Souhrn kvalifikace o postup na ME 2024 - pátek 24.3.

24.03.2023, 19:59, aktualizováno 24.03.2023, 22:40
Komentáře a souhrny
Romelu Lukaku (© AFP)

Bulharsko pokračuje ve formování nové reprezentace a hodně špatně pro něho začala další kvalifikace. Doma nestačilo na Černou Horu, o výsledku rozhodla jediná branka. Česko si díky perfektnímu úvodu poradilo s Polskem, vůbec žádné problémy neměla Francie, která skolila oslabené Nizozemsko o čtyři branky. Hattrick Romelua Lukakua zničil Švédsko v souboji s Belgií. Očekávaně vítězně si počínaly také Srbsko, Řecko a Rakousko...

Skupina B

Francie - Nizozemsko 4:0

24.03.2023 20:45

Góly: 2. Antoine Griezmann, 8. Dayot Upamecano, 21. Kylian Mbappé, 88. Kylian Mbappé

Nespecifikovaná nemoc plus několik dalších zdravotních problémů setnuly Nizozemsko před úvodním prestižním mačem kvalifikace o postup na EURO 2024 na půdě Francie. A v notně okleštěné sestavě schytalo tvrdý debakl. Domácí spráskali svého protivníka už během zhruba první dvacetiminutovky, tápající hosté navíc podtrhli svůj zmar také neproměněnou penaltou.

Pro Nizozemsko nezačalo utkání opravdu vůbec dobře. Už ve 2. minutě mu soupeř jasně naznačil, že hodlá využít jeho citelných oslabení, a zaznamenal první branku. Griezmann ve středu pole čistým skluzem sebral míč Taylorovi, následně ho Kolo Muani po krátkém průniku dopředu poslal doleva k Mbappému, ten si počkal, až mu ze druhé vlny seběhne Griezmann, a po následné přihrávce pak zacílil muž s růžovými vlasy parádně na bližší tyčku.

V 8. minutě Les Bleus zaúřadovali gólově podruhé, dopomohli si tentokráte standardní situací. Griezmann poslal centr poslal na hranici brankového území, a ačkoli na balón nedosáhl o kousek Rabiot, ve finále ho nezkrotil ani brankář Cillessen, po jeho počínání se tedy jen odrazil k volnému Upamecanovi, jenž ho, trochu nevědomky, dotlačil za brankovou čáru.

Francie každopádně ani po dvou zapsaných přesných zásazích nepolevovala. A ve 21. minutě vlastně s velkým předstihem rozhodla o svém vítězství. Ne že by Tchouaméniho dlouhá kolmice byla nějak nečitelná, jenže defenziva Oranje zkrátka působila dost laxně. Hráči si vlastně dávali přednost, kdo že merunu odvrátí, až ji nedostal do bezpečí nikdo.

A navíc všechny hodně zmátl i Kolo Muani, který chytře přihrávku nepřebíral a pustil míč do světa za sebe. Tahle souhra všech okolností samozřejmě byla jen vodou na mlýn pro číhajícího Mbappého, nového kapitána francouzského nároďáku, jenž poté z blízkosti pohotově překonal bezmocného Cillessena.

V podstatě až ve 32. minutě hosté zahrozili vůbec poprvé tak nějak výrazněji. Simons unikl na levé straně až do pokutového území, ve skluzu prostrčil balón blíže do středu, kde vyhledal Depaye, avšak ten z ne úplně lehkého postavení, navíc pod tlakem bránícího Upamecana, nezacílil přesně.

Čím více se posléze blížil konec tohoto střetnutí, tím více Francouzi aktivitu směrem dopředu upozaďovali. Neměli jediný důvod hnát se dopředu, stačilo jim bohatě hlídat luxusní náskok. A ten se jim mimochodem ještě v 88. minutě podařilo navýšit.

Mbappé přitom znovu ukázal, jak situaci na hřišti umí bleskově analyzovat, zbavil se Malaciy, pár vteřin nato ho nezastavil ani Timber, saněmi doklouzal do prázdna vracející se Blind. Nizozemcům nepomohlo nic, útočník PSG jednoduše počkal na vhodný moment a pak tvrdě vypálil ukázkově do spodního rohu brány.

Hosté mohli v samém závěru zapsat aspoň čestný úspěch v podobě jedné snižující trefy. Po hlavičce Weghorsta zahrál nešikovně ve vlastní šestnáctce rukou Upamecano, sudí Mariani nařídil pokutový kop, jenže exekutor Depay selhal. Gólman Maignan ho vychytal, přičemž úspěšně zasáhnul také proti sokově dorážce.

Více informací k zápasu

Gibraltar - Řecko 0:3

24.03.2023 20:45

Góly: 11. Georgios Masouras, 45. Manolis Siopis, 58. Anastasios Bakasetas

Řecko si duel proti Gibraltaru nijak nekomplikovalo. K povinnému vítězství dokráčelo zcela zaslouženě, s pravidelnou dávkou přidávalo přesné zásahy, a když pak zaznamenalo třetí, už se jen snažilo dohrávat v poklidu, bez zranění a zbytečných extempore. Na listinu šutérů se v tomto měření sil postupně uvedli Georgios Masouras, Manolis Siopis a Anastasios Bakasetas.

Řekům rozhodně hodně pomohl poměrně rychle vstřelený gól, který jim zařídil potřebnou duševní rovnováhu. Mantalosův pas zleva do šestnáctky sice ještě nenašel úplně toho potřebného adresáta, k míči se nicméně propracoval na hranici šestnáctky Baldock, který ho následně přistrčil k Masourasovi, a ten přízemním pokusem k tyči zacílil podél zkoprnělého brankáře Coleinga.

Ve 33. minutě mohli hosté svůj náskok navýšit, nicméně Mantalos svou levačkou nezamířil přesně. Nakonec ovšem do přestávky přece padla ještě jedna branka utkání. Pelkas ve vápně podržel umně balón, narazil ho pak na Siopise, jenž následně tvrdě vypálil. A protože Coleing evidentně na tuhle střelu dobře neviděl, skončila za jeho zády.

Gibraltar síly na nějaký zvrat v utkání nenašel, definitivně pak byl jeho odpor zlomen v 58. minutě. Mantalos nebyl ve středu pole nikým atakovaný, mohl si tak v klidu rozmyslet, co podnikne, svůj dlouhý oblouk poslal do pokutového území k Bakasetasovi, který si parádně pohlídal svůj náběh, aby se neocitl v ofsajdu, a z blízkosti pak lehce skóroval.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Francie
1
1
0
0
4 : 0
3
2
Řecko
1
1
0
0
3 : 0
3
3
Irsko
0
0
0
0
0 : 0
0
4
Gibraltar
1
0
0
1
0 : 3
0
5
Nizozemsko
1
0
0
1
0 : 4
0

Skupina E

Česko - Polsko 3:1

24.03.2023 20:45

Góly: 1. Ladislav Krejčí, 3. Tomáš Čvančara, 64. Jan Kuchta - 87. Damian Szymanski

Česko vstoupilo do kvalifikace o mistrovství Evropy nejlepším možným způsobem, zvítězilo totiž nad favoritem skupiny E z Polska 3:1. K výhře domácí celek nakročil zcela senzačním úvodem, zásluhou Ladislava Krejčího a debutanta Tomáše Čvančary vedl už ve třetí minutě o dvě branky. Soupeř se pak sice po odehrané půlhodině herně zvedl, jeho odpor však definitivně zlomil další hráč pražské Sparty Jan Kuchta.

Jaroslav Šilhavý na své poměry překvapil fotbalovou veřejnost, když do nominace zařadil množství mladých hráčů. Jedním z nich byl i ve velké formě hrající útočník Čvančara, který navíc dostal příležitost od prvních minut společně se svým klubovým spoluhráčem Kuchtou. Jejich úkolem bylo trápit defenzivu Poláků, v níž chyběli dva ostřílení veteráni. Kamil Glik totiž scházel vinou zranění a defenzivní záložník Grzegorz Krychowiak se vůbec neobjevil v první nominaci Fernanda Santose.

Domácí tým vstoupil do utkání nejlépe, jak mohl a už v první minutě se dostal do vedení. O snový start se postaral Krejčí, ktery si naběhl na dlouhý aut Vladimíra Coufala a hlavou rozvlnil síť. Ještě lépe bylo o dvě minuty později, kdy šli Češi po spolupráci dvou debutantů už do dvoubrankového vedení. David Jurásek z levé strany nacentroval a Čvančara už neměl před Wojciechem Szczesnym těžkou práci. Poláci se první šance dočkali ve 21. minutě, kdy míč do pokutového území poslal Robert Lewandowski. K zakončení se následně dostal Przemyslaw Frankowski, ale pálil pouze do Jiřího Pavlenky. V nastaveném čase mohl přidat svou druhou branku Čvančara. Útočník Sparty se po kombinaci s Alexem Králem dostal do vápna ale ani nadvakrát gólmana hostů nepřekonal.

První minuty druhého dějství měly k úvodu toho prvního opravdu daleko. Přihrávky do pokutových území sice létaly, ale oba brankáři je bez větších problémů dokázali sbírat. Všechno se změnilo po hodině hry, kdy začalo být před Szczesnym opět rušno. Tlak Šilhavého svěřenců vyvrcholil v 64. minutě, kdy po pěkné kombinaci na levé straně hřiště poslal míč před branku Král. Tam si ho našel Kuchta a zvýšil na rozdíl tří branek. I polský výběr se nakonec dočkal gólu. Tým Fernanda Santose s v 87. minutě dostal po rohu k centru, do kterého se v malém vápně vložil Damian Szymanski a upravil skóre.

Po čtyřech soutěžních porážkách v řadě tak Češi zabrali a jeden z nejdůležitějších duelů celé kvalifikace vyhráli. V příštím kole se 27. března představí v Moldavsku, Polsko tentýž den přivítá Albánii.

Více informací k zápasu

Moldavsko - Faerské ostrovy 1:1

24.03.2023 20:45

Góly: 86. Ion Nicolaescu (pen.) - 27. Mads Mikkelsen

Úvodní střet dvou outsiderů skupiny E dopadl nerozhodně. Faerské ostrovy nebyly daleko od vítězství, dvě třetiny hracího času měly výhodu průběžného vedení, o které se zasadil Mads Mikkelsen, jenže v závěrečných pasážích přece Moldavsko dokázalo zareagovat. Hosty dost naštval verdikt sudího Walshe, jenž nařídil pro domácí penaltu, a tu využil Ion Nicolaescu.

Opravdu hodně ospale působily oba týmy v úvodní půlhodince utkání. V 1. minutě se o první střelecký pokus postaral M. Olsen, ten další přišel na řadu ve 21. minutě, a vyprodukoval ho jeho spoluhráč Mikkelsen, avšak ani jeden z nich nezamířil mezi tři tyče, takže domácí gólman Railean mohl zůstat v klidu.

Ve 27. minutě již každopádně přece kapituloval. M. Olsen poslal kolmici do šestnáctky, kam si seběhl Mikkelsen, Railean ne úplně zavčasu vyběhl ze své brány, a nakonec na zakončení svého soupeře nestačil. Faerské ostrovy udržovaly těsný náskok poměrně v pohodě a hlavně docela dlouho, ve finále ho ovšem neudržely.

Už v 77. minutě mohl z velmi výhodného postavení srovnávat střídající Cojocari, jenže narazil na blokujícího stopera Vatnhamara. Až o deset minut později se tak přece Moldavané dočkali své odměny. Bránící Vatnsdal si ve vlastním vápně počínal nešikovně, v hlavičkovém souboji loktem poslal k zemi Cojocariho, a nařízen tedy byl pokutový kop. Ten pak zkušeně do protipohybu brankáře Lamhaugeho proměnil Nicolaescu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Česko
1
1
0
0
3 : 1
3
2
Faerské ostrovy
1
0
1
0
1 : 1
1
Moldavsko
1
0
1
0
1 : 1
1
4
Albánie
0
0
0
0
0 : 0
0
5
Polsko
1
0
0
1
1 : 3
0

Skupina F

Rakousko - Ázerbájdžán 4:1

24.03.2023 20:45

Góly: 28. Marcel Sabitzer, 29. Michael Gregoritsch, 50. Marcel Sabitzer, 69. Christoph Baumgartner - 64. Emin Machmudov

Rakušané jsou považováni za možné kandidáty na postup na blížící se evropský šampionát v Německu a letošní kvalifikaci zahájili naprosto skvěle, když rozjetému Ázerbájdžánu nasázeli čtyři branky a nakonec se radovali z vysoké výhry 4:1. Jasného favorita nasměrovali k tříbodovému zisku Marcel Sabitzer s Michaelem Gregoritschem, po změně stran se Rakousko prosadilo ještě dvakrát. Naopak hosté přišli o svou pětizápasovou vítěznou šňůru.

Úvod zápasu se přitom nesl v opatrném duchu a zdálo se, že svěřenci trenéra Ralfa Rangnicka budou mít se svým vyzyvatelem velké problémy. První větší možnost byla k vidění přesně v polovině první půle, kdy se Gregoritsch po skvělém zpracování zjevil sám před brankářem İmanovem, ale v klíčový okamžik selhal a hostující branku vysoko přestřelil. Domácí tedy vsítili důležitý vedoucí gól až ve 27. minutě.

Po parádní kolmici Wimmera se ocitl na pravé straně šestnáctky Christoph Baumgartner, svou zpětnou nahrávkou vybídl ke skórování zcela osamoceného Sabitzera, jenž z první uklidil míč přímo do levého spodního růžku. Neuběhly ani další dvě minuty a své předchozí zaváhání napravil Gregoritsch, který po rychlém brejku tři na dva vzal odpovědnost na sebe a z mírného úhlu pokořil zasahujícího İmanova svým přízemním pokusem.

Hosté se poprvé ozvali až necelých pět minut před závěrečným hvizdem, nicméně ránu Šejdajeva odvrátil skvělý gólman Lindner na horní tyčku a balón se vzápětí odrazil zpět do hřiště. O osudu tohoto pátečního střetnutí bylo definitivně rozhodnuto pět minut po přestávce. Svůj druhý gól v zápase vsítil Sabitzer, který se postavil k přímému volnému kopu z necelých pětadvacet metrů a míč nádherně uklidil do bližší šibenice nad plachtícího İmanova - 3:0.

Za další tři minuty mohl přidat svůj druhý zásah tohoto duelu Gregoritsch, jenže ten z bezprostřední blízkosti orazítkoval břevno. Ihned na to chtěl skórovat Wimmer, ovšem pouze našel připravenou náruč hostujícího strážce. Ázerbájdžán vykřesal naději na bodový zisk v 64. minutě. Snížit dokázal Emin Machmudov, jelikož se po finální kolmici Alijeva uvolnil na levé straně pokutového území a z mírného úhlu obstřelil Lindnera.

Rakousko si však vzalo zpět tříbrankový náskok o pět minut později. Gólový účet uzavíral Baumgartner, jenž po rohovém kopu agilního Sabitzera z levé strany nedal šanci marně se natahujícímu İmanovovi, a to křižnou hlavičkou.

V pondělí čeká na Ázerbájdžán další těžká zkouška ve Švédsku, Rakušané se pokusí potvrdit dobré rozpoložení proti podceňovanému Estonsku.

Více informací k zápasu

Švédsko - Belgie 0:3

24.03.2023 20:45

Góly: 35. Romelu Lukaku, 49. Romelu Lukaku, 83. Romelu Lukaku

Švédsko chtělo odčinit nedávný nezdar v Lize národů i neúspěšnou baráž o MS 2022 v Kataru proti favorizované Belgii, ovšem ve Stockholmu nepředvedlo dobrý výkon a nakonec utrpělo vysokou porážku v poměru 0:3. Belgičané se naopak oklepali z nečekaného vyřazení na MS již v základní skupině. Jejich hrdinou se stal kanonýr italského Interu Romelu Lukaku, který zaznamenal hattrick během sedmačtyřiceti minut.

Jasný favorit skupiny F tedy vykročil tou správnou nohou za postupem na evropský šampionát, naopak severský výběr bude muset do příštího utkání s Ázerbájdžánem svou hru výrazně změnit. Hosté byli v úvodu mírně aktivnějším týmem, nicméně první větší možnost si vytvořil soupeř krátce po odehrané čtvrthodině. Skvělou individuální akci přes dva protihráče předvedl Kulusevski a z bezprostřední blízkosti dokonce překonal brankáře Courtoise, jenže toho na poslední chvíli zastoupil na brankové čáře dobře postavený Faes a míč odkopl do bezpečí.

Belgičané poprvé zahrozili ve 26. minutě, avšak hlavičku Theateho skvěle odvrátil do zámezí pozorný gólman Olsen. První chvíle Lukakua nastala zhruba deset minut před přestávkou. Devětadvacetiletý rodák z Antverp se po vynikajícím pasu Lukébakia z pravého křídla zjevil mezi dvěma švédskými obránci a svou pohotovou hlavičkou uklidil balón do sítě s pomocí levé tyče.

Belgie hrála od této chvíle ve velké pohodě, Lukaku přitom čtyři minuty po změně stran zvýšil její náskok. Na pravé straně znovu odvedl pořádný kus práce Lukébako, díky neuvěřitelné rychlosti se bez potíží zbavil Forsberga, prudkou přihrávkou téměř od brankové čáry našel dobře postaveného Lukaka, jenž s naprostým přehledem tečoval míč doprostřed branky.

Švédové byli v následujícím průběhu naprosto bezzubí a vůbec nic nebezpečného si nevypracovali až do závěrečného hvizdu. Naopak výběr vedený novým italským trenérem Domenicem Tedescem pokračoval v aktivitě a dočkal se ještě jednoho gólu. Zhruba v polovině druhého poločasu sice Carrasco těsně minul levou tyč svou ranou z hranice šestnáctky, ale necelou čtvrthodinu před koncem završil svůj hattrick Lukaku po přesně načasované nahrávce střídajícího Bakayoka a okamžité střele k bližší konstrukci.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rakousko
1
1
0
0
4 : 1
3
2
Belgie
1
1
0
0
3 : 0
3
3
Estonsko
0
0
0
0
0 : 0
0
4
Ázerbájdžán
1
0
0
1
1 : 4
0
5
Švédsko
1
0
0
1
0 : 3
0

Skupina G

Srbsko - Litva 2:0

24.03.2023 20:45

Góly: 16. Dušan Tadić, 53. Dušan Vlahović

Očekávané vítězství si na úvod kvalifikace o EURO 2024 připsalo Srbsko. Jeho tříbodový výsledek se rozhodně nerodil vlivem žádných náhodných okolností, Litva bezpochyby byla na hrací ploše tím horším mužstvem. Balkánský výběr nabídl branky svým fandům v obou poločasech. O tu první se postaral Dušan Tadič, druhou posléze zařizoval Dušan Vlahovič.

Litva dokázala v Bělehradě vzdorovat pouze úvodní čtvrthodinku. Ve 14. minutě ještě Vlahovič na brankáře Bartkuse nevyzrál, nicméně o pár chvil později ho již překonal Tadič. A. Mitrovič na levé straně uvolnil Kostiče, který zatáhl balón pomalu až k brankové čáře, následně ho poslal dozadu na volného spoluhráče, a ten se z vyloženého postavení v koncovce zmýlit nemohl.

Srbové i nadále drželi otěže střetnutí ve svých rukou, do přestávky mohl náskok navýšit rovněž Grujič, nicméně po jeho zakončení se pouze třásla branková konstrukce. Ve finále ovšem Srbům tohle neproměnění šance moc vadit nemuselo, zkraje druhého dějství se totiž radovali ze svého pojišťovacího gólu.

A. Mitrovič tentokráte svou přihrávkou pobídnul nalevo Tadiče, i on se dostal s míčem až k místům u koncové čáry, stačil ale i tak na hranici brankového území vyhledat Vlahoviče, a ten bez problémů levačkou zacílil. Litevci na nepříznivý stav neuměli vůbec odpovědět, jejich soupeř zkrátka působil v defenzivních činnostech natolik kompaktně, že pobaltské družině ani nedal jakoukoli záminku k dramatizaci tohoto mače.

Více informací k zápasu

Bulharsko - Černá Hora 0:1

24.03.2023 18:00

Góly: 70. Nikola Krstović

Ostře sledované balkánské derby mezi Bulharskem a Černou Horou dopadlo lépe pro hostující celek, který nakonec udolal svého protivníka nejtěsnějším poměrem 1:0 díky trefě Nikoly Krstoviče necelých pětadvacet minut před závěrečným hvizdem. Do tabulky skupiny G si připsal velmi cenné tři body, jeho cesta za premiérovým postupem na evropský šampionát tak nabrala reálné ambice. Naopak domácímu týmu se tento sen hned na úvod trochu vzdálil.

Začátek tohoto pátečního zápasu probíhal v opatrnějším duchu a nic zásadního se nedělo, Bulhaři však postupem času přidali na aktivitě a ve 27. minutě se mohli dostat do vedení. Po hezké kombinaci svých spoluhráčů se zjevil ve stoprocentní pozici Gruev, ale skvělou možnost nevyužil a brilantního brankáře Mijatoviče z bezprostřední blízkosti nepřekonal. Za dalších pět minut zahrozil Delev, avšak jeho projektil prosvištěl zhruba o metr nad břevnem.

Černohorci se od tohoto momentu osmělili a v závěrečných deseti minutách úvodního dějství si vytvořili několik slibných příležitostí. Nejprve si po ráně Haksabanoviče málem srazil míč do vlastní sítě bránící Antov, poté výborně zasáhl gólman Naumov proti prudké hlavičce Saviče. A v nastaveném čase předvedl domácí gólman naprosto fenomenální zákrok proti ráně Savičeviče směřující do pravé šibenice.

Krátce po změně stran chtěl dostat Bulharsko do vedení Despodov, jeho rána z hranice šestnáctky však minula vzdálenější horní roh o několik decimetrů. Černohorci rozhodli o svém úspěchu v 70. minutě. Teprve dvaadvacetiletý útočník slovenské Dunajské Stredy Krstovič využil parádní akce Jovoviče a po jeho finální nahrávce nemohl minout zcela odkrytou branku. V nastaveném čase hned dvakrát nepropasíroval balón za brankovou čáru střídající Rusev, na výsledku se tedy v tu chvíli nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Srbsko
1
1
0
0
2 : 0
3
2
Černá Hora
1
1
0
0
1 : 0
3
3
Maďarsko
0
0
0
0
0 : 0
0
4
Bulharsko
1
0
0
1
0 : 1
0
5
Litva
1
0
0
1
0 : 2
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
Rothbard

Lukaku

Reagovat
vceradnesazitra

Na 40 let dobré

Reagovat
GEGE

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
smazaný uživatel

Depay a Koeman lool

Reagovat
Pharrell

Lukaku a i Mbappé

Reagovat
Pinturicchio

Jaaj, toho kokota na fotku.

Reagovat
SunFells

Ajo, on už to trénuje Koeman

Reagovat
Seydou Doumbia

ano, konečně se vrátil tam kde mu to šlo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele