Skotská Premier League - souhrn 37. kola

10.05.2011, 22:47, aktualizováno 11.05.2011, 22:56
Komentáře a souhrny
Celtic nepřipustil zaváhání na hřišti Hearts a odložil případné mistrovské oslavy Rangers, kteří včera porazili Dundee United. Motherwell remizoval na domácí půdě s Kilmarnockem a Inverness přehrál Hibernian. Už včera se definitivně rozhodlo o sestupu Hamiltonu...
O titul

Heart of Midlothian - Celtic FC 0:3

11.05.2011 20:45

Góly: 12. Gary Hooper, 49. Gary Hooper, 78. Kris Commons

Naděje Celticu na zisk titulu stále žije! Slavný glasgowský totiž zvládl také vypjatý duel na půdě Hearts a na konkurenční Rangers opět ztrácí jediný bod. Pod výhru 3:0 se nejvýrazněji podepsal útočník Gary Hooper, jenž zaznamenal hned dvě branky.

Jednu z nich si na své konto připsal už po dvanácti minutách hry. Commons obral o míč Zaliukase a ihned založil rychlý protiútok, na jehož konci se zjevil právě Hooper a bez problémů překonal také gólmana Kella. Slovenská jednička domácího celku měla zanedlouho opět plné ruce práce. Zpoza šestnáctky totiž nebezpečně vypálil Commos, Kello ale výborně míč vyrazil. Úspěch nezaznamenala ani následná dorážka Wilsona.

Hodně důležitý moment celého duelu přišel v 32. minutě. Velmi přísnou červenou kartu totiž viděl ugandský záložník David Obua. Tím aktivita Hearts klesla ještě více a Celtic bez problémů uhájil své vedení až do konce poločasu.

Vstup do druhého dějství vyšel hostům skutečně báječně. Na jejich druhou branku jim stačily pouhé čtyři minuty. Ki Sung-Yong perfektně našel aktivního Hoopera a ten opět v poklidu poslal míč za záda bezmocného Kella. Fanoušci Celticu začali po tomto momentu tušit, že jejich oblíbenci si už vzít tři body nenechají, a měli pravdu.

Nakonec družina trenéra Lennona přidala ještě třetí zásah. V 60. minutě Commons sice z dálky nemířil přesně, o osmnáct minut později byl už o poznání úspěšnější. Ze své branky měl ovšem takovou radost, že jí šel slavit mezi fanoušky, za což následně viděl druhou žlutou kartu a musel předčasně do sprch. I bez něj to ale Celtic s přehledem zvládl.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Kilmarnock FC 1:1

11.05.2011 20:45

Góly: 8. Steve Jones - 49. Willy Aubameyang

Kilmarnock si zabezpečil svoji pátou příčku tabulky, když dokázal srovnat stav utkání v Motherwellu na 1:1. Domácí šli do vedení už po osmi minutách hry, kdy se trefil Steve Jones, čtyři minuty po startu druhého poločasu však dokázal srovnat Willy Aubameyang.

Motherwell se přesvědčil, že někdy je nemožné sebrat míč hráčům Kilmarnocku, přesto šel v 8. minutě hry do brzkého vedení. Jones vystřelil svojí pravačkou na bránu, Tim Clancy ještě zkusil míč zablokovat, ale pouze ho tečoval, Bell tak nedokázal zareagovat a Kilmarnock prohrával 0:1. Bránu hostů ještě ohrozil z dálky Humphrey, než se Kilmarnock konečně dostal do hry. Gólovou hlavičku Aubameyanga vykopl z brankové čáry Hammell a střelu Eremenka z těsného úhlu vyrazil Randolph. Bell byl překonán v 38. minutě podruhé, Jennings však stál při centru Humphreyho v ofsajdu a gól nebyl uznán.

Do druhé půle vstoupil Kilmarnock lépe, ve 49. minutě si Eremenko poradil se Saundersem a Dayton napříč pokutovým územím našel Aubameyanga, který pouze usměrnil míč do brány, 1:1. Zahrozil však i Motherwell, ale střela Suttona byla zablokována a po centru Jenningse se k hlavičce dostal Hutchinson, ale Bell míč vyrazil. Oba týmy se na konci utkání snažili vstřelit vítězný gól, ale netrefil se ani Hay, jehož střelu vyrazil Randolph a pomohl tak Motherwellu alespoň k remíze 1:1.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Dundee United 2:0

10.05.2011 20:45

Góly: 21. Nikica Jelavić, 25. Kyle Lafferty

Rangers se znovu vracejí do čtyřbodového vedení před druhým Celticem, na vlastním hřišti totiž splnili očekávání a Dundee United porazili 2:0. Domácí dostal do vedení v 21. minutě Nikica Jelavič a krátce poté zvýšil na konečných 2:0 Kyle Lafferty.

Dundee United nastoupili do utkání s defenzivnější sestavou než v minulém kole a už od úvodních vteřin zápasu museli čelit ofenzivní hře Rangers. První střelu si z velké dálky připsal Watson, ale mířil mimo a od této chvíle patřilo hřiště Rangers. Naismith obratně prošel do pokutového území, ale po jeho přihrávce mířil pouze vedle brány Lafferty. Domácí zahodili další příležitost po přihrávce Edua na volného Jelaviče, ani on bránu netrefil. Střelu z okraje pokutového území vyslal Lafferty a míč skončil těsně vedle brány.

Po chytré přihrávce Davise si udělal místo Jelavič, ale tentokrát ještě bránu přestřelil. Krátce na to se již Jelavič nemýlil, naběhl si na centr Whittakera a hlavičkou překonal gólmana Peniše. Rangers ani po vedoucí brance nepřibrzdili, Naismith přenechal míč Laffertymu a útočník nízkou střelou do vzdálenějšího rohu brány zvýšil na 2:0. United se snažili vrátit do hry a po centru Watsona musel zasahovat gólman McGregor. United o přestávce střídali, Daly nahradil Russella, Rangers ale ve své aktivitě nepolevili a Lafferty jen těsně nedosáhl na centr Jelaviče.

Ojedinělé příležitosti měli i hosté a poté, co McGregor nezastavil centr na zadní tyč a Davis byl nucen zahrát míč na roh, musel gólman Rangers vytáhnout dobrý zákrok proti hlavičce Robertsona. Tvrdý volný kop Jelaviče jen těsně minul bránu a na druhé straně vyrazil McGregor střelu Dalyho a Armstrong nastřelil vnější část tyče. Rangers své vedení 2:0 ubránili a získali důležité tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC37293583:2890
2.Celtic FC37285481:2289
3.Heart of Midlothian371891052:4363
4.Dundee United3716101153:4958
5.Kilmarnock FC3713101452:5049
6.Motherwell FC371371740:5646
O udržení

Inverness CT - Hibernian FC 2:0

11.05.2011 20:45

Góly: 42. Richie Foran, 51. Nick Ross

Góly Richieho Forana a Nicka Rosse v každém z poločasů rozhodly o vítězství Invernessu 2:0 nad Hibernianem. Foran poslal Inverness do vedení po čtyřiceti minutách svojí hlavičkou a krátce po startu druhé půle přesně mířil z okraje pokutového území mladík Ross.

První šanci měl Hibernian, po devíti minutách mířil těsně mimo bránu Vaz Te, který dorážel zablokovaný volný kop Taggarta. Uprostřed první půle se po volném kopu Sutherlanda dostal k hlavičce Munro, ale gólman Jakub Diviš byl připraven. Vaz Te zahodil další příležitost po půlhodině hry, kdy nedokázal usměrnit centr Taggarta do brány. Krátce poté mířil po přihrávce Millera pouze nad bránu Wotherspoon. Po čtyřiceti minutách hry to byl Inverness, kdo otevřel skóre utkání, když si Foran naběhl na centr Tokelyho a překonal českého brankáře, míč se však do brány odrazil až od brankové konstrukce a Rooney ho pro jistotu ještě dorazil do sítě, 1:0.

Jen šest minut po startu druhého poločasu vedl sedmý klub tabulky už o dvě branky, Rooney poslal dlouhý centr směrem k bráně Hibs, míč převzal na okraji pokutového území Ross a s přispěním tyče skončil míč podruhé v bráně, 2:0. Hibs mohli snížit poté, když Vaz Te našel volného Wotherspoona, ten ale bránu přestřelil. Hosté byli možná ještě blíže po střele Towella, gólman Tuffey však zasahovat nemusel. Po hodině hry se předvedl gólman Diviš, který si efektivně poradil s nízkou střelou Rooneyho. Jak se utkání blížilo ke konci, první šanci v nejvyšší soutěži dostal teprve šestnáctiletý hráč Liam Polworth, který se tak stal historicky vůbec nejmladším hráčem prvního týmu Invernessu.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - St. Mirren FC 0:1

10.05.2011 20:45

Góly: 65. Gareth Wardlaw

Tak přeci jen už je o sestupujícím do druhé ligy rozhodnuto a zbývající kolo se už bude pouze dohrávat. Fotbalistům St. Mirrenu by sice stačil na Pittodrie Stadium vzhledem k prohře Hamiltonu i bod. Ovšem díky výhře nad Dons ještě mohou zabojovat o konečné desáté místo, na kterém je právě Aberdeen. Hosté tak odrazili útok houževnatého soupeře a před víkendovým střetnutím mohou mít klid, domácí pokračují v nevyrovnaných výkonech.

Díky této prohře ztratili možnost dostat se na osmou pozici, a pokud Hibernian ve středeční dohrávce uhrají alespoň bod, tak už jim nezbude nic jiného než souboj na dálku o desátou pozici. Utkání bylo vyrovnané v průběhu celého zápasu a o osudu rozhodla jediná trefa, kterou vsítil v polovině druhého dějství Gareth Wardlaw. Oba celky si v průběhu celého klání příliš šancí nevypracovaly a zápasu by rozhodně slušela bezbranková remíza.

Do první akce se dostal hostující Lee Mair, který v Aberdeenu dlouhou dobu působil. Po přímém volném kopu Jureho Travnera však hlavičkoval o nějaký ten metr mimo. Domácí se podlé ozvali až ve 28. minutě, kdy se po rohovém kopu hostujícího Johna-Paula Pottera zmocnil balón Steven Smith a zahrozil z protiútoku. Avšak následná nebezpečná střela Roba Milsona byla perfektně zablokována na poslední chvíli obráncem Saints Darrenem McGregorem.

Závěrečná desetiminutovka přeci jen patřila Dons. Nejprve v 36. minutě zkusil štěstí z velké dálky Michael Paton, jenže branku o pár decimetrů přestřelil. V úplném závěru se prosadil mezi dvěma obránci Ryan Jack a zkusil povedenou ránu k tyči, s včasným skluzem ale nakonec přispěchal Steven Thomson. I do druhého dějství vstoupil lépe Aberdeen, po centrech Chrise Maguireho však selhali při zakončení Jack i Paton.

A proto přišel v 65. minutě trest v podobě vedoucí trefy pro hostující celek. Po rohovém kopu Paula McGowana přistrčil elegantně patičkou McGregor na Wardlawa a ten dokázal zamířit přímo pod tělo bezmocného brankáře Jamie Langfielda. Domácí se ve zbývajícím průběhu marně pokoušeli dobývat branku Saints a musejí tak zkousnout hořkou prohru. Na závěr sezóny zavítají na Easter Road, kde narazí na Hibernian, St. Mirren se utká doma se St. Johnstone.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - Hamilton Academical 1:0

10.05.2011 20:45

Góly: 29. Liam Craig (pen.)

Hamilton dlouhou dobu bojoval statečně a vypadalo to, že se o záchranu bude moci poprat ještě v závěrečném kole, ovšem po prohře v McDiarmid Parku musel doufat v pomoc Aberdeenu. A ten zvítězit nad St. Mirrenem nedokázal, ba naopak si připsal prohru a rozdíl mezi Saints a Accies se tak zápas před koncem letošního ročníku SPL vyšplhal na rozdíl šesti bodů. A svěřenci Billyho Reida tak po třech letech strávených v SPL padají o patro níže.

Na půdě St. Johnstone se sice hrál vyrovnaný souboj, tentokráte ale měli větší štěstí domácí. Díky cenným třem bodům si vypracovali rozhodující náskok na osmé pozici a už o ní prakticky na devadesát procent nemohou přijít. A pokud Hibs nad Inverness ve středeční dohrávce nevyhrají, tak jim tato příčka bude patřit se stoprocentní jistotou. Jedinou trefu utkání vsítil už po půl necelé hodině hry Liam Craig z pokutového kopu.

Při zákroku šel navíc předčasně do sprch Mark McLaughlin a hosté hodinu v početní nevýhodě nedokázali s nepříznivým stavem udělat už nic. Přitom Accies vstoupili do duelu excelentně a už v první minutě se radovali z branky. Do sítě přesně zamířil Nigel Hasselbaink, avšak branka nemohl být kvůli ofsajdovému postavení uznána. Hned na to po pasu Dougie Imrieho hlavičkoval velmi dobře zprava z hranice vápna John Routledge, avšak brankář Saints Peter Enckleman předvedl sebejistý zákrok.

V dalším průběhu však převzalo taktovku nad duelem St. Johnstone a vše vyvrcholilo ve 28. minutě, kdy byl k vidění rozhodující moment utkání. McLaughlin musel na poslední chvíli zatáhnout za záchranou brzdu a poslal nedovoleně k zemi unikajícího Andyho Jacksona. Sudí Steve Conroy byl nekompromisní a ukázal na penaltový puntík, zároveň poslal faulujícího borce předčasně do sprch. Penaltu pak bez větších obtíží proměnil Craig.

Ve druhém dějství dělal Hamilton vše, seč mu síly stačily, nicméně větší gólové možnosti si vypracovával soupeř. Tu největší spálil v 56. minutě Craig. Po faulu Simona Mensinga na Petera McDonalda odpískal sudí druhý pokutový kop, avšak gólman Accies Tomáš Černý dokázal penaltu Craigovi chytit. Na závěr sezóny zavítá St. Johnstone na půdu St. Mirrenu, Hamilton se rozloučí s nejvyšší soutěží domácím duelem s Inverness.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Inverness Caledonian3713111350:4350
8.St. Johnstone FC3711101623:4343
9.Hibernian FC371072038:5837
10.Aberdeen FC371052236:5835
11.St. Mirren FC37882133:5732
12.Hamilton Academical375112123:5726

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
Ferguson6

Veríme Srdiečkam To už nesmieme pustiť, takú radosť Śalátom nespravíme

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Maverick 65

Reagovat
smazaný uživatel

to není možné. ti Rangers přece jednou musejí zaváhat! a bude to v posledním kole

Reagovat
Y.N.W.A

nemyslím si, tu radost ti neudělají

Reagovat
Maverick 65

Vítečně The Gers! Jdeme si pro titul

Reagovat
smazaný uživatel

Skvěle Rangers, řetezec výher pokračuje.Pěkný zápas, obzvláště první poločas.Dnes by srdíčka mohla porazit Celtic, ať se oslavy zbytečně neodkládají, případně alespoň remizovat , aby nám stačil v Kilmarnocku bod.

Reagovat
smazaný uživatel

For there's not a team like the GLASGOW RANGERS,

No not one, and there never shall be one !

Reagovat
smazaný uživatel

poďte Celtics! šance tu pořád je!

Reagovat
smazaný uživatel

nechapem to cely rok boli katolici lepši a nakoniec asi budu majstri ti praštení protestanti...

Reagovat
Krausio_Real_M

Go Dundee Go

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele