Skotská Premier League - souhrn 32. kola

11.04.2009, 15:35, aktualizováno 13.04.2009, 22:40
Komentáře a souhrny
Celtic jenom remizoval na půdě Hearts a přišel o část svého náskoku, jelikož Rangers si doma poradili s Motherwellem. Tři body mají rovněž Kilmarnock, Dundee United a Aberdeen. Pondělní dohrávka mezi St. Mirren a Hibernian skončila nerozhodně...

Heart of Midlothian - Celtic FC 1:1

11.04.2009 13:30

Góly: 32. Bruno Aguiar - 1. Jan Vennegoor of Hesselink

Celtic vstoupil do utkání na hřišti Hearts perfektně a vedl již od první minuty po gólu Vennegoora of Hesselinka, domácí mužstvo ale stačilo ještě před koncem první půle srovnat brankou Aguiara a do konce utkání se stav nezměnil.

Celtic se ujal vedení neuvěřitelně rychle, chybný odkop Drivera totiž zachytil Hinkel a po jeho přihrávce se z okraje pokutového území trefil Vennegoor of Hesselink. Běžela třicátá sekunda a Celtic nad zdrcenými Hearts vedl 1:0. Nizozemský útočník měl brankovou příležitost i v minutě sedmnácté, mířil ale mimo bránu.

Na druhé straně se o vyrovnání pokoušel po půlhodině hry Aguiar a jeho střela šla přesně do spodního rohu Borucovy brány, 1:1. Hearts mohli už v první půli i vést, střelu Elliota zastavil rukou Loovens, rozhodčí ale pokutový kop neodpískal.

Celtic vstoupil do druhé půle už bez McManuse, kterého nahradil Crosas. Hearts byli stále lepším týmem a v 50. minutě Boruc svůj tým zachránil po střele Zaliukase. Poté už se do hry dostával i Celtic. Ve velké šanci se ocitl Nakamura, nemířil však přesně. Jednu z posledních příležitostí měl Mizuno, míč ale netrefil dobře. V nastavení po závaru před bránou odkopl balón Karipidis a ubránil pro Hearts bod, za remízu 1:1.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Dundee United 0:1

11.04.2009 16:00

Góly: 4. Craig Conway

Dundee United zabojovalo a stále je ve hře o třetí místo, po výhře nad Hamiltonem se dotáhlo na pět bodů a jeho šance v nadstavbě žije. To naopak Hamilton bude mít ještě hodně práce, a co se zdálo být neskutečné, je najednou realitou. Ještě před pěti koly byli domácí v naprostém klidu, nyní už je situace jiná a mají jenom štěstí, že poslední Falkirk též nebodoval.

Dundee United i tak zůstalo na pátém místě, Hamilton klesl na deváté. O vývoji utkání rozhodla velmi brzká branka Craiga Conwaye už ze čtvrté minuty a právě tomuto scénáři se chtěli domácí vyhnout. Jejich problém je totiž střílení branek a pod tlakem už výběr kouče Billyho Reida srovnat nedokázal.

Conway tedy vsítil branku po nejisté hlavičce Francisca Sandazy a nekompromisně z pravé strany vápna rozvlnil síť tvrdou nechytatelnou ranou do levého horního rohu Černého branky. Dundee pak dominovalo celou první půli a nepůjčilo domácím skoro míč na kopačky, změna přišla až v druhém dějství.

V tom prvním ovšem domácí tlačili, do nebezpečné možnosti se probojoval Prince Buaben, avšak obrana ho dokázala v poslední moment zastavit. V další možnosti byl nejprve zablokován Sandaza, po něm ještě zkoušel štěstí Shala, Černý ale včasným vyběhnutím další pohromě zabránil. Po půl hodině se k volnému přímému kopu postavil Paul Dixon, Černý nejprve předvedl skvělý zákrok a pak ještě balón musel zkrotit před Conwayem. Ke konci půle si první zásah připsal též Zaluska, kterého prověřil Mensing.

V druhé půli si velkou příležitost opět vypracovalo Dundee, z 22 metrů pálil z přímého kopu Conway, jeho rána šla asi o metr nad. O něco později přihrál Sandaza Robertsonovi, toho opět vychytal Černý. Následně se snažil udeřit Shela, na čaroděje Černého si ale nepřišel. Dundee o všechny body mohlo přijít v závěru, kdy to zkoušel Thomas, možnost měl i střídající Asamoah. V nastaveném čase ještě Zaluska zlikvidoval pokus McCarthyho a závěrečný hvizd tak byl určitě vysvobozením.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Motherwell FC 3:1

11.04.2009 16:00

Góly: 2. Andrius Velička, 10. Kris Boyd, 65. Kris Boyd (pen.) - 37. John Sutton

Rangers v utkání proti Motherwellu nezaváhali a po výhře 3:1 se znovu přiblížili vedoucímu Celticu. Už ve druhé minutě poslal Rangers do vedení Velička, chvíli poté zvýšil Boyd a pár minut před koncem poločasu snižoval Sutton. Druhý gól Boyda po hodině hry ale pojistil Rangers zisk tří bodů.

Rangers vstoupili do zápasu famózně a už ve druhé minutě vedli po gólu Veličky. U zrodu šance byla střela Boyda, poté míč dostal Klimpl, ale špatným odkopem nabídl gól Veličkovi, který se nemýlil. O osm minut později už domácí celek vedl o dvě branky. Po krásné přihrávce Whittakera dostal míč Boyd a poslal přesnou ránu do vzdálenějšího koutu brány Smithe.

Motherwell nečekaně udeřil ve 37. minutě, když po dlouhé přihrávce Hammilla zachytil balón nabíhající Sutton a snížil na 1:2. Ačkoliv byli Rangers po utkání proti St. Mirrenu uprostřed týdne jistě unavenější než soupeř, například na Boydovi to nebylo poznat a skotský útočník znovu prověřil Smithe.

Ve druhé půli měl také první střelu Boyd, Smith ale jeho pokus vyrazil. Na druhý gól v zápase ale kanonýr Rangers dlouhou nečekal. V 65. minutě byl Mendes faulován v pokutovém území a následnou penaltu Boyd bez problémů proměnil. Rangers byli jasně lepším týmem a kdyby v posledních minutách hry nevyrazil Smith gólovou střelu Whittakera, mohl být gólový rozdíl ještě větší.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Falkirk FC 3:0

11.04.2009 16:00

Góly: 11. Kevin Kyle, 37. Kevin Kyle, 84. Kevin Kyle

Největší hvězdou posledního ligového kola se bezpochyby stal útočník Kilmarnocku Kevin Kyle, jenž svému týmu hattrickem zařídil vítězství na domácím hřišti proti Falkirku.

Domácí tým byl už od počátku utkání aktivnější a za odměnu přišel vedoucí gól. Gólman Mallo ještě stačil vyrazit nebezpečný pokus Invincibileho, avšak na dorážku Kylea byl krátký, 1:0. Invincibile mohl vedení o pár minut později zvýšit, v šanci ale selhal, stejně jako na druhé straně hřiště McBride.

Ve 36. minutě prohrával Falkirk už o dva góly, přesně totiž nacentroval Taouil a Kyle svojí hlavičkou podruhé překonal Malla. O'Brien mohl ve druhém poločase snížit, jeho pokus ale zablokoval Hay. Falkirk byl nebezpečný a zejména střela Arfielda nebyla daleko od gólu.

Falkirk však nebyl schopen udržet převahu a v 84. minutě Kyle zpečetil svůj hattrick. Znovu byla u gólu souhra Taouila s hlavičkujícím Kylem, který se dnes stal noční můrou Falkirku. V nastavení měl ještě střelu na bránu Invincibile, Mallo ale tentokrát míč nepustil.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Inverness CT 1:0

11.04.2009 16:00

Góly: 79. Gary McDonald

Zápas mezi Aberdeenem a Invernessem rozhodl svým gólem Gary McDonald a zajistil tak svému týmu umístění mezi nejlepšími šesti kluby skotské Premier League. Utkání bylo velice vyrovnané a vítězný gól vstřelil McDonald až v 79. minutě.

Morais se dostal na začátku utkání do první šance, jeho pokus ale vyrazil Langfield. Navzdory převaze hostů byl blíže vedení Aberdeen, když centr Younga našel Millera, ale hlavičku tohoto útočníka Esson skvěle vyrazil. Inverness se mohl ještě v první půli dostat do vedení, ale sobecká hra Moraise tomu zabránila.

Portugalský útočník dostal přesnou přihrávku, ale místo toho, aby přihrál ještě lépe postavenému spoluhráči, volil střelu, kterou Langfield lehce chytil. Inverness i do druhé půle vstoupil dobře, Morais však mířil jen nad bránu. Chvíli poté měl nejblíže gólu Maguire, který se dostal k vyražené střele Aluka, ale nepochopitelně se do brány netrefil.

Aberdeen se od té chvíle dostával do útoku často a Maguire se dožadoval penalty po souboji s Djebi-Zadim, rozhodčí však jeho slova nepřijal. Aberdeen vstřelil vítězný gól v 79. minutě, když se po volném kopu Mulgrewa dostal k míči McDonald a prostřelil Essona. Aberdeen nakonec mohl vedení ještě zvýšit, Miller ale nemířil přesně.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Hibernian FC 1:1

13.04.2009 20:45

Góly: 28. Andy Dorman - 45. Steven Fletcher

V dohrávce 32. kola skotské Premier League remízoval St. Mirren na domácím hřišti s Hibernianem 1:1. Domácí tým poslal do vedení po necelé půlhodině hry Andy Dorman, vyrovnat se podařilo v poslední minutě prvního dějství Stevenu Fletcherovi.

Úvod utkání patřil St. Mirrenu, defenzivu Hibs v čele s kapitánem Robem Jonesem a brankářem Grzegorzem Szamotulskim zaměstnávala zejména ofenzivní trojice Andy Dorman, McGinn a Craig Dargo. Domácí se zásluhou aktivní hry v prvním poločase dočkali vedoucí branky, když McGinn našel dlouhým balonem na pravé straně pokutového území volného Andyho Dormana, jenž po skvělém zpracování propálil polského brankáře Szamotulskiho.

Hibernian se okamžitě hnal za vyrovnáním, aktivní byla hlavně útočná dvojice Steven Fletcher, Derek Riordan, která po řadě slibných šancí dokázala srovnat skóre, když Riordan adresoval balon na Stevena Fletchera, jenž přesnou střelou nedal brankáři Marku Howardovi žádnou šanci.

Druhá půle začala v podobném duchu jako ta první, aktivnějším týmem byl St. Mirren, který se znovu snažil ujat vedení, Dorman ale ze čtrnácti metrů pálil vedle. Szamotulskimu se poté povedlo zabránit vlastnímu gólu, když Denes Rosa ve snaze zažehnat nebezpečí nasměroval balon na vlastní bránu, polský gólman byl však ve střehu, míč tak ze sítě lovit nemusel. Chvíli před koncem utkání si mohl zajistit tři body Hibernian, jenže Howard pokus Bamby, po centru Johna Rankina, zneškodnil.

St. Mirren poodskočil o další bod od posledního Falkirku, který o víkendu nestačil na Kilmarnock. Hibernian zůstává šestý.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC32218373:3071
2.Rangers FC32217465:2470
3.Heart of Midlothian32158937:3453
4.Aberdeen FC321391036:3148
5.Dundee United321212843:4048
6.Hibernian FC3210121036:3842
7.Motherwell FC321181336:4241
8.Kilmarnock FC32961731:4333
9.Hamilton Academical321031925:4633
10.St. Mirren FC327101526:4431
11.Inverness Caledonian32941931:5131
12.Falkirk FC32691732:4827

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Vyborne Boydy uz sme len -1. Este vyhrat zvysnych 6 zapasov and We will be the Champs

Reagovat
božský John

Ten Boyd je ďábel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele