Skotská Premier League - preview 37. kola

10.05.2011, 08:34, aktualizováno 11.05.2011, 08:17
Previews
Po včerejší výhře Rangers je dnes Celtic pod tlakem, a pokud neuspěje na hřišti třetích Hearts, bude o titulu rozhodnuto. V dalších dvou dnešních zápasech už o tolik nepůjde, Motherwell s Kilmarnockem se ještě přetahují o pátou pozici a Inverness s Hibs už mají o konečném umístění jasno...
O titul
Heart of Midlothian - Celtic FC  (středa 20:45)
Nejpozději v neděli už bude znám vítěz skotské nejvyšší soutěže, nicméně možná se rozhodne už ve středu večer. Na fotbalisty Celticu totiž čeká velmi těžké vystoupení. Na Tynecastle Stadium narazí na Hearts a ti také mají stále o co hrát. Sice disponují pětibodovým náskokem na konkurenční Dundee, které navíc hraje s Rangers, chtějí však vzít osud do vlastních rukou. Jestli totiž Dundee nad Jezdci zvítězí, střetne se s ním v závěrečném kole přímo o třetí příčku.

Srdce by po případné prohře s Celticem měla pouze dvoubodový náskok a obrat o body takhle rozjetého soupeře by určitě nebyla procházka růžovou zahradou. Navíc když se svěřencům kouče Jima Jefferiese příliš nedaří. Pomalu a jistě se totiž stávají remízovými králi soutěže. Z deseti duelů hráli nerozhodně hned šestkrát a jen jednou zvítězili nad St. Mirrenem. K tomu před minulou porážkou s Rangers (0:4) brali bod dokonce pětkrát v řadě.

Celtic ztrácí dva duely před koncem SPL bod na Rangers a pokud dokáže na Tynecastle zvítězit, bude mít alespoň nějakou šanci. Rangers přivítají Dundee a to hraje vskutku ve výborné formě. O majiteli titulu se ovšem možná rozhodlo před týdnem, kdy zelenobílí v dohrávce nestačili na Inverness (2:3). Naposledy svěřenci Neila Lennona zdolali v Rugby Parku domácí Kilmarnock 2.0. V říjnu prohrál Celtic s Hearts na jeho půdě 0:2 a v žádném případě ho nečeká lehká úloha.

Domácí už mohou počítat s navrátilcem Mariusem Zaliukasem, který se vrací do sestavy po absenci ve víkendovém střetnutí s Rangers. Vyloučení v zápase s Jezdci si už také odpykal Eggert Jonsson, avšak mimo hru zřejmě budou Adrian Mrowiec, Andy Webster, Jason Thomson a Lee Wallace. "Je to naše poslední domácí utkání ve skvělé sezóně. Rádi bychom zakončili tento ročník výborným výkonem a chceme vyhrát. Je to částečně kvůli tomu, abychom nemuseli spoléhat na Rangers, ale především věříme sami v sebe," uvádí Jefferies.

Celtic už můře přivítat navrátilce Anthonyho Stokese a Georgiose Samarase, oba si totiž odpykali karetní trest. Jenže lehké zranění na trávník asi nepustí Emilia Izaguirreho, do konce ročníku jsou určitě vyřazeni záložníci Joe Ledley s Beramem Kayalem. "Říkám to každý týden. Kterýkoli celek na domácím stánku si chce nechat body pro sebe. Nám ale nezbývá nic jiného než vyhrát. Pokud by Hearts předvedlo nejlepší výkon, jaký jde, my v tuto chvíli musíme být gólově, i co se týče předvedené hry, lepší," pronáší sebevědomě Lennon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 4.10 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Motherwell FC - Kilmarnock FC  (středa 20:45)
Motherwell ve středu čelí Kilmarnocku a rád by se po dvou vysokých prohrách radoval z výhry, čímž by se v tabulce dotáhl právě na svého středečního soupeře. Větší váhu však kouč Mothewellu dává finále Skotského poháru.

Manažer Stuart McCall zřejmě bude po dvou vysokých prohrách dělat změny v sestavě, aby si důležití hráči jako John Sutton nebo Keith Lasley odpočinuli před finálovým zápasem Skotského poháru, kam se letos Motherwell probojoval. Vyčerpání z dlouhé sezóny totiž bylo na hráčích Motherwellu v posledních dvou zápasech vidět, po prohře 0:5 s Rangers nestačili ani na Dundee United, kterým podlehli 0:4.

McCall dnes odpovídal na komentáře kouče Celticu, Neila Lennona, který v médiích mluvil o slabých výkonech některých týmů proti Rangers a nepřímo obvinil i Motherwell. "Jestli si někdo myslí, že hodlám některý tým poslat ze hry tím, že vlastní zápas prohraji, tak mě zřejmě nezná. A také si myslíte, že rádi prohráváme 0:5? Samozřejmě, že ne. O svůj klub se starám nejlépe, jak mohu," ujistil McCall.

Navzdory tříbodovému náskoku na Motherwell, má momentálně Kilmarnock ještě slabší formu než jeho soupeř. Kilmarnock se po dubnovém příchodu nového kouče Kennyho Shielse v šesti posledních zápasech ještě neradoval z výhry a snadné utkání ho rozhodně nečeká ani v Motherwellu. V minulém kole Kilmarnock podlehl doma 0:2 Celticu a navíc se zranil Mohamadou Sissoko, který se tak připojí na marodku k Jamiemu Hamillovi, Frazeru Wrightovi a Ryanu O'Learymu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.20 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Rangers FC - Dundee United  (úterý 20:45)
Rangers čeká v úterý další nesmírně důležitý zápas v boji o titul, na svém hřišti přivítají čtvrté Dundee United. Na United nemá tým Waltera Smithe dobré vzpomínky, na začátku dubna totiž na Ibrox Parku právě s tímto soupeřem nečekaně prohrál 2:3.

Rangers se v posledním kole střelecky dařilo a nad Heart of Midlothian zvítězili 4:0. Walter Smith podle svých slov nasadí do úterního zápasu stejnou sestavu, přestože po dlouhodobém zranění se vrací Lee McCulloch. Rangers čekají velké změny, po šestiměsíčním vyjednávání totiž klub změnil majitele, od Sira Davida Murrayho koupil klub obchodník Craig Whyte. To znamená, že výprodej v Rangers končí a například gólman Allan McGregor by v týmu mohl zůstat.

"Kdyby dohoda nebyla v pátek zpečetěna, byly bychom v situaci, kdy by musel být gólman Allan McGregor prodán, ale to již neplatí. Naším hlavním cílem je zisk titulu. Ten by nám otevřel bránu do Evropy a Ligy mistrů. Rangers jsou nyní konečně osvobozeni od dluhů," sdělil nový majitel Craig Whyte.

Manažer hostí Peter Houston by si rád zopakoval dubnový výsledek, kdy jeho United zvítězili na Ibrox Parku 3:2. Chybět mu bude jen Darren Dods, který je mimo hru do konce sezóny a nejistý start je u Dannyho Swansona. United se také v minulém kole dařilo, Motherwell porazili 4:0 a věří si i na vedoucí celek tabulky.

"Mnoho lidí tam od nás výhru nečekalo. Celtic i Rangers ale vědí, že s námi si vždy zahrají fotbal, nehodláme se utábořit v našem pokutovém území. Bude to otevřený zápas. Dundee United jedou zítra na Ibrox Park získat tři body, stejně jako po celou sezónu na jakémkoliv hřišti," ujistil Peter Houston.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.75 - 9.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC36283581:2887
2.Celtic FC36275478:2286
3.Heart of Midlothian36189952:4063
4.Dundee United3616101053:4758
5.Kilmarnock FC361391451:4948
6.Motherwell FC361361739:5545
O udržení
Inverness Caledonian - Hibernian FC  (středa 20:45)
Inverness zakončuje sezónu ve skvělé formě, po senzační výhře nad Celticem si poradil i se St. Mirrenem a rád by v dobrých výkonech pokračoval i ve středu, kdy narazí na Hibernian. Hibs naopak prožili velice slabou sezónu a do příští mají co zlepšovat.

Inverness po překvapivém vítězství nad Celticem nezaváhal ani s předposledním St. Mirrenem, který porazil 1:0 a na sedmé příčce má nyní náskok sedmi bodů na St. Johnstone. Manažer Terry Butcher může být s výkony svého klubu v této sezóně nadmíru spokojen, přes léto ale bude mít velké starosti s udržením nejlepšího střelce Adama Rooneyho, který proti St. Mirrenu zaznamenal už svůj dvacátý gól sezóny. O Rooneyho zřejmě budou usilovat movitější kluby, Butcher ale chce udělat vše pro to, aby hvězdu týmu udržel.

"Bude to obtížné, protože Adam si je vědom zájmu. Nevím detaily, ale zajímají se o něj ostatní kluby a agenti. Bude mít široké možnosti, protože je tam hodně klubů, co mají zájem o jeho podpis. Ale mohou mu ty kluby dát to, co má tady? Nemyslím tím finanční stránku, jinde totiž může dostat trojnásobek nebo čtyřnásobek, co má tady, ale u nás může hrát s kluky, které zná, a za klub, který miluje. Můžete u něj vidět, jak ho tu fotbal baví. Ve dvou posledních sezónách vstřelil 47 gólů, což je impozantní výsledek," přiznal Butcher.

Hibernian po prohře se St. Johnstonem nestačil ani na Hamilton, kterému podlehl 0:1. Ve středu navíc bude chybět Francis Dickoh, který byl vyloučen a připojí se tak k Ianu Murraymu, Dannymu Galbraithovi a Michaelu Hartovi, kteří již do hry v této sezóně nezasáhnou. Dlouhodobě zranění jsou Graham Stack a Matt Thornhill. Na straně Invernessu bude chybět zraněný Chris Hogg a do brány se podle všeho znovu postaví Jonny Tuffey.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Aberdeen FC - St. Mirren FC  (úterý 20:45)
Fotbalisté Aberdeenu už nemají takovou motivaci a dobře vědí, že na lepší než deváté místo to stačit nebude a proto by této situace jistě rád využil konkurenční St. Mirren. Ten si totiž výrazně zkomplikoval situaci v boji o záchranu a hrozí mu, že vskutku sestoupí o patro níže. A to měl ještě před dvěma koly devítibodový náskok. Ovšem Saints prohráli doma v přímém souboji s Hamiltonem a minulé kolo pro ně dopadlo také nejhůř, jak mohlo.

Proto budou hosté hrát o všechno a dobře vědí, že další neúspěch by je dostal do velkých obtíží. Naopak vítězství by téměř jistě zaručovalo udržení v SPL. Jisté je jedno, Saints mají vše ve svých rukách. V posledním duelu nedokázali uspět na půdě Invernessu a svému soupeři podlehli těsně 0:1. Proti Dons navíc nemohou ani v nejmenším tušit, jak zápas dopadne. Jeden z nejnevyzpytatelnějších celků ligy může předvést úžasný i naprosto tragický výkon.

To potvrzují též výsledky z celého průběhu ročníku a především z poslední doby. Aberdeen nejprve uhrál jen remízu 1:1 v Hamiltonu, hned na to dokázal zdolat silný Inverness 1:0. Ten má obdivuhodnou formu a dokázal před týdnem zdolat i slavný Celtic 3:2. Jenže Dons opět vyhořeli v minulém klání, když nestačili na St. Johnstone v poměru 0:2. Hostům se na Pittodrie Stadium příliš nedaří, Aberdeenu zde podlehli pětkrát po sobě.

Domácí možná nebudou moci nasadit důležitého obránce Zandera Diamonda, který má problémy s kyčlí a jeho start je vážně ohrožen. Na lavičce začne Fraser Fyvie, který se vrací do zápasového tempa po zranění kolene. "Určitě chceme vyhrát. Proti St. Mirrenu většinou předvádíme dobrý fotbal a rádi bychom šli do dalšího ročníku s čistými hlavami. Ovšem je pravda, že motivace může být v tomto utkání proti nám," uvádí trenér Dons Craig Brown.

Manažer hostí Danny Lennon možná nebude moci využít služeb Jima Goodwina, jenž má problémy s lýtkovým svalem a nad jeho startem visí otazník. Kvůli poranění kolene je do konce sezóny mimo hru Hugh Murray, naopak karetní trest si již odpykal Jure Travner. "Všichni jsou velmi nespokojeni s posledními dvěma zápasy, protože se nám situace komplikuje. Avšak ze včerejšího tréninku mám dobrý pocit a doufám, že o záchraně rozhodneme již v úterním klání," doufá závěrem Lennon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.00 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
St. Johnstone FC - Hamilton Academical  (úterý 20:45)
Jestli někdo věří na zázraky nebo má opravdu vskutku rád pohádky, tak jednu takovou možná napíše klub, který byl ještě před několika koly jasným kandidátem na sestup do druhé skotské ligy a dávaly se mu naděje v rozmezí jednoho až pěti procent. Ovšem svěřenci kouče Billyho Reida byli politi živou vodou a díky mizerným výkonům St. Mirrenu jsou blíže splnění vytouženého snu. Soupeř jim sice musí pomoci, úkol ve dvou zbývajících kolech je ale jasný.

Vítězství. To se sice bude Hamiltonu získávat v McDiarmid Parku velice obtížně, avšak na druhou stranu to rozhodně není nesplnitelný úkol. Hamilton z minulých čtyř utkání vybojoval deset bodů a hrozivé dvanáctibodové manko se tak během chvíle smrsklo na rozdíl tří bodů. Hamilton se zvedl po výhře na půdě Hibernian (2:1), následně vybojoval velmi cenný bodík na Pittodrie Stadium proti domácímu Aberdeenu (1:1).

Ovšem nejdůležitější krok udělal v St. Mirren Parku, kde dokázal po bojovném výkonu zvítězit 1:0 a dostal se na koně. V následném kole zdolal též opět Hibernian 1:0 a proto je zpátky ve hře, i když na druhou stranu to budou mít Accies velmi obtížné. St. Johnstone se prokousal už na osmou příčku a má tříbodový náskok před Hibs. Desátý Aberdeen je vzdálen na téměř nedostižných pět bodů, proto mají Saints vše též ve svých rukách.

St. Johnstone se po úvodní domácí prohře 0:3 s Invernessem zvedl a dokázal uspět dvakrát po sobě. Nejprve v přímém souboji porazil Hibs na Easter Road 2:1 a odvezl si tak z jeho půdy cenné tři body, hned na to v dalším klíčovém střetnutí vyloupil Pittodrie Stadium a domácí Aberdeen zdolal 2:0. S Accies hrají domácí před vlastními fandy střídavě. Naposledy sice zvítězili 2:0, předtím však prohráli 2:3 a remizovali 1:1.

Saints pro středeční klání mohou počítat s navrátilcem Dannym Graingerem, kterého už netrápí bolavé tříslo. Naopak otazník visí nad startem záložníka Murraye Davidsona, jenž má problémy s kyčlí. V dresu hostů už možná nastoupí Murray Davidson po zranění kolene, karetní trest si odpykal Alex Neil. Jenže mimo hru je kvůli žaludečním potížím obránce Martin Canning. "Musíme jít do utkání naplno, se zaujetím a hlavně si užít pocit ze hry, protože to jsou možná naše poslední dva zápasy v SPL. A pokud ne, tak musíme mít radost z neskutečného, fantastického závěru sezóny," uvádí český gólman Accies Tomáš Černý.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.15 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Inverness Caledonian3612111348:4347
8.St. Johnstone FC3610101622:4340
9.Hibernian FC361071938:5637
10.Aberdeen FC361052136:5735
11.St. Mirren FC36782132:5729
12.Hamilton Academical365112023:5626

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Dneska jsou na řadě Dundee United, uděláme předposlední krok k titulu.

Reagovat
smazaný uživatel

ten Goodwillie ma radne kerky

Reagovat
stas87

preco si pri tejto fotke vzdy vybavim lotyssko?

Reagovat
Ferguson6

no Hearts maju litovskeho majitela, takže nie si daleko

Reagovat
smazaný uživatel

Snad dneska Irové prohrají...

Reagovat
Ferguson6

Kello vychyta

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele