Mistrovství Evropy - kvalifikace UEFA - Mistrovství Evropy - kvalifikace 2024

skupina F, 9. kolo
16.11.2023 18:00 CET
0 : 2
(0:2)

Reportáž

Oslavující Konrad Laimer a Xaver Schlager (© AFP)

Rakousko proti Estonsku vystoupalo do čela tabulky. Asistencí přispěl rekordman Alaba

Hráči Rakouska v devátém kole kvalifikační skupiny F o postup na mistrovství Evropy nedopustili překvapení a v Estonsku zvítězili 2:0. Domácí, kteří v bojích o Euro před svými fanoušky neuspěli od roku 2015, poprvé inkasovali ve 26. minutě zásluhou Konrada Laimera. Na toho do konce poločasu navázal Philipp Lienhart, jehož od rohového praporku vybídl David Alaba. Kapitán reprezentace si tak připsal svůj 104. start v národním dresu a osamostatnil se tím na druhé příčce v této statistice.

Rakušané se přijeli rozloučit s úspěšnou kvalifikací zakončenou postupem na Euro do Tallinnu. V hlavním městě Estonska na ně čekal utrápený soupeř čekající už více než rok na soutěžní vítězství. Zmar domácích podtrhlo předchozí vystoupení, v němž pouze remizovali v přípravném utkání s Thajskem. Nádech přátelského souboje sice měl i tento duel, přesto hosté přijeli v nejsilnějším složení, když se do reprezentace vrátili po krátké odmlce Alaba či Marko Arnautovič.

Pobaltský tým mohl jít do vedení už šest minut po úvodním hvizdu, ale velkou šanci spálil Vlasiy Sinyavskiy, když ve skluzu z velké blízkosti přestřelil branku soupeře. Naopak ve 26. minutě se prosadili fotbalisté ze středu Evropy, když si výbornou přihrávku ve vápně našel Laimer a bezchybně uklidil míč do odkryté brány. Další gólová radost hostů přišla po rohovém kopu ve 40. minutě. Postaral se o ni Lienhart, kterému balon na hlavu posadil Alaba, a Rakousko tak šlo do dvoubrankového vedení.

Hosté se mohli po změně stran znovu prosadit, jenže Maximillian Wöber v 70. minutě pouze přestřelil bránu po výborné přihrávce od jednoho ze spoluhráčů. Celkově vzato ale Rakušané kontrolovali druhý poločas a domácí nepouštěli do velkých šancí na snížení, o čemž svědčil i fakt, že Estonci za celý zápas nezaznamenali ani jednu střelu na branku. To se pokusil změnit ranou z hranice pokutového území Markus Poom, jeho rána byla ovšem zablokována pozornou obranou.

Rakousko se tak výhrou posunulo na první příčku tabulky, na níž ho však ještě může vystřídat Belgie. V následujících dnech ho 21. listopadu čeká prestižní přátelské utkání s Německem, Estonsko bude hrát o dva dny dříve ve Švédsku.

Autor: Livesport.cz / Šimon Suchý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele