Skotská Premier League - souhrn 31. kola

04.04.2009, 15:33, aktualizováno 05.04.2009, 16:56
Komentáře a souhrny
Celtic si snadno poradil s Hamiltonem a opět vytvořil tlak na Rangers, ti ale taktéž zvítězili - na hřišti Falirku. Hearts mají tři body ze zápasu s Kilmarnockem, Dundee United alespoň jeden zachránilo až v nastavení. Inverness porazil St. Mirren, Motherwell se o body podělil s Aberdeenem...

Dundee United - Hibernian FC 2:2

04.04.2009 13:30

Góly: 53. Garry Kenneth, 90. David Goodwillie - 6. Colin Nish, 10. Colin Nish

Hibernian vedl na hřišti Dundee United po deseti minutách už 2:0, přesto zaváhal a domácí celek dokázal dvěma góly ve druhé polovině skóre srovnat na konečných 2:2.

Domácí United do zápasu vstoupili katastrofálně, kouče Leveina ale nakonec mohl potěšit výkon z druhé poloviny utkání. Levein musel už po pěti minutách sáhnout ke střídání, po faulu Hogge nemohl dál pokračovat Daly, kterého nahradil Feeney. Pro toho začalo utkání nešťastně, protože míč ukořistil Nish a z dálky překrásně trefil horní roh brány, 0:1. Po dalších čtyřech minutách Nish své střelecké konto zdvojnásobil, když využil tentokrát chyby Buabena.

Nish byl po přesném pasu Rosy blízko hattricku, polský gólman Zaluska ale téměř jistému gólu zabránil. United měli velké problémy v obraně a především Nish toho s oblibou využíval, po centru Fletchera ale mířil hlavou vedle. O chvíli později se oba aktéři vyměnili, přihrával Nish, ani Fletcher však nedokázal propasírovat míč do sítě.

Domácí mohli po půlhodině hry snížit na rozdíl jednoho gólu, když Hogg fauloval Feeneyho, pokutový kop Conwaye ale Szamotulski akrobaticky vyrazil. Ve druhé půli se více prosazovali domácí, Wilkie ovšem mířil zatím jen mimo. Jednu z posledních příležitostí ke zvýšení vedení Hibs dostal Fletcher, Zaluska ale jeho ránu famózně chytil.

Poté už hřiště patřilo jen domácím. Paul Dixon našel volného Kennetha a na jeho pokus byl Szamotulski krátký. Příležitost měl i Buaben, tentokrát však gólman Hibs zasáhl. United se stále více soustředili na útok a výsledkem byly dvě střely Sandazy, než přišel vyrovnávací gól. Probíhalo už nastavení, když Goodwillie převzal míč a přes shluk hráčů poslal míč do sítě, čímž vyrovnal na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Hamilton Academical 4:0

04.04.2009 16:00

Góly: 5. Georgios Samaras, 22. Aiden McGeady, 66. Georgios Samaras, 83. Jan Vennegoor of Hesselink

Celtic potvrdil roli jasného favorita a na svém stadionu rozdrtil Hamilton 4:0. Po dlouhé době se do střelecké listiny zapsal Georgios Samaras, který se dnes trefil hned dvakrát.

V útoku Celticu dostal přednost Georgios Samaras před Janem Venegoorem of Hesselinkem. Řecký kanonýr chtěl konečně ukončit dlouhý střelecký půst. Mezi třemi tyčemi Hamiltonu se kvůli trestu neobjevil český brankář Tomáš Černý, nýbrž náhradník Sean Murdoch.

Celtic se do utkání vrhl velmi aktivně a hned z první vážnější příležitosti se mu povedlo skórovat. V páté minutě prošel obranou hostí Georgios Samaras a tváří v tvář brankáři Murdochovi zanechal chladnou hlavu, když parádní obloučkem poslal favorita do vedení.

O šest minut později zkoušel Scott McDonald štěstí z velké vzdálenosti, Australanovu ránu z 25 metrů ale hostující gólman vyrazil na roh. O chvíli později mířil po přihrávce Nakamury těsně vedle Aiden McGeady.

Ve 23. minutě domácí celek své vedení zdvojnásobil, když v akci byla opět japonsko-irská dvojice. Shunsuke Nakamura obelstil bránícího McArthura a chytrou přihrávkou našel nabíhajícího Aidena McGeadyho. Irský záložník přesnou střelou k tyči překonal Murdocha.

Dvě minuty před přestávkou chtěl brankový rozdíl navýšit McDonald, po chybě defenzivy Accies ale pálil mimo bránu.

Pět minut po pauze se do velké šance probojoval opět australský kanonýr McDonald, jenž po přihrávce Samarase vyslal na Murdocha nepříjemný projektil. Střela ale k hostujícímu brankáři ani nedoputovala, na malém vápně ji zablokoval obránce McLaughlin.

Dnes měl zřejmě vělký den bývalý hráč Manchesteru City Georgios Samaras, který v 66. minutě zvyšoval už na 3:0, když fantastickou střelou vymetl horní růžek Murdochovy svatyně.

Deset minut před koncem utkání byl po faulu McArthura na McCourta nařízen přímý volný kop, ke kterému se postavil střídající japonský záložník Koki Mizuno. Z 25 metrů ale bránu přestřelil.

Velkolepý koncert Celticu pokračoval v 83. minutě, když po skvělé práci pravého beka Andrease Hinkela rozvlnil síť brány Hamiltonu Jan Venegoor of Hesselink, který na hrací ploše nahradil střelce dvou branek Samarase. Poté se už nic důležitého na hrací ploše neudálo a Celtic tak získal tři body za jasné vítězství.

Tým Gordona Strachana si upevnil vedoucí postavení ve skotské Premier League. Hamilton zůstává osmý.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Kilmarnock FC 3:1

04.04.2009 16:00

Góly: 23. Calum Elliot, 29. Calum Elliot, 49. Bruno Aguiar - 8. Danny Invincibile

I když Hearts na vlastním hřišti dostali od Kilmarnocku velice rychlý gól, dokázali se hlavně díky Elliotovi oklepat a třemi góly strhli vítězství na svou stranu.

Hosté do utkání vstoupili skvěle. Taouil nacentroval do pokutového území a Invincibile hlavičkou překonal gólmana Balogha. Domácí se snažili o vyrovnání, střelu Drivera však Combe vyrazil nad bránu. Ve 22. minutě Combe jen vyrazil pokus Zaliukase a Elliot poslal míč do sítě. Ve 28. minutě tentýž hráč zařídil Hearts vedení, když do brány poslal míč po centru Wallace. Elliot si mohl ještě v první půli připsat hattrick, mířil ale jen do brankové konstrukce.

Hned po prvních pěti minutách druhé půle ještě zvýšil vedení Hearts Aguiar a Kilmarnock proto musel hru otevřít ještě více. Wallace přesně nacentroval, Palazuelos ale mířil hlavou nad bránu. Hearts přesto dostali o pár minut později ještě větší šanci, když po faulu na Elliota byl odpískán pokutový kop. K němu se postavil Aguiar, míč ale do brány nenamířil. Elliot byl v závěrečných minutách střídán a vysloužil si za svůj skvělý výkon potlesk ve stoje. Hearts hlavně díky jeho přispění zvítězili nad Kilmarnockem 3:1.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Aberdeen FC 1:1

04.04.2009 16:00

Góly: 9. Jim O'Brien - 67. Chris Maguire

Nerozhodný výsledek se zrodil v sobotu odpoledne na Fir Parku, kde Motherwell remizoval 1:1 s Aberdeenem. Domácí poslal do vedení hned v první desetiminutovce James O'Brien, v druhé půli vyrovnal Chris Maguire.

Motherwell začal aktivně a hned od úvodních minut dostal soupeře pod tlak, když nejprve neuspěl tvrdou ránou z třiceti metrů Steven McGarry, v deváté minutě se ale už míč v síti Aberdeenu třepotal, když James O'Brien pronikl do pokutového území a s pomocí teče Severina otevřel účet zápasu.

Potom měli Well šanci zdvojnásobit vedení, když po skvělé práci Davida Clarksona vypálil na hostující svatyni z dvanácti metrů Sutton, stav ale zůstal nezměněn.

Na začátku druhé půle jakoby měli hráči na nohách přikované železo, hra byla velmi pomalá a rozvážná, diváky zahřála až střela Davida Clarksona z osmnácti metrů, který po centru O'Briena mířil vedle.

Aberdeen se přece jen vyrovnání dočkal, když se v 67. minutě po dlouhém autovém vhazování Scotta Severina prosadil ze šesti metrů Chris Maguire. O tři minuty později ale radost Dons z vyrovnávací branky trochu ochladla, když byl po hrubém faulu na Clarksona vyloučen obránce Andrew Considine.

Před koncem ještě mohli strnout vedení na svou stranu hráči Motherwellu, O'Brien ani Hughes však v zakončení nebyli přesní a tak oba celky braly po bodu.

Aberdeen stále drží čtvrtou pozici, Motherwell na postup do horní poloviny tabulky pořád čeká.

Více informací k zápasu

Inverness CT - St. Mirren FC 2:1

04.04.2009 16:00

Góly: 40. Filipe Morais, 47. Filipe Morais - 7. Andy Dorman

Inverness zvítězil na Caledonian Stadium nad St. Mirrenem 2:1. Tři body zajistil svému týmu Felipe Morais, když dvěma góly kolem poločasové pauzy otočil stav utkání se St. Mirrenem, který šel do vedení zásluhou Andyho Dormana.

Do utkání se oba celky vrhly s velkou vervou, jako první se ale z branky radovali už v osmé minutě hosté. Obránce Caley Lionel Djebi-Zadi nedokázal udržet míč pod kontrolou, čehož využil velšský útočník Andy Dorman, jenž chladnokrevně z deseti metrů poslal balon za záda brankáře Michaela Frasera.

Poté vystrčil růžky i domácí tým, když Imrie vyslal z hranice velkého vápna slabou střelu na gólmana Saints Howarda, ten však proti střele zasahovat nemusel.

S blížícím se koncem prvního dějství zvyšoval Inverness tlak, který ve čtyřicáté minutě vyústil ve vyrovnávací branku, středopolař Munro vyslal do koncovky Felipeho Moraise, jenž volejem z hranice pokutového kopu srovnal krok se St. Mirrenem.

A když běžela 47. minuta utkání, Inverness se radoval s vedoucí branky, kterou zařídil opět Felipe Morais. Portugalský hráč si skvěle zpracoval balon a se štěstím překonal Marka Howarda.

Dvacet minut před koncem byl brankář St. Mirrenu rád, že neinkasoval třetí branku, když nepochopitelně opustil pokutové území a na brankové čáře musel Howarda zastupovat po střele Imrieho obránce Scott Cuthbert.

Tým Terryho Butchera i přes závěrečný nápor hostujícího týmu udržel těsné vedení a získal v boji o záchranu veledůležité tři body, i přesto Inverness zůstává v sestupových vodách, protože na poslední Falkirk drží náskok pouhých čtyř bodů, ten má však dva zápasy k dobru.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Rangers FC 0:1

05.04.2009 15:00

Góly: 9. Kris Boyd

Rangers ve Falkirku nezaváhali a po výhře 1:0 se stále drží tři body za vedoucím Celticem. Výhru hostujícího týmu zařídil po devíti minutách hry kanonýr Kris Boyd, pro kterého to byl už pětadvacátý gól sezóny.

Rangers vstoupili do zápasu podle očekávání bez potrestaných Fergusona a McGregora, na hře to však v úvodních minutách poznat nebylo. Při prvním skutečném útoku našel Mendes nalevo Nova, ten přihrál volnému Boydovi a útočník Rangers zařídil svému týmu vedení 1:0. Falkirk se snažil odpovědět, pokus Arfielda ale vytěsnil gólman Alexander.

Aktivní byl v zápase zejména Novo, jenž se posléze dostal do dvou příležitostí, tu první a větší z nich, ale zastavil McNamara. V úvodní půli toho k vidění mnoho nebylo a diváci tak doufali, že ve druhém poločase se dočkají lepšího fotbalu.

Do dobré příležitosti se na počátku druhé poloviny zápasu probojoval O'Brien, střela se mu ale nepovedla, mířil vysoko nad bránu. Štěstí zkoušeli z dálky postupně Scobbie, Cregg a Finnigan, neškodně ale mířili mimo bránu. Falkirk Rangers delší dobu tlačil, Alexander ale zasahovat nemusel. Jedinou šanci Rangers ve druhé půli měl Mendes, mířil ale hodně vysoko, přesto jeho tým zvítězil 1:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC30207368:2967
2.Rangers FC30197460:2264
3.Heart of Midlothian31157936:3352
4.Aberdeen FC311291035:3145
5.Dundee United311112842:4045
6.Hibernian FC3110111035:3741
7.Motherwell FC311181235:3941
8.Hamilton Academical311031825:4533
9.Inverness Caledonian31941831:5031
10.Kilmarnock FC31861728:4330
11.St. Mirren FC30791424:4130
12.Falkirk FC30691532:4127

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

mame splneno

na tahu jsou Hunove

Reagovat
smazaný uživatel

Jan Vennegoor of Hesselink, tohle jméno se mi vždy líbilo, takový frajerský.....

Reagovat
božský John

Mně zas em sí Grády

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

C´mmon you Gers ! Thanks Boydy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele