Preview kvalifikace o postup na ME 2024 - pátek 24.3.

24.03.2023, 08:48
Previews
Kylian Mbappé (© AFP)

Další šestnáctku týmů dnes čeká vstup do kvalifikace o postup na ME 2024 a hlavním tahákem dne bude souboj Francie s Nizozemskem. Belgii čeká náročný úkol ve Švédsku, Rakousko by si proti Ázerbájdžánu mělo připsat povinnou výhru...

Skupina B

Francie - Nizozemsko

pátek 20:45

Kvalifikační boje o postup na EURO 2024 se rozjedou ve skupině B pořádně zostra. Narazí totiž na sebe čerství vicemistři světa z Francie a čtvrtfinalisté z předešlého turnaje v Kataru, tedy Nizozemci. Především hosté se ale budou muset vypořádat s opravdu velkou marodkou. Hned pětice hráčů jim mimochodem "onemocněla” zrovna před tímto prestižním soubojem.

Obnovená premiéra pro trenéra Ronalda Koemana, který nahradil po světovém šampionátu svého předchůdce Louise van Gaala, bude opravdu nesmírně náročná. Šedesátiletý Nizozemec, který se k Oranje vrátil po zhruba dvou a půl letech, už takhle přišel před tímto cyklem o zraněného Frenkieho de Jonga. Sotva začal svůj tým připravovat na papírově nejtěžšího protivníka uskupení vůbec, začala se kabinou šířit nepříjemná, oficiálně blíže nespecifikovaná nemoc.

K dispozici tak najednou nebudou Sven Botman, Matthijs de Ligt, Cody Gakpo, Joey Veerman a Bart Verbruggen. Když do těchto počtů zahrneme i suspendaci Denzela Dumfriese a zranění Stevena Bergwijna, přičemž chybět bude i Andries Noppert a Teun Koopmeiners, zjistíme, že až polovina týmu bude jiná oproti minulému duelu s Argentinou z prosince loňského roku.

Onen neznámý zdravotní pachatel, který skosil Koemanovy původní plány, byla údajně otrava jídlem, jak hlásil nizozemský deník De Telegraaf. Ve středu prý hráči měli k večeři kuřecí kari a evidentně některým z nich nesedlo. "Jestli to byla tahle příčina, fakt nevím,” povídal s trpkým úsměvem nizozemský kapitán Virgil van Dijk. "Nebudeme si tu vytvářet nějaké domněnky. Po psychické stránce je to pro nás šok, doufám, už další nezažijeme. Musíme se na EURO kvalifikovat, chceme vykročit tou správnou nohou.”

Ve Francii zůstává od neúspěšného finále všechno při starém, co se týče trenérského personálu. Prodloužena byla spolupráce s Didierem Deschampsem, který musel během několika uplynulých dnů řešit vlastně pouze otázku nového kapitána. Hugo Lloris totiž po mistrovství světa ukončil reprezentační kariéru, a bylo tak potřeba najít vhodnou náhradu pro nositele pásky. Dodejme, že kvůli zdravotním potížím proti Nizozensku nevyrukují na plac William Saliba a Wesley Fofana.

Kromě Llorise se mimochodem s nároďákem ještě rozloučili Steve Mandanda a Raphaël Varane, především pak Les Bleus může hodně mrzet rozhodnutí Karima Benzemy, jenž také vzkázal, že už na mezinárodní scéně dále nechce působit. V Kataru o celé dění přišel kvůli zranění, to ale nemělo mít takový vliv na jeho verdikt. Více se hovořilo o tom, že se dlouhodobě nemusel s Deschampsem, a jakmile se vědělo, že tenhle lodivod u kormidla zůstane, rozsekl Benzema tuhle otázku razantním ortelem.

Samozřejmě že Francie má k dispozici mnoho jiných variant, jak jeho góly nahradit. Benzema si každopádně vždy moc dobře rozuměl s Kylianem Mbappém, jejich podnikání představovalo pro soupeře vždy velké nebezpečí. Tak jako tak si zkrátka forvard PSG bude muset zvykat, že tohohle parťáka již po boku mít nebude. A hlavně potřebuje vstřebat novou skutečnost, která je spjata s jeho působením v reprezentačním dresu.

Deschamps se totiž rozhodl právě jeho ustanovit novým kapitánem. "Nevidím jediný důvod, proč bych měl měnit to, jak mluvím,” odpovídal na otázky, jestli díky této roli nedojde z jeho strany k nějakému rapidně jinému přístupu a chování. "Každý kapitán je jiný, má svou vlastní osobnost. Já prostě budu jiný než byl Hugo. Nemyslím si, že by trenér chtěl, abych byl stejný jako on. Vím, že moje slova budou více slyšet, budou mít větší váhu, lidé mě budou vídat daleko častěji. Ale já hodlám nechat prostor i ostatním. Nechci, abych byl mediálně na očích jen já.”

Francie - pravděpodobná sestava:
Maignan - Koundé, I. Konaté, Upamecano, T. Hernández - Griezmann, Tchouaméni, Rabiot - Coman, Kolo Muani, Mbappé

Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Cillessen - Geertruida, J. Timber, van Dijk, Aké - Wieffer, de Roon, Wijnaldum - Berghuis, Weghorst, Depay

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 3.83 - 5.43

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Gibraltar - Řecko

pátek 20:45

Gibraltar se stejně jako Řecko na domácí půdě pokusí položit základ zázraku, kterým by případná kvalifikace na mistrovství Evropy v příštím roce byla. S ohledem na to, že zbytek skupiny tvoří velikáni z Francie či Nizozemska, si zaváhání na úvod nemůže dovolit ani jeden tým.

Řecko chce n půdě opět po delší době ukázat něco, na co budou jeho fanoušci hrdí. A pomoci jim k tomu má slavné jméno. Gus Poyet, který se proslavil zejména jako hráč, se snaží najít coby manažer vyrovnanost a hledá dlouhodobější angažmá. V tom měl až doposud problémy, protože pokud jsem to našel správně, tak v žádné pozici za svých posledních šest angažmá nevydržel delší dobu než 31 zápasů. A Řecku chce dopomoci k lepším výkonům.

Zatím je to ale takové rozpačité. Poyetův tým v minulém kalendářním roce vyhrál šestkrát, připsal si jednu remízu a třikrát prohrál. Nestačil na Černou Horu, Maďarsko a dokonce ani na Kypr. Lize národů ale dokázali ve své skupině dominovat a budou to chtít zopakovat i v kvalifikaci na mistrovství Evropy.

Hned na úvod by Řecko mělo uspět, protože Gibraltar se herně i výsledkově dost trápí. Od roku 2020 vyhrál jen jedno jediné utkání, když si dokázal poradit s Lichtenštejnskem. Kromě toho si svěřenci trenéra Ribase ještě poradili s Andorrou a opět Lichtenštejnskem, ale to se jednalo jen o přátelská utkání. Zvládnou opět překvapit, nebo bude Poyetův celek slavit důležitou výhru?

Gibraltar - pravděpodobná sestava:
Coleing - Sergeant, Lopes, R. Chipolina, Olivero - Britto, Pozo, Torrilla - Casciaro, De Barr, Walker

Řecko - pravděpodobná sestava:
Vlachodimos - Baldock, Mavropanos, Chatzidiakos, Tsimikas - Bakasetas, Kourbelis, Mantalos - Masouras, Ioannidis, Pelkas

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 26.40 - 11.10 - 1.09

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Nizozemsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Francie
0
0
0
0
0 : 0
0
Irsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Řecko
0
0
0
0
0 : 0
0
Gibraltar
0
0
0
0
0 : 0
0

Skupina E

Česko - Polsko

pátek 20:45

Češi v pátek nastoupí k prvnímu letošnímu utkání a rozehrají kvalifikaci o mistrovství Evropy v příštím roce. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého začnou pětičlennou skupinu E v pražském Edenu domácím zápasem s největším favoritem Polskem a případným vítězstvím mohou hned na úvod udělat důležitý krok k postupu. Soupeře, jehož hlavní hvězdou je útočník Barcelony Robert Lewandowski, poprvé povede nový portugalský trenér Fernando Santos.

Dalšími účastníky skupiny E jsou Albánie, Faerské ostrovy a Moldavsko, kde se Šilhavého výběr představí v pondělí. Na evropský šampionát v příštím roce v Německu postoupí první dva týmy z každé skupiny. O zbylá tři místa na turnaji se v play off podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci. Česká reprezentace od rozdělení federace na Euru ještě nikdy nechyběla, předloni na něm došla do čtvrtfinále.

"Samozřejmě chceme z této skupiny postoupit. Vzhledem k tomu, že Polsko je z prvního koše, bude favorit. Nicméně si to v zápasech s nimi rozdáme a věřím, že úspěšně. Chceme do kvalifikace vstoupit dobře," řekl na tiskové konferenci Šilhavý.

Český tým vyhrál tři z posledních čtyř duelů s Polskem a ve všech z nich udržel čisté konto. Naposledy se soupeři utkali v listopadu 2018 v přípravném utkání v Gdaňsku, kde Šilhavého svěřenci zvítězili 1:0.

Poláci na rozdíl od českého celku vloni na přelomu listopadu a prosince startovali na světovém šampionátu v Kataru, kde postoupili ze skupiny a v osmifinále prohráli 1:3 s pozdějšími finalisty z Francie.

"Hned v prvním kole jdeme proti nejsilnějšímu soupeři naší kvalifikační skupiny, hrajeme doma. Můžeme polemizovat, jestli to je nebo není dobře. Je vyprodáno, čeká nás každopádně velký zápas," uvedl Šilhavý.

"Soupeře máme nasledovaného, nedávno hrál na mistrovství světa. Polští hráči hrají v silných klubech, v Itálii, v Anglii. Za všechny bych jmenoval Lewandowského, to je velké jméno. Ale jsou tam i další jako Zieliňski, Cash. Čeká nás velký soupeř. Nicméně věřím, že doma je potrápíme a poženeme se za vítězstvím," řekl Šilhavý, jehož svěřenci prohráli jediný z posledních 13 domácích zápasů.

Zatímco český tým bude opět postrádat útočnou jedničku Patrika Schicka, Polákům nechybí čtyřiatřicetiletý kanonýr Lewandowski, jenž doléčil nedávné lehčí svalové zranění. Za národní celek dal aktuální lídr střelecké tabulky španělské ligy 78 gólů ve 138 zápasech.

"Je to velký útočník. Jestli nám pomůže to, že byl zraněný, to uvidíme až v pátek. Snad trochu jo. Bránit se asi dá, snad přijdeme na to jak," řekl s úsměvem levý obránce David Jurásek, jeden z šestice nováčků v Šilhavého výběru.

U polského týmu po mistrovství světa skončil trenér Czeslaw Michniewicz a nahradil ho Santos. Osmašedesátiletý Portugalec čelil Česku už vloni coby kouč Portugalska ve dvou vítězných zápasech elitní skupiny A Ligy národů. V Edenu jeho někdejší svěřenci na konci září zvítězili vysoko 4:0.

"Známe ho, je to zkušený trenér. Myslím si, že bude vidět jeho rukopis. Bude tam určitě hodně podobného s tím, jak hrálo Portugalsko. Určitě ale vezme v potaz i dobré věci, které Polsko mělo pod předchozím trenérem," přemítal Šilhavý.

Také Poláci chtějí na úvod skupiny tři body. Venku prohráli jediný z posledních sedmi duelů. "Český tým jsem potkal a viděl v zápasech v Lize národů, takže vím, jak silný je to soupeř. Snaží se hrát ofenzivně, po zisku míče mají bleskové protiútoky. Ale věřím svému mužstvu. Vidím, že hráči mají motivaci, chtějí pracovat. Všechny mé nápady, se kterými jsem přišel, bez problémů přijali," řekl na tiskové konferenci Santos.

"Samozřejmě ne vše šlo hned, ale na trénincích jsme se rychle sehráli. Cítím velké očekávání. Pokud by trenér nebyl v určitém stresu, nedělal by svou práci dobře. Je to pro mě nová životní etapa, nová země, nový jazyk. Cítím velkou zodpovědnost. Máme na úvod silného soupeře, ale pokusíme se hrát útočně a dominovat," dodal Santos.

Zápas ve vyprodaném Edenu začne v pátek ve 20:45.

Česko - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Coufal, Holeš, Brabec, Zelený - Souček, Král - Černý, Barák, Hložek - Kuchta.

Polsko - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Cash, Dawidowicz, Kiwior, Zalewski - Bielik - Frankowski, Zieliňski, S. Szymaňski, Kamiňski - Lewandowski.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.20 - 3.34

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Moldavsko - Faerské ostrovy

pátek 20:45

Před soubojem s českou reprezentací zahájí Moldavsko kvalifikační pouť soubojem s Faerskými ostrovy. Oba týmy patří ve skupině E mezi outsidery, nicméně při souhře několika okolností klidně mohou cílit alespoň na třetí místo. Především reprezentanti z chladného souostroví mají políčeno na výraznější úspěch.

Fotbalistům z Faerských ostrovů totiž výrazně pomohl loňský ročník Ligy národů. V něm udrželi postavení ve třetí nejvyšší Lize C, přičemž jednou dokonce porazili Turecko. Podobně by v kvalifikaci na mistrovství Evropy jistě rádi potrápili i český nebo polský výběr.

Papírově se tak v pětičlenné skupině nejméně věří Moldavsku. To poslední sezonu Ligy národů odehrálo o úroveň níž než Faeřané, tedy v Lize D. A budou zde působit i nadále, neboť na podzim nezvládli bitvu o postup, jenž bralo šťastnější Lotyšsko.

Pozvánku do moldavské reprezentace si vůbec poprvé vysloužil obránce Vladyslav Baboglo. Ten v mladých letech reprezentoval Ukrajinu, nyní si jej ale po dobrých výkonech v dresu Oleksandrije všiml trenér Moldavska Serghei Cleșcenco. Také Faerské ostrovy se hodlají víc spoléhat na dosud nepříliš okoukanou tvář. Noah Mneney má na svém kontě zatím jediný start v seniorském výběru své země, avšak po únorovém přestupu do norského Bryne už patří mezi kandidáty na základní sestavu.

Moldavsko - pravděpodobná sestava:
Celeadnic - Craciun, Bolohan, Armas - Belousov, Rata, Ionita, Platica, Motpan - Nicolaescu, Damascan

Faerské ostrovy - pravděpodobná sestava:
Lamhauge - Rolantsson, G Vatnhamar, Edmundsson, Davidsen - S Vatnhamar, Joensen, Mneney, Olsen - Petersen, Johannesen

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.58 - 2.91 - 3.20

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Polsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Česko
0
0
0
0
0 : 0
0
Albánie
0
0
0
0
0 : 0
0
Faerské ostrovy
0
0
0
0
0 : 0
0
Moldavsko
0
0
0
0
0 : 0
0

Skupina F

Rakousko - Ázerbájdžán

pátek 20:45

Rakousko si bude chtít v domácím utkání v Linci připsat první tři body do kvalifikace a do zápasu půjdou Rangnickovi hoši jako favorit. Nesmí ale soupeře podcenit, protože Ázerbájdžán je v poslední době ve skvělé formě a poráží jednoho protivníka za druhým.

Cesta Ligou národů se Rakousku vůbec nepovedla a putovalo o úroveň níž. V minulých měsících si ale tým vedený někdejším přestupovým expertem a koučem Manchesteru United vedl o poznání lépe. Jeho sebevědomí muselo zákonitě povyrůst, když si Rakušané poradili s Andorrou a Itálií. Jednalo se sice jen o přátelská utkání, ale Rangnickův tým se díky nim dobře připravil na náročnější boje o mistrovství Evropy.

A měl se výsledkově za co omlouvat, protože Das Team po zajímavém startu pod Rangnickovou vládou posbíral jen jeden bod z pěti soutěžních duelů, což mělo za následek pád v Lize národů do Ligy B. Tyhle výsledky moc trenéra Ralfa Rangnicka nepotěšily a naopak zapříčinily větší tlak na jeho osobu. Nicméně, Rakušané mají před sebou dva výhodné duely s týmy, které by podle papírových předpokladů měli porazit bez větších potíží. Utkají se Ázerbájdžánem a Estonskem.

Nic jiného než šest bodů do tabulky rakouská veřejnost neočekává. Rangnick opět upřednostňuje mládí a dravost, v jeho výběru najdeme jen tři borce, kterým už bylo třicet. Například obránce Aleksandar Dragović se do výběru nedostal. Proti týmu trenéra Gianniho de Biasiho to ale domácí nebudou mít zrovna jednoduché.

Na trávník Raiffeisen Arena se dostaví tým, který vyhrál už pět posledních duelů v řadě! Což je hodně dobrá vizitka, byť dva z toho byly jen přátelské střety. Zejména v Lize národů se Ázerbájdžánu dařilo, vyhrál tři poslední utkání.

Rakousko - pravděpodobná sestava:
Lindner - Lienhart, Alaba, Wöber - Mwene, Laimer, Seiwald, Adamu - Baumgartner, Sabitzer - Arnautović

Ázerbájdžán - pravděpodobná sestava:
Balajev - Haghverdi, Mustafazade, Hasanalizade, Cafargulijev - Almeida, Mahmudov - Šejdayev, Isajev, Kokcu - Gurbanli

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 6.61 - 18.80

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Švédsko - Belgie

pátek 20:45

Páteční program kvalifikace přinese několik zajímavých zápasů a jeden z nich se odehraje ve Stockholmu, kde domácí Švédsko přivítá největšího favorita skupiny F Belgii. Severský celek zažil v posledních letech ústup z pozic a v tuto chvíli určitě hodlá odčinit nedávné zklamání svým očekávaným postupem na ME 2024. Hned na úvod se střetne s Belgií, která naopak vyhořela na uplynulém MS, a v každém případě má také co napravovat.

Švédsku unikla účast v Kataru jen velmi těsně, neboť se probojovalo do baráže. V ní nejprve zdolalo českou reprezentaci 1:0 po prodloužení, jenže následně nezvládlo závěrečnou bitvu v Polsku po porážce 0:2. Ještě větší kolaps zažilo v Lize národů, když nečekaně sestoupilo z Ligy B, protože v šesti duelech jen jednou vyhrálo a se čtyřmi body skončilo poslední čtvrté o dva body za třetím Slovinskem.

Svěřencům trenéra Janneho Anderssona slušně vyšla příprava, jelikož ve všech čtyřech utkáních zvítězili. Po skalpech Mexika (2:1) s Alžírskem (2:0) si dokázali poradit stejným poměrem s Finskem a poté přehráli i Island (2:1). Do reprezentačního výběru se vrátil jednačtyřicetiletý legendární veterán Zlatan Ibrahimovič, jenž by po operaci kolenních vazů měl začít na lavici náhradníků.

"Belgie má v kádru několik světových hráčů a bude záležet na tom, jaký předvede týmový výkon. Čeká nás velmi těžký úkol, ale budeme mít za sebou skvělé fanoušky, a i proto věřím, že předvedeme výkon na hranici našich možností. O postup se určitě bude rvát i Rakousko a my ve všech osmi případech musíme předvést koncentrovaný i zodpovědný výkon," prohlásil Andersson s jasným cílem.

Reprezentace Beneluxu se do Kataru kvalifikovala a byla považována za černého koně celého turnaje, jenomže z její strany to nebylo ideální a v konkurenci pozdějších semifinalistů z Maroka a bronzových medailistů z Chorvatska senzačně vypadla už ve skupině. V Lize národů se představila v nejvyšší výkonnostní kategorii a dlouho bojovala o první místo s Nizozemskem, nakonec však skončila druhá se ziskem deseti bodů.

Po neúspěšném světovém šampionátu skončil po dlouhých šesti letech na trenérské lavičce Belgie Španěl Roberto Martínez, kterého nahradil italský rodák Domenico Tedesco, a jeho tedy čeká soutěžní premiéra. Ten má k dispozici většinu hvězd včetně brankáře Thibauta Courtoise a ofenzivních lídrů Kevina De Bruyneho či Romela Lukaka. Oba páteční soupeři na sebe naposledy narazili na ME v roce 2016 a v základní skupině E se radovala Belgie z nejtěsnějšího vítězství 1:0.

Švédsko - pravděpodobná sestava:
Olsen - Holm, Hien, Lindelof, Augustinsson - Claesson, Olsson, Karlström, Forsberg - Isak, Kulusevski

Belgie - pravděpodobná sestava:
Courtois - Meunier, Vertonghen, Faes, Castagne - Onana, De Bruyne, Lavia - Trossard, Lukaku, Carrasco

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.60 - 3.30 - 2.24

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Belgie
0
0
0
0
0 : 0
0
Rakousko
0
0
0
0
0 : 0
0
Švédsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Ázerbájdžán
0
0
0
0
0 : 0
0
Estonsko
0
0
0
0
0 : 0
0

Skupina G

Bulharsko - Černá Hora

pátek 18:00

Jednou z nejvyrovnanějších skupin blížící se kvalifikace o ME 2024 se zdá být skupina G, kde se představí hned tři výběry z Balkánského poloostrova a společně s Maďarskem a Litvou si to rozdají o dvě postupová místa. Domácí Bulharsko jen marně vzpomíná na slávu z přelomu tisíciletí, nyní by však rádo dobře začalo proti mírně favorizované Černé Hoře.

Bulhaři se naposledy probojovali na evropský šampionát v roce 2004, kdy vypadli už ve skupině bez zisku jediného bodu, a své více než dvacetileté čekání by teď konečně rádi ukončili. V uplynulé kvalifikaci o MS 2022 v Kataru skončili ve skupině C až na čtvrté pozici s pouhými osmi body a k postupu měli opravdu daleko, naposledy se představili v Lize národů a v třetí výkonnostní kategorii obsadili druhou příčku s devíti body, přičemž za suverénní Gruzií zaostali o propastných sedm bodů.

Černohorci se ve své samostatné historii ještě nikdy na evropský či světový šampionát nekvalifikovali, na druhou stranu k tomu měli v posledních letech přeci jen blíže než jejich páteční protivník. Při cestě na nedávné MS v Kataru byli vylosováni do velmi obtížné skupiny G a skončili čtvrtí s dvanácti body daleko za Nizozemskem, Tureckem i Norskem. V Lize národů se představili v Lize B a na poslední chvíli se přeci jen zachránili, neboť obsadili třetí místo se sedmi body.

Domácí trenér Mladen Krstajič v tuto chvíli musí řešit potíže se sestavou, protože ze srazu nečekaně odcestovalo kvůli zranění trio Dominik Jankov - Dimo Krastev - Ilijan Stefanov, a na poslední chvíli také důležitý obránce Ludogorce Razgrad Anton Nedjalkov.

"V předchozích letech jsme začali budovat tým kolem zkušených hráčů, ke kterým se přidává řada mladíků, a tento systém začíná fungovat. Skupina je velmi těžká - favority jsou Srbsko s Maďarskem a i Černá Hora má nesmírně kvalitní kádr. Naším cílem je pokračovat v nastolené práci a v každém utkání chceme odvést maximum," uvedl Krstajič smířlivě.

Bulharsko - pravděpodobná sestava:
Vucov - Galabov, Antov, Hristov - Kirilov, Krastev, Gruev, Iliev - Despodov, Delev

Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Mijatovič - Vešovič, Vujačič, Savič, Murašič - Jovovič, Sčekič, Vukčevič, Haksabanovič - Jovetič, Mugoša

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.94 - 2.90 - 2.77

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací

Srbsko - Litva

pátek 20:45

Přes dvacet let čeká Srbsko na účast na evropském šampionátu. Když se na turnaji v Belgii a Nizozemsku, ještě pod patronátem Jugoslávie, ukázalo naposledy, dostalo se do čtvrtfinále. Od té doby se mu vedlo postupovat s docela velkou pravidelností jenom na mistrovství světa. Teď by už konečně svou nepříjemnou pouť chtělo ukončit. Kvalifikaci započne proti Litvě.

Nedávný turnaj v Kataru balkánskému celku nevyšel dle představ, s jednou remízou a dvěma porážkami se s ním rozloučil hned po základní skupině. Situaci nakonec dokázal ustát trenér Dragan Stojkovič, který každopádně zřejmě u kormidla skončí, pokud se mu nepodaří mužstvo procpat na finální party.

Tři body z tohoto duelu jsou v podstatě povinností. Soupeř z Pobaltí rozhodně nemá nejvyšší ambice, očekává se, že jeho hlavním cílem bude především co nejvíce potrápit ostatní konkurenty. Hosté přitom věří, že pod vedením nově ustanoveného trenéra Edgarase Jankauskase, který převzal žezlo po dočasně zvoleném Reinholdovi Breuovi, se přece bude blýskat na lepší časy. Třeba minulá Liga národů dopadla pro Litvu katastrofálně, s jedním bodem na kontě skončila poslední v tabulce, a bude tak muset o udržení se v céčkové úrovni bojovat ještě v dodatečné baráži.

Srbové jsou obecně v uskupení písmene G pasováni do role největšího favorita. V přítomnosti Maďarska, Černé Hory a Bulharska by bylo vlastně ostudné, kdyby první dvě postupové příčky neurvali ve svůj prospěch. "Vše probíhá podle plánu,” těšilo Stojkoviče, známého také pod přezdívkou Piksi. "Jsem naprosto spokojený. Mrzí mě jen, že musel náš sraz opustit Luka Jovič kvůli zranění, ale obecně je atmosféra velmi dobrá.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.06 - 14.90 - 43.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Maďarsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Srbsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Černá Hora
0
0
0
0
0 : 0
0
Bulharsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Litva
0
0
0
0
0 : 0
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele