Preview kvalifikace o postup na ME 2024 - čtvrtek 16.11.

16.11.2023, 08:46
Previews
Radost hráčů Slovenska (© AFP)

Slovensko hraje doma s Islandem a může udělat poslední krok na cestě za postupem, v krajním případě mu bude stačit i nezdar Lucemburska proti Bosně. Hodně blízko jsou i Maďaři.

Skupina A

Gruzie - Skotsko

čtvrtek 18:00

Skotsko si, možná až nečekaně rychle, zaručilo místenku na šampionát. Listopadový program kvalifikace tak zakončí v relativním klidu a pohodě, jakkoli je pro něj jistě lákavé, že by ještě ve skupině A mohl skončit na prvním místě. V předposledním zápase vyrazí na dalekou cestu do Gruzie, která si na své klíčové otázky v hlavním pohovoru o EURO 2024 též odpověděla.

Ačkoli je výběr kouče Willyho Sagnola až na čtvrté příčce tabulky, pořád se na finální turnaj může prokousat. Akorát tomu nebude už napřímo z běžného cyklu, nýbrž přes dodatečné play-off, jehož dvanáctičlenné uskupení bude v souladu s konečnými výsledky ve všech skupinách a pořadím v uplynulé Lize národů. Všechny složité matematické výpočty budou každopádně známy asi až po posledních utkáních, které budou na programu příští úterý. Gruzie se jakožto jistý účastník baráže dozví svého soupeře po následném losu.

Duel se Skotskem pro ni může představovat vlastně dobrou generálku před následnými březnovými boji o poslední vstupenky na turnaj. Co se konečného postavení v áčku týče, můžou ještě Gruzínci předskočit třetí Norsko, jednalo by se na každý pád jen o kosmetickou úpravu, která nic zásadního nevyřeší. "Chceme se vrátit na vítěznou vlnu,” vzkazoval hostující trenér Steve Clarke, neboť jeho družina v předešlých třech případech, včetně dvou přáteláků, padla. "Minulost je minulost, nemůžeme s ní udělat nic. Jediné, co můžeme, je ovlivnit budoucnost, tedy příští mač. Když venku narazíte na tým, jako je Gruzie, víte, že budete hrát v těžkém prostředí.”

Gruzie - pravděpodobná sestava:
Mamardašvili - Kakabadze, Kvirkvelia, Kašia, Ločošvili, Šengelia - Čakvetadze, Kvekveskiri, Kočorašvili - Mikautadze, Kvaracchelia

Skotsko - pravděpodobná sestava:
Clark - Patterson, Porteous, McKenna, Taylor - McTominay, Gilmour, McGregor - McGinn, Dykes, Christie

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.39 - 3.20 - 2.30

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Kypr - Španělsko

čtvrtek 18:00

Španělsko je jistým postupujícím, zbývá jen určit, zda postoupí z prvního nebo druhého místa. Ve svém předposledním duelu cestuje La Roja na Kypr, kde na ni coby na svátečního soupeře plného hvězd čeká poslední celek tabulky.

Alphamega Stadium v Kolossi na Kypru se může těšit na velká jména, největší hvězdy evropského fotbalu. Ve čtvrtek navečer se totiž domácí Kypr poměří se Španěly. A obě jedenáctky půjdou do zápasu se zcela odlišnými pocity. Zatímco Španělé se na dálku přetahují se Skoty o prvenství ve skupině, tak Kypr by byl nejradši, kdyby kvalifikační cyklus už skončil. To, co zatím předváděl, je velmi tristní podívaná.

Dalo by se říct, že fanoušci Kypru jsou na neúspěchy a zklamání zvyklí. Ale přesto to nebolí o nic méně. Faktem je, že Kypr se snaží pokaždé kvalifikovat na závěrečný turnaj, ale v rámci mistrovství Evropy už selhal patnáctkrát v řadě! Aby toho nebylo málo, tak Kypru nyní reálně hrozí, že nejenže opět selže, ale taky se zapíše do dějin jako aktuálně nejhorší defenziva současného cyklu v celé Evropě! Tenhle primát zatím drží San Marino, které inkasovalo už 26 gólů. Kypr je na tom jen o jeden přesný zásah lépe. A teď ho čekají Španělé.

Svěřenci trenéra Temura Ketsbaiy jsou jedním z pouhých pěti mužstev v kvalifikaci, která ještě stále čekají na první výhru. V žebříčku FIFA patří Kypru až 124. místo, tedy nic veselého. Minule se mu sice povedlo zaměstnat obranu domácí Gruzie při několika šancích, nicméně konečné skóre 4:0 ve prospěch Gruzie mluví za vše.

Španělsko si naopak vzalo zpět první místo, k němuž bylo pasováno už před začátkem skupinových bojů. Povedlo se mu to i díky vítězství nad nebezpečným Norskem v minulém kole, za něž děkovalo jedinému střelci Gavimu. I díky tomu se svěřenci trenéra De la Fuenteho dostali na první příčku o skóre před Skoty. Zároveň to bylo už třetí soutěžní utkání Španělů, ve kterém jejich obrana vydržela vzdorovat bez inkasování. Španělé by moc rádi napodobili poslední vzájemný střet s Kyprem, kdy mu dali rovnou šest branek.

Kypr - pravděpodobná sestava:
Panagi - Andreou, Karo, Kyprianou, Gogic, Ioannou - Kyriakou, Charalampous, Kousoulos - Loizou, Kastanos

Španělsko - pravděpodobná sestava:
Simón - Carvajal, Torres, Le Normand, Grimaldo - Merino, Rodri, Gavi - Yamal, Morata, Oyarzabal

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 49.00 - 19.60 - 1.04

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Španělsko
6
5
0
1
19 : 3
15
2
Skotsko
6
5
0
1
12 : 3
15
3
Norsko
7
3
1
3
11 : 9
10
4
Gruzie
6
2
1
3
9 : 13
7
5
Kypr
7
0
0
7
2 : 25
0

Skupina F

Ázerbájdžán - Švédsko

čtvrtek 18:00

Ve čtvrtek od šesti hodin podvečerních se do sebe na Tofiq Bährämov Stadionu v Baku pustí dva týmy, které už mají všechno jisté. Domácí Ázerbájdžán se už nemůže přímo ze skupiny kvalifikovat na závěrečný turnaj a Švédsko je na tom stejně.

Domácí Ázerbájdžán zažil poměrně povedený říjen, v němž dokázal plynule navázat na zvládnuté přátelské měření sil s Jordánskem. Nejprve si díky brankám Bajramova se Šejdajevem poradil s Estonci a pak předvedl velmi dobrý výkon i proti Rakušanům. Ti se poměrně dlouho marně snažili přijít na klíč, který by otevřel obranu svěřenců trenéra Gianniho De Biasiho, ale nedařilo se jim to. Jen díky proměněné penaltě Marcela Sabitzera ze 48. minuty nakonec uspěli.

Tentokrát čeká na De Biasiho mužstvo Švédsko a na samém závěru kvalifikačního cyklu bude Ázerbájdžán hrát v neděli ještě proti prvním Belgičanům. Přece však ale Ázerbájdžán má ještě jednu teoretickou šanci, jak se na nadcházející EURO podívat. A to jako jeden ze čtyř vedoucích týmů v Lize národů, v Lize C. Pro tuto chvíli ale tyhle čtyři pozice okupuje Gruzie, Řecko, Kazachstán a Lucembursko. Čili Ázerbájdžán potřebuje, aby se někdo z nich kvalifikoval přímo z této kvalifikace, aby zastoupil jeho volné místo.

Kromě toho se teď domácí budou snažit ukončit sérii devíti domácích zápasů v kvalifikaci na mistrovství Evropy bez výhry. Švédsko minule zažilo v Belgii obrovský šok, když byli jeho dva fanoušci zastřeleni při teroristickém útoku. Obě jedenáctky se dohodly, že poločasový výsledek 1:1 budou považovat za konečný, protože ani jedné už o nic nešlo. Švédsko už nemá šanci na postup a na EURU budou svěřenci trenéra Anderssona chybět vůbec poprvé od roku 1996!

Ázerbájdžán - pravděpodobná sestava:
Mahammadaliyjev - Mammadov, Kryvocjuk, Haqverdi - Bajramov, Diniyjev, Isayjev, Cafarquilijev - Mahmudov - Šejdajev, Dadašov

Švédsko - pravděpodobná sestava:
Olsen - Wahlqvist, Lindelöf, Helander, Augustinsson - Svanberg, Ekdal, Cajuste, Forsberg - Kulusevski, Gyokeres

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.35 - 4.19 - 1.55

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Estonsko - Rakousko

čtvrtek 18:00

Rakousko má stále šanci na první místo a na to, že z něj sesadí Belgičany. Právě za tímhle účelem cestují Rakušané do tallinnské A. Le Coq Areny. Domácí by si moc rádi vylepšili svou pozici v tabulce a možná dokonce poprvé i vyhráli.

Estonsku se tenhle kvalifikační cyklus spojený s příštím šampionátem hrubě nepovedl. Jen pět týmů ze všech skupin ještě ani jednou neochutnalo radost z výhry a jedním z nich jsou právě Estonci. Ti doposud posbírali jen jednu remízu a pětkrát prohráli, což se při skóre 2:18 moc není čemu divit. Svěřenci trenéra Thomase Haberliho tak riskují, že podobně jako v letech 1996 a 2020 skončí opět bez jediné výhry.

V červnu si Estonci sice odnesli jediný bod z utkání proti domácímu Ázerbájdžánu, ale od té doby už se jim bodový zisk nepovedl ani jednou. V následujících čtyřech soutěžních duelech prohráli a dvakrát z toho dokonce inkasovali za utkání pět branek. S Rakušany to sice dlouhodobě takové výbuchy nejsou, ale ve třech dosavadních utkáních Estonsko svého soka neporazilo ani jednou. Nejblíže k bodovému zisku byli Estonci v březnu tohoto roku, kdy venku prohráli smolně 1:2. Vedoucí gól domácího Rakouska zaznamenal Michael Gregoritsch pouhé dvě minuty před koncem zápasu.

Rakousko nyní sídlí na druhém místě a horší už skončit nemůže, čili postup má v kapse. Navíc pomýšlí na první příčku, která by mu zajistila snadnější los. K tomu ale potřebuje dvě věci. Jednak ve svém posledním duelu porazit Estonce a také pomoc Ázerbájdžánu, s nímž se v neděli utká právě Belgie. A to není nereálné, protože Rakušané si minule právě s Ázerbájdžánem sami ověřili, jak těžko se jeho obrana prolamuje. Tři body jim nakonec vynesla jen úspěšně kopnutá penalta ze začátku druhé půle, jinak to bylo trápení. Na Belgii v tuto chvíli ztrácí Rakousko jen bod.

Estonsko - pravděpodobná sestava:
Hein - Peetson, Kuusk, Paskotsi - Lilander, Kait, Poom, Pikk - Tunjov, Vastsuk - Anier

Rakousko - pravděpodobná sestava:
A. Schlager - Posch, Danso, Alaba, Wöber - X. Schlager, Sabitzer, Laimer - Baumgartner, Arnautović, Gregoritsch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 13.90 - 6.22 - 1.24

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Belgie
7
5
2
0
17 : 4
17
2
Rakousko
7
5
1
1
15 : 7
16
3
Švédsko
6
2
1
3
12 : 9
7
4
Ázerbájdžán
6
1
1
4
4 : 12
4
5
Estonsko
6
0
1
5
2 : 18
1

Skupina G

Bulharsko - Maďarsko

čtvrtek 18:00

Bulhaři už dávno ztratili možnost probojovat se na evropský šampionát a v předposledním utkání kvalifikace by se konečně rádi dočkali první výhry. Nečeká je ale nic snadného, protože k nim přijede první Maďarsko, které potřebuje odrazit útok druhého Srbska.

Bulharsko se před posledními dvěma duely nachází v hodně složité až smutné situaci. Patří mu totiž poslední místo a není se moc čemu divit, protože tahle kvalifikace se mu prostě nepovedla. Doposud si Bulhaři nepřipsali ani jednu výhru a kromě nich existují v celé kvalifikaci jen další čtyři týmy se stejně negativním výsledkem.

Obě mužstva se proti sobě tentokrát ještě ani nepostavila, když už začalo první drama. Původně se mělo hrát na Stadion Hristo Botev v Plovdivu, jenže na něm stále pokračují stavební práce. Zápas byl tedy na poslední chvíli přeložen do Sofie, což se setkalo s ostrou kritikou maďarského svazu. Uvidíme, jak se tato nálada promítne do dění na hřišti. Do zápasu totiž půjdou domácí jako jasný outsider. Bulhaři totiž už devět soutěžních duelů v řadě nedokázali vyhrát a tím pádem přišel čas na změnu. Od kormidla národního týmu se poroučel Mladen Krstajić a jeho místo zaujal v minulém měsíci nově jmenovaný Ilian Ilijev.

Což je kouč, který na reprezentačním poli ještě nikdy netrénoval a zároveň s touto profesí vykonává ještě funkci hlavního trenéra klubu Černo More Varna. Tentokrát chce vstoupit do nového úřadu dobře, i když ho čeká pořádný oříšek. Maďaři jsou totiž ve skvělé formě a patří jim první místo ve skupině. Svěřenci trenéra Marca Rossiho posbírali 14 bodů z osmnácti možných a jsou o bod před Srby. Navíc mají ještě jedno utkání k dobru, které budou chtít využít k potvrzení vedoucí role.

Bulharsko - pravděpodobná sestava:
Dyulgerov - Dimitrov, Antov, Petrov - Popov, Grujev, Čočev, Turicov - Despodov, Borukov, Dělev

Maďarsko - pravděpodobná sestava:
Dibusz - Balogh, Lang, Szalai - Nego, Nagy, Styles, Kerkez - Csoboth, Szoboszlai - Németh

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.73 - 3.46 - 1.73

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Černá Hora - Litva

čtvrtek 20:45

Z pohledu Litvy už není o co hrát, snad vyjma hrdosti. Zato Černohorci mají mnohem větší motivaci, neboť jejich naděje na postup stále ještě teoreticky žije. Potřebují ale nutně zvládnout domácí utkání v Podgorici.

Černá Hora je sice v tuto chvíli až na třetím místě ve skupině, ale její šance na postup stále žije. S nadějnými vyhlídkami by to samozřejmě bylo o poznání lepší, když by Černohorcům vyšlo minulé utkání. V něm se postavili proti Srbsku a v té chvíli od sebe obě jedenáctky dělily jen dva body. Jenže Černé Hoře utkání nesedlo a prohrála se Srby jasně 1:3. V šesti dosavadních duelech tak svěřenci trenéra Miodraga Raduloviće dvakrát remizovali, dvakrát vyhráli a dvakrát prohráli.

Přesto však stále můžou postoupit. Jen musí vyhrát oba své závěrečné duely a doufat, že Srbsko v neděli ve svém posledním utkání nebude stačit na Bulharsko. S Litvou má Černá Hora poměrně dobré zkušenosti, neboť s ní dvakrát vyhrála a jednou remizovala.

Litva na tom navíc vůbec není dobře. Postoupit už nemůže, neboť tohle je její poslední, osmý zápas. Doposud dokázali svěřenci trenéra Edgarase Jankauskase urvat jen šest bodů. Což je samozřejmě obrovské zlepšení oproti předchozí kvalifikaci na ME v roce 2020, kdy posbírali jen jeden ubohý bod. Ale na postup to samozřejmě stačit nemůže. Minule ale Litevci dokázali zaskočit i první Maďary a hráli s nimi nerozhodně 2:2.

Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Mijatović - Vujačić, Savić, Tomašević - Marušić, Kuc, Camaj, Janković, Vukčević - Krstović, Jovetić

Litva - pravděpodobná sestava:
Zubas - Utkus, Klimavičius, Lekiatas - Lasickas, Gineitis, Vorobjovas, Sirvys - Novikovas, Paulauskas, Černych

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 4.77 - 11.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Maďarsko
6
4
2
0
11 : 4
14
2
Srbsko
7
4
1
2
13 : 7
13
3
Černá Hora
6
2
2
2
6 : 8
8
4
Litva
7
1
3
3
8 : 12
6
5
Bulharsko
6
0
2
4
3 : 10
2

Skupina J

Lichtenštejnsko - Portugalsko

čtvrtek 20:45

Jako nekompromisní generál kráčí Portugalsko frontou kvalifikace o evropský šampionát. Do jeho tažení se mu teď postaví ten nejslabší, čili Lichtenštejnsko, které v dosavadním průběhu bojů na své konto neurvalo jediný bod, vstřelilo jediný gól a hned pětadvacet jich inkasovalo. Není pochyb o tom, že A Selecao das Quinas bude v tomto střetnutí nést prapor dost vysoko.

Nejlépe si přitom hosté nebudou chtít příliš ušpinit ruce, v podstatě pro ně ve Vaduzu půjde jen o jakési splnění nutné povinnosti. Na druhou stranu jsou teď blízko taktéž stoprocentní úspěšnosti ve všech skupinových utkáních, navíc s nejzářnějším výsledkem napříč všemi týmy z Evropy. A to je samozřejmě velké lákadlo pro svěřence trenéra Roberta Martíneze. Hlavní cíl, tedy postoupit na turnaj, již každopádně splnili. Nutno ještě jednou dodat, že bez výraznějších problémů.

Ani domácí, jež se mimochodem na EURO 2024 dostat již nemůžou, a to ani přes dodatečné play-off, nezastírali před tímto duelem, kdo je stavěn do role favorita. Rozhodně tedy ne Konrad Fünfstück, kouč trpaslíka ze svahů Alp. "Lichtenštejnsko je co do velikosti něco jako malá čtvrť v Lisabonu. Máme samozřejmě úplně jiné, daleko menší možnosti než Portugalsko. To je jedním z nejlepších týmů na světě. Na všech postech má výborné hráče,” vysekl velkou poklonu soupeři z Pyrenejského poloostrova.

Pro Lichtenštejnsko tenhle cyklus představuje velké zklamání. Přece si představoval, že bude alespoň trochu zatápět všem zúčastněným. Jenže optimální pohodu prostě nenašel. Už před startem kvalifikace se tam rozhodli vlít čerstvou krev do kabiny díky výměně trenéra, avšak přechod z práce Martina Stocklasy k té Reneho Pauritsche a Fünfstücka zatím žádné úspěchy nepřináší.

Soustředit se zkrátka musejí domácí na budoucnost. Hodit však nynější nezdary za hlavu jistě nebude jednoduché. A rozhodně bude také nějakou dobu trvat, než se nároďák zase propracuje na takovou úroveň, kdy bude minimálně trápit své větší konkurenty. "Musíme proti Portugalsku čas od času zaútočit a ne jen bránit devadesát minut. Chceme si to užít a máme na to jasný plán. Doufáme, že to bude fungovat. Chci, aby zápas dopadl tak, že fanoušci budou mít pocit, že jsme udělali maximum," sliboval Fünfstück.

Lichtenštejnsko - pravděpodobná sestava:
B. Büchel - Malin, Wieser, Traber - Beck, Lüchinger, M. Büchel, Sele, Göppel - Salanovic, Hasler

Portugalsko - pravděpodobná sestava:
José Sá - António Silva, Rúben Neves, Toti Gomes - Joao Cancelo, Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Diogo Jota - Cristiano Ronaldo, Joao Félix - Goncalo Ramos

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 50.00 - 45.00 - 1.00

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Lucembursko - Bosna a Hercegovina

čtvrtek 20:45

Skupina J letošního kvalifikačního cyklu o ME 2024 měla jasného favorita a Portugalsko své obrovské kvality potvrdilo, jelikož v osmi odehraných duelech neztratilo jediný bod a s přehledem tedy postupuje z prvního místa. O to druhé se ale ještě může strhnout zajímavý boj, i když nejblíže k němu má Slovensko a již po 9. kole může být definitivně rozhodnuto. Ve hře o postup však zůstává i Lucembursko, jenže situaci rozhodně nemá ve svých rukách.

Jeden z outsiderů skupiny se za své dosavadní výkony v žádném případě nemusí stydět - v osmi zápasech totiž vybojoval jedenáct bodů a patří mu solidní třetí příčka. Nicméně za Slovenskem zaostává o bodů pět a ani dvě nadcházející výhry nad Bosnou i Lichtenštejnskem mu s největší pravděpodobností nebudou stačit. Přitom ještě na začátku září na tom byl mnohem lépe, avšak po obrovském debaklu s Portugalskem (0:9) remizoval s Islandem (1:1) a minulé v klíčové bitvě podlehl doma právě Slovensku nejtěsnějším poměrem 0:1.

Hostující výběr se ve své samostatné historii ještě nikdy na evropský šampionát nekvalifikoval a teď to chtěl změnit, bohužel výrazně zaostal za očekáváním. Na kontě má pouhých devět bodů a za druhým Slovenskem zaostává o nedostižných sedm bodů, v závěru této skupiny mu tak o nic nepůjde. Na druhou stranu jeho cesta nekončí, protože vzhledem k dobrému postavení v Lize národů ho zcela jistě nemine dodatečné play-off.

Svěřenci trenéra Miloševiće přišli o naději v předchozím střetnutí s Portugalskem, se nímž prohráli vysoko 0:5. Svému čtvrtečnímu protivníkovi mají co vracet, neboť ve druhé polovině června tohoto roku na něj nestačili po výsledku 0:2. Lucembursko je vzhledem k situaci považováno za favorita, ale pokud Slovensko bude bodovat s Islandem, tak jeho plamínek stejně vyhasne. Nicméně i Lucemburčané se zřejmě poperou o jednu ze tří zbývajících vstupenek v březnové baráži.

Lucembursko - pravděpodobná sestava:
Moris - Jans, Gerson, Chanot, Martins - V Thill, Barreiro Martins, Martins Pereira, S Thill - Sinani, Rodrigues

Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Vasilj - Dedič, Hadzikadunič, Kovačevič, Gazibegovič - Hadziahmetovič, Cimirot, Krunič - Stevanovič, Demirovič, Tahirovič

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.17 - 3.09 - 2.47

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Slovensko - Island

čtvrtek 20:45

Poslední krok musí udělat Slovensko k postupu na evropský šampionát. Z osmi dosavadních utkání získalo na své konto pět výher, a tak si dvě kola před koncem utvořilo luxusní náskok na ostatní konkurenty. Stačí mu teď uhrát proti Islandu bod a bude moci v Bratislavě se svými fandy oslavit kvalifikaci na turnaj. A kdyby ne, bude mít ještě šanci za pár dnů na Balkáně.

Samozřejmě že při cestě do Zenici k mači s Bosnou a Hercegovinou by už Sokoli rádi svou jistotu, tedy alespoň toužebnou plichtu se soupeřem z celku ze severu Evropy. Na třetí Lucembursko, které jejich účast na šampionátu aktuálně ohrožuje nejvíce, má pětibodový polštář. Především díky poslední výhře z Lucemburku se dostali do komfortní pozice. A bylo by velkým hříchem, kdyby ještě parta trenéra Francesca Calzony nějakým způsobem promrhala vše, co si doposud vybudovala.

Ve finále se Slovensku listopadový program nemusí úplně povést, akorát v tu chvíli se bude muset ohlížet na výsledky svých protivníků. Nejen Lucembursko, avšak také Island může usilovat o vstupenku na EURO 2024. A jakkoli je varianta, že by svěřenci kouče Ageho Hareideho uspěli naplno nejen na půdě Slovenska, ale také v Portugalsku, přičemž Slováci by následně museli padnout i v Bosně a Hercegovině, matematicky jsou Islanďané stále ve hře.

Tak jako tak jsou stavěni do role favorita Slováci. Těm se totiž tenhle cyklus opravdu slušně vydařil, zatímco jejich sok prostě spíše tápal. "Víme, že je pro nás tohle rozhodující zápas. Ale nesmí nás to prostě znejistit. Nesmíme se příliš zabývat jeho důležitostí,” povídal italský stratég ve službách Sokolů. "Musíme jít na hřiště s cílem předvést náš fotbal. Všichni si uvědomují, co nás čeká. I proto nechci hráče vystavovat pod ještě větší tlak. Co se mě týče, nejsem nervózní, hlavně se naplno koncentruji na každý detail. Chci co nejvíce pomoci, předat mužstvu cenné informace a co nejlépe ho připravit.”

Seveřané navzdory složité situaci nepřicestovali do Bratislavy se sklopenými hlavami. Chtějí potvrdit zlepšení z posledních duelů. "Všichni jsou realisté, ale Island chce na Slovensku vyhrát a počkat, jak se vyvine situace v tabulce. Udělá pro to všechno,” uvedl v rozhovoru pro slovenský server ŠPORT.sk redaktor Vídir Sigurdsson z portálu mbl.is. "Trenér Hareide pozitivně změnil hru Islandu, ačkoli výsledky mohly být lepší. Je na správné cestě, většina žádá, aby mu svaz co nejdříve nabídl novou smlouvu. Všichni věříme, že tým díky zjevnému progresu zazáří v březnové baráži."

Slovensko - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Gyömbér, Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda - Schranz, Boženík, Haraslín

Island - pravděpodobná sestava:
Ólafsson - Sampsted, Pálsson, Ingason, Finnsson - Hlynsson, J. Gudmunds­son, Traustason - Willumsson, Óskarsson, A. Sigurdsson

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 3.71 - 5.76

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Portugalsko
8
8
0
0
32 : 2
24
2
Slovensko
8
5
1
2
11 : 5
16
3
Lucembursko
8
3
2
3
8 : 18
11
4
Island
8
3
1
4
15 : 10
10
5
Bosna a Hercegovina
8
3
0
5
7 : 14
9
6
Lichtenštejnsko
8
0
0
8
1 : 25
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
Modroočko

Kto sa večer chystá na Tehelko?

Reagovat
Hasan Šáš

Vivat Slovakia, už nikdy žiaden svár.

Reagovat
RickNash

poradí mi někdo, kdo se vyzná v tom novým systému kvalifikace na EURO?

https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_2024_qualifying_play-offs#Teams_selected

tady je odkaz na dost přehlednou tabulku. Z koše "Liga A" postupují do play-off tři týmy, čtvrtý je doplněný z koše Liga D.

Co se stane, když v koši A nebudou tři týmy, které by se nekvalifikovaly jiným způsobem (teď to vlastně je vcelku reálný, pokud Chorvati zvládnou závěr a předskočí Wales)? Půjde to volné místo druhému v koši D (tj. nyní Lotyšsku), nebo nejlepšímu týmu, který se nekvalifikoval (což by dávalo šance Norsku)?

Reagovat
fenixLFC

pojde k nim myslim estonsko

Reagovat
fenixLFC

mal by som citat pozorne

If fewer than four teams from a given league have failed to qualify, then the remaining slots for that league will be allocated as follows:

The better-ranked League D group winner will be selected unless this team has directly qualified.

Remaining slots will be allocated based on the Nations League overall ranking:

If the league has a group winner selected for the play-offs, then the next-best team in the overall ranking from a lower league will be selected.

If the league has no group winner available, then the best team in the overall ranking will be selected.

Reagovat
oli9

V Bulharsku veselo

Reagovat
mimi_united

Hráme fantasticky

Reagovat
Neutron

Tak hrame proti Islandu, ktori vyzeraju uplne mimo.

Reagovat
Freedo

Výbornej výkon Slováci, gratuluji. Snad se takto bude dařit i nám zítra.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele