Skotská Premier League - preview 32. kola

11.04.2009, 09:29, aktualizováno 13.04.2009, 08:11
Previews
V pondělní dohrávce skotské Premier League se střetnou dva týmy s odlišnými plány. Zatímco domácí St. Mirren budou chtít udělat krok k záchranně v soutěži, hostující Hibernian by si rád upevnil účast v horní polovině tabulky.
Heart of Midlothian - Celtic FC  (sobota 13:30)
Rozjetý Celtic si v sobotu chystá připsat na své konto další tři body. Svěřenci Gordona Strachana zavítají do hlavního skotského města na Tynecastle Stadium, kde vyzvou domácí Hearts of Midlothian.

Celtic má tento rok daleko lépe našlápnuto na ligový titul než loňskou sezonu, kdy mu ligové prvenství takřka nečekaně spadlo do klína. Teď ale Gordona Strachana velmi těší, že konečně začali střílet ostrými všechny tři kanóny, které zkušený manažer vlastní. Především "střelná zbraň" jménem Jan Venegoor of Hesselink mířil v posledních dvou utkáních, ve kterých Celtic vyřídil jak Hamilton, tak Falkirk shodně 4:0, velmi přesně.

Nizozemský útočník však během týdne prohlásil, že se mu stále v hlavě honí myšlenka o návratu do své rodné země, nicméně nyní je Venegoor of Hesselink stále hráčem Celtiku a na návrat do země tulipánů nijak nespěchá. "Kdybych odešel zpět do Holandska, chtěl bych hrát za klub, za který jsem už v minulosti nastupoval. V PSV jsem zažil skvělé časy, mám odtud parádní zážitky. V současné době na návrat ale nemyslím. Když se o PSV jen zmíním, lidé hned dělají předčasné závěry," řekl útočník Celticu.

O návratu do rodné země přemýšlí i další hráč Hoops Massimo Donati, kterému to v současnosti moc neklape s manažerem Strachanem. "Od té doby, co nevycházím s trenérem, se na hřišti vůbec neobjevuji. Uvidíme, co se stane v létě," vysvětil Donati, jenž byl v zimě spojován s přestupem do italského velkoklubu AC Milan.

Hearts okupují pohárovou třetí příčku a v posledním vzájemném utkání remízovali se Celtikem na jeho půdě 1:1, pro edinburghský klub tedy dnes není nic ztracené. V táboře Hearts navíc panuje skvělá nálada, jelikož v posledním ligovém duelu roznesli Kilmarnock 3:1 a to, že se týmu Csaby Laszloa daří proti Old Firm, potvrdil v předposledním kole skotské Premier League, kdy remízoval na Ibrox Parku s Rangers 2:2.

Manažer Laszlo se zřejmě dnes bude muset obejít bez mladého útočníka Garyho Glena, jenž si tento víkend poranil v utkání rezervního týmu kotník. Chybět bude i Laryea Kingston, ghanský záložník má potíže s kolenní šlachou a trénovat začne až za dva týdny.

Celtic také bude postrádat několik klíčových hráčů, na trávníku se neobjeví řecký útočník Georgios Samaras, který si v minulém duelu poranil stehno, vykartovaný je středopolař Scott Brown. Otazník visí i nad starty Darrena O'Dea a Stephena McManuse.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.10 - 3.40 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hamilton Academical - Dundee United  (sobota 16:00)
Zase o krůček blíže k záchraně se dnes pokusí přiblížit Hamilton v domácím utkání s pátým týmem skotské ligy Dundee United, které si chce zajistit evropské poháry.

Manažer Accies Billy Ried musí naléhat na své svěřence, aby hráli naplno až do konce sezony, protože záchrana stále není jistá. Navíc forma Hamiltonu není v poslední době bůhvíjaká, za posledních pět duelů získal pouhý bod, naposledy vyhořel na Celtic Parku, kde inkasoval čtyři branky. Červenobílým momentálně patří osmá příčka s šestibodovým náskokem na poslední sestupovou pozici.

Dundee stále drží kontakt se čtvrtou příčkou zaručující pro příští sezonu Pohár UEFA, za kterou zaostávají pouze o horší skóre. United svou současnou formou však taky nijak zvlášť neoplývají, z posledních deseti zápasů zvítězili pouze dvakrát. V minulém kole remizovali 2:2 s Hibernianem. Tým Craiga Leveina bude chtít zvrátit nepříznivou bilanci, kterou s Hamiltonem má. Dundee letos ze tří zápasů s Accies vyválčili pouze bod za remízu 1:1.

Návrat na hřiště po karetním trestu hlásí český brankář ve službách Hamiltonu Tomáš Černý, naopak tři zápasy bude chybět kvůli porušení kázně při utkání penaltový specialista Simon Mensing. Svůj debut v červenobílém dresu by si mohl odbýt Trent McClenahan. Terrors bude scházet útočník John Daly, jenž si zranil kolenní křížové vazy. Fotbalové umění nepředvede ani zkušený zadák Darren Dods, ten má potíže s lýtkem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.75 - 3.30 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Rangers FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Rangers čeká v sobotu nevypočitatelný soupeř, Motherwell. Ten se v posledních dvou zápasech z výhry na rozdíl od domácího celku neradoval, o to větší cíle má ale na Ibrox Parku.

Rangers poslední ligové utkání odehráli ve středu a zvítězili v něm 2:1 nad St. Mirrenem. Už v sobotu je ale čeká kolo další a tentokrát narazí na Motherwell. Velký problém pro trenéra Waltera Smithe je rozsáhlá týmová marodka. Na seznamu zraněných jsou Kyle Lafferty, Kenny Miller, Kirk Broadfoot, Lee McCulloch a dlouhodobě Kevin Thomson. Po středečním zápase navíc přibyli DaMarcus Beasley se Sašou Papacem.

Nenastoupí také potrestaní Barry Ferguson a Allan McGregor a právě absence brankářské jedničky dává šance Neilu Alexanderovi. "Pokud se mi bude dařit, musí manažer situaci řešit. Graeme Smith také čeká v záloze a Allan bude zpět myslím za týden. Doufám, že pro Rangers udělám dost a prokážu manažerovi i fanouškům, že jsem pro místo v bráně dobrý," dodal Alexander.

Motherwell měl na rozdíl od Rangers delší dobu na přípravu k zápasu, naposledy totiž hrál minulou sobotu doma proti Aberdeenu, se kterým remizoval 1:1. Poslední vzájemný souboj obou klubů se datuje na listopad minulého roku, kdy utkání skončilo bezbrankovou remízou. Motherwellu bude v sobotu chybět zraněný kapitán Stephen Craigan, vrací se ale Maroš Klimpl.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.50 - 8.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - Falkirk FC  (sobota 16:00)
Velice důležitý souboj o body nutné k udržení se v lize odehrají Kilmarnock s Falkirkem. Kilmarnock je jen o tři body lepší než jeho sobotní soupeř, dá se proto očekávat velice napínavé utkání.

Kilmarnocku se nedaří a sérií špatných výsledků se propadl až na desátou ligovou příčku. V posledním kole nestačil ani na Hearts, kterým podlehl 1:3. Proti Falkirku už může nastoupit Craig Bryson a z viru se zotavil Tom Clancy. Optimistický je kouč Jim Jefferies také ohledně startu Frazera Wrighta, mimo hru jsou tak jen James Fowler a Allan Russell.

Jefferies ví, že jeho tým čeká těžký zápas a hodlá proto své svěřence maximálně připravit. "Je to důležitý zápas, ale neřekl bych že nejdůležitější, protože nic nerozhodne. Falkirk se přinejlepším může dostat k nám, ale pokud dosáhneme vítězství, bude rozdíl už šest bodů a to je velká výhoda," prohlásil Jefferies.

Falkirk z posledních dvou zápasů nezískal ani bod, oba ale byly proti glasgowským gigantům Celtiku a Rangers. Hosté jsou na utkání proti slabšímu Kilmarnocku nažhaveni a tentokrát mají za cíl získat body. Dobrou zprávou pro Falkirk jsou návraty Pressleyho a Scobbieho, další nedávno zranění Lovell a Stewart se k tréninku vrátí příští týden.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.30
více informací
Aberdeen FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Inverness stále bojuje o udržení se v lize a zatím se mu to daří. Tentokrát zajíždí do Aberdeenu, který má stále reálnou šanci na Ligu mistrů, sám si ji ale posledními výsledky vzdálil.

Aberdeen z posledních dvou utkání získal jen dva body - za remízy s Hibernianem a v minulém kole s Motherwellem. Důvodem jsou možná i zranění důležitých hráčů. Mimo hru je zraněný obránce Zander Diamond a suspendováni Andrew Considine a Mark Kerr. Uzdravila se však dvojice Darren Mackie - Tommy Wright a je připravena do utkání zasáhnout.

Mnoha fanouškům už s posledními výsledky došla trpělivost a požadují odvolání kouče Jimmyho Calderwooda. Ten doufá, že umlčí kritiky dobrým výsledkem proti Invernessu. "Čas běží, ale náš cíl je stále třetí místo. Jsme sedm bodů za Hearts, ale pokud vyhrajeme sobotní obtížný zápas a Hearts zaváhají proti Celtiku, bude rozdíl už jen čtyřbodový," řekl Calderwood.

Inverness důležitý zápas v boji o udržení proti St. Mirrenu zvládl a díky dvěma gólům Moraise vyhrál 2:1. Manažer Terry Butcher nemá žádné nové starosti se zraněnými hráči, do hry se naopak vrací brankářská jednička Ryan Esson, který by měl nahradit Michaela Frasera.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.45 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - Hibernian FC  (pondělí 20:45)
St. Mirren může dnes udělat další krok k záchraně ve skotské nejvyšší soutěži. Na St. Mirren Park přijede šestý Hibernian, který si pro změnu chce zajistit účast v horní polovině tabulky.

St. Mirren v současné době trápí sestupové starosti a pokud svěřenci Guse MacPhersona budou podávat nepřesvědčivé výkony i nadále, druhá skotská liga se pro ně brzy může stát realitou. Z posledních deseti duelu nedokázali Saints ani jednou zvítězit a od poslední příčky je dělí pouze tři body.

Šestému Hibernianu se pohárová místa vzdalují, na páté místo ztrácí tým ze skotského hlavního města už sedm bodů, nicméně oproti pátému Dundee má ještě dnešní zápas k dobru. Z Hibs se v poslední době stává remízový specialista. Z předešlých deseti střetnutí hned pětkrát odešli s bodem.

Podle manažera Hibernianu Mixu Paatelainena je nyní hlavní cíl týmu udržet se do konce základní části v horní polovině tabulky. "Ano, naším cílem je skončit do šestého místa. Pokud cílu nedosáhneme, bude to pro nás velké zklamání. Vždy se chceme zlepšovat, ale samozřejmě, že se občas objeví věci, které vám to poněkud znemožní," řekl Paatelainen.

Na soupisku St. Mirrenu se vrací záložník Hugh Murray, který kvůli trestu chyběl u posledních tří utkání. Trénovat začal Steven Robb, do zápasu však ještě nezasáhne.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.25 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC31217372:2970
2.Rangers FC31207462:2367
3.Heart of Midlothian31157936:3352
4.Aberdeen FC311291035:3145
5.Dundee United311112842:4045
6.Hibernian FC3110111035:3741
7.Motherwell FC311181235:3941
8.Hamilton Academical311031825:4533
9.Inverness Caledonian31941831:5031
10.Kilmarnock FC31861728:4330
11.St. Mirren FC31791525:4330
12.Falkirk FC31691632:4527

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

opet jen bod,me z te Skotske fakt trefi slak Uvidime,jestli se Hunove nezachovaji korektne a pokud ne,tak pristi tyden doma jedeme o vsechno s Aberdeenem.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele