Souhrn kvalifikace o postup na ME 2024 - čtvrtek 16.11.

16.11.2023, 20:03, aktualizováno 16.11.2023, 22:45
Komentáře a souhrny
Lukáš Haraslín (© AFP)

Španělsko nemělo větší problémy na půdě Kypru, ten aspoň zapsal čestný úspěch v podobě vstřeleného gólu. Švédsko potvrdilo, že je dlouhodobě v krizi, padlo na půdě Ázerbájdžánu. Maďarsko uhrálo bod na půdě Bulharska a zajistilo si postup na šampionát. Kvalifikaci na turnaj slaví také Slovensko po jasné výhře nad Islandem...

Skupina A

Gruzie - Skotsko 2:2

16.11.2023 18:00

Góly: 15. Chviča Kvaracchelija, 57. Chviča Kvaracchelija - 49. Scott McTominay, 90+2. Lawrence Shankland

Hráči Gruzie remizovali v devátém kole kvalifikační skupiny A o postup na mistrovství Evropy se Skotskem 2:2. V dresu hostů se sice opět gólově připomněl Scott McTominay, nejzářivější hvězdou utkání ale byl domácí Khvicha Kvaratskhelia. Ten při předcházejícím reprezentačním srazu přerušil více než roční čekání na gól v barvách týmu ze Zakavkazska a tentokrát se prosadil hned dvakrát. Ani tento příspěvek křídelníka Neapole ovšem nestačil domácímu celku k vítězství, neboť v nastaveném čase zařídil remízu Lawrence Shankland.

O postupujících ze skupiny již bylo rozhodnuto, přičemž právě s oběma týmy natěšenými na finálový turnaj do Německa měla ještě naplánované utkání Gruzie. Nejprve její sílu, která se po třech porážkách za sebou projevila při říjnovém čtyřgólovém přídělu Kypru, přijelo otestovat Skotsko. To patřilo k největším překvapením, když až do předchozího srazu kráčelo kvalifikací bez ztráty bodu. Největší zásluhu na tom měl McTominay, autor šesti přesných zásahů.

Po čtvrthodině hry to byli ale fotbalisté Gruzie, kteří otevřeli skóre tohoto utkání. Orta Kakabadze vyslal do vápna pěknou přihrávku z křídla a Kvaratskhelia poté přesně zakončil ve skluzu. Ve 26. minutě se vyznamenal Zander Clark, pro kterého to byl teprve druhý zápas za skotskou reprezentaci v bráně, když zlikvidoval dalekonosnou ránu, kterou vyslal Levan Shengelia. Skotové i přes převahu v držení míče v první půli branku vstřelit nedokázali, a do šaten tak šli s jednobrankovým mankem.

Dohnat se jim ho podařilo brzy po změně stran, když se prosadil nejlepší skotský střelec Scott McTominay přízemní střelou k pravé tyči, a přidal tak svůj sedmý přesný zásah v rámci kvalifikace. Vyrovnaný stav ale dlouho nevydržel, neboť se znovu trefil Kvaratskhelia, a vrátil tak svému týmu střelou z hranice velkého vápna vedení. Po této brance Skotové zatlačili svého soupeře a několikrát se dostali do nebezpečných situací. V nastavení jejich tlak vyústil ve vstřelenou branku, když se hlavou prosadil Shankland.

Gruzie tak proti favorizovanému soupeři vybojovala remízu a získala možnost umístit se na konečné třetí příčce. S kvalifikací se rozloučí 19. listopadu ve Španělsku, Skotsko tentýž den přivítá Norsko.

Více informací k zápasu

Kypr - Španělsko 1:3

16.11.2023 18:00

Góly: 75. Kostas Pileas - 5. Lamine Yamal, 22. Mikel Oyarzabal, 28. Joselu

Španělsko potvrdilo roli favorita a v rámci devátého kola kvalifikační skupiny A o mistrovství Evropy bez problémů zvítězilo na Kypru 3:1. V základní sestavě hostů nastoupilo šest hráčů s méně než 10 odehranými reprezentačními duely, hned dva z nich se však už v první půli dokázali prosadit, když Lamine Yamal otevřel skóre a Joselu pak vsítil třetí gól utkání. Další hvězdou duelu byl již o něco zkušenější Mikel Oyarzabal, ten však ještě před přestávkou střídal vinou zranění.

Španělský národní tým přijížděl na Kypr ve skvělé formě, jelikož dokázal šestkrát v řadě zvítězit, přičemž při těchto duelech inkasoval pouhé dvě branky. La Furia Roja se tak po skvělé sérii vyšplhala na čelo skupiny A a zajistila si postup na mistrovství Evropy. Domácí otloukánek už chtěl mít skupinovou fázi pravděpodobně za sebou, protože v ní dosud všech sedm klání prohrál s mizerným celkovým skóre 2:25.

Favorizovaní hosté na nic nečekali a podle očekávání měli utkání od začátku jasně pod kontrolou. Hned v páté minutě slavili první gól, když Yamal po překonání několika obránců a následně i samotného gólmana zakončil k pravé tyči. Ve 24. minutě přidal další přesný zásah Oyarzabal po pokusu, na který si Joël Mall sice sáhl, ale gólu zabránit nedokázal. Krátce nato se červení radovali znovu poté, co po rohovém kopu přesně pálil Joselu. Země z Pyrenejského poloostrova se dostala ve zbytku první půle do několika dalších slibných šancí, které ale ke čtvrtému přesnému zásahu nevedly.

Španělští hráči vstoupili do druhého dějství výrazně volněji a na první střelecký pokus museli počkat až do 60. minuty, hlavička Joselua ovšem byla pro Malla snadnou kořistí. Fotbalisté Kypru se dostali více do hry a předváděli mnohem lepší výkon než v prvním poločase. Odměnou jim byl gól v 75. minutě, Charalampos Charalampous vyslal skvělou přihrávku, po které se Kostas Pileas objevil za hostujícími obránci a střelou k levé tyči přidal třetí trefu svého týmu v kvalifikaci.

Španělsko tak nedopustilo žádné překvapení a na Kypru si došlo pro povinné tři body. Následující utkání sehrají oba národní týmy 19. listopadu. Španělé změří v rámci skupiny síly s Gruzií, středomořský tým poté vyzve v přátelském klání Litvu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Španělsko
7
6
0
1
22 : 4
18
2
Skotsko
7
5
1
1
14 : 5
16
3
Norsko
7
3
1
3
11 : 9
10
4
Gruzie
7
2
2
3
11 : 15
8
5
Kypr
8
0
0
8
3 : 28
0

Skupina F

Ázerbájdžán - Švédsko 3:0

16.11.2023 18:00

Góly: 3. Emin Machmudov, 6. Renat Dadaşov, 89. Emin Machmudov

Hráči Ázerbájdžánu v devátém kole kvalifikační skupiny F o postup na mistrovství Evropy zaskočili favorizované Švédy, nad nimiž v Baku zvítězili 3:0. Týmu ze Zakavkazska stačil k úspěchu drtivý vstup do utkání, když hned v šesté minutě zásluhou Emina Mahmudova a Renata Dadashova odskočil na dvoubrankový náskok. Hráči ze Země ohně tak zaznamenali vůbec první výhru ve vzájemných soubojích a dotáhli se na Seveřany v tabulce.

Švédskému národnímu týmu kvalifikační fáze na Euro vůbec nevyšla, o čemž svědčilo třetí místo ve skupině F s obrovskou ztrátou na Rakousko. Pro Skandinávce to navíc mohlo být ještě horší, jelikož jen o tři body pod nimi se nacházel Ázerbájdžán. Právě na jeho půdu žlutomodří zavítali. Seveřané však poslední vzájemné měření sil ovládli jednoznačně 5:0.

Domácí dokonale zaskočili modrožluté, když se už ve třetí minutě prosadil Mahmudov po velké minele stopera Victora Lindelöfa. Zakavkazský tým se tak nečekaně dostal do vedení, jenž o tři minuty později dokonce navýšil díky pohledné akci, po které gól vstřelil Dadashov. Skóre nijak nezměnil ani následný přezkum videorozhodčího. Skandinávci se mohli přece jen dočkat alespoň snížení, ale jejich velká šance ve 28. minutě neskončila brankou i přes to, že se míč několikrát ocitnul téměř na brankové čáře.

Ázerbájdžánci si ale pohodlnou situaci zkomplikovali sami, když hlavní rozhodčí nejprve nařídila v 56. minutě penaltu pro Švédsko a udělila žlutou kartu Bahlulu Mustafazadovi. VAR její rozhodnutí ale změnil a místo pokutového kopu zahrávali modrožlutí přímý volný kop. Mustafazad navíc za svůj faul uviděl červenou kartu a Skandinávci tak šli do početní převahy. Následnou standardní situaci bravurním způsobem vytáhl z branky Shahrudin Mahammadaliyev i za pomoci břevna. Země ohně dokázala vsítit ještě jeden gól. V 89. minutě ke střele z poloviny hřiště napřáhl Mahmudov a trefil se náramně.

Obě mužstva odehrají poslední zápas skupiny 19. listopadu. Švédové vyzvou na svém hřišti Estonsko, Ázerbájdžán poté změří síly s Belgií.

Více informací k zápasu

Estonsko - Rakousko 0:2

16.11.2023 18:00

Góly: 25. Konrad Laimer, 39. Philipp Lienhart

Hráči Rakouska v devátém kole kvalifikační skupiny F o postup na mistrovství Evropy nedopustili překvapení a v Estonsku zvítězili 2:0. Domácí, kteří v bojích o Euro před svými fanoušky neuspěli od roku 2015, poprvé inkasovali ve 26. minutě zásluhou Konrada Laimera. Na toho do konce poločasu navázal Philipp Lienhart, jehož od rohového praporku vybídl David Alaba. Kapitán reprezentace si tak připsal svůj 104. start v národním dresu a osamostatnil se tím na druhé příčce v této statistice.

Rakušané se přijeli rozloučit s úspěšnou kvalifikací zakončenou postupem na Euro do Tallinnu. V hlavním městě Estonska na ně čekal utrápený soupeř čekající už více než rok na soutěžní vítězství. Zmar domácích podtrhlo předchozí vystoupení, v němž pouze remizovali v přípravném utkání s Thajskem. Nádech přátelského souboje sice měl i tento duel, přesto hosté přijeli v nejsilnějším složení, když se do reprezentace vrátili po krátké odmlce Alaba či Marko Arnautovič.

Pobaltský tým mohl jít do vedení už šest minut po úvodním hvizdu, ale velkou šanci spálil Vlasiy Sinyavskiy, když ve skluzu z velké blízkosti přestřelil branku soupeře. Naopak ve 26. minutě se prosadili fotbalisté ze středu Evropy, když si výbornou přihrávku ve vápně našel Laimer a bezchybně uklidil míč do odkryté brány. Další gólová radost hostů přišla po rohovém kopu ve 40. minutě. Postaral se o ni Lienhart, kterému balon na hlavu posadil Alaba, a Rakousko tak šlo do dvoubrankového vedení.

Hosté se mohli po změně stran znovu prosadit, jenže Maximillian Wöber v 70. minutě pouze přestřelil bránu po výborné přihrávce od jednoho ze spoluhráčů. Celkově vzato ale Rakušané kontrolovali druhý poločas a domácí nepouštěli do velkých šancí na snížení, o čemž svědčil i fakt, že Estonci za celý zápas nezaznamenali ani jednu střelu na branku. To se pokusil změnit ranou z hranice pokutového území Markus Poom, jeho rána byla ovšem zablokována pozornou obranou.

Rakousko se tak výhrou posunulo na první příčku tabulky, na níž ho však ještě může vystřídat Belgie. V následujících dnech ho 21. listopadu čeká prestižní přátelské utkání s Německem, Estonsko bude hrát o dva dny dříve ve Švédsku.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rakousko
8
6
1
1
17 : 7
19
2
Belgie
7
5
2
0
17 : 4
17
3
Švédsko
7
2
1
4
12 : 12
7
4
Ázerbájdžán
7
2
1
4
7 : 12
7
5
Estonsko
7
0
1
6
2 : 20
1

Skupina G

Černá Hora - Litva 2:0

16.11.2023 20:45

Góly: 3. Edvin Kuč, 48. Stevan Jovetić

Hráči Černé Hory v kvalifikační skupině G o postup na mistrovství Evropy vyhráli na vlastní půdě 2:0 nad Litvou. O rozhodující branku se již ve třetí minutě utkání postaral svým teprve třetím reprezentačním gólem Edvin Kuč, jenž sezonu 2014/2015 odehrál ve druhé nejvyšší české lize v dresu Ústí nad Labem. Krátce po změně stran přidal pojišťovací branku kapitán Stevan Jovetič, který tím vylepšil pozici nejproduktivnějšího hráče svého celku.

Balkánský tým tak ve vzájemných zápasech udržel historickou neporazitelnost a stále má hypotetickou možnost na přímý postup na Euro.

Černá Hora byla ještě na začátku posledního reprezentačního srazu roku 2023 ve hře o postup. Její pozice ale mohla být ještě lepší, kdyby lépe zvládli předchozí pikantní souboj se Srbskem. V Bělehradě ještě 20 minut před koncem panoval nerozhodný výsledek, pak ale gólem a asistencí strhl výhru na stranu favorita Aleksandar Mitrovič. Litva už věděla, že se na turnaj do Německa nepodívá, přesto v říjnu promluvila do postupové hádanky remízou s Maďarskem.

Hned ve třetí minutě utkání došlo ke změně skóre po nádherné ráně Kuče z hranice pokutového území. O asistenci při této brance se postaral nejproduktivnější černohorský hráč Jovetič. Následně se po 20 odehraných minutách Driton Camaj ve vápně dostal ke střele, kterou mířil k zadní tyči, dobrým zákrokem se ale blýskl Edvinas Gertmonas. Fotbalisté Černé Hory si ve zbytku poločasu vytvořili několik šancí, které ale nevedly k druhé brance, a proto šli do šaten s jednobrankovým vedením v zádech.

Krátce po změně stran vypálil Jovetič po zemi k pravé tyči, a k asistenci z první půle si tak připsal i přesný zásah. V 56. minutě mohl černohorský kapitán přidat další gól, hlavou ale zamířil přesně doprostřed brány, a pro litevského gólmana tak tato střela nepředstavovala problém. O čtvrt hodiny později byli Černohorci hodně blízko navýšení. Po rohovém kopu špatně vystoupil hostující gólman a na brankové čáře ho musel zastoupit Justas Lasickas.V závěru ještě zkusil vypálit z hranice velkého vápna Gvidas Gineitis, jeho střelecký pokus ale domácí brankář s přehledem zlikvidoval.

Balkánský tým tak potvrdil papírové předpoklady a zůstal ve hře o postup. V příštím střetnutí se 19. listopadu představí v Maďarsku. Pro Litvu již kvalifikace skončila a tentýž den vyzve v přátelském utkání Kypr.

Více informací k zápasu

Bulharsko - Maďarsko 2:2

16.11.2023 18:00

Góly: 24. Spas Delev, 78. Kiril Despodov (pen.) - 10. Martin Ádám, 90+7. Aleks Petkov (vl.)

Hráči Maďarska remizovali v devátém kole kvalifikační skupiny G o postup na mistrovství Evropy na hřišti Bulharska 2:2, a definitivně si tak zajistili postup na závěrečný turnaj konaný příští léto v Německu. Ke třetí po sobě jdoucí účasti na Euru přiblížila hosty branka zástupce korejské nejvyšší soutěže Martina Ádáma, jemuž nahrávala opora Liverpoolu Dominik Szoboszlai. Ačkoliv se pak domácím podařilo průběh duelu, který ovlivnily červené karty na obou stranách, senzačně otočit, v závěru nastavení se za záda vlastního brankáře nešťastně trefil Alex Petkov, čímž odstartoval maďarské oslavy.

Domácí reprezentace se před utkáním nacházela na poslední příčce skupiny G, ve které nedokázala ani jednou vyhrát a s dosavadním skóre 3:10 posbírala pouhé dva body. Naopak hosté byli první a případnou výhrou si mohli zajistit místenku na nadcházejícím Euru. Předpoklady k tomu měli veliké, jelikož Bulhary v prvním vzájemném měření sil porazili s přehledem 3:0.

Maďarsko bylo odměněno za počáteční aktivitu už v 10. minutě, kdy Szoboszlai stříleným centrem z přímého kopu z pravé strany našel přesně hlavu Ádáma, jenž se z bezprostřední blízkosti nemýlil. Bulhaři si první střelu vypracovali až ve 24. minutě, ta byla ovšem hned gólová. Spas Delev zastavil svůj náběh za obranu a raději si pro přihrávku Kirila Despodova seběhl na hranici vápna, odkud zamířil přesně ke vzdálenější tyči. Ve 37. minutě domácím výrazně zkomplikoval situaci stoper Valentin Antov, který se po druhé žluté kartě nechal vyloučit.

Většina maďarských útoků se rodila u kapitána Szoboszlaie. Ve 49. minutě vymyslel skvělou přihrávku, na níž jen těsně nedosáhl Kevin Csoboth, který by zakončoval do prázdné brány. Následně se 23letý záložník Liverpoolu postavil k přímému kopu a jen o pár centimetrů minul soupeřovu bránu. Po faulu Milose Kerkeze v 57. minutě, za který viděl druhou žlutou kartu, se počet hráčů v obou týmech opět vyrovnal.

V 79. minutě Bulhaři uštědřili maďarskému národnímu týmu dalši lekci z produktivity, když Despodov prošel přes tři bránící hráče a následně byl faulován. Nařízenou penaltu poté sám proměnil. Skvěle chytajícího brankáře domácích nakonec překonal v sedmé minutě nastavení spoluhráč Petkov, který si hlavou prodloužil balon do vlastní sítě.

Bulhaři tak sice sahali po výhře, nakonec však favorizované Maďarsko obrali jen o dva body. Poslední utkání skupinové fáze bude čekat obě reprezentace 19. listopadu. Maďaři změří síly s Černou Horou, Bulharsko poté zavítá do Srbska.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Maďarsko
7
4
3
0
13 : 6
15
2
Srbsko
7
4
1
2
13 : 7
13
3
Černá Hora
7
3
2
2
8 : 8
11
4
Litva
8
1
3
4
8 : 14
6
5
Bulharsko
7
0
3
4
5 : 12
3

Skupina J

Lichtenštejnsko - Portugalsko 0:2

16.11.2023 20:45

Góly: 46. Cristiano Ronaldo, 57. João Cancelo

Hráči Portugalska v devátém kole skupiny J kvalifikace o mistrovství Evropy vyhráli v Lichtenštejnsku 2:0. Ofenzivní mašina z Pyrenejského poloostrova se ve Vaduzu rozjížděla velmi zvolna. V první půli totiž slavila úspěch defenzivní taktika outsidera, což hostující hvězdy nejednou doprovodily nespokojenými gesty. Gólů se tak favorit dočkal až po změně stran, když nejprve prostřelil gólmana Cristiano Ronaldo a následně pohlednou individuální akci zakončil do odkryté sítě Joao Cancelo.

Portugalci byli v kvalifikačním cyklu naprosto dominantní. Při všech osmi vyhrách nastříleli fantastických 32 branek, přičemž inkasovali pouze dvakrát. Na druhém místě v tabulce střelců celé kvalifikace se pak nacházel nestárnoucí Ronaldo, jenž od svých 30. narozenin vsítil ve 476 zápasech 401 gólů. Ve hvězdami nabitém kádru však nebyl jediný, kdo střílel góly. V reprezentaci se dařilo také Brunovi Fernandesovi či Joaovi Félixovi. Jejich sílu mělo tentokrát pocítit Lichtenštejnsko, které bylo beznadějně poslední.

K první větší šanci se Portugalci dostali ve 13. minutě, ale Rúben Neves střelou z dálky nechal vyniknout brankáře Benjamina Büchela. O poznání větší šanci měl Goncalo Ramos po necelé půlhodině hry, ale z oblasti malého vápna nedokázal hlavou míč usměrnit na branku. Další příležitost ke skórování měl Ronaldo, jenže jeho střela mířila jen doprostřed branky. Mimo to se ovšem tým z Pyrenejského poloostrova až nečekaně trápil, v poločase byl tedy stav bezbrankový.

Hned v úvodu druhé půle Ronaldo ve velké šanci trefil tyč. O minutu později už se portugalský kanonýr radoval, když si zpracoval přihrávku Dioga Joty, vydal se směrem k brance soupeře a nekompromisně zavěsil. Náskok hostů navýšil v 58. minutě Cancelo, který tvrdě potrestal hrubou chybu domácích v rozehrávce a z úhlu se trefil naprosto přesně do odkryté sítě. Obrovskou šanci měli o tři minuty později hráči Lichtenštejnska, Dennis Salanovič ale tváří v tvář portugalskému gólmanovi selhal a skóre se neměnilo. Portugalci dokázali do konce utkání vstřelit ještě jednu branku, ovšem hlavní sudí gól Ramose nakonec odvolal kvůli ofsajdu.

Portugalsko tak bez problému udrželo vítěznou šňůru a z Vaduzu odjelo se třemi body. Poslední utkání kvalifikačních skupin odehrají obě mužstva 19. listopadu. Lichtenštejnci změří síly s Lucemburskem, Portugalci poté doma vyzvou Island.

Více informací k zápasu

Lucembursko - Bosna a Hercegovina 4:1

16.11.2023 20:45

Góly: 6. Mathias Olesen, 30. Gerson Rodrigues (pen.), 55. Nihad Mujakić (vl.), 90+5. Gerson Rodrigues - 90+3. Renato Gojkovič

Lucembursko porazilo v devátém kole kvalifikační skupiny J Bosnu a Hercegovinu 4:1, a s vlastními fanoušky se tak rozloučilo vítězně. K hladkému triumfu s hořkou příchutí nakročili Červení lvi už v prvním dějství, když na brzkou trefu Mathiase Olesena navázal suverénně proměněnou penaltou Gerson Rodrigues. Radost ze zisku tří bodů mužstva z Beneluxu ale vystřídalo zklamání z výsledku v Bratislavě, kvůli kterému Lucemburčané ztratili poslední naděje na přímý postup na závěrečný turnaj do Německa.

Hráči Lucemburska sérií tří zápasů v řadě bez vítězství téměř s jistotou přišli o možnost skončit na druhé příčce ve skupině a postoupit senzačně přímo na Euro. Červení lvi se ovšem mohli propadnout ještě hlouběji, pokud by v domácím utkání proti Bosně prohráli. Balkánský tým, který byl jen dva body pod nimi, už ovšem jednou v kvalifikaci porazit dokázali, na což chtěli navázat i před zraky vlastních fanoušků.

Mužstvo z Beneluxu vstoupilo do posledního duelu před zraky svých příznivců skvěle a v šesté minutě jim dopřálo první důvod k radosti. Olesen hlavou usměrnil precizní centr Floriana Bohnerta přesně k levé tyči a poslal domácí do vedení. Ještě před uplynutím úvodní půlhodiny navíc hlavní sudí po intervenci videorozhodčího nařídil po faulu na Leandra Barreira pokutový kop. K tomu se postavil Rodrigues a dělovkou pod břevno zdvojnásobil náskok Červených lvů. Krátce před pauzou mohl přidat další gól Lucemburčanů Barreiro, ale mladý záložník Mohuče přízemní ranou zdálky těsně minul.

Odevzdaným hráčům Bosny nepomohla ani poločasová přestávka, jelikož v 55. minutě lovil Nikola Vasilj míč ze své sítě potřetí. Po pohledné akci se k zakončení z hranice vápna odhodlal Christopher Martins Pereira, jehož střelu si záda vlastního brankáře nešťastně srazil Nihad Mujakič. Alespoň čestný úspěch balkánského celku mohl v závěrečné desetiminutovce zapsat po samostatném úniku Ermedin Demirovič, svůj oblouček přes vyběhnutého gólmana však poslal mimo tři tyče. Bosna se trefy nakonec přece jen dočkala, když v nastavení hlavou snížil Renato Gojkovič. Poslední slovo si však vzali opět domácí a Rodrigues střelou zpoza šestnáctky upravil na rozdíl tří branek.

Lucembursko tak i druhý zápas s Bosnou zvládlo a získalo tři body. Poslední utkání skupinové fáze odehrají Červení lvi 19. listopadu proti Lichtenštejnsku, Draci změří ve stejný den síly se Slováky.

Více informací k zápasu

Slovensko - Island 4:2

16.11.2023 20:45

Góly: 30. Juraj Kucka, 36. Ondrej Duda (pen.), 47. Lukáš Haraslín, 55. Lukáš Haraslín - 17. Orri Steinn Óskarsson, 74. Andri Lucas Gudjohnsen

Hráči Slovenska zvítězili v devátém kole kvalifikace o mistrovství Evropy v domácím prostředí nad Islandem 4:2 a zajistili si třetí místenku na finálovém turnaji v řadě. Svou pouť na šampionát konaný příští léto v Německu nezahájili nejlépe, neboť zhruba po čtvrthodině hry nečekaně prohrávali. Ještě do přestávky ale zvládli srovnat a zásluhou proměněné penalty Ondreje Dudy vývoj zápasu otočili.

Největší podíl měl na nakonec vysoké výhře Sokolů dvougólový Lukáš Haraslín, křídelník pražské Sparty, jenž se stal v den utkání součástí virálního videa z dílny letenského celku, který ním rozjel oslavy 130. výročí založení klubu.

Slovenský průchod skupinou byl prakticky zrcadlově odlišný v porovnání s tím českým. Zatímco tým Jaroslava Šilhavého začal famózním triumfem nad Polskem a následně se výkony zhoršovaly, Sokoli si na úvod uřízli ostudu v podobě remízy s Lucemburskem. Rapidní zlepšení už však přineslo ztráty bodů pouze se suverénním Portugalskem, když například na Islandu vyhrálo Slovensko 2:1. Seveřané sice třikrát v řadě nepadli, přesto se jejich výhra nečekala, čímž by byl stvrzen postup domácích.

Domácí Sokoli v úvodu působili nervózním dojmem, čehož Seveřané dokázali dokonale využít. V 17. minutě poslal Victor Pálsson vysoký balon do šestnáctky a Orri Óskarsson z těžké pozice překonal hlavičkou ne zcela ideálně postaveného Martina Dúbravku. Aktivitou hýřící Slováci se ale po inkasované brance oklepali a dočkali se zaslouženého vyrovnání. Na centr Haraslína od rohového praporku si naskočil Juraj Kucka, jehož hlavičku na zadní tyč nedokázal nikdo zastavit. Krátce nato navíc po faulu na Dudu nařídil sudí Craig Pawson s pomocí VAR penaltu. Zodpovědnost vzal na svá bedra sám faulovaný a ranou k levé tyči se štěstím překonal Elíase Rafna Ólafssona.

Narozdíl od startu utkání, vstup do druhé půle vyšel Slovákům na výbornou. Haraslín krátce po změně stran individuální akcí roztančil zmateného obránce a přesnou střelou k pravé tyči navýšil náskok domácích. S velkou vervou hrající křídelník pražské Sparty si v 55. minutě stejný proces zopakoval a obdobně přidal i svůj druhý přesný zásah v utkání. Menší komplikace Sokolům způsobil v závěrečné dvacetiminutovce střídající Andri Gudjohnsen, který po minutě na trávníku netradičně kolenem usměrnil centr Jóhanna Berga Gudmundssona za záda Dúbravky a snížil. Závěr už si ale slovenští fotbalisté pohlídali a drama na Tehelném poli nedopustili.

Reprezentace Slovenska tak ziskem všech bodů stvrdila postup na třetí evropský šampionát v řadě. S kvalifikací se rozloučí 19. listopadu v Bosně, Island bude hrát tentýž den v Portugalsku.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Portugalsko
9
9
0
0
34 : 2
27
2
Slovensko
9
6
1
2
15 : 7
19
3
Lucembursko
9
4
2
3
12 : 19
14
4
Island
9
3
1
5
17 : 14
10
5
Bosna a Hercegovina
9
3
0
6
8 : 18
9
6
Lichtenštejnsko
9
0
0
9
1 : 27
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (85)

Přidat komentář
fabec1222

Paráda Bulharsko Teď Maďarsko ještě rupnout s Černou Horou a Srbsko porazit Bulharsko a jdu si vystříkat

Reagovat
fenixLFC

je ti jasne ze madari uz postupili? pretoze inak netusim komu to tam fandis

Reagovat
fabec1222

Tiketu na výhru Srbska ve skupině

Reagovat
vladino10

Reagovat
Shevchenko

Tyhle falešné naděje jsou nejhorší

Reagovat
Shevchenko

Někde video toho Bulharského vlastnaku?

Reagovat
oli9
Reagovat
Shevchenko

dík

Reagovat
Greny

Tak Slováci jsou na euru

Reagovat
Neutron

Ta strela Kucku bola celkom fajn, skoda, ze to nebol gol

Reagovat
janinho

z hladiska to vyzeralo na Puskasa keby to zapadlo do vika

Reagovat
Neutron

Tiez si myslim

Reagovat
Minister

Paráda

Reagovat
Jason_

s piateho kvalifikačného koša

Reagovat
O.Giroud

na druhu stranu treba povedat, ze Island a Bosna teda solidny prepad

Reagovat
Salfovic

Jako Moldavsko.

Reagovat
Cotton

No na to, že jste byli v 5. koši, jste měli kurva dobrý los. Taky jste mohli jít k Anglii, Itálii a Ukrajině.

Reagovat
janinho

tak portugalci su momentalne jeden z top timov na svete. ale treba uznat, ze island a bosna hrali asi najhorsie za poslednych 15-20 rokov.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

U Islandu jsem ani tak neočekával kdo ví co, ale Bosna mě teda dost zklamala. Ale i tak klobouček, včera fajn výkon, gratulace!

Reagovat
Cotton

Portugalci jo, ale jinak ta konkurence v boji o 2. místo byla špatná. Nicméně skvělá bilance 6-1-0, když nepočítám to Portugalsko. Váš postup je naprosto zasloužený.

Reagovat
janinho

tak na papieri to vyzeralo tazsie. island bol nedavno riadne nadupany, bosna tiez robila problemy aj velkym timom, ale momentalne maju obidva mancafty taku krizu ze do toho 5teho kosa mozno padnu pre zmenu oni. naopak to luxembursko uz ani zdaleka nie je fackovaci panak a nie su to len nejake obcasne zablesky, ale oni vedia potrapit aj silnejsie timy.

ale viac nez nase vysledky ma tesi nasa hra. konecne hrame pod calzonom futbal na ktory sa da pozerat a ktory podla mna viac bavi aj samotnych hracov.

dufam, ze vy tych macedoncov vybavite co najrychlejsie v 1.polcase, ak to teda dnes poliaci nakoniec doseru.

Reagovat
Cotton

Reagovat
DrQQ

Macedónci sú už vybavení, tu ide o Moldavsko.

Reagovat
janinho

jop, moja chyba

Reagovat
dantetomas

z piateho kosa sme dostali do skupinu tri stvrtokosove timy...

Reagovat
O.Giroud

ME su meh, ale po tom ako sme hrali posledné roky tak poteší. Snáď sa podarí aj MS to by bola bomba

Reagovat
0:1

ME jsou fajn. Skoro všechny ME od rozšíření 96 obstály herně I úrovní a atmosféra a povyk kolem jsou jako na MS, akorát se na to po MS vždycky do dalšího ME zapomene.

Reagovat
O.Giroud

nudaa

Reagovat
O.Giroud

Ale ne, ja to berem len to proste porovnavam s MS a ta atmosfera je uplne inde aj kvoli roznym kulturam. U ME mam taky pocit, ze to je kazdy rok neviem preco

Reagovat
Salfovic

To je zase fotečka

Reagovat
FCSL

Haraslín dobře jede Co by za to náš hype Hložek dal

Reagovat
Hasan Šáš

nic?

Reagovat
0:1

Jako aby se vracel zpátky do Sparty? Asi nic. Jinak Haraslín .

Reagovat
inferno08

V Lucembursku se urodila nějaká výjimečná generace nebo naturalizovali?

Reagovat
20fredy20

Naturalizovali

Reagovat
Hasan Šáš

Maj tam nějakýho toho Jugoše, ale hlavně afroportugalce, z drtivý většiny Kapverďany. Proč to tak je? Chápal bych Afráče z různejch koutů, ale proč to zaměření zrovna na Kapverďany, jak se to stalo? Prosil bych nějakého geohistorika o vysvětlení.

Reagovat
RickNash

Lucembursko od konce osmdesátých let nadstandartně pomáhá s rozvojovou pomocí v několika zemích, vč. Kapverd. (Proč si je vybrali, nevím, moc by mě nepřekvapilo, kdyby součástí toho byla i nějaký kalkul týkající se pohybu kapitálu.) V důsledku toho vznikla poměrně velká kapverdská diaspora v Lucembursku, jedná se o tisíce lidí, a druhou/třetí generaci. Takže hodně z těch hráčů (de Sousa, oba Martinsové, Sanches...) jsou narození v Lucembursku a o žádnou naturalizaci se tedy nejedná, jsou to Lucemburčané jako každej jinej

Reagovat
RickNash

A stran těch hráčů z býv. Jugoslávie, tak ze současnýho kádru tam jsou dva v Lucembursku narození (Edvin Muratović a Seid Korač) a dva, co do země přijeli v předškolním věku (Mahmutović, Sinani), všichni utíkali před etnickejma válkama a Srbama, rodiny buď bosňácké, nebo Gorani. Lucembursko bylo jedna ze zemí, která příjímala uprchlíky v poměrně velkém.

A když přičteme to, že k fotbalu tíhnou obecně spíš děti z nižších příjmových tříd, to zastoupení dává docela logiku.

Reagovat
Hasan Šáš

děkuji

Reagovat
r3

Reagovat
eder

Božský Cristiano je nejlepší payer všetkých čias, o tom už nemôže byť pochýb...

Reagovat
O.Giroud

Portugalsky asi hej

Reagovat
eder

Světový, příteli, světový.

Reagovat
O.Giroud

zzz njn

Reagovat
Hasan Šáš

I tam by měl problém dostat se do top 5.. 1. Eusebio 2. Figo 3. Rui Costa..

Reagovat
Neutron

Ronaldo je daleko pred Rui Costom

Reagovat
Hasan Šáš

4. Deco, 5. Ronaldo.. ale jenom těsně před šestým Nuno Gomesem.

Reagovat
Neutron

Ty si dobre na hlavu.

Reagovat
Ingimir

tak tak, Pauleta bol lepší než Nuno Gomes

Reagovat
Neutron

Vzhladom na to, ze Nuno Gomes dal iba jeden jediny raz v kariere viac ako 10 golov v tomto zozname absolutne nema co hladat. Absolutne priemerny utocnik.

Reagovat
Ingimir

a tak snád je úplne jasné že len trolluje

Reagovat
Pony Slaystation

Pokud myslíš tax payer

Reagovat
Generalní Gladiator

Po všech těch sračkách aspoň něco k pousmání. Jen tak dál.

Reagovat
Modroočko

Paráda, dnes to bol ukážkový výkon v zápase, ktorý sa vôbec nemusel vyvinúť dobre. Kucka bol vynikajúci. So systémom, ktorý sa snažíme hrať, mám väčšiu vieru v dobrý výsledok než na poslednom Eure, no treba ešte doriešiť hrot.

Reagovat
vladino10

A čo ten Robo bozenik? Veď v Portugalsku sa mu darí

Reagovat
Modroočko

Včera tam mal na začiatku dve možnosti, ktoré mohli byť gólové, ak by mal lepší prvý dotyk. Sklepávanie chrbtom k bráne nestačí, to už by som dal radšej šancu Strelcovi.

Reagovat
janinho

z hladiska to vyzeralo ze nabehal neskutocne kvantum sprintov a super napadal. potrebuje tam dat nejakeho 1 smatlaka a verim ze potom mu to tam konecne zacne padat. ale uz to nie je typicka 9tka do 16tky, aj chrbtom k brane sa mi pacil.

Reagovat
vladino10

ď

Reagovat
janinho

a bum ho tam

Reagovat
vladino10

Hej, hneď som si spomenul na tvoj koment

Reagovat
janinho

idem pozriet na koho su dnes dobre kurzy na strelenie golov a poriadne ich okomentujeme

Reagovat
RKBoy

pizza naruby nás dostala na ME, paráda.

Reagovat
Sandstorm

Calzona slušná práce Podobného trenéra bych si představoval i k české repre, ale na to nemá Fousek koule.

Reagovat
EaP

Síce to nebolo vždy dokonale, ale Calzona premenil mužstvo z toho, čo vyčkáva na súpera na toho, kto chce diktovať tempo bez ohľadu na súpera. Veľmi odvážne. Ale on to kurva zvládol dokonale. Ešte pred 3 rokmi ak by Island strelil prvý gól, dostali by sme ďalšie 3. Dnes sme s prehľadom zvíťazili a ako buldoci si išli po 3 body. Toto je najväčší úspech. Zmena mentality. Ak ostanú všetci zdraví a Čavrič dostane občianstvo, na ME to nemusí byť len o účasti na turnaji. A Čavrič je do toho systému Calzonu ako stvorený. Tak ako som od rôznych odborníkov čítal samé hejty na začiatku kvalifikácie tak dúfam, že dnes uznajú Calzonovi kus dobrej roboty, do psej matere.

Reagovat
oli9

na to jakou sračku jste hráli předtím je to fakt proměna a impuls pro všechny.. Fanoušky, hráče,...

Přišly výsledky a i postup

Reagovat
Neutron

Treba povedat, ze ta kritika nebola neopravnena. To, ze teraz sa hra zlepsila je velmi prijemna zmena a uznat to nie je problem. Na druhej strane Island aj Bosna isli kvalitou hodne dole a teda skupinu sme mali viac ako hratelnu. Dokonca s Portugalskom mohli byt nejake body.

Reagovat
Modroočko

Na druhej strane, aj v prechádzajúcich dvoch kvalifikáciách bola naša skupina viac než hrateľná (cez Chorvátov a Rusov sa dalo ísť kľudne na MS, ak by sme mali fazónu). Calzona na prvý pokus zvládol konzistentnú kvalifikáciu a ak by sme vyhrali v Bosne, dorovnáme svoje bodové maximum, čo by pred rokom asi povedal málokto.

Reagovat
Neutron

V pohode, s tym suhlasim

Reagovat
janinho

chorvati skoncili na poslednych 2 MS na druhom a tretom mieste. trosku by som ubral z toho sebavedomia ako sme ich mohli dat keby sme mali fazonu...

Reagovat
Modroočko

V kvalifikáciách to väčšinou nie je hitparáda a sú v nich zraniteľní.

Reagovat
janinho

nemyslim si ale ok

Reagovat
Modroočko

V posledných kvalifikáciách nad nimi vyhrali Wales, Turci, Slovinci, Maďari a Island, schopnejší súperi ich vedia pretlačiť.

Reagovat
janinho

ano a nas rozobrali v TT na suciastky. ja beriem ze su skor turnajove muzstvo ale tu kvalitu mali niekde uplne ine ako my.

Reagovat
Nikikrew

hra sa zlepsila, bezpochyby ale povedzme si na rovinu, mali sme najlahsiu skupinu, teda drzal by som sa pri zemi

Zapas v Luxembursku bol od nas zalostny, hoci sme vyhrali. V Portugalsku sme mohli po 1 polcase prehravat 5:0.

Tym chcem povedat, ze meritko bude Euro a nie tato kvalifikacia. Za mna spokojnost s postupom, ale ziadne velke nadsenie

Reagovat
O.Giroud

Ja som si síce rád, ale tiež zatiaľ nejak neskáčem od radosti. Je pravda, že sme hrali dobre s tímami, ktoré proste sú v prdeli, naopak Luxembursko, ktoré ide hore tak výkony nič moc. S Portugalskom ma bavil zápas asi najviac, ten prvý. Tam sme mali bodovať, ale treba uznať že nejaká zmena tam je. Horšie to je s útočnými hráčmi, Haraslin včera ok, ale tiež sa trápil. Polievka 0 bodov, Bozenik na to, že hráva aj sa mu darí sa mi stále moc nepáči a Schranz ani nehovorím. Ak má byť Vavro naša jednotka k Skriniarovi tak na to sa tiež moc neteším.

Reagovat
Nikikrew

ja teda na EURE necakam nic svatoborne, mozeme max prekvapit ale skor to vidim posledne Euro. Tie lepsie europske staty su inde, kto sleduje top ligy tak ti hraci su inde. Bozenik je len obrazom nasej ofenzivy, slabota

Reagovat
Modroočko

Ak nevyfasujeme vyslovenú skupinu smrti, ako naposledy Maďari, mám práveže väčšie nádeje než na poslednom Eure. Rád by som videl niečo ako Nemecko, Švajčiarsko, Rumunsko, ani v takej spoločnosti by sme sa podľa mňa nestratili. No a samozrejme, že herne nie sme tam, kde západoeurópske štáty, ale pozrime sa na našu základňu a podmienky. Skôr som optimista, že medzi mladými hráčmi sa začínajú objavovať zaujímavé možnosti do ofenzívy, ako Strelec, Marcelli, Sauer, Ďuriš, Kaprálik. Je tam na čom stavať.

Reagovat
r3

To neboli ziadne hejty, teraz sa zase netvarme, ze vlastne Calzona je genius a vsetci co ho kritizovali boli uplne mimo. Zaciatok kvalifikacie bol herne naozaj zly a tych slabsich zapasov, kde sme dokazali aj napriek tomu uhrat body nebolo malo pocas celej kvalifikacie.

Sucasne mu treba samozrejme zagratulovat k postupu, postupit relativne bez problemov z takto vyrovnanej skupiny je uspech - ano, aj napriek tomu, ze Island ani Bosna su o level nizsie ako byvali.

Reagovat
ratusek

Gratulace bratři my to dnes doufám proserem

Reagovat
O.Giroud

dnes prosrat, vyhodit Jardu a rozbit Moldavsko

Reagovat
oli9

Jdi do prdele

Reagovat
ratusek

díky cením

Reagovat
doughty

Gratulujem! Fantastický úspech ktorý malo kto vie doceniť. Stačí sa pozrieť na mapu sveta kde sme iba mala bodka. A žiadny šport nemá takú konkurenciu ako futbal ktorý sa hraje v každej krajine sveta. Postúpili sme tretíkrát za sebou na euro. Aké je to "jednoduché" by vedeli rozprávať Svedi, Nori, Ukrajinci, Poliaci, Iri, Bulhari atď atď. V rámci možností ten futbal nerobíme až tak zle ako sa to prezentuje vo všeobecnom názore. Makať ďalej a verím že na Eure môžme dôstojne reprezentovať Slovensko.

Reagovat
0:1

Tak se Švédama si můžeme podat ruku a jít do prdele.

Reagovat
Zark

Slováci sympatický tým s velkou převahou hráčů se zkušenostmi ze serie A

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele