Souhrn zápasů Ligy národů - sobota 10.10.

10.10.2020, 16:56, aktualizováno 10.10.2020, 22:42
Komentáře a souhrny
Němci slaví gól do sítě Ukrajiny (© AFP)
Španělsko si poradilo se Švýcarskem a drží se na čele své skupiny před Německem, to uspělo na Ukrajině. Černá Hora zvládla také utkání s Ázerbájdžánem a po třech kolech zůstává na čele skupiny ve třetí výkonnostní kategorii. Tři body získalo také Lucembursko, které si poradilo s Kyprem. První ztrátu zaznamenaly Faerské ostrovy, naopak stoprocentní zůstává Gibraltar.
Liga A - skupina 4

Španělsko - Švýcarsko 1:0

10.10.2020 20:45

Góly: 14. Mikel Oyarzabal

Španělé si nakonec v utkání se Švýcary připsali tři body, ale divák trpěl. Rozhodně jsme neviděli příliš zajímavé utkání a na šance jsme čekali poměrně dlouho. Nevýrazný výkon předvedly obě strany, Španělé rozhodli díky brzké trefě Mikela Oyarzabala.

Švýcarsko by moc rádo navázalo na ojedinělý úspěch proti slavnému výběru španělské reprezentace, ale prakticky všechno hrálo do karet právě domácím. Včetně základní sestavy, do níž se od začátku vměstnali hráči jako Navas, Ramos, Olmo, Busquets nebo Fati s Oyarzabalem. Švýcaři kontrovali Elvedim, Schärem, Xhakou nebo Seferovićem s Mehmedim.

Jakkoli se čekalo, že domácí Španělé zatnou do svého soupeře drápy od prvních minut a vnutí mu svůj herní styl, nebylo tomu tak. Naopak, nesehraný španělský výběr měl potíže s kontrolou míče a nejednou dovolil svému soupeři pořádně zahrozit. V jedenácté minutě se navíc musel poprvé výrazně zapojit do hry brankář De Gea. Vyzkoušel jej Loris Benito, který zůstal úplně sám na levé straně pokutového území. Jeho tvrdou ránu ale De Gea nakonec vyrazil mimo.

A o chvíli později už se favorit konečně prosadil. Pomohla mu k tomu ale zásadní a obrovská hrubka brankáře Sommera. Ten si po malé domů nezpracoval míč ideálně a rozehrál ještě hůř. Poslal totiž míč přímo na Merina. Tomu pomohlo i to, že kapitán Xhaka v klíčové chvíli podklouzl, čímž mu otevřel cestu k zakončení. Merino nicméně poslal do šance Mikela Oyarzabala, který se prakticky sám před Sommerem nemýlil - 1:0 pro hráče trenéra Enriqueho.

Brankář Sommer si samozřejmě chtěl co nejdřív napravit pokaženou reputaci a soupeř mu k tomu naštěstí dával dostatek šancí. Jako třeba ve 28. minutě, kdy se po centru ze strany položil do hlavičky mladík Ferrán Torres. Jeho zakončení ale Sommer fantasticky vyrazil mimo tři tyče. Následně si poradil i s útokem mladíčka Fatiho, proti kterému perfektně vyběhl a zmenšil mu střelecký úhel.

Do konce první půle se vlastně nic zásadního nestalo a Španělé šli do druhé půle s těsným náskokem, který hodlali nejméně udržet či znásobit. Mohli tak učinit prakticky hned po změně stran, když si zkušený bek Jesús Navas navedl míč ke střele a jeho ránu tečoval brankář Sommer jen k záložníkovi Oyarzabalovi. Jeho dorážka z těžké pozice a prakticky v pádu ale mířila vedle brány.

Druhá půle obecně zaostávala za tou první a mnoho akcí jsme neviděli. Švýcarsko se rozhodně po změně stran zlepšilo a víc si svého oponenta hlídalo. Obecně se dá s klidem konstatovat, že druhá půle už nic zajímavého nenabídla. Španělsko díky brzké trefě a větší individuální kvalitě nakonec urvalo tři body, ale rozhodně jsme od něj čekali mnohem víc.

Více informací k zápasu

Ukrajina - Německo 1:2

10.10.2020 20:45

Góly: 76. Ruslan Malinovskyj (pen.) - 20. Matthias Ginter, 49. Leon Goretzka

Ukrajina opět padla a pokračuje v chabých výkonech. Tři body má tentokrát Německo, které bylo o jednu branku úspěšnější. O jeho výhře rozhodly především trefy Gintera s Goretzkou.

Ukrajina v posledních dnech a týdnech schytala několik nepříjemných knockoutů, na které chtěla reagovat už v tomto duelu. Nicméně, nevybrala si na to ideálního soka. Němci se taktéž nenalézali v ideálním rozpoložení a nutně potřebovali konečně uzmout tři body. Pomoci jim k tomu měly opory jako Gnabry, Kimmich, Kroos, Süle nebo Draxler. Ukrajinci hodně sázeli na Malinovského s Jarmolenkem a Cyhankovem.

Do prvního střeleckého pokusu se v osmé minutě dostal hostující útočník Serge Gnabry, který ovšem mířil pouze doprostřed branky. Stejného hráče hledal parádní kolmicí také Toni Kroos, jenže ani on nebyl úplně přesný. Cyhankovu nahrávku na opačné straně zase měl zpracovat Jaremčuk, jenže nakonec ji nezakončil úplně správně.

A Němci se brzy ujali vedení. Zpočátku nenápadná akce po centru poslala míč k Tonimu Rüdigerovi a v Chelsea nepříliš chtěný stoper se pokusil obejít dva protihráče. Povedlo se mu to stejně jako krásná nahrávka na Matthiase Gintera. Ten si na středu vápna převzal míč a z první jej poslal mimo dosah brankáře Buščana - 1:0 pro favorita.

Posléze se Ukrajinci několikrát snažili dostat Němcům na kobylku a zejména kapitán Jarmolenko se několikrát dostal i do zakončení. Jenže nebylo z nejpřesnějších. Němci byli mnohem přesnější a Kimmichovu tvrdou ránu pod břevno musel likvidovat brankář Buščan efektivním zákrokem. Do akce musel zkušený brankář i po šanci Gnabryho, který zakončoval velmi dobře z několika kroků.

První půle pomalu končila a Němci mohli být spokojenější. A ještě víc se jim dařilo po změně stran. Ve 49. minutě se jim totiž povedlo navýšit skóre. Obránce Klostermann předvedl velmi dobrý start na míč a následným centrem našel pouze rukavice brankáře Buščana. Snadný zákrok. Jenže Buščan míč pustil před sebe, vyklouzl mu z rukavic a dobíhající záložník Leon Goretzka už měl svou práci hodně usnadněnou - 2:0 pro Němce.

Krátce poté se do vyložené šance dostal také Draxler, jemuž servíroval míč Gnabry. Zkušený záložník ale mířil pouze do míst, kam brankář Buščan v pohodě dosáhl. Ukrajinci se každopádně ocitli pod velkým tlakem a mohl z něj rezultovat další gól hostí. Draxler tentokrát centroval a jeho pasu mohl využít nabíhající obránce Klostermann. Jenže jeho tvrdou ránu z úhlu brankář Buščan zpacifikoval.

Ukrajinci přeci jen dokázali zdramatizovat utkání. V 76. minutě totiž obránce Süle fauloval zcela zbytečně ve vlastní šestnácte protihráče a byla z toho penalta. K ní se postavil záložník Ruslan Malinovskyj a nemýlil se. To ale bylo vše, čeho byli domácí schopní. Němci si naopak tři body zkušeně pohlídali.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Španělsko32106:17
2.Německo31204:35
3.Ukrajina31023:73
4.Švýcarsko30122:41
Liga C - skupina 1

Lucembursko - Kypr 2:0

10.10.2020 15:00

Góly: 12. Danel Sinani, 26. Danel Sinani

Lucembursko naplnilo papírové předpoklady proti trápícímu se Kypru a díky skvěle zvládnutému prvnímu poločasu zvítězilo po výsledku 2:0. Ve třetí výkonnostní kategorii ve skupině 1 se udrželo na druhé pozici se šesti body a stále má šancí na celkové prvenství, za suverénní Černou Horou prozatím zaostává o body tři. Hosté naopak potřetí v řadě prohráli a budou mít opravdu co dělat, aby se v Lize C vůbec udrželi.

Hrdinou sobotního střetnutí se stal kanonýr Danel Sinani, jenž během úvodních šestadvaceti minut skóroval hned dvakrát. Domácí začali podle očekávání odvážněji a hned svou první větší příležitost přetavili ve vedoucí gól. Poprvé se prosadil třiadvacetiletý útočník belgického celku Waasland-Beveren, ve kterém hostuje z druholigového anglického Norwiche City. Velkou zásluhu na důležité trefě měl Vincent Thill.

Ten po chybné rozehrávce protivníka ve středu hrací plochy uvolnil na hranici ofsajdu právě rozběhnutého Sinaniho. Ten si počínal naprosto chladnokrevně a přízemní skákavou střelou z dvanácti metrů zamířil přímo doprostřed branky. Lucemburčané pojistili svůj hubený náskok ve 26. minutě. Znovu v tom měl prsty Vincent Thill, když napřáhl ze střední vzdálenosti a brankář Kyriakides vyrazil míč před sebe.

Sinani opět přelstil ofsajdovou past a zcela zapomenut bez potíží rozvlnil síť poloodkryté branky. Domácí dokonce přidali třetí zásah v nastaveném čase prvního poločasu, jenomže Sinani hattrick nezkompletoval, neboť se při své úspěšné teči nacházel v ofsajdovém postavení. Po změně stran si svěřenci jednapadesátiletého kouče Luca Holtze hlídali dostatečné vedení a soupeře prakticky k ničemu nepouštěli.

Kypr mohl vykřesat jiskřičku naděje na bodový zisk v 89. minutě, ale Christofi orazítkoval bližší tyč a dorážející Sotiriou v bezprostřední blízkosti naprosto selhal, když prázdný prostor tří tyčí úplně minul. Země Beneluxu se příště představí v Černé Hoře a bude to pro ni zápas roku, Kypr se pokusí zvednout v Elbasani s Ázerbájdžánem.

Více informací k zápasu

Černá Hora - Ázerbájdžán 2:0

10.10.2020 15:00

Góly: 9. Stevan Jovetić, 72. Igor Ivanović

Černá Hora zvládla úlohu favorita a dokázala si s Ázerbájdžánem poradit. Ke konečným třem bodům jí pomohly trefily Stevana Jovetiće a Igora Ivanoviće, přičemž hosté se neprosadili ani jednou.

Černohorcům vyšlo utkání na jedničku prakticky od prvních minut. Nejenže se jejich ofenzivní smýšlení setkávalo s úspěchem, ale kromě jiného se také jako první prosadili. Na Hakšabanovićův roh si v bezprostřední blízkosti brány naskočil kanonýr Stevan Jovetić. Ten dnes nastoupil s kapitánskou páskou na ruce a dobře si uvědomoval svoji odpovědnost. Jako správný kapitán poslal přesným zakončením svůj celek do vedení a Černohorci měli navrch.

Ani hosté se nehodlali smířit s porážkou a po dvaceti minutách se do šance dostal Qara Qarayev, jenž ale v dobré šanci pálil těsně vedle tyče. Držení míče bylo vyrovnané a Ázerbájdžán se hodně snažil znepříjemnit život černohorskému týmu, jenže kvalita byla v těchto chvílích jasně na straně domácích. První půle každopádně mnoho šancí nenabídla a slovo, které ji vystihovalo, bylo nuda.

Ačkoli byla aktivita mírně na straně hostí, domácí Černohorci utkání ovládali velmi svědomitě a bez potíží se jim dařilo vypořádat se s tlakem soupeře. Po změně stran se pokoušel jako první zakončit Stevan Jovetić, jenže jeho rána mířila jen do míst, kam brankář Balajev bez problémů dosáhl.

Ani druhá půle nenabízela zrovna epickou fotbalovou show a gólu jsme se dočkali až v 71. minutě. Igor Ivanović byl na trávníku jen minutu, když se mu povedlo obrat soupeře o míč a prostřelit brankáře Balajeva!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Černá Hora33005:09
2.Lucembursko32014:26
3.Ázerbájdžán31022:43
4.Kypr30030:50
Liga D - skupina 1

Andorra - Malta 0:0

10.10.2020 20:45

Góly: -

Oba dva sobotní soupeři toužili ve čtvrté výkonnostní kategorii po prvním vítězství v tomto ročníku Ligy národů, jenomže v nepříliš zajímavém utkání na národním stadionu v Andoře branka nepadla a oba protivníci tak získali pouze bod. Domácí výběr proto zůstal na posledním čtvrtém místě se skóre 0:1, hosté jsou momentálně třetí a za druhým Lotyšskem zaostávají o bod, na vedoucí Faerské ostrovy už mají manko propastných pěti bodů.

Hosté podle očekávání tvořili hru a balón měli na kopačkách téměř z pětašedesáti procent, jenomže střelecky svého rivala nepředčili. Za devadesát minut byly k vidění jen dva střelecké pokusy mezi tři tyče a z tohoto pohledu je tak nerozhodný výsledek naprosto zasloužený. Přitom vše se mohlo vyvíjet zcela jinak, kdyby mírně favorizovaná Malta proměnila nabídnutou šanci již ze sedmé minuty.

Na pravém křídle se dokázal uvolnit Camenzuli, který svým nadýchaným centem vyzval ke skórování nabíhajícího Mbonga. Brankář Gómes na míč těsně nedosáhl, ovšem hlavičkující útočník Birkirkary selhal a mířil příliš vysoko. Pak se až do konce úvodního dějství nedařil oběma konkurentům přechod na útočnou polovinu a hra se prakticky přesunula do blízkosti půlící čáry, největší příležitost se zrodila šest minut po změně stran.

Z ničeho nic mohla rozhodnout Andorra, když po chybné rozehrávce Malty převzal balón Martínez a nikým neatakován zkusil vystřelit z dvaceti metrů, jeho přízemní pokus proskákal o decimetry vedle pravé konstrukce a gólman Bonello vůbec nereagoval. S přibývajícím časem bylo znát, že ani jeden celek nechce udělat chybu a k ničemu nebezpečnému již nedošlo.

Malta příště zavítá do Lotyšska a určitě se pokusí vyhoupnout na solidní druhou příčku, tu mu ale přisoudí pouze vítězství. Andorra bude hrát na půdě Faerských ostrovů a jakýkoli bodový zisk by byl považován za velkou senzaci.

Více informací k zápasu

Faerské ostrovy - Lotyšsko 1:1

10.10.2020 18:00

Góly: 28. Odmar Faerø - 25. Janis Ikaunieks

Po vítězstvích nad Maltou a v Andoře mohly Faerské ostrovy podniknout zásadní krok v cestě za prvenstvím ve skupině a postupem do výkonnostně lepší céčkové ligy, nakonec však s Lotyšskem uhrály remízu. I tak ovšem výsledek není pro trpaslíka ze souostroví v Atlantském oceánu nějakou tragédií, protože na čele tabulky udržel pohotový čtyřbodový náskok.

Hosté dosud v Lize národů nevyhráli ani jednou, na druhou stranu ještě neprohráli. A že remíza je od září jediným rezultátem, který si na své konto připsali, potvrdilo i nynější měření sil. V součtu s přátelským utkáním s Černou Horou získali čtvrtou plichtu v řadě, která jejich pozici ve skupině nijak nevylepšila. Pořád totiž mají na úkor seveřanů daleko k první příčce.

Byli to přitom oni, kdo se ujal vedení. Ve 25. minutě Ošs hlavičkou sklepl míč pro volného J. Ikauniekse, jenž pak pohotově zamířil ke vzdálenější tyčce. Faerské ostrovy ovšem vyrovnaly záhy, poněvadž centr z rohového čtvrtkruhu od Bjartalída zužitkoval Faerö. Po přestávce se oba týmy propracovaly do jakýchsi pár šancí, ani po jedné z nich se ale již skóre nezměnilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Faerské ostrovy32105:37
2.Lotyšsko30302:23
3.Malta30213:42
4.Andorra30210:12
Liga D - skupina 2

Lichtenštejnsko - Gibraltar 0:1

10.10.2020 18:00

Góly: 10. Andre Tjay De Barr

Lichtenštejnsko v žádném případě nenaplnilo papírové předpoklady proti podceňovanému Gibraltaru a v domácím prostředí s ním senzačně prohrálo po výsledku 0:1, čímž si výrazně zkomplikovalo svou pozici ve druhé skupině Ligy D. Domácí se propadli na druhé místo se třemi body o tři body právě za Gibraltar, který je naopak ve vedení bez ztráty kytičky. Pokud ještě chtějí myslet na prvenství, tak zřejmě budou muset vyhrát v Gibraltaru o více branek.

Hosté měli naprosto nečekaný vstup do sobotního střetnutí a již po deseti minutách hry vsítili jedinou branku z první větší šance zápasu. Po přihrávce Casciara z pravé strany si Andre Tjay De Barr hezky zpracoval balón zády k brance, pak se chytře obtočil kolem bránícího Malina a tvrdou přízemní ránou propálil vše, co mu stálo v cestě včetně bezmocného brankáře Benjamina Büchela. Neuběhlo ani dalších pět minut a rozdíl ve skóre mohl být dvougólový.

Casciaro obdržel přesně načasovanou kolmici do běhu od De Barra, zjevil se sám před Büchelem, jenomže nakonec svým přízemním pokusem trefil pouze jeho pravou nohu. Hosté působili sebevědomým dojmem také v následujícím průběhu a další možnost si vypracovali ve 42. minutě po rohovém kopu, avšak hlavičkující Torrilla minul ze sedmi metrů levou konstrukci o značný kus.

Lichtenštejnsko po změně stran přeci jen ožilo a v úvodu druhého dějství se tlačilo za vyrovnáním. Nejprve zahrozilo z dálky, kdy razantní projektil z více jak třiceti metrů olízl břevno. V 55. minutě se výjimečně musel vytáhnout gólman Goldwin, který brilantně odvrátil na rohový kop nebezpečnou ránu střídajícího Yildize směřující k levé tyči.

Hosté ve zbytku utkání skvěle bránili a soupeře doháněli k šílenství, favorit až do závěrečného hvizdu v podstatě neohrozil Goldwina ani jednou. Gibraltar se díky tomuto vítězství přiblížil k historickému postupu, nicméně v Lize národů se představí až v listopadu. Domácí v úterý přivítají největšího outsidera skupiny ze San Marina.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Gibraltar22002:06
2.Lichtenštejnsko21012:13
3.San Marino20020:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Akinfeev

Co ten Savić? Jeden zápas je, druhý zase ne..

Reagovat
smazaný uživatel

Německo bylo úplně jinde. Mohlo to být 5:1.

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec jsem nepochopil verk tyhle bezvýznamný soutěže

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele