Skotská Premier League - souhrn 35. kola

09.05.2009, 15:29, aktualizováno 10.05.2009, 17:06
Komentáře a souhrny
Rangers jsou velmi blízko k zisku skotského titulu, v prvním sobotním zápase doma v glasgowském derby porazili Celtic a předskočili svého rivala v tabulce. 35. kolo začalo již v týdnu - Hibernian vyhrál na půdě Hearts, Dundee United se podělilo o body s Aberdeenem...
O titul

Heart of Midlothian - Hibernian FC 0:1

07.05.2009 20:45

Góly: 79. Derek Riordan (pen.)

Hibernian si v nervydrásajícím edinburghském derby připsal výhru 1:0 na hřišti Heart of Midlothian. Vítězný gól utkání vsítil v 79. minutě hry Derek Riordan a potrestal tak faul domácího Karipidise, jenž viděl červenou kartu.

Hearts se do vedení mohli dostat v 11. minutě, když přihrávka Wallace našla před bránou Elliota, jeho pokus ale zneškodnil gólman Ma-Kalambay. Hibs do utkání nastoupili bez několika důležitých hráčů, na jejich hře to však poznat nebylo a útočná dvojice Fletcher-Riordan byla velice nebezpečná.

O'Brien přihrál do běhu Riordanovi, jeho ránu ale dokázal vyrazit mimo tyče Kello. Rohový kop Riordana si Kello také pohlídal, i když nepříjemně napadal Fletcher. Hibs zvyšovali tlak a po krásném sólu O'Briena měl další šanci Rankin, špatně ale vystřelil. Krátce před koncem první půle se ke střele dostal Elliot, Ma- Kalambay ale zasáhl.

Po poločasové přestávce si první střelecký pokus připsali hosté, O'Brien se ovšem do brány netrefil. Po hodině hry dostal příležitost Driver, Ma-Kalambay ale jeho ránu chytil. Střelu si připsal i Nade, ale gól padl na straně druhé. Riordan si nabíhal na dlouhý míč a byl faulován Karipidisem. Hráč Hearts byl ihned vyloučen a následnou penaltu Riordan s přehledem proměnil. Hibs si za výhru 1:0 nad Hearts, připisují na své konto tři body.

Více informací k zápasu

Dundee United - Aberdeen FC 1:1

07.05.2009 21:00

Góly: 38. David Goodwillie - 33. Lee Miller

Dundee United zdaleka nemá ještě Pohár UEFA jistý, dnes totiž pouze remizovalo na domácím hřišti s Aberdeenem 1:1. Do vedení šli po půl hodině hry hosté zásluhou Lee Millera. O chvíli později srovnal David Goodwille.

Hned v úvodu utkání bylo horko před hostující svatyní, když z hranice penalty pálil Goodwille, brankář Dons Jamie Langfield byl ale připravený a střelu lapil. Poté neuspěl z o něco větší dálky ani Morgaro Gomis. United se snažili odpovídat rychlými protiútoky. Sone Aluko našel volného Chrise Mcguira, který ale vystřelil přímo do Zalusky.

Skóre se poprvé měnilo ve 33. minutě, když po rohovém kopu Scotta Severina se k míči probil Lee Miller a tvrdou ránu nedal Zaluskovi ani tu nejmenší šanci. Aberdeen se ale z vedení neradoval dlouho, hned o pět minut později bylo vyrovnáno, když Bauben nádherným dlouhým balonem z vlastní poloviny našel Robertsona, jenž nacentroval míč na Davida Goodwille a ten přesnou hlavičkou srovnal s hosty krok.

Ve druhé půli dostal Aberdeen svého soupeře pod silný tlak, ve velkých šancích se ocitli Sone Aluko a Scott Severin, ani jeden však vedoucí gól nevstřelil. Když Dons promarnili své šance, přišli na řadu United, když pozornost Langfielda vyzkoušel Conway. V posledních minutách se hra přelévala z jedné strany na druhou, ale defenzivy obou celků pracovaly skvěle, žádný další gól tak utkání už nepřineslo.

Týmy zůstaly po dnešním zápase na stejných příčkách. Čtvrté Dundee ztrácí na Hearts jeden bod, Aberdeen je na páté příčce s mankem čtyř bodů právě na United.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Celtic FC 1:0

09.05.2009 13:30

Góly: 37. Steven Davis

Poslední letošní Old Firm derby zvládli lépe domácí Rangers, kteří porazili Celtic 1:0 a vystřídali tým Gordona Strachana na čele tabulky. Jedinou branku utkání vstřelil Steven Davis.

Poprvé od svého zranění nastoupil od začátku do utkání záložník Celticu Shaun Maloney, který se objevil na levé straně zálohy místo Aidena McGeadyho. Kromě irského reprezentanta usedla na lavičku náhradníků i český naděje Milan Mišůn. Kapitánskou pásku Celticu navlékl místo zraněného Stephena McManuse útočník Jan Venegoor of Hesselink.

V úvodu utkání oba týmy oťukávaly svého soupeře, první vážnější střelu vyslal až po čtvrthodině hry japonský záložník Shunsuke Nakamura, který z přímého volného kopu z pravé strany místo centru překvapivě zvolil přímou střelu, brankář Gers Alexander jeho pokus vyrazil na roh.

Velmi blízko byl gólu ve dvacáté minutě obránce Rangers Steven Whittaker, jehož centr směřující do pokutového území nakonec skončil na levé tyči Borucovy brány.

Ve 35. minutě se k centru z pravé strany dostal Andreas Hinkel, který ve vápně našel Scotta McDonalda. Australský kanonýr ale hlavičkoval vedle.

První branka zápasu přišla ve 37. minutě po skvělém průniku Kennyho Millera, který obešel dva obránce Celticu a míč nasměroval do malého vápna, kam si naběhl Steven Davis a pohodlně skóroval do odkryté brány.

Dvě minuty před poločasovou přestávkou se Celtic mohl dočkat vyrovnání, když se po rohovém kopu Shunsuke Nakamury probojoval k hlavičce Jan Vennegoor of Hesselink, který sice brankáře Alexandra překonal, nicméně míč z brankové čáry nakonec odkopl do bezpečí Christian Dailly.

Ve druhém dějství diváci dlouho neviděli žádnou šanci, až v 58. minutě je zvedl ze sedadel hlavičkový pokus Vennegoora of Hesselinka, který ale po centru Hinkela brankáře nepřekonal.

O minutu později měl stoprocentní šanci nejlepší střelec skotské ligy Kris Boyd, který se po chybě Garryho Caldwella dostal k míči, ale tváří v tvář Borucovi neuspěl. Skotský útočník se o chvíli později ocitl znovu v brankové příležitosti, tentokrát pálil vedle po přihrávce Davise.

V 76. minutě vyslal Aiden McGeady z hranice penalty jedovatou střelu, která ale skončila na tyči. Víc Celtic vymyslet nedokázal a Rangers získali všechny body.

Po dnešním derby je o chlup blíže titulu mužstvo Waltera Smitha, které tři kola před koncem skotské Premier League vede před Celticem. Pokud budou chtít zelenobílí ještě získat titul, budou muset doufat v zaváhání Jezdců.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC35247471:2679
2.Celtic FC35238478:3277
3.Heart of Midlothian351591137:3754
4.Dundee United351314846:4253
5.Aberdeen FC3513101238:3749
6.Hibernian FC3511121240:4345
O udržení

Kilmarnock FC - Falkirk FC 1:1

09.05.2009 16:00

Góly: 67. Kevin Kyle - 56. Darren Barr

Falkirk stáhl na jedenáctou příčku další bod, když remízoval na Rugby Parku s domácím Kilmarnockem 1:1. Skóre otevřel obránce hostujícího celku Darren Barr, o chvíli později vyrovnal Kevin Kyle.

Kilmarnock vstoupil do zápasu velmi aktivně a hned v první patnáctiminutovce musel ukázat své brankářské umění brankáře Bairns Dani Mallo, který čelil pokusům Gibsona a Mehdiho Taouila. Killie neotevřeli účet zápasu ani po další šanci, když po Taouilově rohovém kopu pálil nad bránu Kyle.

Na hrací ploše měli rozhodně větší slovo domácí a nadále drželi svého soupeře pod tlakem. Jamie Hamill mířil po přihrávce Forda mimo a ve 39. minutě netrefil bránu z vynikající pozice Kyle.

I ve druhém dějství držel Kilmarnock hru pod svou kontrolou, nicméně jako první se ze vstřelené branky radoval Falkirk, když v 56. minutě využil po rohu Neila McCanna zaváhání domácí obrany Darren Barr a ze vzdálenosti tří metrů překonal gólmana Combeho.

Vedení ale Falkirku nevydrželo příliš dlouho, když o jedenáct minut později napřáhl z dvaceti metrů k parádní střele Kevin Kyle a Mallo byl bez šance.

Chvíli před koncem mohl strhnout vedení na stranu Falkirku McCann, brankář Combe byl ale proti a jeho střelku zneškodnil.

Falkirk po zisku jednoho bodu stáhl ztrátu na jedenáctý St. Mirren na pouhé dva body. Kilmarnock je devátý, nad sestupovou příčkou ho však dělí pouze náskok tří bodů.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Motherwell FC 1:3

09.05.2009 16:00

Góly: 72. Stephen O'Donnell - 18. Jamie Murphy, 32. David Clarkson, 60. David Clarkson

Obavy St. Mirrenu o záchranu se po utkání s Motherwellem navyšují. Hosté jasně vévodili už od začátku utkání a nakonec si ze St. Mirrenu odváží výhru 3:1.

První šanci měl ještě St. Mirren, Mehmetova střela ale nenadělala Smithovi větších problémů. Od této chvíle byl Motherwell lepším týmem a v 18. minutě se zaslouženě ujal vedení. Domácí ještě dostali pryč z vápna rohový kop O'Briena, ovšem Hammell vrátil míč před bránu a volný Murphy zaznamenal hlavičkou první gól zápasu.

Po půlhodině hry dostali hosté další šanci a znovu ji využili. Sheridan našel Hughese, jeho střela odskočila do cesty Clarksonovi a útočník Motherwellu zvýšil na 2:0. St. Mirren se snažil alespoň snížit, pokus Barrona ale nebyl nebezpečný. Howard musel zasahovat i při šanci Sheridana, domácí obrana totiž v dnešním utkání nefungovala příliš dobře.

Běžela přesně hodina hry, když Motherwell odskočil St. Mirrenu už na rozdíl tří gólů a utkání bylo prakticky rozhodnuto. Hughes udržel i pod tlakem míč a přihrál Quinnovi, jeho centr našel Clarksona a byl z toho třetí gól utkání. St. Mirren už dokázal jen snížit, když se trefil náhradník O'Donnell, Motherwell si tak odvezl tři body.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Hamilton Academical 1:1

10.05.2009 15:00

Góly: 47. Richie Foran - 63. Martin Canning

Inverness i Hamilton udělaly krok k záchraně v nejvyšší soutěži, když v dnešním utkání remizovaly 1:1. Domácí celek poslal do vedení krátce po poločasové přestávce Foran, ovšem v 63. minutě vyrovnal Canning na konečných 1:1.

Morais se vrátil do sestavy Invernessu a portugalský záložník hned v úvodu hry vymyslel nebezpečnou přihrávku, na kterou však Foran nedosáhl. Na straně hostí se do šance dostal Neil, jeho pokus ale bránu Frasera neohrozil. Po devatenácti minutách hry našel McBain volného Imrieho, jeho nadějná střela ale v bráně neskončila.

Hamilton chvíli na to zachránil od inkasovaného gólu Černý, když chytil gólovou šanci Moraise. Trenér Hamiltonu Reid byl nucen po půlhodině hry střídat, McCarthy nahradil zraněného McLaughlina. McCarthyho přítomnost zvýšila útočnou aktivitu Hamiltonu, ovšem přímý kop Offionga letěl mimo.

První branka zápasu padla dvě minuty po startu druhé půle, když si Foran vyskočil na centr Moraise a dopravil míč do sítě. Příležitost měl i Imrie, míč však skončil v postranní síti. Hamiltonu se podařilo srovnat stav chvíli po hodině hry. Easton zahrál rohový kop a Canning mířil přesně, 1:1.

Inverness se pokoušel vrátit vedení na svou stranu a další šanci dostal po vyloučení McArthura, který tvrdě fauloval Moraise. Domácí si mohli v nastavení zajistit tři body, ale fantastický Černý vytáhl míč z brankové čáry. Utkání tak skončilo i přes převahu Invernessu remízou 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Motherwell FC351281540:4744
8.Hamilton Academical351151929:4938
9.Inverness Caledonian351061935:5436
10.Kilmarnock FC35981833:4635
11.St. Mirren FC358101730:4934
12.Falkirk FC357111735:5032

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

GO GO GO Rangers!!!

Reagovat
madridcan

a POWER si kde nechal?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

power zostalo v Barcelone

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tak dneska Celtic asi pohrbil titul,zkurveni Hunove,jeste vetsi radost nez vitezstvi by mi udelalo,kdyby nekdo poslal Mullera do nemocnice aspon na pul roku.DOB!

Reagovat
smazaný uživatel

Neber fotbal jako nějakou válku... To bys Mullerovi opravdu přál? Hanba ti...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbal v Glasgow jako valku beru a pokud bys tam chvilku nekde zil,tak bys to pochopil.

A Mullerovi bych to opravdu pral,stydet se nebudu

jo a tady vracim ty smajliky,abych nezustal dluzen a tenhle mas extra

Reagovat
smazaný uživatel

vidim ze po tom vyprasku nemozes v noci spavat a tak taras dve na tri

Reagovat
smazaný uživatel

jj,mas pravdu Ally,ses muj nejoblibenejsi nepritel.Ale to slovo"vyprask" se k 1:0 nehodi

Mohlo by se to jmenovat,jak prijit o titul v 90minutach.nezbyva mi nez verit a doufat ve vase zavahani,ale jako realista tusim,ze to asi nedopadne letos dobre.

Reagovat
smazaný uživatel

moj nazor sa ani po tomto derby velmi nemeni. stat sa moze stale cokolvek, dokonca su este 3 zapasy, naviac nie jednoduche. spomen si na zaver sezony ked celtic mal v rukach titul este v poslednej minute sezony ale v nadstaveni o vsetko prisiel.

rozhodovat moze pri rovnosti bodov aj skore a to mate o gol lepsie. hrate 2x doma, my len raz takze ak co len jeden zapas remizujeme a vy vsetky vyhrate, titul moze byt vas.

este to bude zaujimave.

inak OF derby sme mohli vyhrat aj vyraznejsim rozdielom, whittaker nastrelil zrd a boyd samostatny najazd nepremenil. pokracuje tak je zeleno-biele prekliatie ked strelil celticu zatial len jediny gol...

kazdopadne ta na zaver potesim, uz zajtra ste spat na cele. na 24 hodin.

Reagovat
smazaný uživatel

Budu doufat v drama a uvidime,treba se stane zazrak

A OF si myslim skoncilo docela rozumne,i hlavicka JVoH byla uz temer v brance a par dalsich akci by se taky naslo.

Co na Skotske lize miluju je jeji tvrdost,je kolikrat az neuveritelny co se tam nepiska.Tvrde,lec fer

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele