Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina J, 9. kolo
16.11.2023 20:45 CET
4 : 1
(2:0)

Reportáž

Luc Holtz (© AFP)

Skvělý výkon i výsledek proti Bosně nestačil, Lucembursko prožilo Pyrrhovo vítězství

Lucembursko porazilo v devátém kole kvalifikační skupiny J Bosnu a Hercegovinu 4:1, a s vlastními fanoušky se tak rozloučilo vítězně. K hladkému triumfu s hořkou příchutí nakročili Červení lvi už v prvním dějství, když na brzkou trefu Mathiase Olesena navázal suverénně proměněnou penaltou Gerson Rodrigues. Radost ze zisku tří bodů mužstva z Beneluxu ale vystřídalo zklamání z výsledku v Bratislavě, kvůli kterému Lucemburčané ztratili poslední naděje na přímý postup na závěrečný turnaj do Německa.

Hráči Lucemburska sérií tří zápasů v řadě bez vítězství téměř s jistotou přišli o možnost skončit na druhé příčce ve skupině a postoupit senzačně přímo na Euro. Červení lvi se ovšem mohli propadnout ještě hlouběji, pokud by v domácím utkání proti Bosně prohráli. Balkánský tým, který byl jen dva body pod nimi, už ovšem jednou v kvalifikaci porazit dokázali, na což chtěli navázat i před zraky vlastních fanoušků.

Mužstvo z Beneluxu vstoupilo do posledního duelu před zraky svých příznivců skvěle a v šesté minutě jim dopřálo první důvod k radosti. Olesen hlavou usměrnil precizní centr Floriana Bohnerta přesně k levé tyči a poslal domácí do vedení. Ještě před uplynutím úvodní půlhodiny navíc hlavní sudí po intervenci videorozhodčího nařídil po faulu na Leandra Barreira pokutový kop. K tomu se postavil Rodrigues a dělovkou pod břevno zdvojnásobil náskok Červených lvů. Krátce před pauzou mohl přidat další gól Lucemburčanů Barreiro, ale mladý záložník Mohuče přízemní ranou zdálky těsně minul.

Odevzdaným hráčům Bosny nepomohla ani poločasová přestávka, jelikož v 55. minutě lovil Nikola Vasilj míč ze své sítě potřetí. Po pohledné akci se k zakončení z hranice vápna odhodlal Christopher Martins Pereira, jehož střelu si záda vlastního brankáře nešťastně srazil Nihad Mujakič. Alespoň čestný úspěch balkánského celku mohl v závěrečné desetiminutovce zapsat po samostatném úniku Ermedin Demirovič, svůj oblouček přes vyběhnutého gólmana však poslal mimo tři tyče. Bosna se trefy nakonec přece jen dočkala, když v nastavení hlavou snížil Renato Gojkovič. Poslední slovo si však vzali opět domácí a Rodrigues střelou zpoza šestnáctky upravil na rozdíl tří branek.

Lucembursko tak i druhý zápas s Bosnou zvládlo a získalo tři body. Poslední utkání skupinové fáze odehrají Červení lvi 19. listopadu proti Lichtenštejnsku, Draci změří ve stejný den síly se Slováky.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele