Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina F, 1. kolo
24.03.2023 20:45 CET
4 : 1
(2:0)

Reportáž

Christoph Baumgartner (© AFP)

Ralousko úvod kvalifikace zvládlo a nabuzený Ázerbájdžán zdolalo hladce o tři branky

Rakušané jsou považováni za možné kandidáty na postup na blížící se evropský šampionát v Německu a letošní kvalifikaci zahájili naprosto skvěle, když rozjetému Ázerbájdžánu nasázeli čtyři branky a nakonec se radovali z vysoké výhry 4:1. Jasného favorita nasměrovali k tříbodovému zisku Marcel Sabitzer s Michaelem Gregoritschem, po změně stran se Rakousko prosadilo ještě dvakrát. Naopak hosté přišli o svou pětizápasovou vítěznou šňůru.

Úvod zápasu se přitom nesl v opatrném duchu a zdálo se, že svěřenci trenéra Ralfa Rangnicka budou mít se svým vyzyvatelem velké problémy. První větší možnost byla k vidění přesně v polovině první půle, kdy se Gregoritsch po skvělém zpracování zjevil sám před brankářem İmanovem, ale v klíčový okamžik selhal a hostující branku vysoko přestřelil. Domácí tedy vsítili důležitý vedoucí gól až ve 27. minutě.

Po parádní kolmici Wimmera se ocitl na pravé straně šestnáctky Christoph Baumgartner, svou zpětnou nahrávkou vybídl ke skórování zcela osamoceného Sabitzera, jenž z první uklidil míč přímo do levého spodního růžku. Neuběhly ani další dvě minuty a své předchozí zaváhání napravil Gregoritsch, který po rychlém brejku tři na dva vzal odpovědnost na sebe a z mírného úhlu pokořil zasahujícího İmanova svým přízemním pokusem.

Hosté se poprvé ozvali až necelých pět minut před závěrečným hvizdem, nicméně ránu Šejdajeva odvrátil skvělý gólman Lindner na horní tyčku a balón se vzápětí odrazil zpět do hřiště. O osudu tohoto pátečního střetnutí bylo definitivně rozhodnuto pět minut po přestávce. Svůj druhý gól v zápase vsítil Sabitzer, který se postavil k přímému volnému kopu z necelých pětadvacet metrů a míč nádherně uklidil do bližší šibenice nad plachtícího İmanova - 3:0.

Za další tři minuty mohl přidat svůj druhý zásah tohoto duelu Gregoritsch, jenže ten z bezprostřední blízkosti orazítkoval břevno. Ihned na to chtěl skórovat Wimmer, ovšem pouze našel připravenou náruč hostujícího strážce. Ázerbájdžán vykřesal naději na bodový zisk v 64. minutě. Snížit dokázal Emin Machmudov, jelikož se po finální kolmici Alijeva uvolnil na levé straně pokutového území a z mírného úhlu obstřelil Lindnera.

Rakousko si však vzalo zpět tříbrankový náskok o pět minut později. Gólový účet uzavíral Baumgartner, jenž po rohovém kopu agilního Sabitzera z levé strany nedal šanci marně se natahujícímu İmanovovi, a to křižnou hlavičkou.

V pondělí čeká na Ázerbájdžán další těžká zkouška ve Švédsku, Rakušané se pokusí potvrdit dobré rozpoložení proti podceňovanému Estonsku.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele