Skotská Premier League - souhrn 36. kola

12.05.2009, 23:07, aktualizováno 13.05.2009, 23:22
Komentáře a souhrny
Rangers dlouho neudrželi náskok, který si vypracovali v derby. Dnes jen remizovali na půdě Hibernians a mají stejně bodů jako Celtic. Hamilton doma podlehl Falkirku, poslední tak je po prohře v Kilmarnocku St. Mirren. Motherwell remizoval s Invernessem.
O titul

Aberdeen FC - Heart of Midlothian 0:0

12.05.2009 20:45

Góly: -

Přestože dohrával Heart of Midlothian zápas proti Aberdeenu bez vyloučeného Mariuse Zaliukase, dokázal ubránit bezbrankovou remízu. Přestože tomu výsledek nenapovídá, byl zápas na šance velice bohatý.

První střelu na bránu si připsal Mulgrew, jehož přímý kop ale gólman Hearts chytil. O chvíli později zahrál nebezpečný rohový kop znovu Mulgrew, Severin však mířil jen do postraní sítě. Pár minut na to střílel Smith, Kello ale jeho přízemní střelu vyrazil. Velké problémy dělal Hearts zejména Mulgrew, jehož přihrávka málem našla volného Millera.

Hearts se v první půli spíše bránili, ale Elliotova střela vedle brány zaváněla gólem. Další pokus Smithe poté lapil Kello, ale na Hearts se valili další problémy, zraněného Kingstona musel nahradit Templeton. A právě Templeton měl největší šanci Hearts v první půli, když obešel několik bránících hráčů, jeho výstřel ale vyrazil Langfield.

Aberdeen odpověděl, ale pokusy Maguirea ani Smithe gólem neskončily. O pár minut později Alukovu tvrdou ránu chytil Kello. Za protesty byl po druhé žluté kartě vyloučen Zaliukas a Aberdeen tak dostal ještě více prostoru. Šance měli Aluko a Smith, ale stejně jako v posledních minutách hry Foster, neuspěli.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Dundee United 2:1

12.05.2009 20:45

Góly: 22. Glenn Loovens, 52. Georgios Samaras - 57. David Robertson

Celtic splnil roli favorita a na domácím hřišti porazil Dundee United 2:1. Zelenobílí se ujali dvoubrankového vedení díky gólům Glenna Loovense a Georgia Samarase, snížení přinesla přesná trefa Davida Robertsona.

Manažer Celticu Gordon Strachan oproti utkání s Rangers poněkud pozměnil složení základní jedenáctky. Místo Darrena O’Dea nastoupil na levou obranu zkušenější Lee Naylor, na levé záloze se opět objevil Aiden McGeady a na hrot se vedle McDonalda postavil Georgios Samaras. Zápas začal kvůli technickým problémům o deset minut později.

V úvodní čtvrthodině zápasu se nic vážnějšího na Celtic Parku neudálo, domácí se pouze pokusili o pár útočných výpadů, které ale byly zastaveny defenzivou United. Až v patnácté minutě se po kombinaci McDonalda a Browna dostal do zakončení Georgios Samaras a orazítkoval tyč Zaluskovy brány.

Ve 22. minutě, chvíli po šanci Dundee, když pozornost Artura Boruce prověřil Francesco Sandaza, se poprvé měnilo skóre utkání. Po rohovém kopu Shunsuke Nakamury se do vzduchu pověsil obránce Glenn Loovens a tvrdou hlavičkou nedal Zaluskovi šanci. V poslední minutě prvního dějství po přihrávce Samarase pálil z pětadvaceti metrů McDonald, brankář Zaluska se ale zaskočit nenechal.

Do druhé půle vletěl Celtic jako uragán a osm minut po úvodním hvizdu zdvojnásobil své vedení, když Brown našel volného Samarase a řecký útočník střelou z první překonal Zalusku. Dundee se ale z inkasované branky rychle vzpamatovalo a hned za tři minuty snížilo, když Dixon obehrál Hinkela a naservíroval míč Davidu Robertsonovi, ten se v koncovce nemýlil.

Potom z dobré pozice střílel Nakamura, Zaluska ale jeho pokus lapil. I přes občasnou snahu Terrors vyrovnat, se už na výsledku utkání nic nezměnilo a Celtic získal tři body. Minimálně do středečního večera se mužstvo Gordona Strachana opět ujalo vedení ve skotské lize. United jsou stále čtvrtí.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Rangers FC 1:1

13.05.2009 20:45

Góly: 41. Derek Riordan - 80. Nacho Novo

Rangers ve středečním zápase proti Hibernianu nečekaně zaváhali a po remíze 1:1 si zkomplikovali boj o ligový titul. Hibs se do vedení dostali čtyři minuty před koncem první půle trefou Riordana a až Novo srovnal alespoň na 1:1.

Hosté vstoupili do zápasu dobře a po faulu na Boyda se zahrávali volný kop. K němu se postavil Davis, ale mířil mimo bránu. O pár minut později udělal Hogg chybu, kterou poslal do šance Boyda, ovšem Jones stačil zasáhnout. Připravenost gólmana Ma-Kalambaye otestoval Mendes, ale ani on síť nerozvlnil.

Dobrou šanci měl Velička, ale nenaložil s ní dobře, naopak hosté se pár minut před koncem prvního poločasu dostali do vedení krásnou střelou Riordana. Rangers museli ještě více otevřít hru a na začátku druhé půle mohli vyrovnat, Boydovu hlavičku však vyrazil Ma-Kalambay. Po přihrávce Whittakera měl příležitost i Novo, ale nemířil přesně.

Převaha Rangers dál narůstala a jen díky skvělému Ma-Kalambayovi Hibs drželi jednobrankové vedení. Na druhé straně měl ojedinělou šanci Riordan, Alexander byl však připraven. Vyrovnat mohl Lafferty, ani on ale neměl střelecké štěstí. Rangers však nakonec dokráčeli alespoň k remíze, když deset minut před koncem utkání srovnal Novo, jenž dorazil střelu Laffertyho.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC36248480:3380
2.Rangers FC36248472:2780
3.Heart of Midlothian3615101137:3755
4.Dundee United361314947:4453
5.Aberdeen FC3613111238:3750
6.Hibernian FC3611131241:4446
O udržení

Hamilton Academical - Falkirk FC 0:1

13.05.2009 20:45

Góly: 60. Scott Arfield

Falkirk získal na New Douglas Parku velmi cenné tři body a odlepil se ode dna tabulky skotské ligy. Domácí Hamilton porazil těsně 1:0. Hrdinou utkání se stal střelec jediné branky Scott Arfield.

I přesto, že vítězem zápasu se stal hostující Falkirk, úvod duelu patřil spíše domácím, když se ve 21. minutě po kombinaci Jamese McCarthyho a Briana Eastona, probil do šance právě levý bek Accies, který z dvaceti metrů vyslal na soupeřovu bránu jedovatou střelu, kterou však Dani Mallo vytěsnil.

Osm minut před poločasovou přestávkou si ostře vyšlápl obránce Falkirku Steven Pressley na pronikajícího mladíka McCarthyho. Po tomto zákroku mohl být skotský zadák rád, že od rozhodčího vyfasoval pouze žlutou kartu.

Ve 45. minutě si brankovou příležitost vytvořil i hostující celek, když se po centru Carla Finnigana dostal k hlavičce útočník Michael Higdon. Jeho pokus však mířil mimo bránu.

V 57. minutě se Falkirk marně dožadoval jasné penalty po falu brankáře Černého na Neila McCanna. Přesně po hodině hry vstřelili Bairns jediný gól zápasu, když k parádní střele z dvaceti metrů napřáhl středopolař Scott Arfield a Tomáš Černý byl bez šance.

Hamilton v poslední čtvrthodině poslal do ofenzívy čtveřici útočníků, která však už vyrovnat nedokázala.

Falkirk po dlouhé době opustil sestupové vody a je jedenáctý. Hamilton budou muset na jistou záchranu ve skotské Premier League počkat minimálně do příštího kola.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - St. Mirren FC 2:1

13.05.2009 20:45

Góly: 23. Kevin Kyle, 49. Kevin Kyle - 90. Dennis Wyness

St. Mirren nedokázal zvítězit ani ve třetím zápase skupiny O udržení a podlehl Kilmarnocku na jeho půdě 1:2. Domácím zajistil dvoubrankové vedení Kevin Kyle, v poslední minutě utkání snížil Craig Dargo.

I přes vítězství Kilmarnocku to byl St. Mirren, kdo se jako první mohl dostat do vedení, když v úvodní dvacetiminutovce namířil Andy Dorman svůj přímý volný kop těsně mimo bránu. Poté neuspěl po centru Hughe Murrayho ani Dennis Wyness.

Ve 22. minutě však šli do vedení, i tak trochu překvapivě, vzhledem k průběhu úvodu utkání, domácí, když po centru Taouila pálil do černého Kevin Kyle.

Před přestávkou ještě zahrozili Saints, ale po kombinaci Dormana s Davidem Barronem pohodlně ukryl balon do svých rukavic gólman Killie Alan Combe.

Čtyři minuty po úvodu druhé půle Kilmarnock vedení zdvojnásobil, když James Gibson obešel bránícího Johna Pottera a naservíroval míč Kylemu, který se v koncovce opět nemýlil.

St. Mirren pak už stačil v poslední minutě zápasu pouze zkorigovat stav utkání, když Combeho propálil Craig Dargo.

Pokud Killie v příští kole zvítězí, zajistí se skotskou nejvyšší soutěž i pro příští sezonu. St. Mirren se ocitl na samotném dnu tabulky, když Falkirk dokázal bodovat a Saints tak v tabulce přeskočil.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Inverness CT 2:2

13.05.2009 20:45

Góly: 26. Brian McLean, 79. John Sutton - 40. Filipe Morais, 56. Dougie Imrie

Velice zajímavé utkání mohli sledovat diváci v Motherwellu, kam přijel zvedající se Inverness. Přestože se domácí dostali do vedení zásluhou McLeana, hosté dokázali brankami Moraise a Imrieho výsledek otočit. Tečku za utkáním ale udělal v 79. minutě Sutton, jenž srovnal na konečných 2:2.

Začátek utkání patřil Invernessu, Imrieho střelu ale zablokoval Reynolds. Přízemní ránou chtěl Smithe překvapit Morais, ale neúspěšně, naopak do hry se začal dostávat také domácí celek. Nejprve střílel Lasley, bohužel pro domácí nepřesně, gól však padl jen o chvíli později. Rohový kop Hammella letěl nebezpečně do pokutového území Invernessu a McLean dostal míč do sítě.

Tentýž hráč si připsal střelu i o chvíli později, tentokrát však jen do postranní sítě. Vyrovnání přišlo pět minut před koncem úvodní půle, kdy Hammella oloupil o míč Imrie a jeho následná přihrávka byla Moraisem využita ke gólu. Také do druhé půle lépe vstoupili hosté a Moraisovu střelu musel vyrážet Smith.

Inverness poslal do vedení v 56. minutě Imrie, který dostal přesnou přihrávku od Djebi-Zadiho. Hosté se stále tlačili dopředu a Imrieho další pokus musel vyrážet Smith. Poslední branka zápasu však padla na straně druhé, kde se po pokusu Klimpla trefil Sutton.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Motherwell FC361291542:4945
8.Kilmarnock FC361081835:4738
9.Hamilton Academical361152029:5038
10.Inverness Caledonian361071937:5637
11.Falkirk FC368111736:5035
12.St. Mirren FC368101831:5134

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Celtic

Reagovat
smazaný uživatel

Chjó, za celou předchozí sezónu vyhrál Falkirk jen jednou a zrovna dneska musel podruhý ... to mě teda Tomáš Černý moc nepotěšil, že za svá záda pustil ten jeden míč

Reagovat
smazaný uživatel

Že by nakonec o titulu rozhodovalo skore?

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic je válec! Musí to dotáhnout až do uplného konca hej

Reagovat
smazaný uživatel

Já měl vsazeno na Rangers plichtu.....

Reagovat
Zajda

Jedém CELTIC ynwa

Reagovat
madridcan

no ten kto tu minule pisal GO GO POWER RANGERS tak musi byt pekne sklamany

Reagovat
smazaný uživatel

vsak on Celtic hraje na Easter Road taky, takže ještě není všem dnům konec

Reagovat
Maverick 65

Rangers!! TITUL!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele