Skotská Premier League - souhrn 27. kola

28.02.2009, 15:29, aktualizováno 28.02.2009, 18:05
Komentáře a souhrny
Rangers vyhráli brankou Barry Fergusona na půdě Hamiltonu a hodili rukavici směrem k rivalům ze Celtiku. Ti ji zvedli, když doma deklasovali 7:0 St. Mirren. Hearts zvládla zápas na hřišti Dundee United a vezou si body z venku podobně jako Motherwell. Další dva zápasy skončily 0:0...

Hamilton Academical - Rangers FC 0:1

28.02.2009 13:30

Góly: 35. Barry Ferguson

Až první gól sezóny kapitána Rangers, Barryho Fergusona, rozhodl o výhře jeho týmu nad Hamiltonem. Hamiltonu se zápas příliš nepodařil a rekordní návštěva odcházela domů zklamaná.

Tým z Ibrox Parku utrpěl ještě před zápasem ztrátu, v podobě zranění Pedra Mendese, kterého v sestavě nahradil Maurice Edu. První brankovou příležitost měli hosté a střelu Laffertyho musel vyrážet Černý. Rangers vstřelili Hamiltonu v posledních dvou zápasech deset gólů a zpočátku to vypadalo na další debakl domácího týmu.

S obranou Hamiltonu si hráči Rangers dělali, co chtěli a po Millerově centru mířil jen těsně nad bránu hlavičkou Steven Davis. Hamilton poté začal ukazovat, proč se zatím zdálky dívá na sestupovou zónu, do které byl před začátkem sezóny tipován.

Nebezpečný centr Jamese McCarthyho musel vyrážet gólman McGregor a po rohovém kopu byla hlavička Canninga zablokována těsně před bránou. Obrana Hamiltonu ale nepůsobila dobře a velké problémy dělal Miller. Už ve 24. minutě proto odešel ze hřiště Swailes a nahradil ho rychlejší James Gibson.

Změna však nepomohla, když se po rohovém kopu dostal míč na hranici pokutového území k Fergusonovi, který nízkou střelou překonal českého brankáře Černého. O několik minut později se dostal Ferguson znovu do šance, ale jeho střela do brány nezamířila.

Rangers po poločasové přestávce zvolnili a snad jen střela Boyda nadělala Černému menší problémy. Krátce před koncem zápasu se ještě dostal do šance po přihrávce Boyda Davis, míč ale poslal mimo bránu. Rangers však byli po zápase spokojeni, mají tři body za výhru 1:0.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Kilmarnock FC 0:0

28.02.2009 16:00

Góly: -

Aberdeen hrál i přes velké množství gólových šancí s Kilmarnockem bez branek. Blíže k výhře byli hosté, ovšem Brysonovu střelu zastavila ve druhé půli tyč.

Vidal mohl v 19. minutě poslat domácí tým do vedení, ovšem střela se mu nepovedla a zamířil mimo tyče Combeho brány. Po centru Mulgrewa se k míči dostal Mackie a prostřelil Combea, rozhodčí ovšem odpískal ofsajd a gól neuznal. Chvíli před koncem první půle se do šance dostal Kyle, jeho střelu ale Langfield vyrazil. Hosté vstoupili do druhé půle dobře, ale Pascaliho fauloval ve velké šanci Miller. Pokutový kop odpískán nebyl a hra dál pokračovala.

Do šance se dostal Hamill, Langfield míč lapil do svých rukavic. Největší příležitost ke střelení branky měl Bryson, ovšem jeho ránu zastavila až tyč Langfieldovy brány. Aberdeen se snažil zaútočit na konci zápasu, ale střela Kerra šla vedle. Poslední příležitosti ke vstřelení gólu měl Aluko, ani jednu ale neproměnil. Týmy se tak rozešly bez branek a získávají na své konto po bodu.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Motherwell FC 1:2

28.02.2009 16:00

Góly: 39. Grant Munro - 26. John Sutton, 53. Cillian Sheridan

Cenné tři body si veze Motherwell z Caledonian Stadium, kde porazil domácí Inverness 2:1. Hostující tým poslal do vedení John Sutton, vyrovnání zařídil Grant Munro. O tom, že tři body poputují na Fir Park, rozhodl chvíli po poločasové přestávce Cillian Sheridan.

Domácí tým začal velmi aktivně a hned v úvodních minutách se mohla proti bráně Motherwellu zahrávat penalta, když Dougieho Imrieho stáhl k zemi Mark Reynolds, rozhodčí ale zůstal klidný a hra pokračovala dál.

Skóre se mohlo měnit v devatenácté minutě, když se po přihrávce Cilliana Sheridana dostal k zakončení Stephen Hughes, ten však mířil pouze do boční sítě Essonovy svatyně.

O sedm minut později už ale brankář Esson lovit míč ze sítě musel, když špatně vyhodnotil útok Motherwellu a John Sutton mohl tak ránou z dvaceti metrů otevřít skóre.

Sedm minut před poločasovou přestávkou se ale díky vyrovnávací brance Inverness vrátil do hry, když po rohu Blacka mířil přesně z blízkosti Grant Munro.

V třiapadesáté minutě strhl vedení opět na stranu Well hráč Celticu, který je v týmu Marka McGhee na hostování, Cillian Sheridan, jenž prostřelil Essona nádhernou střelou. Potom ještě mohl vyrovnat Black, míč ovšem napálil pouze do břevna.

Motherwell si upevnil šestou pozici před sedmým Hibernianem, který nyní ztrácí na Well tři body. Inverness zůstal poslední.

Více informací k zápasu

Dundee United - Heart of Midlothian 0:1

28.02.2009 16:00

Góly: 62. Michael Stewart

Očekávaný zápas mezi Dundee United a Hearts skončil vítězstvím hostů 1:0. Heart of Midlothian tak utekl díky gólu Stewarta svému pronásledovateli v tabulce už na pět bodů.

První šanci v zápase ale měli domácí, střelu Sandazy ovšem lapil gólman Balogh. Další příležitost měl Dods, jeho pokus zablokoval před vlastní bránou Neilson. Domácí tým tlačit čím dál více a střela Wesolowskiho mířila těsně nad bránu. Hearts byli v první půli slabším týmem, ale rozkouskovaný první poločas přežili bez inkasovaného gólu.

Hned po startu druhé půle nápor United pokračoval a Sandaza zamířil jen těsně nad bránu Balogha. Chvíli poté se penalty marně dožadoval Mrowiec, který zkusil přejít přes dva hráče, ale v souboji upadl. Gól padl až pár minut po hodině hry, kdy se míč dostal po přihrávce Drivera ke Stewartovi, který střelou do spodního rohu brány United zařídil Hearts vedení 1:0.

Dundee United muselo začít jednat a do hry proto místo Wesolowskiho přišel Conway. Blízko vyrovnání byl Sandaza, jeho střela ale šla vedle. Deset minut před koncem zápasu dostal Sandaza největší šanci k vyrovnání, když upadl v pokutovém území při souboji s Jonssonem. Přestože byla penalta více než pochybná, Sandaza ji stejně neproměnil, Balogh v bráně Hearts se vyznamenal. Utkání tak skončilo vítězstvím Heart of Midlothian.

Více informací k zápasu

Celtic FC - St. Mirren FC 7:0

28.02.2009 16:00

Góly: 16. Shunsuke Nakamura, 35. Shunsuke Nakamura, 51. Marc Crosas, 55. Scott Brown, 58. Shunsuke Nakamura, 68. Scott Brown, 76. John Potter (vl.)

Velké představení dnes předvedl v Parkheadu domácí Celtic, který rozstřílel St. Mirren vysoko 7:0. Největší hvězdou zápasu se stal japonský záložník Shunsuke Nakamura, který si připsal hattrick.

Manažer domácího celku Gordon Strachan po dlouhé době postavil do základní sestavy záložníky Aidena McGeadyho a Marca Crosase. Na lavičku náhradníku usedli Georgios Samaras a Glenn Loovens.

První náznak šance přišel v šesté minutě ze strany Celticu, když si Jan Venegoor of Hesselink naskakoval na centr Andrease Hinkela, brankář Smith byl však u balonu dříve než holandský útočník a pohodlně míč skryl do svých rukavic.

Skóre se poprvé měnilo už v šestnácté minutě, když kapitán domácích Stephen McManus našel dlouhým pasem volného Shunsuke Nakamuru a japonský záložník prostřelil bezmocného Smitha.

Ve 28. minutě stáhl obránce St. Mirrenu Jack Ross v pokutovém území k zemi Scotta McDonalda a rozhodčí nařídil pokutový kop. Za faul na australského útočníka vyfasoval Ross červenou kartu a musel předčasně do sprch. K penaltě se postavil Jan Venegoor of Hesselink a selhal, stav tak zůstal nezměněn.

V pětatřicáté minutě byl v hlavní roli opět Japonec Nakamura, který zpracoval přihrávku od Hinkela, poté pokračoval dál v běhu s míčem a z dvaceti metrů napálil balon přesně k tyči a zvýšil na 2:0.

Ve druhé půli se s góly doslova roztrhl pytel, v 51. minutě se výstavně trefil španělský záložník Marc Crosas, letní posila z Barcelony napřáhla z třiceti metrů a brankář Smith byl bez šance.

O čtyři minuty později musel St. Mirren lovit míč z brány znovu, když si po přihrávce Darrena O'Dea v koncovce poradil Scott Brown. A za další tři minuty svítila u Celticu na světelné tabuli už pětka, když si postavil Shunsuke Nakamura míč k přímému kopu z pětadvaceti metrů a parádní ránou vystřelil hattrick.

Gólové hody neusávaly, v 67. minutě přišel další přesný zásah domácího týmu, když Crosas vybídl do šance Scotta Browna a ten si připsal svůj druhý gól v zápase. Čtvrt hodiny před koncem střetnutí uzavřel "divoký" účet utkání Potter, jenž si po centru Hinkela vstřelil vlastní gól.

Celtic dal zapomenout na střeleckou nemohoucnost, která ho provázela předešlé zápasy, a St. Mirren nemilosrdně rozstřílel. V tabulce ale stále zůstává druhý za vedoucími Rangers, kteří si poradili na New Douglas Parku.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Falkirk FC 0:0

28.02.2009 16:00

Góly: -

Falkirk se navzdory několika brankovým příležitostem musel po utkání s Hibernianem spokojit s pouhým bodem za bezbrankovou remízu. Hibernian může být naopak za bod rád, jeho herní krize pokračuje.

Po nervózním začátku měli první větší šanci domácí, po centru Riordana se však Nish neprosadil. Na druhé straně chyboval Hogg a nabídl šanci Lovellovi, Szamotulski však jeho střelu dokázal vytěsnit. Johansson se dostával do nebezpečné příležitosti, gólman Falkirku Mallo ale včas zasáhl. Obránce hostí, Pressley, mohl svůj tým dostat do vedení, po rohu O'Briena ale zamířil nad bránu.

Hosté zahrozili znovu, když centr do pokutového území poslal Scobbie, hlavička útočníka Higdona mířila vysoko. První poločas se blížil ke konci, kapitán Hibs Rob Jones ale ještě hlavičkoval těsně vedle brány Falkirku.

Falkirk vytvořil ve druhé půli na Hibs nátlak a Higdon vystrašil svým pokusem domácí diváky, mířil ovšem vedle. Tentýž hráč zkusil štěstí z dálky a míč orazítkoval tyč. Příležitost měl i Bullen, balón nenasměroval do brány. Když svoji šanci neproměnil ani Arfield, skončil zápas bez branek.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC27186357:1960
2.Celtic FC27186360:2660
3.Heart of Midlothian27136829:2845
4.Dundee United271010736:3440
5.Aberdeen FC271161032:2939
6.Motherwell FC271061131:3536
7.Hibernian FC27891031:3533
8.Hamilton Academical271021525:3932
9.Kilmarnock FC27851425:3629
10.St. Mirren FC27771322:3828
11.Falkirk FC27591328:3924
12.Inverness Caledonian27641726:4422

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
Zajda

Skotsko má novýho sponzora do Premier League ??

Reagovat
smazaný uživatel

preco?

Reagovat
Zajda

Sám nevím...proto se ptám

Reagovat
smazaný uživatel

uz 2 roky je sponzor clydesdale bank, predtym ju sponzorovala the bank of scotland

Reagovat
smazaný uživatel

Crosas

Reagovat
smazaný uživatel

Bitva o celo stale pokracuje

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic , konečně nějakej pořádnej výsledek než (0:0, 0:1 atd.)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele