Skotská Premier League - preview 35. kola

09.05.2009, 08:47, aktualizováno 10.05.2009, 08:59
Previews
Ivernes Caledonian nastoupí k domácímu zápasu proti Hamiltonu a může navázat na poslední výhru ze St. Mirrenu. Hamilton zatím zůstává jen stínem podzimního týmu, přestože v minulém kole doma vyhrál s Kilmarnockem...
O titul
Heart of Midlothian - Hibernian FC  (čtvrtek 20:45)
Edinburgh čeká další derby, na hřiště Heart of Midlothian přijede ve čtvrtek Hibernian. Přestože mají hosté velké problémy se sestavou, manažer Hearts Csaba Laszlo tuší, že jeho tým nečeká lehký zápas.

Ani jeden z týmů se v posledním kole z výhry neradoval. Hearts podlehli 0:2 Rangers a Hibs prohráli doma 1:2 s Dundee United. Laszlo má k dispozici mnohem více hráčů než manažer soupeře, chybí jen Ruben Palazuelos a Laryea Kingston.

"Každý tým má problémy. Proti Rangers jsme neměli Leea Wallace a Rubena Palazuelose, přesto jsme odehráli dobrý zápas, i když ne s nejlepším výsledkem. Není to obvyklý zápas, je to derby. Pro Hibs, myslím, je to důležitější utkání. Poté, co prohráli s Dundee United, by rádi nad námi vyhráli," řekl před utkáním Laszlo.

Hibs chybí hned čtyři suspendovaní hráči. Chris Hogg totiž doplnil potrestané Roba Jonese, Sola Bambu a Colina Nishe. Mimo hru jsou také Denes Rosa, Fabian Yantorno a Kevin McCann. Přesto se dá očekávat velice zajímavý zápas, poslední derby totiž skončilo výhrou Hibernianu 1:0.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.35 - 5.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Aberdeen FC  (čtvrtek 21:00)
O Pohár UEFA se dnes bude bít na Tannadice Parku domácí Dundee United s pátým celkem skotské ligy Aberdeenem, který ztrácí na čtvrté místo čtyři body.

Čtvrtí United by si chtěli pro příští sezonu zajistit evropské poháry, dnes k tomu mohou udělat velký krok. Když na domácím hřišti zvítězí, Aberdeenu odskočí už na sedm bodů. Manažer Craig Levein však upozorňuje, že i zisk tří bodů v utkání s Dons ještě nezajistí týmu jistou účast v evropských pohárech. "Výhra proti Aberdeenu by nám v boji o pohárovou Evropu poskytla velkou výhodu, jistotu nám to ale nedá. Měli bychom sedmibodový náskok, ve hře ale stále bude bodů devět. Všichni se nyní soustředíme na to, abychom zvítězili nad Aberdeenem a udrželi pod tlakem Hearts," řekl Levein.

Dundee vkročilo do nadstavbové části skotské Premier League skvěle, když na Easter Road porazilo Hibernian 2:1. Dnes by Terrors tento výsledek moc rádi zopakovali. United se však budou muset obejít bez útočníků Francisca Sandazy a Warrena Feeneyho. Španěl Sandaza laboruje s kolenní šlachou, podobný problém trápí i severoirského reprezentanta. Nenastoupí ani potrestaný obránce Lee Wilkie, nicméně do sestavy se vrací Paul Dixon.

Aberdeen musí vyhrát, jinak se mu Pohár UEFA velmi vzdálí. V posledních dvou zápasech nastoupili svěřenci Jimmyho Calderwooda proti Celticu, ani z jednoho souboje však nedokázali odejít s body. Ofenzívu Dons posílí útočník Lee Miller, kterému vypršel karetní trest. Po zranění kolení šlachy se vrací i Jamie Smith. Nicméně mimo hru jsou Derek Young a útočník Darren Mackie.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Rangers FC - Celtic FC  (sobota 13:30)
A je to tady. Zápas roku, souboj, který nám napoví, kdo z Old Firm letos získá ligový titul. Rangers hostí na domácí půdě Celtic, jenž má před Jezdci pouhý jednobodový náskok.

Oba týmy, zdá se, načasovali formu na finiš sezony opravdu dobře. Rangers zvítězili v pěti posledních utkáních, Celtic z posledních patnácti možných bodů nasbíral třináct. V minulých dvou kolech narazil tým z Parkheadu na nevyzpytatelný Aberdeen, kterému ovšem nedal žádnou šanci a po výsledcích 2:0 a 3:1 bral všechny body. Díky tomu se udržel v čele skotské Premier League o jeden bod před Rangers.

I přesto že liga ještě nedospěla do svého konce, do Celtiku už putovali dvě ocenění. Jednou je cena pro nejlepšího skotského trenéra roku, kterou získal Gordon Strachan. Druhá pak patří záložníku Scottu Brownovi, jenž se stal skotským hráčem roku. Skotský reprezentant měl z vítězství v anketě, ve které hlasují samotní hráči skotské ligy, velkou radost. "Je to parádní pocit. Byl jsem vyhlášen nejlepším skotským hráčem roku a zařadil jsem se po bok takových fotbalistů, jako Larsson, Laudrup nebo Gazza. Je to skvělé stát teď vedle nich," prohlásil středopolař glasgowského týmu.

Vzájemná střetnutí glasgowských celků z letošní sezony jsou velmi vyrovnaná. Na konci srpna loňského roku sice zvítězili Rangers na Celtic Parku 4:2, v prosinci mezi svátky to ale Celtic týmu Waltera Smitha vrátil, když vyhrál 1:0. V dubnu pak v Parkheadu žádná branka nepadla a utkání tak skončilo remízou. Zatím naposled se týmy spolu utkali ve finále ligového poháru, kde v normální hrací době branka nepadla. O utkání rozhodly až dvě přesné trefy hráčů Celticu v nastaveném čase.

Rangers v minulých dnech dvakrát o body obrali edinburghský tým. Prvně zvítězili na Easter Road proti Hibernianu, pak si doma poradili s Hearts. Svěřenci Waltera Smitha ví, jak bude dnešní utkání důležité, pokud by zápas nezvládli a Celtic naplno bodoval, ztráceli by na Hoops už čtyři body, což ve zbývajících třech zápasech může být rozhodující náskok. Nicméně Jezdcům budou stát v zádech domácí fanoušci, což je při takovýchto duelech ohromná výhoda.

V táboře Gers proběhlo v týdnu hlasování fanoušků, kteří volili hráče roku. Nakonec se jím stal obránce Madjid Bougherra. 26letý hráč neskrýval své potěšení. "Je to obrovské překvapení, vždyť v týmu máme tolik skvělých hráčů. Právě jsem prožil největší noc mé kariéry a mám tak ještě větší motivaci, abychom vyhráli titul. Moc děkuji fanouškům za podporu," prohlásil Bougherra.

Celtic se bude muset obejít bez dvojice tvrdých dříčů. Kvůli problémům s kolenem nenastoupí kapitán Stephen McManus. Kvůli trestu neuvidí diváci na hřišti ani Scotta Browna. Nicméně návrat hlásí Barry Robson. Na soupisku Rangers se pro změnu vrací obránci Sasa Papac a Madjid Bougherra. Překvapivě rychle se ze zranění chodidla zotavil Kirk Broadfoot, který už s týmem trénuje, do dnešního duelu však ještě nezasáhne.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.10 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC34238378:3177
2.Rangers FC34237470:2676
3.Heart of Midlothian341591037:3654
4.Dundee United341313845:4152
5.Aberdeen FC341391237:3648
6.Hibernian FC3410121239:4342
O udržení
Kilmarnock FC - Falkirk FC  (sobota 16:00)
O pověstných šest bodů si to dnes na Rugby Parku rozdá Kilmarnock s posledním Falkirkem, který se dnes může po dlouhé době dostat ze sestupových vod.

Falkirk ztrácí na St. Mirren a svého dnešního soupeře tři body, případná dnešní výhra by ho tak odlepila ze dna. Falkirku velmi pomohlo minulé vítězství proti Motherwellu, které dalo Bairns větší naději na záchranu. Hráči Falkirku tak dnes budou pod velkým tlakem, nicméně manažer John Hughes si myslí, že jeho svěřenci by si s tím měli umět poradit. "Myslím, že jsme poslední měsíc hráli pod tlakem, z čehož by hráči dnes mohli vycházet. Tlak, kterému jsou hráči vystavěni, je především působen pozicí, na které se nacházíme. Dobrý výkon jsme předvedli v semifinále skotského poháru, kde jsme vyřadili Dunfermline. Tento výsledek nás před cestou na Rugby Park povzbudí," řekl Hughes.

Kilmarnock by se v případě prohry mohl dostat do velkých problémů, nicméně nastoupí na domácím hřišti, což by mělo být pro Killie výhodou. Tým Jima Jefferiese se s Falkirkem na Rugby Parku utkal ve 32. kole, tehdy zápas skočil jasným vítězstvím Kilmarnocku 3:0. Kdyby zápas dopadl do puntíku stejně, fanoušci domácího celku by se jistě nezlobili.

Kilmarnock přivítá zpět v sestavě Davida Fernandeze a Dannyho Invincibila, které v posledních dnech zužovaly zdravotní problémy. Trest vypršel dvojici Kevin Kyle a Manuel Pascali, ti se tak na hřišti také objeví. Marodka Killie se zužila i o Jamese Fowlera, který se zotavil ze zranění kolena. Falkirk posílí navrátivší se Lee Bullen s útočníkem Michaelem Higdonem. Zraněné koleno vyléčil Steve Lovell a dnes si připíše první start po více než sedmi týdnech.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
St. Mirren FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
St. Mirren přivítá v sobotním zápase Motherwell, jenž má sice na svém kontě o sedm bodů více než domácí, v poslední době ale nepodával očekávané výkony. Hostitelé mají proto velkou šanci ukořistit body na úkor svého soupeře.

St. Mirrenu se minulý ligový zápas proti Invernessu nevydařil a domácí celek podlehl 1:2. Navíc domácí nenastoupí v nejsilnější sestavě, mimo hru jsou Franco Miranda, Stephen O'Donnell, Craig Dargo, Steven Robb, Chris Smith a Tom Brighton. Nejistota je také okolo zraněného Jima Hamiltona.

"Každý zápas až do konce sezóny, bude pro kluby ve spodní části důležitý. Každý bod, který vybojujete, je důležitý. Bude to obtížný zápas, proti Invernessu jsme si to prohráli sami. Ujasnili jsme si, co tam bylo špatně, prošli jsme si to a víme, že nikdo z nás nepodal dobrý výkon," řekl kapitán týmu, John Potter.

Ani Motherwell v minulém kole nebodoval, odvezl si z Falkirku porážku 1:2. Hosté by mohli nastoupit už i s Jimem O'Brienem a Paulem Quinnem, Stephen Craigan je však stále se svým zraněním lýtka venku ze hry. Poslední vzájemné utkání St. Mirrenu s Motherwellem se hrálo 18. dubna a skončilo výhrou St. Mirrenu 2:0.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.80
více informací
Inverness Caledonian - Hamilton Academical  (neděle 15:00)
Inverness se v poslední době výkonnostně zvedl a dokázal znepříjemnit život i jasným favoritům. Nyní ho čeká zápas proti Hamiltonu, jemuž se naopak v minulých měsících nedařilo.

Inverness dál překvapuje, například v minulém kole si odvezl skalp St. Mirrenu a po výhře 2:1 je jedenáctý, s náskokem čtyř bodů před Falkirkem. Nejistý je před zápasem s Hamiltonem start záložníka Russella Duncana, který se pravděpodobně připojí ke zraněným Jamiemu Duffovi, Richiemu Byrneovi a Philu McGuireovi. Útočník Eric Odhiambo už trénuje a Filipe Morais je pro utkání připraven.

Kouč Invernessu, Terry Butcher si myslí, že jeho tým má velkou šanci na záchranu v nejvyšší soutěži. "Když jsem do týmu přišel, byl od ledna na hráčích velký tlak, ale chlapi si to doposud užívají. Pokud v neděli využijeme šanci a získáme tři body, uděláme důležitý krok k záchraně," prohlásil Butcher.

Hamilton zvítězil po dlouhé době až v minulém zápase, když 2:1 porazil Kilmarnock, na výkony z podzimu ale stále nenavázal. Záložník Marc Corcoran se po více než šesti měsících vrátil do hry, James McArthur, Martin Canning a Trent McClenahan jsou ale vyřazeni až do konce sezóny.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.05
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Motherwell FC341181537:4641
8.Hamilton Academical341141928:4837
9.Inverness Caledonian341051934:5335
10.Kilmarnock FC34971832:4534
11.St. Mirren FC348101629:4634
12.Falkirk FC347101734:4931

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

I když se říká,že derby nemá favorita a obzvlášt do Glasgowské,tak si myslím že dnes je jasným favoritem Celtic.Sázkařům doporučuju dát čistou 2.Já ju mám taky a mám takový super pocit který mývám když mi něco vychází

Reagovat
smazaný uživatel

mas asi vela penazi

Reagovat
smazaný uživatel

ten pocit nemám moc často

Reagovat
smazaný uživatel

buď rád

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tipuji výhru Celticu 3 : 1 na góly a výhru Rangers 2 : 1 na červené karty.

Reagovat
smazaný uživatel

3:2 vyhraje Glasgow.

Reagovat
smazaný uživatel

vyberte si který

Reagovat
smazaný uživatel

Rangers ale jenom 1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Mělo to dopadnout nerozhodně páč si Celtic góla zasloužil!!! Satanžel to nevyšlo! Tři kola před koncem pořád nejsou rozhodnuty a Celtic má pořád šanci Celtic never die

Reagovat
smazaný uživatel

dies?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele