Souhrn zápasů Ligy národů - pondělí 26.9.

26.09.2022, 22:46, aktualizováno 26.09.2022, 22:46
Komentáře a souhrny
Ilkay Gündogan (© AFP)
Německo sice nad Anglií dvacet minut před koncem vedlo již o dva góly, zanedlouho však dokonce prohrávalo, aby nakonec šestibrankové drama přineslo remízu 3:3. Do Final Four však z této skupiny postupuje Itálie, která si poradila s Maďarskem. Rumunsko sice porazilo Bosnu a Hercegovinu, po výhře Finska v Černé Hoře přesto sestupuje do Ligy C...
Liga A - skupina 3

Anglie - Německo 3:3

26.09.2022 20:45

Góly: 72. Luke Shaw, 75. Mason Mount, 83. Harry Kane (pen.) - 52. Ilkay Gündogan (pen.), 67. Kai Havertz, 87. Kai Havertz

Souboj zklamaných celků, které se nemohly tabulkou posunout ani výše, ani níže, jakkoli by se výsledek překlopil na tu či onu stranu, dopadl nakonec smírně. Anglie, která si v příštím ročníku bude muset zvykat jen na béčkovou úroveň, do níž po svém červnovém a zářijovém působení spadla, zaznamenala skvostný obrat, Německo ale stačilo najít odpověď a plichtit.

Úvodní poločas nic moc zajímavého nepřinesl, lépe řečeno všechny branky začaly padat až po přestávce. Ve 25. minutě mohl změnit bezgólové skóre Sterling, kterému z levé strany přihrál parádně do středu pole Shaw, nasadil kličku vracejícímu se Schlotterbeckovi a okamžitě svou levačkou vypálil, nicméně brankář ter Stegen zakročil famózně. O pár chvil později střílel též velmi nebezpečně Kane, ale jeho zakončení putovalo obloučkem těsně vedle vzdálenější tyče. A ve 44. minutě se ozval opětovně Sterling, avšak zase z tohoto souboje vzešel úspěšněji ter Stegen. Až v závěru druhé půle hrozili i Němci, ovšem Kimmich neseřídil svá mířidla dobře.

Angličané působili během prvního dějství určitě aktivněji, co se týče ofenzivního počínání, na začátku však jaksi vypadnuli ze svého tempa a okamžitě od do té doby neškodného protivníka inkasovali. Stoper Maguire špatně rozehrál, balón se zdařilo zachytit Musialovi, jehož o pár vteřin později srazil anglický obránce k zemi ve vlastní šestnáctce. Sudí Makkelie zprvu jasně naznačoval, že pokutový kop pískat za žádných okolností nebude, přece se ale jedna naskytla, a to právě opravný systém VAR. A ten si přivolal nizozemského arbitra k sobě, tomu stačilo, aby se jen krátkou chvilku díval na připravený monitor, a pak přece ukázal, k nevoli domácích fandů, na pokutovou značku. Exekuce penalty se chopil Gündogan, který jednoduše skóroval.

A v 67. minutě bylo domácím ještě více úzko, jelikož Werner poslal merunu k hranici vápna, tam měl Havertz dostatek času a prostoru, aby si ji srovnal na levou nohou, a technický pokus nasměroval parádně na zadní tyčku, k níž se gólman Pope pouze marně natahoval. Zdálo se, že Německo má utkání plně pod vlastní kontrolou, jeho rival se na každý pád nevzdal a začal hodně zlobit. A během pouhých dvanácti minut najednou držel výhru na své straně právě on.

V 71. minutě centr Jamese proletěl šestnáctkou až k Shawovi, jehož slabší zakončení přece skončilo za brankovou čárou, byť se ještě skluzující Süle snažil celou situaci zachránit. Čtyři minuty na to bylo vyrovnáno, to když střídající Saka umně popoběhl středem hřiště, pobídl poté vedle sebe nacházejícího se kolegu z lavičky Mounta, který, možná trochu překvapivě, okamžitě zacílil, a udělal moc dobře, protože střela zapadla na bližší tyčku. A v 82. minutě se i Angličané dočkali penalty, VAR totiž poodhalil, že Schlotterbeck přišlápl nohu Bellinghama ve vlastním vápně hodně nešetrně, a Makkelie zase ukazoval na bílý puntík, jakmile všechno uviděl na opakovaných záběrech. Kane v koncovce nezaváhal a rozvlnil síť, zamířil opravdu nekompromisně do šibenice. Hosté nicméně neřekli své poslední slovo a z divoké přestřelky se jim povedlo vyválčit aspoň bod. Gnabryho střelu totiž Pope neudržel ve svých rukavicích, dorážející Havertz byl přitom včas a na správném místě, aby míč doklepl do potřebných míst.

Více informací k zápasu

Maďarsko - Itálie 0:2

26.09.2022 20:45

Góly: 27. Giacomo Raspadori, 52. Federico Dimarco

Velká senzace v Lize národů se nakonec nekonala. Maďarsko totiž klíčový souboj proti Itálii nezvládlo, doma prohrálo a přenechalo svou první pozici právě svému soupeři, který se tak na úkor něho podívá na finálový turnaj této soutěže. Za své celkové vystoupení během června a září se však Magyarok určitě nemusejí stydět, v tvrdé konkurenci si počínali více než slušně.

Dva body dělily oba celky před tímto posledním kláním skupinové fáze. Italové prostě museli svého protivníka skolit, podobně jako v létě v Ceseně, aby mohli ještě poskočit na první místo v tabulce, zatímco domácím stačilo uzmout pouze plichtu, která by jim zaručila účast ve Final Four. Nakonec se onen úspěšný scénář naplnil ve prospěch Gli Azzurri, jež dvakrát skórovali, a naopak v obraně fungovali natolik dobře, že se Maďaři žádného přesného zásahu nedočkali.

V 5. minutě vznikl vážně velký závar před domácí brankou, poněvadž centr z pravé strany od Cristanteho nedokázal gólman Gulácsi udržet ve svých rukavic, míč mu trestuhodně zapadl za jeho záda a směřoval za brankovou čáru, naštěstí pro něj ale přispěchal s obranným zákrokem At. Szalai, který vykopl balón do bezpečí před dotírajícím Bonuccim. Ve 27. minutě se už ale již další chyba Maďarsku krutě nevyplatila. Gnonto dobře odhadl, kam že bude míč přihrávat jeho protihráč Nagy, dostal se do souboje s Gulácsim, který merunu nedostal pod kontrolu, a následně se k němu propracoval Raspadori, jenž pak neměl jediný problém přesně zaúřadovat.

Domácí žádnou adekvátní odpověď až do konce utkání na tohle inkasování nenašli. Mohli být rádi, že se ve 31. minutě nezapsal na listinu střelců Di Lorenzo, jehož střela doputovala těsně do zámezí, každopádně v 52. minutě Itálie definitivě zpečetila svoje vítězství. Barella uvolnil do šestnáctky Cristanteho, ten svou přihrávkou pobídl na zadní tyči sbíhajícího si Dimarca, a ten i v pádu dokázal svůj pokus nasměrovat z blízkosti Gulácsiho, jenž neměl šanci reagovat.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Itálie63218:711
2.Maďarsko63128:510
3.Německo614111:97
4.Anglie60334:103
Liga B - skupina 3

Černá Hora - Finsko 0:2

26.09.2022 20:45

Góly: 47. Oliver Antman, 53. Benjamin Källman

Černá Hora doplatila ve svém posledním utkání tohoto ročníku Ligy národů na nedisciplinovanost, jelikož proti Finsku hrála od 17. minuty bez vyloučeného Žarka Tomaševiće, během úvodních dvaceti minut nasbírala od francouzského rozhodčího Letexiera hned pět žlutých karet a navíc v polovině druhé půle neudržel nervy na uzdě trenér Miodrag Radulović. Finové se naopak po výhře 2:0 udrželi ve druhé výkonností kategorii.

Severský výběr potřeboval před tímto utkáním vyhrát, jelikož konkurenční Rumunsko dle očekávání zdolalo Bosnu (4:1). O svém vítězství rozhodlo krátce po změně stran, kdy vsítilo obě dvě branky a celkově se posunulo na druhé místo tabulky s osmi body. Naopak Černohorci po druhé porážce v řadě za sebou klesli na třetí příčku se sedmi body a sestupující Rumuny za sebou nechali jen díky lepší bilanci vzájemných utkání.

Přitom domácí začali o něco lépe a do vedení se mohli dostat po necelé čtvrthodině hry, avšak Jovetićův volej z hranice šestnáctky odvrátil fantasticky jednoruč nad svou branku brankář Hrádecký. Černá Hora si výrazně zkomplikovala svou situaci o pár minut později. Tomašević obdržel první žlutou kartu v 9. minutě, v inkriminovaný moment si bezohledně vyšlápl na hostující hvězdu Pukkiho a Letexier ho po druhé žluté kartě předčasně poslal do sprch.

Zhruba po odehrané půlhodině mohl poslat hosty do vedení Oliver Antman, ovšem pozorný gólman Mijatović odvrátil jeho skákavý projektil na rohový kop. Stejný hráč přeci jen poslal svůj výběr do důležitého vedení dvě minuty po výměně stran. Tentokráte po hezké přízemní kombinaci převzal finální nahrávku od Pukkiho a z hranice brankového území zakroutil balón přesně do protějšího spodního růžku.

Finsko pojistilo svůj náskok o pět minut později. Benjamin Källman si seběhl ke vzdálenější konstrukci na tečovaný pas Antmana z levé strany a razantní hlavičkou z bezprostřední blízkosti snadno rozvlnil síť. Frustrace domácích vyvrcholila v 68. minutě, kdy kouč Radulović za nevybíravé poznámky směrem k Letexierovi uviděl přímou červenou kartu. Černá Hora chtěla zdramatizovat duel v samém závěru po chybě Hrádeckého, jenže rána Đurđeviće byla na poslední chvíli zablokována a poté již k ničemu nebezpečnému nedošlo.

Více informací k zápasu

Rumunsko - Bosna a Hercegovina 4:1

26.09.2022 20:45

Góly: 38. Dennis Man, 73. George Puşcaş, 79. Andrei Ratiu, 86. George Puşcaş - 77. Edin Džeko

Rumunsko sice zvládlo svůj závěrečný duel proti jistě postupující Bosně a bez větších potíží ji porazilo 4:1, ovšem ani tento dílčí úspěch mu na udržení stávající Ligy B nestačil. V tabulce skupiny 3 totiž obsadil poslední čtvrtou příčku se ziskem solidních sedmi bodů a za třetí Černou Horou zaostal vinou horší bilance vzájemných utkání. Rumuny poslalo o patro níže souběžné vítězství Finska v Podgorici (2:0).

Hostům před tímto střetnutím vůbec o nic nešlo a mohli si dovolit určitě změny v základní jedenáctce. I přes pondělní porážku skončili první o tři body před druhým Finskem. Svěřenci trenéra Edwarda Iordănescua se poprvé museli strachovat krátce po odehrané čtvrthodině, kdy nebezpečně hlavičkoval Kovačević, avšak horní tyč přeci jen o kousek minul. Hostující výběr opět zahrozil zhruba deset minut před výměnou stran.

Tentokráte pálil k pravé tyči Šarić, jenže vynikající zákrok předvedl brankář Radu a odvrátil ho do bezpečí. Domácí z ničeho nic prorazili ve 38. minutě. Dennis Man převzal v pokutovém území soupeře vynikající přihrávku od Bancua, balón si navedl blíže do středu a z dvanácti metrů propálil gólmana Vasilje. Rumuni mohli navýšit svůj náskok ještě do přestávky, ale Alibec nevyzrál tváří v tvář na hostujícího strážce branky a pak mířil těsně nad aktivní Man.

Druhý poločas se odehrával v mnohem opatrnějším duchu, domácí se podruhé prosadili zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem. Na přesně načasovaný skákavý přízemní centr z levého křídla si seběhl před poloprázdnou branku střídající George Puşcaş a z bezprostřední blízkosti ji nemohl minout. Bosna však ještě nesložila zbraně a v 77. minutě vykřesala naději na bodový zisk díky trefě svého historicky nejlepšího střelce Edina Džeka.

Nestárnoucí kanonýr italského Interu využil parádního pasu Dediće z pravé strany a prudkou hlavičku usměrnil přímo k bližší konstrukci kolem plachtícího Radua. Nicméně neuběhly ani další dvě minuty a Rumunsko si vzalo zpět dvoubrankový náskok. Čtyřiadvacetiletý obránce druholigové španělské Huescy Andrei Ratiu stanul před zcela odkrytým prostorem tří tyčí po střele Bancua z mírného úhlu a následném zákroku Vasilje, z pěti metrů pak s přehledem rozvlnil síť.

V 86. minutě uzavřel gólový účet tohoto střetnutí Puşcaş svou druhou brankou v zápase. Po rychlém přečíslení vymyslel zpětnou nahrávku na hranici pokutového území nově příchozí Camora a zcela zapomenutý útočník druholigového italského Janova zakroutil svůj projektil k pravé tyči.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bosna a Hercegovina63218:811
2.Finsko62228:68
3.Černá Hora62136:67
4.Rumunsko62136:87
Liga C - skupina 4

Gibraltar - Gruzie 1:2

26.09.2022 20:45

Góly: 75. Louie John Annesley - 19. Chviča Kvaracchelija (pen.), 48. Heorhij Citajišvili

Čestně se Gibraltar rozloučil s Ligou C. Své poslední vystoupení na třetí nejvyšší úrovni soutěže sice nezakončil bodovým ziskem, avšak suverénovi skupiny 4 z Gruzie statečně vzdoroval celý zápas. Hosté nicméně jednobrankový náskok uhájili až do závěrečného hvizdu.

Na rozdíl od prvního vzájemného měření sil ve skupině, které v gruzínském Tbilisi skončilo výsledkem 4:0 pro domácí, chtěl Gibraltar tentokrát za sebou nechat lepší stopu. Nejlépe takovou, která by byla okořeněna o přesný zásah v soupeřově svatyni. Zprvu se však outsider musel bránit aktivnímu favoritovi, dobrý vstup do utkání přetavil v úvodní zásah v 19. minutě. Kvaraccheliju poslal v pokutovém území k zemi nedovoleně bránící Chipolina a sám faulovaný následně proměnil pokutový kop.

Inkasovaná branka však Gibraltar na lopatky nepoložila. Hned záhy měli domácí k dispozici sérii rohových kopů, která však vešla vniveč. Ovoce nenesla ani iniciativa z konce první půle. V mezičase kontrolovala tempo Gruzie, ani jí se ovšem nedařilo přidat přesný zásah. Štěstí se nicméně na hosty usmálo čtyři minuty po změně stran, kdy se mimo dosah gólmana Bandy trefil Citajišvili.

Poté se zdálo, že si Gruzínci snadno dojdou k výhře. Čtvrthodiny před uplynutím základní hrací doby ale jednu z mnoha pobídek aktivního Walkera zužitkoval Annesley, jehož trefu nakonec posvětil také videorozhodčí - 1:2. Dlouhé nastavení nabídlo Gibraltaru možnost k vyrovnání, hosté už však těsně vedení udrželi a jízdu za postupem do Ligy B završili se ziskem 16 bodů.

Více informací k zápasu

Severní Makedonie - Bulharsko 0:1

26.09.2022 20:45

Góly: 50. Kiril Despodov

Severní Makedonie po porážce v Gruzii nakonec neudržela ve skupině 4 Ligy C ani druhou příčku, jelikož v přímém souboji s konkurenčním Bulharskem hrála od 14. minuty bez vyloučeného Todora Todoroskiho a po inkasované brance pět minut po změně stran prohrála nejtěsnějším poměrem 0:1. V tabulce tedy klesla na třetí příčku se sedmi body o bod právě za svého pondělního konkurenta.

Hosté naopak pod vedením bosenského trenéra Mladena Krstajiče udrželi neporazitelnost, v Lize národů zvítězili podruhé za sebou a s devíti body tedy poskočili na konečnou druhou pozici. Výběr vedený koučem Blagojou Milevskim začal naprosto katastrofálně a již po necelé odehrané čtvrthodině si výrazně zkomplikoval situaci. Todoroski totiž velmi tvrdě zasáhl podrážkou koleno Petkova a rakouský rozhodčí Weinberger mu bez váhání udělil přímou červenou kartu.

Domácí se i přesto mohli dostat do vedení přesně po pětadvaceti odehraných minutách, ale projektil Ristovskiho z dvaadvaceti metrů parádně odvrátil na roh pozorný gólman Naumov. Hosté sice nastoupili v hodně netradičním složení a na trávník se postavila velmi nezkušená základní jedenáctka, nicméně i přesto rozhodli o svém úspěchu v 50. minutě. Jediný gól pondělního utkání vsítil Kiril Despodov.

Pětadvacetiletý útočník Ludogorce Razgrad si po rychlém přečíslení dva na jednoho elegantně zpracoval na prsa centr Kirilova a z patnácti metrů zamířil přesně mezi nohy brankáře Dimitrievskiho. Bulharsko chtělo navýšit svůj náskok za dalších devět minut po rohovém kopu, jenže prudkou hlavičku Nedjalkova akrobaticky vykopl z brankové čáry dobře postavený Bejtulai.

Severní Makedonci mohli z ničeho nic vyrovnat v 61. minutě, nicméně volej Alioskiho odhlavičkoval do bezpečí Antov a Bulhaři si pak ve zbývajícím průběhu pohlídali těsné vedení až do samotného konce.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Gruzie651016:316
2.Bulharsko623110:89
3.Severní Makedonie62137:77
4.Gibraltar60153:181
Liga D - skupina 2

San Marino - Estonsko 0:4

26.09.2022 20:45

Góly: 38. Henri Anier, 56. Taijo Teniste, 66. Rauno Sappinen, 77. Henri Anier

Estonsko na půdě San Marina jasně potvrdilo, že se do céčkové úrovně Ligy národů prorvalo zcela zaslouženě, na Apeninském poloostrově si s chutí zastřílelo a stvrdilo svou první příčku v tabulce se stoprocentním bodovým ziskem. O dvě branky se postaral Henri Anier, na listinu střelců se zapsali taktéž Taijo Teniste a Rauno Sappinen. Domácí si žádnou branku nezapsali.

Hlavní otázky byly před tímto kláním definitivně zodpovězeny, oba celky tak nemusely řešit žádné krizové momenty a mohly v podstatě směřovat své fotbalové počínání na zlepšován, hledání nových poznatků či zkoušení různých variant. San Marino dle očekávání soustředěně a trpělivě vyčkávalo, co že jeho soupeř vymyslí, a až do 38. minuty drželo nerozhodný stav. Pak se nicméně Estonci úspěšně prosadili, to když Vaštšuk ve vápně pobídl volného Aniera, a ten následně i z těžšího úhlu dokázal přelstít gólmana E. Benedettiniho střelou na bližší tyčku.

Po přestávce Estonsko skórovalo ještě třikrát. V 56. minutě Ojamaa vyslal pas zleva na hlavu Tenisteho, jenž zacílil přesně do spodního rohu brány. O deset minut později podnikl úspěšné sólo po levé straně Sappinen, jehož prostě nezastavil bránící Palazzi, a svůj pokus nasměroval na zadní tyč. A v 78. minutě skóroval zdárně Anier, jenž si ukázkově naběhl na centr Metse.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Estonsko440010:212
2.Malta42025:46
3.San Marino40040:90

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
Greny

OT : https://youtu.be/YX1-BgtcGr8

To fakt pustili v normálních zpravach na Slovensku? Pokud jo tak klobouk dolů

Reagovat
QooBo

TA3kove V politike case zacina posledne tyzdne takymto uvodom uz bezne

Reagovat
QooBo

... plus zaciatkom leta prebehol v tejto relacii moderatorov coming out

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Modroočko

Vlajka Felvidék za bránou, dnes Maďari dopadli ako ich veľkouhorské ambície.

Reagovat
oli9

Gruzie

Reagovat
mimi_united

Italy

Reagovat
rossoneri89

skoda ze madari mali nahovno taktiku ... prihravky vzadu sa vzdy vypomstia a tak aj bolo .. ale vedeli pekne zatlacit talianov akurat ze Donnarumma sa dobre vyspal a chytil vsetko ... nevadi .. na zaciatku by madari brali 2 miesto hned .... takto je to umiestnenie este krajsie ... Szep volt Hajra magyarok

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele