Třetí dvojici ve skupině o titul utvořili Baník Ostrava a Mladá Boleslav, hlavní aspiranti na čtvrtou příčku. Středočeši ve Vítkovicích vyhráli 1:0 a svého soka tak v tabulce předskočili. Známé už je finále skupiny o Evropu, Teplice porazily Liberec 2:1 a Hradec Králové si poradil 3:1 se Sigmou Olomouc.

Důležité vítězství si zajistily Pardubice, které doma přestřílely České Budějovice 3:2 a udělaly si velký náskok na baráž. Bohemians se s Jabloncem rozešli smírně 1:1. Karviná nad Zlínem dlouho vedla, ale hosté nakonec dokázali v závěru vyrovnat na konečných 2:2.

Zápas kola

Sparta Praha - Slavia Praha 0:0

Ačkoliv se může výběr bezbrankového klání jevit jako nesmyslný, derby rozhodně nenudilo. Gólmani však dokázali úchvatnými výkony zastínit střelce a slávisté nevyužili ani více než půlhodinou přesilovku.

Gól kola

1. Michal Kohút (Slovácko)

Záložník Slovácka se trefil zpoza vápna náramně, brankář Plzně Jedlička se natahoval marně.

2. Václav Pilař (Hradec Králové)

3. Daniel Trubač (Teplice)

Jedenáctka kola

(©Eurofotbal)

Brankář - Peter Vindahl (Sparta Praha)

Proti Slavii vytáhl mnoho skvělých zákroků, na pozoru musel být hlavně po vyloučení Haraslína. Z kraje druhého poločasu vychytal pokus osamoceného Juráska, v závěru pak včas padl pod nohy Zafeirise. Následně ještě musel vyrazit střelu Chytila a hlavně hlavičku Tijaniho.

Pravý obránce - Nemanja Mičevič (Teplice)

Jeho gól do sítě Liberce nakonec byl tím vítězným. Po necelé hodině hry před brankou Slovanu vznikla skrumáž, ze které nakonec balon jako první ulovil Fila. Od něj se poté dostal až k Mičevičovi, jehož rána prošla přes hradbu těl až za gólmana domácích Bačkovského.

Střední obránce - Lukáš Hejda (Viktoria Plzeň)

Proti Slovácku se prosadil krátce po přestávce, což se nakonec jevilo jako důležitý gól, Plzeň poslal do vedení 2:1. Brance předcházel rohový kop, jehož rozehrávky se ujal Lukáš Kalvach. Ten poslal centr do malého vápna na Hejdu a plzeňský kapitán nasměroval balon do branky.

Levý obránce - Marios Pourzitidis (Slovan Liberec)

Jeho gól do sítě Teplic už byl spíše kosmetickou úpravou celkového skóre celé série s Teplicemi, jelikož padl jako první branka Slovanu v 82. minutě druhého klání. Pourzitidis měl navíc poměrně velké štěstí, jelikož se mu míč od soupeře odrazil ke kopačce před prázdnou brankou.

Pravý záložník - Lukáš Bartošák (Zlín)

V Karviné dal dva góly, kterými Zlínu zajistil remízu. Po autovém vhazování na pravé straně přenesl Janetzký míč na druhou stranu právě na Bartošáka. Ten skákavou ranou překonal brankáře Ciupu. To se mu povedlo i v nastaveném čase, kdy využil přihrávky od Cedidly.

Střední záložník - Daniel Trubač (Teplice)

V Liberci otevřel v odvetném klání skóre a jelikož doma Teplice vyhrály 2:0, šlo téměř o potvrzení postupu do finále skupiny o Evropu. Trubač si po odraženém rohovém kopu hostů sebral balon, nic složitého nevymýšlel a nasměroval jej pod horní tyčku liberecké svatyně.

Střední záložník - Michal Hlavatý (Pardubice)

Jeho dva góly značně pomohly Pardubicím k vítězství nad Českými Budějovicemi. Poprvé se trefil na konci prvního poločasu, když využil nabídky od Krobota. Následně přidal v 85. minutě vítězný gól, když Solil poslal zpětný pas na Černého, ten předal Hlavetému a ten zakončil přesně k tyči.

Levý záložník - Alexis Alégué (Jablonec)

Už ve druhé minutě dal první gól utkání v Ďolíčku, nakonec to Jablonci stačilo na remízu. Čanturišvili předfinálním pasem vybídl Polidara k centru z brankové čáry, levý záložník Severočechů poté zpětnou přihrávkou našel Aléguého, který osamocený o horní tyčku skóroval.

Útočník - Václav Pilař (Hradec Králové)

Když dával v nastaveném čase prvního poločasu Sigmě druhý gól, bylo jasné, že trápící Hanáci už postup nevybojují. Navíc to byla náramná trefa. Situaci předcházela nahrávka od Juliše, Pilař už si poté balon navedl na střelu a z nějakých dvaceti metrů nedal Stoppenovi šanci.

Útočník - Pavel Šulc (Viktoria Plzeň)

Dalším excelentním výkonem si řekl o nominaci na EURO. Slovácku totiž dal rovnou tři góly. První padl po krásné individuální akci Vydry, Šulc dával do prázdné. Další dvě branky si nechal až na nastavený čas, když proměnil pokutový kop a poté uprchl směrem na prázdnou svatyni hostí.

Útočník - Yusuf (Mladá Boleslav)

Jedinou brankou rozhodl pro Boleslav veledůležitý souboj na Baníku. Hned ve třetí minutě vedl po levé straně míč Vaníček, který následně přihrál do prostoru malého vápna. Tam balon nešťastně srazil domácí Boula, čehož šibalsky využil Yusuf a doklepl jej ve zmatku do brány.

Nemělo by vám uniknout

Milan Heča skvěle vytáhnul tutovou šanci Vydry.

Juroška netrefil prázdnou bránu, pouze orazítkoval břevno.

Haraslín viděl po zákroku na Douděru druhou žlutou kartu.

Poulolo nepochopitelně zboural Šípoše a vlastní gól byl na světě.

Vukadinovič se po Ražnatovičovi ohnal loktem, ale viděl jen žlutou kartu.

VAR v akci

Po ruce Řezníka kopalo Slovácko penaltu.

Penalty se dočkala i Plzeň, tentokrát hrál rukou Hofmann.

Neuvěřitelný vlastní gól hradeckého Juliše nakonec neplatil, Muritala byl v ofsajdu.

Změny v tabulce

Vzhledem k remízovému derby se na čele tabulky nic neměnilo. První Sparta má tři kola před koncem náskok čtyři body na druhou Slavii a v příštím kole už může teoreticky slavit titul. Třetí Viktoria Plzeň ztrácí na letenské dvanáct bodů, na čtvrté místo s odstupem 21 bodů na Viktorii poskočila Mladá Boleslav.

O jistotu předkola se ještě bude muset poprat Baník Ostrava, který se propadl na páté místo o dva body za Středočechy. Šesté Slovácko ztrácí další čtyři body. Ve skupině o Evropu už vzešly fináloví účastníci. Teplice porazily celkově 4:1 Slovan Liberec a rozdají si to s Hradcem Králové, který v součtu porazil 6:2 Sigmu Olomouc.

Skupina o záchranu se oddělila na dvě poloviny. V té první jsou jedenáctí Bohemians, kteří už mají jistotu, že se do baráže nepodívají. O dva body méně má dvanáctý Jablonec a stějně jsou na tom i třinácté Pardubice. O sedm bodů méně mají čtrnácté České Budějovice, na které ztrácí bod duo Karviná a Zlín.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
32
25
5
2
74 : 28
80
2
Slavia Praha
32
23
7
2
67 : 23
76
3
Viktoria Plzeň
32
21
5
6
74 : 35
68
4
FK Mladá Boleslav
32
13
8
11
51 : 49
47
5
Baník Ostrava
32
13
6
13
48 : 45
45
6
1. FC Slovácko
32
11
8
13
43 : 48
41

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
11
Bohemians Praha 1905
32
8
12
12
31 : 43
36
12
FK Jablonec
32
7
13
12
39 : 48
34
13
FK Pardubice
32
9
7
16
34 : 44
34
14
Dynamo České Budějovice
32
7
6
19
38 : 66
27
15
MFK Karviná
32
6
8
18
34 : 57
26
16
FC Zlín
32
5
11
16
38 : 65
26

Autor: Petr Procházka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele