Souhrn kvalifikace o postup na MS 2018 - pondělí 4.9.

04.09.2017, 19:57, aktualizováno 04.09.2017, 22:41
Komentáře a souhrny
Češi nestačili na Severní Irsko a do Ruska se nepodívají. Německo si snadno poradilo s Norskem, jemuž nadělilo šest gólů. Angličané otočili duel se Slovenskem, doma naplno bodovaly také Černá Hora, Polsko, Skotsko, Slovinsko a Ázerbájdžán. Dánsko pro změnu vykradlo Arménii...
Skupina C

Německo - Norsko 6:0

04.09.2017 20:45

Góly: 10. Mesut Özil, 17. Julian Draxler, 21. Timo Werner, 40. Timo Werner, 50. Leon Goretzka, 79. Mario Gómez

Po pondělním zápasovém programu kvalifikace mistrovství světa již není San Marino ve skupině C jediným týmem, který dostal od německé reprezentace pořádný gólový příděl. Zatímco fotbalovému trpaslíkovi svěřenci Joachima Löwa uštědřili osmigólovou a poté sedmigólovou porážku, na domácí zápas s Norskem si vyšetřili branek šest. Základ krutého debaklu 6:0 položila již úvodní dvacetiminutovka, během níž padla polovina z celkového počtu branek. Němci tak suverénně míří za přímým postupem z prvního místa, byť tuto jistotu kvůli výtečným výsledkům druhého Severního Irska stále nemají.

Fanoušci ve Stuttgartu mohli slavit průlom skóre již v desáté minutě, kdy se po zpětné přihrávce Hectora parádní ranou bez přípravy prosadil Mesut Özil. Záložník Arsenalu pak sedm minut nato pro změnu asistoval u gólu Juliana Draxlera, jenž v hloubi pokutového území zachoval chladnou hlavu a po elegantní otočce napálil míč na zadní tyč. Na přelomu dvaceti odehraných minut zcela odevzdané Nory ještě dorazil Timo Werner, který navázal na nedávný zásah proti České republice a před diváky ve svém rodném městě z Müllerova pasu upravil skóre již na 3:0.

Ani s takto vysokým náskokem se ovšem domácí hráči nespokojili a aktivní Werner pět minut před poločasovým odchodem do kabin skóroval v utkání podruhé, když mu ideálně posadil míč na hlavu opět Thomas Müller. Jednadvacetiletý forvard Lipska si tak užívá pohádkový začátek působení v německé reprezentaci, o čemž vypovídá momentální bilance šesti gólů a dvou asistencí v posledních pěti zápasech za Německo.

Po změně stran na trávník místo Müllera vyběhl Leon Goretzka a po vzoru spoluhráčů z úvodní pětačtyřicetiminutovky s ničím neotálel a hned si s přispěním Draxlerova centru připsal vlastní gólový příspěvek. Konečný výsledek v podobě tenisového "kanára" pak stanovil veterán Mario Gomez třináct minut poté, co na trávníku nahradil Tima Wernera. Němci tak stále v boji o účast na ruském šampionátu neztratili ani bod a se skóre 35:2 drží dvě kola před koncem před druhým Severním Irskem pětibodový náskok. V říjnu právě na půdě pondělních přemožitelů českého týmu mohou úřadující mistři světa očekávaný postup dokončit.

Více informací k zápasu

Severní Irsko - Česko 2:0

04.09.2017 20:45

Góly: 28. Jonny Evans, 42. Chris Brunt

Čeští reprezentanti si na mistrovství světa v příštím roce v Rusku nezahrají. V osmém z deseti zápasů kvalifikační skupiny C prohráli v Severním Irsku 0:2 a ztratili naději na druhé místo, které může znamenat baráž o šampionát. Ostrované rozhodli utkání v Belfastu už v první půli, kdy se po standardních situacích prosadili Jonny Evans a Chris Brunt, a získali definitivu druhé příčky.

Reprezentace se v tabulce propadla na čtvrté místo o bod za Ázerbájdžán, proti kterému ji čeká 5. října předposlední zápas kvalifikace. Skupinu národní celek uzavře o tři dny později doma proti San Marinu.

Český tým potvrdil, že mu kvalifikace mistrovství světa nejdou, v samostatné historii se dokázal probojovat na MS jen jednou v roce 2006 do Německa.

Trenér Karel Jarolím stejně jako při pátečním zápase s obhájcem trofeje Německem vsadil na pětičlennou obranu a jedinou změnu v základní sestavě udělal na pravém kraji zálohy, kde místo Kopice začal Krejčí.

Zatímco před třemi dny reprezentanti předvedli proti mistrům světa povedený výkon a prohráli 1:2 gólem v 88. minutě, v Belfastu, kde museli k udržení nadějí na postup zvítězit, byli v ofenzivě téměř neškodní. Severní Irsko Čechům od úvodu přenechalo střed pole a hosté dlouhé minuty drželi balon, jenže k šancím to vůbec nevedlo.

Naopak domácí z první možnosti udeřili. Suchý v 28. minutě odvrátil centr z rohu před vápno, ale Norwood vrátil balon do ohně, hostům selhala ofsajdová past a osamocený Evans zády k brance překonal Vaclíka. Domácí stoper dal druhý reprezentační gól a první od března 2009.

Odpovědět se pokusil Souček, ale mířil mimo. Naděje na baráž se Čechům začala rozplývat v 41. minutě. Italský rozhodčí Orsato poněkolikáté pustil ostrý zákrok domácích, následoval rychlý brejk, který zastavil Novák jen za cenu faulu a Brunt z poměrně velké dálky střelou k tyči zvýšil.

Češi sice drželi balon skoro 70 procent času, ale první větší šanci měli až po hodině hry, kdy centr střídajícího Hušbauera prolétl těsně kolem Krmenčíka a domácí gólman raději vyrazil balon na roh.

Po přestávce se hrálo téměř výhradně před severoirským vápnem, ale domácí obrana byla nepropustná a v sedmém z osmi utkání této kvalifikace neinkasovala. Domácí dohrávali v elektrizující atmosféře a vedle jistoty druhého místa se radovali i z první výhry nad Čechy od roku 1958.

Více informací k zápasu

Ázerbájdžán - San Marino 5:1

04.09.2017 18:00

Góly: 20. Äfran Ismayilov, 25. Araz Abdullayev, 57. Äfran Ismayilov, 71. Michele Cevoli (vl.), 81. Räşad Färhad Sadiqov - 74. Mirko Palazzi

Ázerbájdžán zlikvidoval hosty ze San Marina drtivým způsobem a poslal do jejich sítě hned pět kousků. Tento výsledek má vliv na tabulku i postavení České republiky, která se alespoň na chvíli ocitá až na čtvrtém místě. San Marino jen prodlužuje své trápení a nadále je bez bodu.

Duel mezi dvěma obdobně hodnocenými týmy zprvu moc zábavy nesliboval, ale o to lepší výsledek je. Ázerbájdžán se od začátku snažil vnutit soupeři své názory na to, jak by se měl zápas odvíjet. Ismajilov odcentroval míč z rohového praporku na Abdullajeva a ten v obležení několika soupeřů zamířil hlavou vysoko nad.

Ve dvacáté minutě už se skóre měnilo ve prospěch aktivnějších domácích hráčů. Abdullajev proběhl až k vápnu a zleva odcentroval. Míč nakonec proskotačil až k Äfranu Ismayilovi, který se nemýlil! O pouhých pět minut domácí vedli o dvě branky. Richard Almeida po centru ještě netrefil přesně, ale dorážející záložník Araz Abdullayev už neměl problémy překonat brankáře Alda Simonciniho - 2:0.

První půli zakončil velmi zajímavým střeleckým pokusem Äfran Ismayilov, který však pálil jen do připraveného protihráče. Ramil Šejdajev posléze pálil těsně vedle brány! Hráči Ázerbájdžánu vlétli na svého soupeře podobně také ve druhé půli a opět to byli oni, kdo diktoval tempo.

Zkušený záložník Cavid Hüseynov vyslal do útoku povedenou kolmicí nabíhajícího Äfrana Ismayilova, který vnikl do pravé části vápna a krásnou ranou k tyči propálil Simonciniho - 3:0.

Tou dobou se s akcemi roztrhl pytel. Šejdajev těsně minul tyč, Danilo Rinaldi na opačné straně měl podobné problémy a minul. Po hodině hry Ramazanov trefil tyč a když dorážel Richard Almeida, sudí mu odpískal ofsajd, kterým negoval jeho gólovou radost. Kalich hořkosti pak musel vypít mladíček Michele Cevoli, který si po prudkém centru zleva srazil míč do vlastní brány.

Patnáct minut před koncem se hosté dočkali alespoň čestného snížení, protože Mirko Palazzi si naběhl do vápna na pas od Grandoniho a hlavou se nemýlil. Gólový účet zápasu ale uzavřeli přeci jen domácí hráči, protože devět minut před koncem si balon ke standardní situaci postavil veterán Räşad Färhad Sadiqov a nádhernou ranou jej poslal k tyči - 5:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Německo880035:224
2.Severní Irsko861116:219
3.Ázerbájdžán83148:1210
4.Česko823310:99
5.Norsko82158:167
6.San Marino80082:380
Skupina E

Černá Hora - Rumunsko 1:0

04.09.2017 20:45

Góly: 75. Stevan Jovetić

Černá Hora urvala nad Rumunskem nejtěsnější možné vítězství čtvrthodinu před koncem a bodově se dotáhla na Dánsko, s nímž má na děleném druhém místě zcela totožné skóre. Hosté potřebovali v Podgorici bezpodmínečně zvítězit, aby si zachovali naději na postup, po neúspěšném výsledku však budou bojovat už jen o čtvrtou příčku.

Nebýt Stevana Jovetiče, kdo ví, jak by vlastně celá skupina vypadala. Právě tenhle černohorský tahoun zaznamenal jedinou branku utkání, celkově si na své konto připsal již svou sedmou trefu v této kvalifikaci, a v rámci evropské části je po Cristianovi Ronaldovi a Robertu Lewandowskim spolu s Andrém Silvou třetím nejlepším střelcem vůbec.

Rumuni už teď mohou tenhle kvalifikační cyklus hodnotit špatnými známkami. Možná že svazu úplně nevyšla volba nového trenéra Christopha Dauma, o jehož odchodu se silně hovoří ještě před posledními dvěma koly. Z osmi zápasů jeho mužstvo vyhrálo pouze dvakrát a s takovou bilancí na světový šampionát myslet ani nemohlo.

První šance na řadu přišla v 17. minutě. Jovetič unikl podél levé strany, dokázal míč předložit do vyložené pozice Bečirajovi, ten si ho ještě chytře zasekl, pak však po zemi zamířil trestuhodně mimo. Ve 27. minutě si zprava blíže do středu seběhl Marušič, tlačil svou střelu na bližší tyčku, tam si ovšem dokázal poradit gólman Tatarusanu.

I nadále byli Černohorci směrem dopředu aktivnější. Po půlhodině hry pronikl do vápna Jankovič, jenž přihrál na druhou stranu přesně mířícímu Jovetičovi, protože však Vešovič clonil Tatarusanuovi ve výhledu a nacházel se v ofsajdu, nemohla být tahle branka uznána. Dlouho to pak vypadalo, že by se oba týmy mohly rozejít smírně.

Druhý poločas totiž nějaké větší příležitosti nenabízel, ani domácí, ani hosté neměli nějakou herní převahu, přece se ale Černé Hoře podařilo dokráčet k rozhodujícímu momentu utkání. V 75. minutě Marušič poslal centr zprava na Jovetiče, k němuž pozdě přistoupil Chiriches, a na následnou hlavičku již Tatarusanu mezi třemi tyčemi nedosáhl.

Více informací k zápasu

Polsko - Kazachstán 3:0

04.09.2017 20:45

Góly: 11. Arkadiusz Milik, 74. Kamil Glik, 85. Robert Lewandowski (pen.)

Polsko nedalo doma Kazachstánu žádnou šanci a hladce si s ním poradilo. O góly se podělili Arkadiusz Milik, Kamil Glik a nakonec také úspěšný penaltový střelec Robert Lewandowski. Poláci tedy nadále ovládají skupinu E o tři body před druhým Dánskem, zatímco Kazachstánu patří až poslední příčka.

Trenér Adam Nawalka dal šanci hodně zajímavé sestavě, v níž nechyběli hráči jako Fabiański, Glik, Rybus, Zieliński, Grosicki, Milik nebo Lewandowski, takže se dalo očekávat hodně ofenzivní představení. A polská reprezentace se snažila divákům takový zážitek dopřát hned od začátku. Po rohovém kopu se dostal k míči ve vápně stoper Glik, který však tvrdou ranou minul branku hostí.

Posléze se hra trochu uklidnila a oba týmy budovaly svou pozici. Lépe to šlo Polákům, kteří byli jasnými favority a svého soupeře kvalitativně jasně převyšovali. Jejich dominance se projevila už v 11. minutě utkání, když z levé strany nacentroval Grosicki do vápna a balon se dostal po další nahrávce k volnému Arkadiuszovi Milikovi. Mladý útočník patřící italské Neapoli se nemýlil a poslal domácí do vedení.

Brankář David Lorija měl plné ruce práce také s další šancí Areka Milika. Tentokrát volil urostlý útočník ránu z přímého kopu, po níž se balon krásně snášel pod břevno, a brankáře hostí pořádně protáhl. Deset minut před koncem málem Poláci vstřelili další branku. Kdysi se ozývaly hlasy tvrdící, že Lewandowski s Milikem hrát nemohou. Dnes se ukázal opak hned několikrát.

Robert Lewandowski krásnou patičkou přistrčil míč Milikovi, který mohl postupovat sám na Loriju. Jenže brankář zasahovat naštěstí pro hosty nemusel, neb míč mířil mimo! Konec první půle se nezvratně blížil a Polsko mělo jasnou převahu. Stejným tempem pokračovali domácí také po změně stran a Kazachstán chvílemi vypadal jako hodně dezorientované dítě.

Jen dvě minuty po návratu hráčů ze šaten se Arek Milik nechal zapomenout obranou hostí na hraně ofsajdu a Kazachstán měl velké štěstí, že vytáhlý útočník ve skluzu těsně nedosáhl na balon od Grosickiho. Stejného hráče vyzval o pár minut později Robert Lewandowski a Grosicki pořádně vyprášil rukavice brankáři Lorijovi!

V 73. minutě byl Robertu Lewandowskimu upřen regulérní gól. Zkušený hrot totiž vypálil z volného přímého kopu a brankář Lorija míč nevyrazil. Balon přešel celým objemem brankovou čáru, ale podle názoru sudích žádná branka nepadla. Polákům to nemuselo vadit dlouho, protože o minutu později vstřelili další gól. Piotr Zieliński centrem z rohového kopu našel obránce Kamila Glika a ten navýšil vedení - 2:0.

Pár minut před koncem se zastřeloval Arek Milik ještě jednou, tentokrát po krásném pasu ze strany. Jeho hlavička ale prolétla těsně vedle! Přesto jsme se dočkali ještě jedné branky. Robert Lewandowski byl faulován ve vápně soupeře a sám se postagvil k nařízené penaltě. Tu také bezpečně proměnil a také on se zapsal na listinu střelců. Polský tým porazil Kazachstán bez potíží 3:0.

Více informací k zápasu

Arménie - Dánsko 1:4

04.09.2017 18:00

Góly: 6. Ruslan Koryjan - 17. Thomas Delaney, 29. Christian Eriksen, 82. Thomas Delaney, 90+3. Thomas Delaney

Domácí Arménie začala proti favoritovi z Dánska skvěle a již v 6. minutě vedla, ale hosté předvedli neskutečný obrat. Od sedmnácté minuty bušili do svého soupeře a za svou aktivitu byli odměněni hned čtyřmi zásahy! Velkým hrdinou se stal především záložník Thomas Delaney, který nasázel hattrick.

Arménie uvítala svého soka na stadionu v Jerevanu s velkou slávou a tajně myslela na velké fotbalové překvapení. Z něj ale nakonec nic nebylo, i když vše dobře začalo. Díky třem brankám Thomase Delaneyho si totiž Dánsko odváží cenný výsledek 4:1 a na chvíli se posouvá na první příčku tabulky.

Hráči Dánska se chvíli nemohli otrkat a domácí jim balon zrovna nepůjčovali. Spoléhali při tom na schopnosti Mchitarjana, který nedával obráncům hostí spát. V šesté minutě Hovhannisjan posunul z levé strany míč na střed, kde si jej převzal zkušený záložník Ruslan Koryjan. Udělal pár kroků a předvedl velkou parádu. Jeho výstavní pokus se hodně točil a nakonec zapadl k tyči - 1:0 pro domácí.

S takovým výsledkem Dánsko nepočítalo a ihned se jalo útočit. Velkou šanci na vyrovnání měl vysoký Andreas Cornelius, jenže sám na malém vápně nedokázal dostat míč za záda brankáře Meliksetjana. O pouhou minutu později mu správné zakončení hlavou předvedl spoluhráč Thomas Delaney, který si naskočil na jemný pas z hloubi pole a načal svůj velký večer - 1:1.

Blížila se třicátá minuta utkání a Cornelius se prodíral vpřed. Před vápnem zatáhl za poslední možnost Harojan a sudí mu udělil žlutou kartu. Kromě toho se ale k zahrávání volného přímého kopu postavil Christian Eriksen a nádhernou střelou poslal baon přes zeď až do sítě!

Dánsko náhle otočilo a nezdálo se, že by chtělo nějak zpomalovat. Cornelius se ještě chvíli před poločasem statečně bil s obranou Arménie, ale neměl mnoho štěstí. Nepomohla mu ani podpora Pioneho Sista, který se snažil vydatně mu sekundovat. Do druhého poločasu se už nic nestalo. Po změně stran Dánsko začalo v obdobném duchu.

Dánsko se snažilo především neinkasovat a pro diváky asi bylo trochu zklamáním, že se jejich hlad po vstřelení branky vytratil. Arménie se zkoušela prosadit opět díky individuální technice Mchitarjana, ale ten byl dobře strážen. Dvacet minut před koncem se do zakončení dostal Jørgensen, avšak brankář Meliksetjan skvěle zasáhl!

Další góly přesto přišly. Lasse Schöne byl na hřišti sotva dvě minuty, když posunul balon na Thomase Delaneyho, který jednoduše zvýšil na 3:1. To už Arménii docházela chuť s výsledkem něco udělat. Definitivně ji domácí ztratili v nastaveném čase, když Thomas Delaney hlavičkoval centr od Eriksena do sítě a završil tak svůj hattrick - 4:1 pro hosty.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Polsko861118:1119
2.Dánsko851218:716
 Černá Hora851218:716
4.Rumunsko82338:89
5.Arménie82068:196
6.Kazachstán80264:222
Skupina F

Anglie - Slovensko 2:1

04.09.2017 20:45

Góly: 37. Eric Dier, 59. Marcus Rashford - 3. Stanislav Lobotka

Mnoho diváků duelu o první místo skupiny F ještě ani nestihlo dosednout na sedačky a domácí Angličané již proti Slovensku prohrávala. Na Lobotkovu trefu z třetí minuty však ještě do přestávky dokázal odpovědět Eric Dier a necelou čtvrthodinu po změně stran dokonal obrat Marcus Rashford. Talentovaný útočník Manchesteru United byl kuriózně podepsán pod všemi třemi góly, nakonec tedy může na tento hektický zážitek vzpomínat v dobrém.

Slováci se nástupem na svatostánek Wembley vůbec nenechali rozhodit a do zápasu vlétli jako velká voda. Hned ve čtvrté minutě navíc Marcus Rashford ztratil ledabyle míč před vlastní šestnáctkou, což se Angličanům stalo osudným. Následovala rychlá narážečka Lobotky s Nemcem a mladý slovenský záložník následně tváří v tvář brankáři Hartovi chladnokrevně zakončil. Jeden z objevů letního mistrovství Evropy do 21 let se stal vůbec prvním hráčem po bezmála čtyřech letech, který dokázal na anglické půdě skórovat v kvalifikačním utkání.

Zatímco angličtí příznivci teprve kvůli potížím s příjmem vstupenek pomalu docházeli na svá místa, domácí tým se stejně pozvolně dostával do hry. Vyjma několika nepřesných pokusů a chaotických závarů po rohových kopech Anglie Martina Dúbravku ve slovenské brance prakticky neohrozila a zdálo se, že manažera Garetha Southgatea čeká o přestávce v hráčské kabině pořádná šichta. Sedm minut před koncem první půle mu však spolu se zaplněným Wembley zlepšil náladu Eric Dier.

Defenzivní stálice Tottenhamu si naběhla na Rashfordův skákavý roh k přední tyči a fantastickou tečí přímo do horního růžku branky srovnal na 1:1. Od té chvíle bylo domácích zničehonic plné hřiště a Dúbravka musel zasahovat proti jedovkám Bertranda s Rashfordem. Přesto měli velkou šanci dostat se znovu do vedení Slováci, když se po Cahillově zaváhání řítil sám na branku Vladimír Weiss. Toho však záhy srazil k zemi Kyle Walker, jenž mohl snadno vidět červenou kartu, ovšem místo toho se na pokyn rozhodčího pokračovalo ve hře.

Po změně stran již Albion nastoupil na trávník mnohem lépe a Alli s Hendersonem a Oxlade-Chamberlainem hned pokoušeli střelecké štěstí. Hosté kontrovali ranou Nemce, ovšem krátce před hodinou hry inkasovali podruhé, když dokázal zcela odčinit dřívější selhání Marcus Rashford. Mladý forvard Manchesteru United převzal před šestnáctkou míč od Jordana Hendersona, s ničím se nerozpakoval a výtečnou křižnou střelou na zadní tyč nedal Dúbravkovi nárok zasáhnout.

Zbytek utkání si již Angličané bez větších potíží pohlídali a zbyl mimo jiné prostor i pro stažení Rashforda, jehož většina z takřka osmašedesát tisíc diváků vyprovodila potleskem vestoje. Anglie navzdory bídnému výkonu z prvního poločasu potvrdila roli favorita a výhrou 2:1 má dvě kola před koncem s pětibodovým náskokem na druhé Slováky postup na dosah. To Kozákovu družinu čeká v říjnu klíčový zápas o barážové druhé místo ve Skotsku, jež z třetího místa ztrácí jediný bod.

Více informací k zápasu

Skotsko - Malta 2:0

04.09.2017 20:45

Góly: 9. Christophe Berra, 49. Leigh Griffiths

Skotsko se stále drží velmi blízko vysněné druhé příčky ve své skupině a nadále na ni ztrácí jen jediný bod. Dnes mu k tomu pomohlo domácí utkání s Maltou, které skotští reprezentati zvládli. Góly si mezi sebe rovným dílem rozdělili Berra s Griffithsem.

První minuty se v Glasgow poměrně vlekly a trvalo dlouho, než se jeden či druhý tým dostal k soupeřově bráně. Když už se to ale povedlo, byl z toho gól. V deváté minutě padl balon do sítě hostí poté, co zůstal po rohovém kopu na zadní tyči úplně volný a nehlídaný Christophe Berra a tomu už nedělalo žádné potíže prostřelit brankáře Hogga - 1:0 pro Skoty.

Domácí hráči byli jasnými favority a první vstřelená branka jim evidentně dodala odvahu i klid. Griffiths se po delší kombinační pasáži rozhodl přerušit nezáživnější část hry a po několika krocích s míčem u nohy tvrdě vypálil. Našel ale jen připraveného brankáře mezi třemi tyčemi Malty. Do další akce se pozvolna pouštěl Armstrong, ale jeho pokus zachytila na poslední chvíli obrana hostí.

Ti se sice nevyznačovaly kdovíjak rychlým či nápaditým fotbalem, ale disciplína i chuť bojovat v defenzivní fázi jim čišely z očí. Skotsko se k bráně soupeře dostávalo jen sporadicky a většinou to byly střelecké pokusy z větší vzdálenosti. Jinak se přes zahuštěný střed domácí tým prosazovat neuměl. První půli završila technická rána Matta Phillipse, kterou musel hodně rychle likvidovat brankář Hogg.

A v podobném gardu se odehrával také poločas druhý. Ani nakopávané míče Skotů neslavily u soupeře moc úspěchu. Dvě minuty po změně stran se zastřeloval Griffiths a hosté si měli dát pozor. O pár minut později jej ale nechali opět volného a to už se jim nevyplatilo. Robertson potáhl míč k bráně, na levou stranu přihrál Armstrongovi a ten servíroval Morrisonovi. Ten sice trefil jen tyč, ale dorážející střelec Leigh Griffiths už slavil úspěch - 2:0 pro domácí!

O chvíli později málem zvýšil vedení domácích James Forrest, který mířil parádně na zadní tyč, ale brankář Andrew Hogg se uměl natáhnout, když to bylo třeba. Tierney pak zkusil štěstí střelou z dálky, mířil však mimo bránu. Patnáct minut před koncem se málem hosté dočkali branky. Joseph Zerafa pálil velmi dobře a brankář Craig Gordon musel hasit dorážku Effionga.

Když pak minutu před koncem pálil velmi aktivní záložník West Bromu Matt Phillips hodně vysoko i přesto, že byl téměř sám a nehlídán, mohl se na sebe oprávěněn zlobit. Skóre už nezměnil a Skotsko vyhrálo o dvě branky.

Více informací k zápasu

Slovinsko - Litva 4:0

04.09.2017 20:45

Góly: 25. Josip Iličić (pen.), 61. Josip Iličić (pen.), 82. Benjamin Verbič, 90. Valter Birsa

Slovinský národní tým se otřepal z nedávné prohry na Slovensku a díky drtivé výhře nad Litvou v poměru 4:0 nadále drží naději na druhé místo ve skupině F, které osmi nejlepším z celkového počtu devíti skupin zaručuje účast v baráži o postup na mistrovství světa. Hned dvakrát se v pondělí večer prosadil Josip Iličić, v obou případech z pokutového kopu. V závěrečné desetiminutovce ještě přisadili výsledku punc debaklu Benjamin Verbič s Valterem Birsou.

Dost možná klíčová situace celého utkání nastala po třiadvaceti odehraných minutách, kdy zákrok Klimavičiuse na unikajícího Iličiće posoudil rozhodčí Kovacs nejen jako provinění proti pravidlům, ale navíc i v pokutovém území, přestože opakované záběry ukázaly, že ke zrodu faulu došlo ještě před hranicí šestnáctky. Sám faulovaný následnou penaltu bezpečně proměnil přízemní ranou do brankářova protipohybu.

Čtvrthodinu po změně stran se faulem v bezprostřední blízkosti vlastní branky provinil pro změnu litevský brankář Setkus nešikovným zákrokem proti unikajícímu Repasovi, a tak Josip Iličić dostal ideální možnost připsat si druhou trefu večera a pojistit těsné vedení svého týmu. To se mu díky tvrdému zakončení doprava bezpečně podařilo a pro hosty již nebylo návratu zpět.

Závěr utkání si již Slovinci plnými doušky užívali, o čemž svědčí lahůdková akce při gólu na 3:0. Už samotná kolmá přihrávka střídajícího Birsy k nohám nabíhajícího Verbiče byla pastvou pro oči, ovšem slovinský záložník ji ještě vyšperkoval povedeným obloučkem, který jemně přepadl přes bezmocného Setkuse až do sítě.

V poslední minutě základní hrací doby si pak střídající Birsa, jenž byl zjevně při chuti, rychlou kličkou udělal prostor k zakončení z hranice šestnáctky a křižnou přízemní ranou překonal litevského gólmana počtvrté, byť ten si na míč sáhl. Slovnsko tak zvítězilo 4:0 a na druhé Slováky ztrácí pouhý jeden bod. Zároveň však svěřence kouče Katanece čeká v příštím kole nanejvýš těžký soupeř v podobě vedoucí Anglie, navíc na půdě Albionu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Anglie862016:320
2.Slovensko850314:615
3.Slovinsko842210:414
4.Skotsko842214:1014
5.Litva81256:185
6.Malta80082:210

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (96)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak co, vypadneme z boju o MS uz dnes?

Reagovat
papanegra

miluju ty spekulace, když je tam minimální šance... to víš, že je to dávno v prdeli ten postup..

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlas, ale byla by to pekna pohadka, zvlast kdyz aktualne 2:0 prohravame

Reagovat
smazaný uživatel

Eriksen minule 1+3, dnes 1+1, slušná formička.

Reagovat
smazaný uživatel

Odchod do lepsieho sa uz blizi

Reagovat
popltak

Everton nebo Southampton? Na víc v Anglii nemá.

Reagovat
smazaný uživatel

San Marino pěkný gol

Reagovat
REPLIKATOR

Goals scored away from home this season:

San Marino - 1

Arsenal - 0

Reagovat
Stannis Baratheon

I když anglicky umím, a rozumím tomu, stejně nechapu co někomu brání takhle krátkou větu mepřepsat do češtiny, aby tomu rozuměli úplně všichni.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi kvuli anglickym fanouskum Arsenalu...

Reagovat
pistacik11

Ešte, že tých tu je viac ako tých čo vedia česky

Reagovat
smazaný uživatel

este Montenegro misto Polaku a podte mi

Reagovat
db18

Delaney hattrick, ale na fotce slepice...

Reagovat
smazaný uživatel

To je tak důležité, co nebo kdo je ma fotce?

Reagovat
Counter

Na fotce je ten, který si to zaslouží

Reagovat
olis

nevadi, ideme dalej

Reagovat
Emmett Brown

Hrozne sme hrali druhý polčas, zaslúžená prehra.

Reagovat
Milan.B

ta zase sme sa posrali .... pritom su to sraci, trosku na nich staci hrat a su slaby jak caj....

Reagovat
uff

Nemáme krídla. Proste Weiss a Mak hlboko nestíhajú. Aj Hubočan aj keď ho mám rád nie je typický moderný krajný obranca.

Reagovat
twelwer

Súhlas. Coho sa Weiss vcera chytil to dopadlo na hovno.

Reagovat
uff

Mak sa radšej lopty ani nechytal. Dúfal som, že bude hrať niekto na miesto Weissa. On keď má preistor a čas je dobrý, len keď musí behať aj dozadu tak je zle.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole bratia, to nemůžete udržet remízu?

Reagovat
smazaný uživatel

Jedine pozitivum, ze nam z Lobotku a Skriniara rastu velki hraci. Potesil ma aj Nemec, inak zasa bieda ledva nejaka strela na anglicanov. Vzdy som si prial Anglicko lebo to z tych ,,vacsich" superov bolo najhratelnejsie a teraz sme s nimi mali v prieberhu roka 3 zapasy a uhrame len 1 bod aj to po mega betone Asi som nasu repre precenil.

Reagovat
r3

Na Anglicanov sme hlavne nikdy nevedeli hrat, rovnako sa historicky casto trapime aj s dalsimi ostrovnymi statmi. A pravidelne.

Dnes je skoda, ze sme dali gol tak strasne skoro. Prvych 25 minut super, potom sme pomaly zacali odchadzat a nakoniec sme odisli kompletne. Napriek tomu sme dostali goly po individualnych chybach (Nemec & Mak) a nie tym, ze by nas Anglicania nejak zatlacili. Mali viac z hry samozrejme, ale ziadny kolotoc to nebol. Kazdopadne zasluzena prehra, chlieb sa bude (ocakavane) lamat v Skotsku.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejak naivne som dufal, ze by sme s nimi mohli nieco uhrat, skoda no.

V tu baraz, ale verim tak uz len dufat nech nam to nejak vyjde a budeme nasadeny.

Reagovat
pistacik11

Weiß a Mak, Nemec síce mohol tam lepšie brániť, ale nemuselo k tomu dôjsť, keby weiß nemal v hlave seno

Reagovat
r3

On tiez, ale to bolo aspon v priebehu hry. Na standardky mas cas sa skoncentrovat, Nemec ho proste vobec nezachytil. Ale inak hral super, posledne zapasy hra fakt dobre a uplne sedi do hry.

Reagovat
uff

Reagovat
aramaki

Tie chyby pramenili z dobreho presingu. Nasi zahrali vyborne, tak nejak na co maju. Pri troche stastia sa da s takymto superom aj vyhrat, ale to mozno 1 z 5 zapasov. Vsetci hraci Anglicka hraju pravidelne v spickovych kluboch, vzhladom k tomu sme podali vyborny vykon. Musime sa vyhecovat na Skotov, tam sa bude lamat chlieb.

Reagovat
Counter

Stejně za to můžeš ty, protože jsi napsal "náhodou".

Reagovat
smazaný uživatel

Pouzil som zle slovicko no. Uz toho lutujem.

Reagovat
Counter

Reagovat
Raul=Real

nasi absolutne nevladali...to je tak ked polovica kadra su len nahradnici vo svojich kluboch a chyba im kondicia...najlepsie striedanie Durisa, ktory robi nahradnika v druhje ruskej lige

Reagovat
r3

Akoze nasi utocnici to je jeden lepsi vyber ako druhy. Ale Duris podla mna fakt nema na repre, ked hral vo forme v Plzni, tak bol ako striedajuci OK. Ale to uz fakt nech hra Zrelak, Balaj alebo Jozko Golonka

Reagovat
Stiksxx

Kapustka na Euru patřil k těm nejlepším Polákům a ted není ani v nominaci. Ten přestup do Leicesteru ho totálně zabil. A já si tolik přál k nám.

Reagovat
Knight_in_fire

Zamiast niego mamy jeszcze Makuszewskiego. A nawet Krychowiak musi się odbudować, więc poszedł do W.B.A., co jest lepsze, niż bycie białym Murzynem w Paruchaczu.

Reagovat
Majk91

Zaciatok ako z velkej knihy, ale potom opat klasika zatiahnut sa do obrany a dufat, ze superom to tam nepadne. Kraje absolutne neexistovali a taky Weiss miestami posobil ako keby prisiel z okresnej ligy. Neviem preco zacali hrat tak priposrane, stacilo trochu vytiahnut obranu a ti drevaci by mali problem si nahrat, tak sme im davali strasne vela priestoru. Potesili hlavne Lobotka, Skriniar a Nemec.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Weiss z takej ligy v podstate aj prisiel.

Reagovat
Majk91

inak to striedanie Durisa bolo strasne na facku. Ten by mal problem sa presadit aj vo Fortuna lige.

Reagovat
Emmett Brown

Weiss je v katastrálnom stave, kondične v riti, hráč z ligy by tam zahral lepšie.

Reagovat
Raul=Real

za katastrálnom

Reagovat
celeb

Reagovat
Emmett Brown

blbý mobil

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Ligter

Reagovat
db18

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
vladis271

on je tam už len kvôli vplyvu tatka mám taký pocit.

Reagovat
smazaný uživatel

To čo vcera Weiss by odohral hociktorý chalan z Petržalky alebo juniorky Slovana

Reagovat
Emmett Brown

Presne to som aj ja hovoril vcera

Reagovat
twelwer

A mozno by v tom brejku na konci polcasu aspon vystrelil a nespadol od unavy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vladino10

na záver sme tam ani loptu nemohli dopredu nakopnúť (na koho? Na maka alebo durisa?), strašne tam chýbal nemec.. Nerozumiem čo sme na konci chceli hrať

Reagovat
Knight_in_fire

Witam was, kochani Zcesi. Jest mi przykro, że nie awansowaliście do gry u Ruskich.

Wygraliśmy 3:0, ale mogliśmy cztery, ale sędzia nam zabrał bramkę Lewandowskiego na 3:0. W zamian dostaliśmy karnego za lekki jego faul na polu karnym. Skleiliśmy się na mecz po porażce ze znakomitą Danią, ale dupy to nie urywało, choć bramki Glika i Milika, który kilka stuprocentowych szans spierdolił, to zostawił po sobie, wraz z asystą Makuszewskiego, grającego w miejsce Krychowiaka, bardzo dobre wrażenie. W drugiej połowie ten ostatni nie grał najlepiej, parę razy się pokazał, ale ostatecznie zdjął go Błaszczykowski i znów pokazało się z dobrej strony dortmundzkie trio. Świetny mecz rozegrał Grosik, który w drugiej połowie odpalał raz po raz swoje zajebiste turbo.

https://www.facebook.com/ekstraklasatrolls/photos/a.548001168715353.1073741828.547999712048832/768170483365086/?type=3&theater

Reagovat
smazaný uživatel

Polstina je krasnej jazyk

Reagovat
Knight_in_fire

Dekuju Tebe, jsem s Rybnika.

Reagovat
Mates_Matesović
Reagovat
smazaný uživatel

Vraj to bolo na rozhodcu...

Reagovat
smazaný uživatel

najlepší bol ten falus Merčiak, Joe Harta premenoval na "Iana Harta"

Reagovat
mr.Silver

Co dneska zkousel sudi v zapase Polsko-Kazachstan je vazne na odebrani licence

Reagovat
Knight_in_fire

z tą bramką?

Reagovat
mr.Silver

Tak, ale spalony przy bramce Kazachstanu wg mnie też mocno naciągany.

Reagovat
Knight_in_fire

Kto wie, może jednak nie, on tam stał przy bramkarzu i to stało się szybko...

Reagovat
Counter

Mesutek válec

Reagovat
mr.Silver

Ale dneska Eriksen=Ozil

Reagovat
smazaný uživatel

výsledku je škoda, dnes to nebol optimálny výkon od našich krídel Maka a hlavne Weissa, ktorí párkrát zbytočne stratili loptu a dostali nás pod tlak.

pozitíva:

1. herný prejav posledných zápasoch, moderný futbal, nebojíme sa držať loptu a dokážeme si aj vytvárať šance.

2. Nemec, je až neuveriteľné, ako také v úvodzovkách drevo dokáže hrať v repre, úplne vymenený hráč.

3. Škriniar a Lobotka budú do 2-3 rokov worldclass hráčmi, ak na sebe neprestanú makať. Nedávno som sa pri výraze slovenský Verratti zasmial, teraz sa už nesmejem. Skvelá motorová myš v strede, ak bude ďalej makať ako doteraz, môže sa dostať aj na Verrattiho úroveň. Škriniar zase výborne rieši obranné situácie, a zároveň má kvalitnú rozohrávku, to sme na stopérovi ešte asi nemali.

4. úplne sme vygumovali Kanea, ani som si nevšimol, že hral.

Reagovat
smazaný uživatel

Kane vyhral niekoľko vzdušných súbojov, pripravil výbornú pozíciu, keď sa dostal vo vápne cez Hubočana, pred gólom na 1-1 mu zblokovali nádejnú strelu. Úplné vygumovanie to nebolo, ale Škrtel, Ďurica aj Škriniar odohrali dobrý match a dobre ho odbránili.

Reagovat
uff

Reagovat
smazaný uživatel

Southgate on Dele finger: “Dele & Kyle Walker were messing about & Dele made gesture towards Kyle. They have strange way of communicating!”

Reagovat
smazaný uživatel

@dele_official

Just to clarify, the gesture tonight was a joke between me and my good friend Kyle Walker! Apologies for any offence caused! Great win 2nite

Reagovat
popltak

Sračka.

Reagovat
smazaný uživatel

těší mě, já jsem owny

Reagovat
smazaný uživatel

A Skrtel je inteligent.

Reagovat
Zaschrona

Hart

Reagovat
vladis271

Má niekto prehľad o situácii na druhých miestach? Stačilo by 19 bodov?

Reagovat
Milan.B

body co uhrame s poslednym sa nerataju ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Mali by sa ratat, lebo vsetky skupiny maju rovnaky pocet timov. Momentalne sme pred Ukrajinou, Irskom a Bosnou, ale este sa to moze vsetko skomplikovat. Ale 19 bodov by malo stacit.

Reagovat
smazaný uživatel

nerataju sa, je tam este stare pravidlo ked sa hrali roznoclenne skupiny a pre tuto kalifikaciu ho nezrusili aj ked je vsade po 6 timov...

Reagovat
johan14

Neratataju sa. No z našej skupiny druhý pôjde do baráže, a v tej by malo byť Slovensko nasadené.

Reagovat
branik85
Reagovat
smazaný uživatel

Tak to teda vobec nevyzera ruzovo ...

Reagovat
smazaný uživatel

zatiaľ sme tretí v tabuľke druhých. treba na tom 2. mieste aj skončiť a postup do baráže by nám nemal újsť, to by bola veľká zhoda náhod.

Reagovat
smazaný uživatel

...ale je pravda, že máme o zápas viac, to som si pri prvom pohľade nevšimol. Každopádne platí, že ak skončíme druhý, minimálne Bosna alebo niekto z tej skupiny by mal skončiť za nami.

Reagovat
Emmett Brown

Skôr tipujem Írsko alebo Čiernu Horu, majú ťažký žreb, Bosna má doma kvalifikované Belgicko a vonku Estónsko. Najlepšie by však bolo bodovať v Škótsku a nespoliehať sa na iných, to nám príliš v poslednej dobe nevychádza

Reagovat
twelwer

Z nasej najsilnejsiej zbrane ktorou boli skvele kridla je nasa najvacsia slabina (Weiss co chytil to nahral superovi, Mak hral v druhom polcase ci nie ? ? ?, Rusnak prestupi do USA ,, Stochovi jebe uz dlhsie, Mihalikovi sancu nedal.). Aspon ze z nasej slabiny v utoku sa stal kvalitny hrac a odohral dva skvele zapasy. Tak ako Nemec maka by sa mal Weiss pozerat a nieco sa naucit.. Lenive Arabske hovno. .. A samozrejme Lobotka a Skriniar vyzeraju ze ak sa im vyhnnu zranenia a budu mat stastie v kariere tak by to mohli dotiahnut daleko. Aj ked bolo tam par strat ktore nemuseli prist aj od nich.

Reagovat
twelwer

A samozrejme striedania... Neviem na co cakal. Skoda toho s takymto anglickom sa body uhrat daju

Reagovat
johan14

Zas nebuďte taký optimisti že máme na Anglicko. Ak, tak len pri zhode okolností. Začiatok ako z rozprávky, no Angličania využili naše zaváhania. Weiss najhorší hráč zápasu, ešte aj keď mal prihrať v tom nájazde čo vybojoval, tak ide ako baran a potom sa drbne na zem. Prehra mňa ani tak nemrzí, ako to, že Skriniar nebude hrať proti škótom. Ale máme to vo svojich rukách, takže dobrá vychodzia pozicia pre finále skupiny. Slovensko do toho!

Reagovat
uff

Reagovat
twelwer

Nie podla mna to neni prehnany optimizmus. Vsak keby vydrzali hrat a neboli tam fakt zbytocne individualne chyby tak s tym mohli fakt uhrat remizu a to v klude. Prvy gol brutalna chyba Weissa pri ciare, a k tomu zaspanie pri braneni rohu. Druhy gol zase nahravka Maka anglicanom. Vsak okej pekny futbal ale keby to drbli dopredu bol by klud. A k tomu 3 velke sance z ktorých bola premenena iba jedna a zavahanie Weissa, ktoryk eby hocico ine urobil tak by lepsie urobil v tej sanci. Na obrovske sance sme sa anglicanom hadam aj vyrovnali.

Reagovat
pistacik11

Ale tak tie chyby robili aj Angličania, chyby proste patria k tomu, keď už na to tak pozeráme, po weissovej strate tam bolo ešte pár šancí to riešiť ináč, plus kľúčové nedostupenie hráča od Nemca. Po makovej strate tam mohol durica skôr vystúpiť a rashford by nemal toľko času na strelu. Proste chyby patria ktomu. My sa nemáme za čo hanbiť,nebolo to až také zlé, zas si treba zložiť ružové okuliare, pol základu nahráva, tak ako chceme vyhrať z anglickom, to boz keď sme museli 3 dni pred tým hrať 90 min na 100%

Reagovat
twelwer

Plne Suhlasim, Aj to bolo vidno na konci ze par hracov aj fyzicky odchadza. Nehovorim ze sme ich mali znicit, len tvrdim ze remiza sa dala uhrat v pohode. Keby nevznikli fakt laxne chyby.

Reagovat
uff

Treba našim uznať jednu vec nech to dopadne akokoľvek tak tie zápasy odjazdia. Je tam obrovská snaha.

Reagovat
Beči

Doufám, že Slováci tu baráž dají, zasloužili by si jí. Rozhodně více jak my, s tím zoufalstvím, co předvádíme v útočné fázi.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele