Souhrn zápasů Ligy národů - sobota 8.9.

08.09.2018, 16:56, aktualizováno 08.09.2018, 22:59
Komentáře a souhrny
Ve šlágru sobotního programu Ligy národů vyhrálo Španělsko ve Wembley nad Anglií. Bosna a Hercegovina vykročila do soutěže správnou nohou, když vyhrála v Severním Irsku. To Islandu se vstup hrubě nepovedl a schytal šestigólový výprask ve Švýcarsku. O branku méně dostalo San Marino v Bělorusku a Finové získali skalp Maďarska. Řekové přivezli tři body z Estonska a rozstříleli se Lucemburčané, kteří čtyřmi góly vyprovodili Moldavsko.
Skupina 2

Švýcarsko - Island 6:0

08.09.2018 18:00

Góly: 13. Steven Zuber, 23. Denis Zakaria, 53. Xherdan Shaqiri, 67. Haris Seferović, 71. Albian Ajeti, 82. Admir Mehmedi

Až nečekaně hladké vítězství zaznamenalo Švýcarsko nad bojovným Islandem. Ostrované vůbec nepřipomínali obávané vikingy, kteří trápili nejednoho soupeře na nedávných šampionátech ve Francii a Rusku. Švýcarsko zvítězilo vysoko 6:0 a novému kouči Islanďanů Eriku Hamrénovi tak vstup do soutěže vůbec nevyšel.

Erik Hamrén se ujal týmu po mistrovství světa v Rusku a za poměrně krátko dobu se mu podařilo změnit tým k nepoznání. Island se Švýcary nedokázal držet tempo a byl horší ve všech herních činnostech a co je nejhorší, odpadla z něho i obávaná bojovnost.

Švýcarsko zkrátka Islanďany přejelo. Domácí reprezentace se ujala vedení už ve 13.minutě, kdy si ve vápně našel prostor ke střele Steven Zuber a ranou pod břevno nedal Halldórssonovi šanci. Za dalších deset minut už vedli Petkovičovo svěřenci 2:0. Halldórsson vyrazil volný přímý kop před sebe Schär pak okamžitě přiťukl Denisu Zakaríovi, který trefil odkrytou branku. Poměrně rychlé dvoubrankové vedení si domácí bezpečně hlídali a do šaten mohli přidat další branky. Halldórsson ale ve 41.minutě dobře vyběhl. Brankář Islandu ještě netušil, že se pro něj zápas stane noční můrou.

Krátce po změně stran musel po třetí lovit ze sítě, když ho parádní ranou z volného přímého kopu zaskočil Xherdam Shaqiri. V 67.minutě pak patičkou vysunul Seferoviće Fabian Schär a prvně jmenovaný utáhlou střelou k tyči dal na 4:0. Za další čtyři minuty před brankou nastavil placírku Ajeti a skóre začínalo nabývat hrozivých rozměrů.

Další pohroma pro Islanďany přišla osm minut před koncem. Opět to byla povedená akce z pravé strany a tentokrát se mezi střelce zapsal Admir Mehmedi. Šest inkasovaných branek, to od Islanďanů nikdo nečekal. Švýcaři vykročili do Ligy národů správnou nohou a ujali se vedení ve své skupině.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Švýcarsko11006:03
2.Belgie00000:00
3.Island10010:60
Skupina 4

Anglie - Španělsko 1:2

08.09.2018 20:45

Góly: 11. Marcus Rashford - 13. Saúl Ñíguez, 32. Sergio Ramos

Španělé otočili zápas s Anglií a do Ligy národů vstoupili vítězně. Domácí sice poslal do vedení Rashford, hosté však ještě do přestávky výsledek otočili a po změně stran nepustili soka k vyrovnávací brance.

V sestavě Three Lions se kromě jmen známých z mistrovství světa objevili také obránci Gomez a Shaw. Trenér Southgate zachoval formaci se třemi obránci, pěti záložníky a dvěma útočníky. Jeho protějšek Enrique, jenž španělský tým převzal po ruském šampionátu, zařadil do základní jedenáctky například obránce Alonsa či útočníka Rodriga.

Fanoušci na stadionu Wembley si poprvé zakřičeli gól po deseti minutách hry. Shaw při brejku Anglie skvěle našel Rashforda, který zblízka prostřelil brankáře De Geu. La Roja však odpověděla za necelé dvě minuty. Carvajal po průniku pravou stranou přihrál Rodrigovi, jenž předal pod sebe Saúlovi, který přízemní střelou k tyči vyrovnal. Následnou poklidnou pasáž narušil až ve 22. minutě nepovedenou střelou Rodrigo.

Ve 25. minutě se k hlavičce dostal po přímém kopu Kane, avšak De Gea se příliš nezapotil. Za sedm minut fauloval u vlastní šestnáctky Trippier, na následnou standardní situaci si naběhl Rodrigo a před gólmanem Pickfordem umístil míč přesně k tyči - 1:2. O tři minuty později mohl vyrovnat Rashford, avšak jeho hlavičku vyrazil De Gea brilantním zákrokem. Na druhé straně se Saúl opřel do odraženého míče, zamířil však pouze na Pickforda.

V úvodu druhé půle se několik minut nehrálo kvůli zranění Shawa. Otřeseného fotbalistu Manchesteru United nakonec nahradil Rose. Poté, co se hra znovu rozběhla, měl slušnou příležitost Thiago, avšak pěkným volejem těsně přestřelil. Se Saúlovou ránou po hodině hry si poradil Pickford.

Angličané ve zbytku zápasu marně hledali recept na obranu soupeře. Devět minut před koncem základní hrací doby se výborně uvolnil Rashford, jehož střelu doprostřed brány vyrazil De Gea. V 87. minutě hlavičkoval Maguire po rohovém kopu mimo tři tyče. Během dlouhého nastavení Ramos nepřesvědčivě odvrátil Gomezův centr, De Gea po souboji se střídajícím Welbeckem upustil míč a útočník domácích dorazil balón do sítě. Radost mu však překazil rozhodčí, který odpískal velmi přísně útočný faul. Three Lions se tak vytouženého vyrovnání nedočkali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Španělsko11002:13
2.Chorvatsko00000:00
3.Anglie10011:20
Skupina 3

Severní Irsko - Bosna a Hercegovina 1:2

08.09.2018 15:00

Góly: 90+3. Will Grigg - 36. Haris Duljević, 64. Elvis Sarić

Severní Irsko se doma před vlastními fanoušky chtělo vytáhnout a ukázat, že se hodlá měřit s kýmkoli. Nakonec mu to ale nevyšlo, neboť více branek vstřelili hosté. Zasloužili se o to Duljević se Sarićem, zatímco domácí korigovali jen jednou trefou Girgga.

Utkání dostalo i českou stopu, neboť hlavním rozhodčím byl pověřen sudí Pavel Královec. Ten měl hned v první minutě práci, protože musel řešit pád McGinna v pokutovém území. Nakonec ale penaltu nepískal. Zkušený obránce McLaughlin naopak o pár minut později zahrál patrně rukou ve vápně, ale sudí tento možný prohřešek nechal plynout.

V 18. minutě pálil velmi dobře McGinn a brankář Šehić měl plné ruce práce a musel se opravdu otáčet, aby dokázal jeho ránu rukama vyrazit. Bosna se v prvních minutách dopředu moc netlačila, ale dost možná to byla jen taktika. Irové totiž na chvíli nedávali vzadu pozor a hned poté se hosté dočkali.

Zleva po zemi centrující Džeko naservíroval balon do předbrankového prostoru a Haris Duljević zblízka prostřelil vše před sebou! Psala se 36. minuta utkání a Bosna vedla o gól, ačkoli nepůsobila nijak lepším dojmem. Ještě ke konci první půle málem srovnal Lafferty, ale jeho snaha nakonec mířila těsně vedle!

Hned po změně stran málem domácí srovnali. Dallas skončil na zemi, ale míč se k němu přesto dostal a hráč Severního Irska jej v pádu napálil na brankáře Šehiće. Tady si Bosna opravdu koledovala, ale měla štěstí, že Šehić byl opravdu pozorný. Po Norwoodově prodlouženém pasu zůstal na zadní tyči neobsazený Lafferty, proti kterému se vyznamenal Šehić. Akce domácích pokračovala, ale Saville zakončoval jen do obránce Sariće!

Právě Sarić potrestal chybu v obraně domácích po hodině hry. Po nešťastně zahrané malé domů se brankář Peacock-Farrel moc nevyznamenal a Sarić si hodil míč přes něj. Pak už mu nic nebránilo v tom, aby zasunul míč v pohodě do brány - 2:0 pro Bosnu a Hercegovinu.

O chvíli později natáhl k solidní ráně Duljević, který měl dostatek místa a prostoru, neb mu nikdo nevěnoval potřebnou pozornost. Duljević krásnou ranou vyzkoušel pozornost domácího brankáře a ještě orazítkoval tyč! Branku na 2:1 mohl dát Boyce, kterého hosté neuhlídali, ale vše si pojistil včasným vyběhnutím brankář Šehić a balon zachránil.

Chvíli se zdálo, že domácí nedokáží skórovat, ale za svou dnešní snahu si alespoň jednu branku zasloužili. Střídající Will Grigg se dostal v nastaveném čase druhé půle k míči a využil toho, že mu nikdo nevěnoval příliš pozornosti. Davis rozehrál roh centrem na zadní tyč, Boyce vrátil balon před bránu a Grigg mířil přesně do protipohybu brankáře Šehiće - 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bosna a Hercegovina11002:13
2.Rakousko00000:00
3.Severní Irsko10011:20
Skupina 2

Estonsko - Řecko 0:1

08.09.2018 20:45

Góly: 14. Konstantinos Fortounis

Řecko na půdě Estonska potvrdilo úlohu favorita a díky jediné brance, o kterou se postaral Konstantinos Fortounis už ve 14. minutě, slavilo při premiéře v nově vytvořené Lize národů nejtěsnější možné vítězství. Spolu s Finskem, které porazilo v úvodním kole Maďarsko, se tak v tuhle chvíli dělí o první příčku ve druhé skupině třetí výkonnostní ligy.

Oba týmy si s poměrně velkou pravidelností vytvářely gólové příležitosti a skóre se mohlo měnit už po čtyřech minutách hry. Mitroglou ze středu pole chytrou přihrávkou uvolnil ve vápně Mantalose, ten zkusil zamířit po zemi na bližší tyčku, výtečně ale zasáhl domácí gólman Aksalu, jenž vyrazil míč svou levou rukavicí do zámezí.

Poměrně dobře se na druhé straně ukázal v 11. minutě po Ojamaaově centru Luts, který v šestnáctce zakličkoval a snažil se trefit prostor u tyčky, jeho pravačka ovšem nebyla přesná. O tři minuty později pak Řekové gólově udeřili. Mitroglou sklepl balón hlavou pro Fortounise, a ten si už před Aksaluem věděl moc dobře rady s jeho následným překonáním.

Estonsko se však rozhodně snažilo o nápravu pro něj nepříznivého skóre, ve 25. minutě z dálky slušně napřáhl Vassiljev a brankář Barkas musel proti tomuto pokusu zasahovat. Ve 36. minutě se estonský záložník osmělil ještě jednou a znovu namířil svou střelu mezi tři tyče, každopádně i v tomto případě souboj s Barkasem prohrál.

Je pravda, že ve druhém poločase měla reprezentace z Pobaltí v podstatě jen jednu možnost, jak dostat zápas aspoň do remízy. V 71. minutě se na zadní tyči objevil ve vyložené pozici Luts, z halfvoleje však o kousek Barkasovu svatyni minul. Jinak však bylo v ofenzivě nebezpečnější Řecko, další branku už ale na své konto nepřidalo.

V 66. minutě se mohl podruhé na střeleckou listinu zapsat Fortounis, z přímého kopu z levé strany zakroutil míč k tyčce, Aksalu ale jistě lapil. Devět minut před koncem řecký záložník s desítkou na zádech znovu zakončoval, zase se však Aksalu ve své bráně předvedl, ostatně jako v samotném nastavení, kdy zlikvidoval také Fortounisovo sólo.

Více informací k zápasu

Finsko - Maďarsko 1:0

08.09.2018 18:00

Góly: 7. Teemu Pukki

V předchozím kvalifikačním cyklu na EURO 2016 Finové s Maďarskem dvakrát prohráli o branku, tentokráte však před vlastními fanoušky oplatili svému soupeři obě porážky úplně stejnou měrou a do Ligy národů vstoupili správnou nohou. Premiéra novému hostujícímu trenérovi Marcovi Rossimu naopak nevyšla dle vlastních představ.

Rozhodující moment celého utkání přišel na řadu už v 7. minutě. Schüller poslal ze středu pole dlouhou průnikovou přihrávku na pravou stranu na naplno rozeběhnutého Pukkiho, ten unikl za obranu, prošel do šestnáctky, a odtud levačkou po zemi podél vyběhnuvšího brankáře Gulácsiho zamířil přesně ke vzdálenější tyčce.

Jinak první poločas dalších tolik zajímavých okamžiků nenabídl. Maďarsko bylo poměrně hodně zaskočené brzkou inkasovanou brankou a k jakési šanci se poprvé propracovalo až ve 23. minutě, kdy dlouhé autové vhazování prodloužil Kleinheisler za sebe hlavou na Sallaie, jenž pálil z voleje v nelehké pozici a balón nasměroval jen na tribuny.

Už o dost nebezpečněji vypadala na hostující straně akce ze 44. minuty. Poté, co se finské obraně nepodařilo dostat míč do bezpečí, se ho ujal na hranici vápna Kovács, který uvolnil napravo volného Stiebera, ten vypálil po zemi z první, nicméně jeho střela skončila pouze na boční síti. Ani ve druhém dějství pak Maďarsko na toužebnou vyrovnávací trefu nedosáhlo.

Finsko, stejně jako na začátku první pětačtyřicetiminutovky, dobře zvládlo i úvodní chvíle dějství druhého, Soiri ve 48. minutě vyzkoušel svou pravačku, jeho slušné zakončení však minulo kýžený a chtěný prostor. V 56. minutě si vytvořili obrovskou příležitost Maďaři, jenže úplně volný Szalai selhal a vystřelil pouze do gólmana Hradeckého.

Domácí následně mohli hned ze tří možností rozhodnout o svém vítězství, jenže Toivio z přímého kopu orazítkoval pouze břevno, o pár chvil později zasáhl po standardce Loda pozorný Gulácsi a v 79. minutě odmítl skórovat podruhé v zápase Pukki, který trefil tyčku. Hosté znovu zahrozili až v 82. minutě, Langova hlavička ale nebyla účinná.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Řecko11001:03
 Finsko11001:03
3.Estonsko10010:10
 Maďarsko10010:10
Skupina 2

Lucembursko - Moldavsko 4:0

08.09.2018 20:45

Góly: 34. Kevin Malget, 60. Olivier Thill, 75. Danel Sinani, 83. Christopher Martins Pereira

Reprezentace Lucemburska opět potvrdila, že její kvalita šla v poslední době hodně nahoru a důkazem je toho velmi hladké vítězství 4:0 v úvodním zápase Ligy národů nad Moldavskem. Domácí výběr byl od samého začátku mnohem lepší, v úvodním dějství se dostal do vedení zhruba deset minut před koncem. Hosté se sice snažili odpovědět, nicméně jejich odpor byl zlomen půl hodiny před závěrečným hvizdem a pak inkasovali ještě dvakrát.

První větší možnost se zrodila krátce po odehrané čtvrthodině a to hodně kuriózním způsobem. Brankář Moris totiž svým výhozem trefil irského rozhodčího Harveyho, od kterého se balón odrazil přímo na kopačku volného Cociuce. Nicméně ten v obrovské možnosti selhal a domácí branku trestuhodně přestřelil. Následně pálil těsně nad břevno Gînsari a ve 30. minutě se Moris musel vytáhnout proti bombě Dedova.

Lucembursko se dostalo do vedení o čtyři minuty později v podstatě ze své první výraznější akce. Po rohovém kopu Danela Sinaniho z pravé strany se na hranici brankového území objevil Kevin Malget a prudkou hlavičkou zavěsil přesně k pravé tyči za záda zkoprnělého gólmana Koşeleva. V poslední minutě první půle napřáhl ze střední distance domácí Jans a pravý horní roh minul zhruba o metr.

Rozhodující okamžik sobotního střetnutí byl k vidění v 60. minutě. Carlson našel krásným přenesením hry na pravou stranu rozběhnutého Oliviera Thilla, který vypálil po zemi z hranice pokutového území, a jeho nádherná křížná střela zapadla přesně ke vzdálenější tyči - 2:0. Třetí lucemburský gól vsítil v 75. minutě aktivní Sinani, k němuž doslova proskákal míč po rohovém kopu Thilla od levého rohového čtvrtkruhu.

Jednadvacetiletý záložník Dudelange poté vypálil z voleje a jeho tvrdá rána z dvanácti metrů zapadla k bližší konstrukci kolem bezmocného Koşeleva. Gólovou tečku za tímto zápasem udělal za dalších osm minut Christopher Martins. Hráč francouzského Lyonu po rychlém přečíslení a perfektní narážečce od nejlepšího muže na hřišti Sinaniho doběhl až ke Koşelevovi a chytrým obloučkem ho obstřelil.

Více informací k zápasu

Bělorusko - San Marino 5:0

08.09.2018 18:00

Góly: 4. Ihar Stasevič, 26. Stanislaw Drahun, 67. Anton Saroka (pen.), 87. Stanislaw Drahun, 90+1. Juryj Kavaljou

Dle očekávání dopadlo utkání mezi Běloruskem a San Marinem. Domácí zvítězili jasně 5:0 a potvrdili, že jsou ve své skupině velkým favoritem. Hvězdou zápasu byl Stanislav Dragun, který dvě branky vstřelil a na jednu přihrál.

Netrvalo to dlouho a díky aktivnímu přístupu zlomili Bělorusové odpor San Marína už ve čtvrté minutě zápasu. Laptěvovu přihrávku napříč vápnem uklidil do sítě na zadní tyči osamocený Igor Stasevič. Už jeho brance předcházela velká příležitost, kterou však Laptěv neproměnil. Rychlá branka Bělorusy uklidnila a celý první poločas byl víceméně hrou na jednu branku. Hodně vidět byl Stanislas Dragun. Než se poprvé v zápase trefil, spálil dvě obrovské šance, ale ve 26.minutě už mu to vyšlo. Nechajčik mu poslal do šestnáctky krásný centr a Dragun přesnou hlavičkou zvýšil.

San Maríno nemělo na hru Bělorusů žádný recept a v podstatě jen přežívalo kupící se šance soupeře. V prvním poločase inkasoval fotbalový trpaslík dvakrát, po změně stran pak skóre nabilo výraznějších rozměrů. V 66.minutě fauloval Biordi Šitova a nařízený pokutový kop v pohodě proměnil Anton Saroka!

Všem na stadionu Dinama v Minsku bylo jasné, kdo utkání ovládl a kdo ho dovede do vítězného konce. Tři minuty před koncem opět úspěšně hlavičkoval z malého vápna Stanislas Dragun a na konečných 5:0 uzavřel přesně mířenou, přízemní střelou k tyči Jiruj Kovalev. Bělorusové splnili povinnost a San Marino rozdrtili 5:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bělorusko11005:03
2.Lucembursko11004:03
3.Moldavsko10010:40
4.San Marino10010:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (35)

Přidat komentář
paver

Nepamatuju si, kdy naposledy Irové takhle někoho drtili. Dominance na míči (67%), tuna gólových šancí (18:1 na rohy) a nic z toho. Bosna v podstatě za celý zápas třikrát nebo čtyřikrát přelezla půlící čáru a dala dva góly po chybách Irů. Horší scénář porážky snad neexistuje

Reagovat
BílíAndelDrcKo

takže ich porazili ivh štýlom

Reagovat
Pablos

Reagovat
paver

Taky jsem si to říkal Ale Bosna hrála připosraně zcela nepochopitelně. Tam být dneska takovej McAuley, tak dá přitom množství rohů a standartek minimálně hattrick

Reagovat
smazaný uživatel

Bosna mala vacsinou hracov z mensich klubov ako mavala.Inak na Sky sport povedal komentator na Kralovca ze Cesi maju lepsich rozhodcov ako hracov,to nebolo zrovna uctive.

Reagovat
fenixLFC

jj je to neuctive ked tym rozhodcom je kralovec

Reagovat
smazaný uživatel

Jak hrál Civič? Levej bek Bosny.

Reagovat
paver

První poločas dost hořel a nestíhal, hodně nebezpečných centrů a průniků šlo přes něj. Hned ze začátku dostal zbytečnou žlutou a hlavně McGinn si ho tam celkem vodil. Druhou půli se už jakž takž srovnal a v 75. minutě střídal. Pro ofenzivního beka jeho typu hodně těžký zápas, v podstatě se nehnul z vlastní poloviny.

Reagovat
fabec1222

Taky to byl pro něj první zápas sezony ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Díky. Měl to těžký no. Tuhle sezonu měl odkopanej jen jeden zápas v juniorce.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kily

a ještě jim k tomu všemu dal gól hráč, jehož nejsilnější zbraní je přejít přes dva protihráče a pak buď narazit do třetího, zakopnout míč nebo nepřesně přihrát na tři metry a založit protiútok soupeře

Reagovat
Benfica

ta island dostáva naloženo

Reagovat
Mirek na tenisu

Výběr Afriky, Kosova a Albánie pod hlavičkou Švýcarska - Island 6:0

Reagovat
smazaný uživatel

HAHAHAHAHA

Reagovat
smazaný uživatel

Ty seš ale vtipnej

Reagovat
db18

Shaqiri dneska, místo aby šel sám do zakončení, raději přihrává. Klopp s ním za tak krátkou dobu udělal divy...

Reagovat
Jeňa

Hamren za jeden zápas na lavičce skoro stejně gólů jako pod Halgrímssonem za celou minulou kvalifikaci

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

svycarsko

Reagovat
smazaný uživatel

*"Švýcarsko"

Reagovat
Ranoth

švícarsko

Reagovat
smazaný uživatel

Chlapci z juhu Slovenska,ako hralo Madarsko bez Dzudzaka?

Reagovat
gocii

To se zas to hovno za brankou vyznamenalo. Misto jasneho golu na 2:2 nic na jeho povel, fakt proc nemuze misto takovych dvou zbytecnosti byt video

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
redyyz

Reagovat
Majk91

pekne

Reagovat
Diego2

Reagovat
smazaný uživatel

Co ten Shaw tpč. Toho někdo nemá hodně rád.

Reagovat
smazaný uživatel

Island potěšil

Reagovat
Azazelo RD

1:0 na sety se dá ještě otočit.

Reagovat
dinss

Včera rozhodčí dobře zaříznul Anglii. Neuznany gol, druhý gól možná z ofsajdu a penalta na Kane se taky dala pískat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele