Houževnatá Chelsea a rekordman Højlund: 25. kolo Premier League v kostce

21.02., 20:55
Názory a komentáře
Rasmus Højlund (© AFP)

Jedenáctizápasová vítězná série Manchesteru City v soutěžních duelech je minulostí. Obhájci titulu totiž i podruhé v sezoně remizovali s Chelsea, tentokrát 1:1. Chuť si sice částečně spravili v úterní dohrávce s Brentfordem, ale před vedoucí Liverpool se nedostali. O víkendu opět naděloval Arsenal a vynikající formu potvrdil také Manchester United, jehož útočník Rasmus Højlund překonal na Kenilworth Road hned několik rekordů.

Chelsea přežila na Etihad Stadium úvodní nápor Citizens, následně několikrát zahrozila a ve 42. minutě šla do vedení, když oku lahodící brejk, kterému můžete zatleskat v naší videorubrice, zužitkoval Raheem Sterling. Devětadvacetiletý anglický reprezentant zacílil do sítě bývalého zaměstnavatele i ve druhém vzájemném měření sil v ročníku.

Nejlepší kanonýr soutěže Erling Haaland naopak zahazoval jednu šanci za druhou. Celkově vyslal devět střel, ale jen dvě mířily mezi tyče. Více pokusů bez vstřeleného gólu si fenomenální Nor v utkání Premier League ještě nikdy nepřipsal. Navíc nešlo o ledajaké příležitosti, z téměř dvou očekávaných branek (xG) nedal ani jednu.

Hosté měli i proto senzační výhru na dosah, jejich nadprůměrně fungující defenzivní val však domácí přece jen prolomili. Sedm minut před koncem se prosadil Rodri a dostal beznadějně vyprodanou arénu do varu. Více už ale favorité nestihli.

Po zmíněné úterní dohrávce ztrácejí na Liverpool, který nezaváhal v Brentfordu (4:1), jeden bod. O další bod zpět je Arsenal, jenž zaznamenal páté ligové vítězství za sebou v Burnley (5:0). Dvěma trefami se pod demolici předposledních Clarets podepsal Bukayo Saka a svou letošní bilanci zlepšil na 12+7. Síť rozvlnili i Martin Ødegaard, Leandro Trossard a Kai Havertz.

Venku loupila také čtvrtá Aston Villa, konkrétně na stadionu Fulhamu. Svěřence trenéra Unaie Emeryho opět táhli brankář Emiliano Martínez a dvougólový Ollie Watkins (13+10), dvanáctí Cottagers dokázali pouze snížit zásluhou Rodriga Munize.

Ztrátu v boji o Champions League naopak musel skousnout pátý Tottenham, který před vlastními příznivci padl s jedenáctým Wolverhamptonem 1:2. Hostující tým, jenž si z předchozího výjezdu mimo svůj stadion odvezl skalp Chelsea, poslal do vedení ve 42. minutě João Gomes, ale 34 sekund po startu druhé půle srovnal Dejan Kulusevski. Na Gomesův druhý "hřebíček" ovšem domácí odpověď nenašli.

Højlund prodloužil střeleckou sérii

Sobotní zaváhání severolondýnského klubu potrestal v neděli Manchester United. Red Devils tentokrát uspěli v útulné aréně Lutonu, v lize se radovali počtvrté za sebou a živí naději na účast v pohárové Evropě v příští sezoně. Z šesté pozice ztrácejí na Spurs tři body.

Do hlavní role se opět obsadil Højlund. Dánský snajpr se stal nejmladším hráčem v historii Premier League, který skóroval v šesti po sobě jdoucích utkáních. Jeho čtrnáctizápasová šňůra bez přesného zásahu na sklonku loňského kalendářního roku je zapomenuta. Proti nováčkovi soutěže zapsal vůbec první dvoubrankové představení mezi anglickou elitou a zlomil u toho ještě pár dalších rekordů. Postaral se totiž o nejrychlejší trefu (ve 36. vteřině, pozn. autora) a nejrychlejší vedení 2:0 (v 7. minutě) manchesterského celku ve venkovním střetnutí v Premier League.

"Rád bych poděkoval spoluhráčům a manažerovi za neustálou důvěru. Věděl jsem, že umím střílet góly, a bylo samozřejmě frustrující, když se mi to nedařilo. Teď chci jen pokračovat v nastoleném tempu," přál si po závěrečném hvizdu jednadvacetiletý forvard.

Ódu na svého svěřence pochopitelně pěl i kouč Erik ten Hag. "Vždy jsme věřili v jeho schopnosti. Vybrali jsme si ho i na základě silného charakteru," chválil manažer Red Devils. "Dokáže hrát skvěle pod tlakem, což jako útočník Manchesteru United musíte umět. Má velké sebevědomí a jsem si jistý, že dokáže vstřelit ještě spoustu branek," dodal.

Na opačném pólu v tabulce zůstalo víceméně vše při starém. Poslední Sheffield United inkasoval "pětku" od Brightonu a předposlední Burnley "pětku" od Arsenalu. Jedinou změnou je posun Evertonu, který v pondělní dohrávce remizoval 1:1 s Crystalem Palace, mimo sestupové pásmo, kam vinou horšího skóre klesl Luton.

V boji o záchranu si polepšil pouze šestnáctý Nottingham, jenž prohloubil krizi devátého West Hamu a po trefách dvojice Taiwo Awoniyi - Callum Hudson-Odoi vyhrál 2:0. Střetnutí mezi Newcastlem a Bournemouthem skončilo nerozhodně 2:2.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Pascal Groß (Brighton) - 9.10 / asistence, 9 klíčových přihrávek, 97procentní úspěšnost přihrávek.

1. Ollie Watkins (Aston Villa) - 9.10 / 2 góly, stoprocentní úspěšnost v osobních soubojích, 28 doteků s míčem.

3. Martin Ødegaard (Arsenal) - 8.90 / gól, asistence, 3 klíčové přihrávky.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Bukayo Saka (Arsenal), Simon Adingra (Brighton) - oba 15 bodů.

2. Martin Ødegaard (Arsenal), João Gomes (Wolverhampton) - oba 14 bodů.

3. Rasmus Højlund (Manchester United), Ollie Watkins (Aston Villa) - oba 13 bodů.

Sestava 25. kola:

Autor obrázku: Marek Ustohal

Brankář: Caoimhín Kelleher (Liverpool) - Po zranění Alissona už poněkolikáté ukázal, že se na něj může manažer Klopp spolehnout. Na stadionu Brentfordu předvedl mimo jiné famózní sérii reflexů a pomohl k vítězství. Rozhodnutí managementu Reds si pětadvacetiletého gólmana v létě ponechat bylo oprávněné. V letošním ročníku odehrál více zápasů než v posledních dvou dohromady. Před víkendovým finále Ligového poháru si bezesporu zvedl sebevědomí.

Stoper: Axel Disasi (Chelsea) - Ve šlágru na Etihad Stadium působil víceméně jako magnet na míče, které směřovaly do pokutového území Blues, a hned šestnáctkrát zastavil nebezpečnou akci Citizens včasným obranným zákrokem. Jde o nejvyšší číslo v kolonce tzv. "clearances" hráče Chelsea za posledních osm sezon. Opomenout nelze ani trio zablokovaných střel a stoprocentní úspěšnost ve vzdušných soubojích.

Stoper: Levi Colwill (Chelsea) - Vedle bývalého kapitána Monaka si na horké půdě obhájců titulu vedl neméně skvěle i odchovanec Blues, jenž se po řadě záskoků na kraji obranné formace přesunul zpět do své klasické stoperské pozice. Podobně jako Disasi skákal do střel za cenu sebeobětování jako hokejový bek a ve druhé výrazně přispěl k tomu, že Haaland neskóroval. Na nedělní finále Ligového poháru proti Liverpoolu se naladil vynikajícím výkonem.

Stoper: Lewis Dunk (Brighton) - Vysoce nadprůměrnými statistikami se o víkendu pyšnil také kapitán Seagulls, který exceloval v utkání na stadionu Sheffieldu United. Na své konto si mimo jiné připsal stoprocentní úspěšnost ve vzdušných soubojích, 169 doteků s míčem, 95procentní úspěšnost přihrávek a vytvoření tutové šance pro spoluhráče. Minout pochopitelně nelze ani asistenci na úvodní zásah Buonanotteho.

Pravý záložník: Bukayo Saka (Arsenal) - Po dvoubrankovém představení v aréně West Hamu zapsal rychlonohý křídelník Gunners tzv. "brace" i v Burnley, kde loňští vicemistři rozjásali zaplněný hostující sektor pětkrát. Sakova forma v posledních týdnech strmě roste, z čehož profituje celý tým. Jeho spolupráci s kapitánem Ødegaardem, Martinellim a Trossardem si pochvaluje jak manažer Arteta, tak fanoušci z Emirates Stadium.

Střední záložník: Martin Ødegaard (Arsenal) - Když je norský "kouzelník s míčem" v ideálním rozpoložení, je radost ho na trávníku sledovat. Pod demolici nováčků z Burnley se podepsal bilancí 1+1 a nutno podotknout, že pokud by spoluhráči stříleli přesněji, mohlo být asistencí mnohem víc. Za zmínku stojí také téměř 12 naběhaných kilometrů. Manažer domácích Kompany pronesl po závěrečném hvizdu na jeho adresu sprchu komplimentů.

Střední záložník: Pascal Groß (Brighton) - Extrémně kreativní byl o víkendu také rodák z Mannheimu, který ukončil měření sil v Sheffieldu s 97procentní úspěšností přihrávek. Vzhledem k faktu, že rozhodně nešlo jen o alibistické posouvání míče (devět klíčových přihrávek, pozn. autora), je výkonu zkušeného středopolaře nutno zatleskat. Jeden ze zmíněných pasů navíc zužitkoval čerstvý africký šampion Adingra.

Levý záložník: João Gomes (Wolverhampton) - Zraněný snajpr Cunha, jenž hattrickem zazářil na Stamford Bridge, bude dlouhodobě mimo hru. V chrámu Tottenhamu ho ve střelecké listině plnohodnotně zastoupil třiadvacetiletý krajan, který dvěma trefami režíroval další senzační triumf Wolves. Nejprve se prosadil po rohovém kopu milimetrově přesnou hlavičkou a ve druhé půli chladnokrevně poslal do sítě pas taktéž skvěle hrajícího Neta.

Pravý útočník: Mohamed Salah (Liverpool) - Lepší comeback po zranění stehenního svalu si egyptský forvard pravděpodobně vysnít ani nemohl. V Brentfordu naskočil těsně před pauzou za zdravotně indisponovaného Jotu a během druhého dějství zlomil odpor domácích Bees bilancí 1+1. Mimo jiné tím potěšil statisíce manažerů ve Fantasy Premier League, kteří mu v rámci tzv. "double gameweeku" svěřili kapitánskou pásku.

Střední útočník: Rasmus Højlund (Manchester United) - V posledních šesti zápasech dal sedm gólů. Bývalý kanonýr Bergama se veze na úspěšné vlně Red Devils, v roli stěžejního ofenzivního esa překonává jednoho brankáře za druhým a poslouchá chválu ze všech stran. V Lutonu oslavoval dvakrát během úvodních sedmi minut a může tak i nadále směle útočit na milník Jamieho Vardyho, který skóroval v 11 ligových utkáních za sebou.

Levý útočník: Ollie Watkins (Aston Villa) - Dvakrát rozjásal hostující sektor i odchovanec Exeteru City, jenž srdnatě bojuje o nominaci do anglické reprezentace pro blížící se mistrovství Evropy. Na Craven Cottage chladnokrevně proměnil obě šance a celkově už má na kontě 13 branek + 10 asistencí. Počet 23 "kanadských bodů" znamená, že už mu ke klubovému rekordu schází jen čtyři. Jeho dosavadním držitelem je legendární Dwight Yorke.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
25
17
6
2
59 : 24
57
2
Manchester City
25
17
5
3
58 : 26
56
3
Arsenal FC
25
17
4
4
58 : 22
55
4
Aston Villa
25
15
4
6
52 : 33
49
5
Tottenham Hotspur
25
14
5
6
52 : 38
47
6
Manchester United
25
14
2
9
35 : 34
44
7
Brighton & Hove Albion
25
10
8
7
48 : 40
38
8
Newcastle United
25
11
4
10
53 : 41
37
9
West Ham United
25
10
6
9
36 : 44
36
10
Chelsea FC
25
10
5
10
42 : 41
35
11
Wolverhampton Wanderers
25
10
5
10
39 : 40
35
12
Fulham FC
25
8
5
12
34 : 41
29
13
AFC Bournemouth
24
7
7
10
33 : 46
28
14
Brentford FC
25
7
4
14
35 : 44
25
15
Crystal Palace
25
6
7
12
28 : 44
25
16
Nottingham Forest
25
6
6
13
32 : 44
24
17
Everton FC
25
8
6
11
27 : 33
20
18
Luton Town
24
5
5
14
34 : 47
20
19
Burnley FC
25
3
4
18
25 : 55
13
20
Sheffield United
25
3
4
18
22 : 65
13

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (3)

Přidat komentář
LukKov

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
VersaceChain

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
r.mrazik

posledni dny/tydny to je v diskuzich slusna bida

dokonce jednotlive zapasy z PL se davaji do kategorie PL..to driv nebylo ne?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele