Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina A, 9. kolo
16.11.2023 18:00 CET
1 : 3
(0:3)

Reportáž

Martin Zubimendi bojuje o míč s Charalamposem Charalampousem (© AFP)

Nová krev v barvách Španělů si udělala jméno. Snadnou výhru ztěžka sledovali v San Sebastiánu

Španělsko potvrdilo roli favorita a v rámci devátého kola kvalifikační skupiny A o mistrovství Evropy bez problémů zvítězilo na Kypru 3:1. V základní sestavě hostů nastoupilo šest hráčů s méně než 10 odehranými reprezentačními duely, hned dva z nich se však už v první půli dokázali prosadit, když Lamine Yamal otevřel skóre a Joselu pak vsítil třetí gól utkání. Další hvězdou duelu byl již o něco zkušenější Mikel Oyarzabal, ten však ještě před přestávkou střídal vinou zranění.

Španělský národní tým přijížděl na Kypr ve skvělé formě, jelikož dokázal šestkrát v řadě zvítězit, přičemž při těchto duelech inkasoval pouhé dvě branky. La Furia Roja se tak po skvělé sérii vyšplhala na čelo skupiny A a zajistila si postup na mistrovství Evropy. Domácí otloukánek už chtěl mít skupinovou fázi pravděpodobně za sebou, protože v ní dosud všech sedm klání prohrál s mizerným celkovým skóre 2:25.

Favorizovaní hosté na nic nečekali a podle očekávání měli utkání od začátku jasně pod kontrolou. Hned v páté minutě slavili první gól, když Yamal po překonání několika obránců a následně i samotného gólmana zakončil k pravé tyči. Ve 24. minutě přidal další přesný zásah Oyarzabal po pokusu, na který si Joël Mall sice sáhl, ale gólu zabránit nedokázal. Krátce nato se červení radovali znovu poté, co po rohovém kopu přesně pálil Joselu. Země z Pyrenejského poloostrova se dostala ve zbytku první půle do několika dalších slibných šancí, které ale ke čtvrtému přesnému zásahu nevedly.

Španělští hráči vstoupili do druhého dějství výrazně volněji a na první střelecký pokus museli počkat až do 60. minuty, hlavička Joselua ovšem byla pro Malla snadnou kořistí. Fotbalisté Kypru se dostali více do hry a předváděli mnohem lepší výkon než v prvním poločase. Odměnou jim byl gól v 75. minutě, Charalampos Charalampous vyslal skvělou přihrávku, po které se Kostas Pileas objevil za hostujícími obránci a střelou k levé tyči přidal třetí trefu svého týmu v kvalifikaci.

Španělsko tak nedopustilo žádné překvapení a na Kypru si došlo pro povinné tři body. Následující utkání sehrají oba národní týmy 19. listopadu. Španělé změří v rámci skupiny síly s Gruzií, středomořský tým poté vyzve v přátelském klání Litvu.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele