Preview zápasů Ligy národů - sobota 10.10.

10.10.2020, 08:53
Previews
Ukrajinská reprezentace (© AFP)
Po přátelských zápase a duelech baráže o postup na ME 2020 se o slovo opět hlásí Liga národů a dnes je na programu sedm utkání. Ukrajina schytala debakl ve Francii a reputaci si chce napravit proti Německu, Španělsko v rámci první ligy hraje doma se Švýcarskem...
Liga A - skupina 4
Španělsko - Švýcarsko  (sobota 20:45)
Největší šlágry sobotního programu Ligy národů se odehrají od 20:45 a jedním z nich je právě duel domácího Španělska se Švýcary. Ve zkratce nabídne zápas prvního z posledním, ale z mnoha důvodů by mohl být velmi zajímavý.

Za posledních více než 60 let se obě země utkaly už šestkrát a jen jednou v přátelském zápase. Jinak šlo vždycky o hodně. V novém tisíciletí se odehrála dvě utkání, ale trochu překvapivě z nich Španělé nevyhráli ani jedno. V rámci skupiny H na mistrovství světa v roce 2010 se totiž senzačně radovali právě Švýcaři. V Jihoafrické republice totiž outsider udržel čisté konto i proti hvězdám jako Xavi, Iniesta, Puyol, Torres nebo Villa a ve druhé půli se po trefě Gelsona Fernandese naopak sám radoval.

Co na tom, že mu to nakonec na postup nestačilo a evropská země skončila až na třetím místě za Španěly a Chilany. Na takový výsledek Švýcaři dlouho čekali a jen tak na to nezapomenou. A Španělé taky ne. Ostatně, byla to jediná prohra Španělů ve dvaceti soutěžních duelech se Švýcary. Španělé si teď přirozeně věří a mají k tomu dobrý důvod. Opět jim patří první místo ve skupině a jejich šance na postup jsou hodně vysoké i přesto, že ve skupině čeká na jejich zaváhání Německo nebo Ukrajina.

La Furia Roja sice nejdřív remizovala s Němci hned na úvod skupinového boje, ale hned poté si napravila chuť i statistiky. Ukrajinu totiž bez milosti rozmetala čtyřmi góly, z nichž na první tři stačilo Španělům jen třicet minut. V nedávném přátelském utkání sice výběr trenéra Luise Enriqueho opět jen remizoval s Portugalci, nicméně je pravda, že Enrique se sestavou dost experimentoval.

Přesto před duelem říká: "Klíčem k úspěchu je podle mě to, když umíte správně sestavit tým a změny děláte účelně. Nevyhrajete, když obměníte půlku týmu. I proto jsem teď vzal vlastně skoro tytéž hráče a snažím se těch změn dělat opravdu minimum. To, co jsem viděl v posledním reprezentačním cyklu, mě utvrdilo v tom, že tohle je ta správná cesta."

Jeho protějšek, Vladimir Petković, chce svůj tým motivovat. "Stojíme proti jednomu z nejlepších a nejsilnějších týmů na světě, takže je jasné, že naše očekávání jsou velmi vysoká a napětí taktéž. Chceme se neustále zlepšovat a posouvat, i proto jsme si vytyčili jako nutnost být na dalším mistrovství Evropy. A abychom pořád rostli, nesmíme se bát ukazovat naši hru i proti těm nejlepším týmům."

Což se zatím Švýcarsku moc nedaří. Aktuálně je až na posledním místě ve skupině, třebaže po porážce od Ukrajiny remizovalo s Němci. Ani přátelské utkání mu moc nevyšlo, protože na Chorvatsko Petkovićův celek nestačil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.76 - 8.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Ukrajina - Německo  (sobota 20:45)
Německu se zatím nedaří tak suverénně ukazovat svoji kvalitu, jak by jeho fanoušci rádi viděli. Aktuálně až třetí tým tabulky má teď ale velkou šanci na poskočení vzhůru, protože cestuje na Ukrajinu. Ta minule inkasovala tvrdý úder od Španělska a má nad Německem náskok jen jednoho bodu.

Ukrajina zatím dokázala jednou vyhrát, což se Německu ještě nepovedlo. Ukrajina se také opírá o sílu domácího prostředí, byť bez zaplněného stadionu to samozřejmě není ono. Ale stále platí, že tým trenéra Andrije Ševčenka neprohrál v posledních deseti domácích duelech ani jednou a hned devět z nich vyhrál. Hned na úvod skupinových bojů opět doma porazil Švýcary. Pak na to ale proti Španělům nenavázal dobře a dostal od nich čtyři branky.

To je navíc něco, na co si Ukrajinci poslední dobou neradi zvykli. Pak totiž sehráli také přátelské utkání s další světovou velmocí, Francií. A dopadlo to ještě mnohem hůř. Od Francie totiž Ukrajinci dostali dokonce sedm branek! Tím utrpěli zatím nejvyšší debakl ve své historii. A to je něco, co se jen těžko zapomíná, takže trenér Ševčenko musí svým hráčům pomoct hodit to za hlavu.

Před utkáním s Němci někdejší legendární kanonýr AC Milán prozradil: "Chybí nám několik klíčových hráčů, takže jsme pro tyto duely museli povolat několik hráčů z juniorky, kteří nemají moc zkušeností. To se na naší hře samozřejmě projeví. Nemáme ostatně zase tak velký výběr hráčů. Beru to ale jako test a každý z hráčů, kteří nehrají v národním týmu pravidelně, to bere stejně - jako šanci ukázat se. Je velká škoda toho posledního přátelského utkání, ale i z toho se musíme poučit."

V tom, kolik důležitých hráčů mu schází, vůbec nepřeháněl. Pozitivní test na covid-19 měli brankář Andrij Pjatov a záložník Taras Stěpaněnko. Na výsledky testů čekají také Mykola Matvijenko, záložníci Viktor Kovalenko s Marlosem a útočník Junior Moraes.

Němci už ve třech posledních duelech vždy remizovali. Čekají také na první výhru v Lize národů, kde zatím nasbírali vyrovnané skóre 2:2. Naposledy jim nevyšlo podle představ ani přípravné utkání s Tureckem, s nímž hráli 3:3.

A trenér Joachim Löw k prozatímním výsledkům svého mužstva prohlásil: "Poslední dobou jsme měli smůlu na vážnější zranění klíčových hráčů a jejich nákazu koronavirem. Takže z prvních dvou remíz jsem sice nebyl nadšen, ale těžkou hlavu jsem si z toho nedělal. Čím víc jsem nad tím ale přemýšlel, tím mě to štvalo víc. Propásli jsme šanci už na tři výhry a to se prostě týmu jako je ten náš nesmí stávat. Pořád sice potřebujeme čas na to, abychom se dostatečně sehráli, ale musíme své šance proměňovat mnohem víc."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.51 - 5.69 - 1.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Španělsko21105:14
2.Ukrajina21012:53
3.Německo20202:22
4.Švýcarsko20112:31
Liga C - skupina 1
Lucembursko - Kypr  (sobota 15:00)
Lucembursko sice vstoupilo do Ligy národů velmi dobře a venku skolilo Ázerbájdžán, následovala však porážka s Černou Horou, na kterou je bezpochyby potřeba zareagovat v duelu s Kyprem. Nicméně právě celek z jihu Evropy potřebuje bodovat možná ještě z více důvodů než jeho soupeř. Tak, aby případně nespadl do té vůbec nejhorší výkonnostní ligy.

Oběma týmům se v nedávných přátelských měřeních nedařilo dle vlastních představ. Zatímco hosté jednoznačně nestačili na Českou republiku, přitom konečný rezultát pro ně byl ještě milosrdným řešením, domácí nedokázali překvapivě vyzrát na Lichtenštejnsko. Nutno však podotknout, že daleko větší pozornost určitě upínají právě na nynější fázi Ligy národů.

Může se v následujících dvou utkáních opravdu lámat chleba. Pokud bude chtít Lucembursko dokonce zabojovat o postup do vyšší soutěže, tedy do ligy B, musejí mu následující dva zápasy vyjít. A jestli Kypr nechce mít starosti se sestupem, bude potřeba konečně bodovat. Dosud si totiž na své konto připsal jen domácí porážky s Černou Horou i s Ázerbájdžánem.

Herní projev mužstva kouče Johana Walema, který Kypr převzal teprve letos v lednu po Ranovi Ben Shimonovi, není na požadované úrovni. A od října loňského roku šestkrát za sebou padl. "Možná jsme inkasovali dva góly a s Českou republikou nakonec prohráli, ale vyvinuli jsme hodně úsilí proti velmi kvalitnímu protivníkovi," uvedl belgický stratég.

Pád do nejnižšího levelu Ligy národů by byl pro Kypřany zajisté velkým zklamáním. A budou mu chtít za každou cenu zabránit. Na Lucembursko se aktuálně mohou bodově dotáhnout, pokud zvítězí. "Viděl jsem zlepšení, to je vůbec to nejdůležitější. Šanci dostali někteří noví hráči. Jsme v procesu, kdy je potřeba všechno sledovat," hodnotil ještě minulé klání Walem.

Lucemburský lodivod Luc Holtz neudělal příliš změn ve své nominační listině. To by mohla být pro Kypr výhoda. Ví zkrátka, na co se připravit. "My si potřebujeme být jistí, že budeme moci zvládnout složitější a vypjatější situace," pokračoval Walem. "Absolvujeme tři mače během pár dnů a nemyslím si, že bychom byli favorité. I tak se pokusíme nějaké body získat."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.23 - 4.19
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Černá Hora - Ázerbájdžán  (sobota 15:00)
V sobotu odstartuje další cyklus zápasů v rámci Ligy národů a první soupeři se proti sobě postaví už od tří hodin. Mimo jiné se tento čas bude týkat také duelu Černé Hory, která na stadionu Pod Goricom přivítá Ázerbájdžán.

Bude se jednat o historicky první soutěžní vzájemný duel mezi oběma zeměmi. Ty se spolu utkaly jen jednou, konkrétně v roce 2010, ale to šlo jen o přátelské přípravné utkání. Předzápasové prognózy nicméně zůstaly naplněny a Černohorci si s protivníkem poradili vcelku snadno 2:0. A současná situace v tabulce hosty ani tentokrát zrovna nefavorizuje.

Černá Hora totiž zvládla oba dva své úvodní duely ve skupině 1 Ligy C. Nejprve si poradila s domácím Kyprem a posléze dala jednu rozdílovou branku také Lucembursku. Teď se poprvé vrací na domácí stadion s vědomím, že zatím neinkasovala ani jednou. A velkou zásluhu na tom má i zkušený brankář Milan Mijatović, kmenový hráč maďarského MTK Budapešť.

Před duelem s Ázerbájdžánem poznamenal: "Zatím jsme oba duely zvládli a těší mě, že zatím držíme čisté konto. I když jsem tam měl pár zákroků, tak je to vždycky týmová práce a pokud má být někdo chválen, tak je to celá jedenáctka. Bojujeme společně a všichni se nasazujeme, což je vidět zvlášť ve chvílích, kdy nám s obranou pomáhají naši útočníci."

Ázerbájdžán bude soupeřit o místo za lídrem především s Lucemburskem, které má zatím stejný počet bodů a také stejné skóre. Hosté jdou do zápasu po vítězném utkání s Kyprem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.78 - 3.42 - 5.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Černá Hora22003:06
2.Lucembursko21012:23
 Ázerbájdžán21012:23
4.Kypr20020:30
Liga D - skupina 1
Faerské ostrovy - Lotyšsko  (sobota 18:00)
Faerské ostrovy vstoupily do nového ročníku Ligy národů výtečným způsobem, porazily doma Maltu a vítězství si odvezly taktéž z Andorry. A ve stejném duchu budou chtít bezpochyby pokračovat rovněž proti Lotyšsku, které naopak v úvodních dvou střetnutích zaostalo za svými očekáváními. První a druhý celek tabulky aktuálně dělí už čtyři body.

Domácí mají opravdu dobře nakročeno k tomu, aby postoupili do výkonnostně lepší Ligy C. Ať už jejich měření sil teď dopadne jakkoli, zůstanou pořád ve vedení. Jenže svěřenci trenéra Hakana Ericsona myslí určitě na víc než jen na udržení svého výsostného postavení. Čeká je možná jeden z nejdůležitějších zápasů, kterým definitivně můžou zlomit odpor svého soka.

Nic na ambicích Faerských ostrovů nezměnila ani nedávná porážka v přátelském utkání na půdě Dánska, kde plnily úkoly jasného outsidera. Lotyšsko by jim mělo být rovnocenným partnerem, od kterého v případě vítězství můžou výrazně poodskočit. A zájem o fotbal je na souostroví v Atlantském oceánu najednou hodně velký. Nejen díky úspěchům nároďáku.

Třeba Klaksvík nedávno bojoval jakožto první klub této země o postup do základních skupin Evropské ligy. Nakonec vypadl ve čtvrtém předkole. "Někdy lidé vtipkují, říkají, že je tu v každém městečku kostel a fotbalové hřiště," uculoval se Ericson. "Prožíváme na Faerských ostrovech úžasné období, tak by to mělo být. Vždy je v takové atmosféře radost pracovat."

Asi největší ztrátou pro švédského stratéga může být ta v podobě brankářské jedničky Gunnara Nielsena, kterému nedovolila odcestovat na reprezentační sraz epidemická opatření na Islandu, kde působí na klubové úrovni. Ten samý osud potkal také Kaje Lea í Bartalsstovua, zranění jsou přitom Magnus Egilsson i zkušenější René Shaki Joensen.

I tak jsou Ericsonovi svěřenci pasováni do role mírného favorita. "Doufáme, že hráči, co oblékají dres za týmy na Faerských ostrovech, můžou řídit i úspěchy v nároďáku," dodával domácí lodivod, který povolal na soupisku hned šest hráčů z Klaksvíku. "Myslím si, že také úroveň trenérů se tu neustále zlepšuje. Mají velkou ochotu učit se třeba po taktické stránce."

Hostující šéf lavičky Dainis Kazakevičs, působící u lotyšského výběru od ledna letošního roku, dosud uhrál jen tři remízy. Doma jeho tým neporazil v Lize národů Andorru, pak nezvítězil ani na Maltě, před pár dny plichtil též v přáteláku s Černou Horou. Chybět mu čerstvě bude Kaspars Dubra, nakažený nemocí COVID-19, a zraněný Antonijs Černomordijs.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.24 - 2.93 - 3.94
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Andorra - Malta  (sobota 20:45)
Oba dva sobotní soupeři působí v nejnižší výkonnostní kategorii a ani v ní nejsou považováni za favority, vzhledem k nepříliš příznivému losu je tomu spíše naopak. Mírně navrch by mohli mít hosté, a jestliže si ve čtyřčlenné skupině 1 chtějí udržet alespoň nějakou naději na první místo zaručující možný postup do Ligy C, tak na půdě Andorry potřebují vyhrát. Avšak ani domácí rozhodně nejsou do počtu a bez boje se nevzdají.

Po úvodní třetině se zatím nejvíce daří Faerským ostrovům, které v obou případech zvítězily a se šesti body disponují celkem pohodlným čtyřbodovým náskokem na druhé Lotyšsko. Maltě ani Andoře se příliš nedaří, neboť ve dvou duelech ještě nebodovaly naplno a nacházejí se na třetí, respektive čtvrté příčce. Domácí výběr nejprve zavítal do Lotyšska, a i když čelili pokutovému kopu, tak si domů odvezl nesmírně cennou bezbrankovou remízu.

Poté přivítal Faerské ostrovy, po půl hodině hry inkasoval rozdílovou trefu a až do závěrečného hvizdu na ní nedokázal úspěšně zareagovat. Před pár dny se v přátelském měření sil střetl s exotickým protivníkem z Afriky a Kapverdám po nepříliš přesvědčivém výkonu podlehl 1:2. Malta si přeci jen vedla o něco lépe. K velké senzaci neměla daleko na půdě Faerských ostrovů, kde ještě v 86. minutě vedla 2:1.

Jenomže v samém závěru naprosto zkolabovala a po dvou inkasovaných trefách těžko nesla porážku 2:3. Následně se představila proti Lotyšsku a znovu sahala po tříbodovém zisku, na konto si nakonec připsala první bod za nerozhodný výsledek 1:1. Ve středu se utkala s Gibraltarem a naplnila papírové předpoklady po výhře 2:0. Se svým nadcházejícím rivalem se ještě nikdy v historii neutkala, i proto se dá očekávat dramatická bitva.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.29 - 2.87 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Faerské ostrovy22004:26
2.Lotyšsko20201:12
3.Malta20113:41
4.Andorra20110:11
Liga D - skupina 2
Lichtenštejnsko - Gibraltar  (sobota 18:00)
Liga národů vstupuje po zhruba měsíční přestávce do své druhé třetiny a ve skupině 2 čtvrté výkonnostní kategorie se poperou o vedení domácí Lichtenštejnsko s podceňovaným Gibraltarem. Domácí výběr bude považován za favorita a při případném vítězství by se hodně přiblížil k vytouženému prvenství, na druhou stranu to proti houževnatému protivníkovi vůbec nemusí mít jednoduché a potřebuje předvést optimální výkon.

V Lize D působí pouze sedm reprezentačních celků a domácí měli při losu štěstí. Vedle Gibraltaru jim byl přisouzen asi největší trpaslík evropské části kvalifikačního cyklu ze San Marina. Právě na jeho půdě započali svou pouť a nezaváhali, díky dvěma rychlým trefám v úvodní čtvrthodině zvítězili po výsledku 2:0. Do sobotního duelu navíc budou vstupovat ve velmi dobrém rozpoložení, neboť nedávno vyhráli přátelské utkání s Lucemburskem (2:1).

S tím se utkali ve středu a krátce po hodině hry vedli o dva góly. Soupeř sice zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem snížil, ale na více se již nezmohl. "Naším jednoznačným cílem je vítězství ve skupině, rádi bychom ovládli všechny čtyři zápasy. Úloha favorita může být v mnoha ohledech ošemetná, my ji však chceme zvládnout a hodláme Gibraltar porazit, i když jeho kvalit jsme si vědomi," řekl s opatrností v hlase domácí stratég Helgi Kolviðsson.

Islandský rodák dále nabádá své svěřence k útočnému pojetí. "Gibraltar určitě nebude chtít jen bránit, ovšem s nerozhodným výsledkem by zřejmě byl mnohem spokojenější než my. Jeho hru jsme rozebírali, dokáže hrozit ze standardních situaci a po rohových kopech, proto potřebujeme být maximálně obezřetní. V případě nepříznivého vývoje se nesmíme bát riskovat."

I hosté mají na kontě tři body, při své úvodní zkoušce přivítali San Marino a zdolali ho nejtěsnějším poměrem 1:0. V přípravném středečním klání neuspěli na Maltě (0:2). Na svého následujícího soupeře narazili hned třikrát a jen jednou s ním prohráli, před dvěma lety taktéž v Lize národů zvítězili 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.45 - 6.09
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lichtenštejnsko11002:03
2.Gibraltar11001:03
3.San Marino20020:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
eder

Mělo by se přestat hrát na góly, ale na počet pozitivních.

Reagovat
blaugrana

Ansu na 9vine.

Reagovat
CHONG

Na kádr La Rojy je teď radost pohledět, akorát mi v nominaci chybí Llorente, jinak dokonalost.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele