Skotská Premier League souhrn - 26. kolo

16.02.2008, 18:10, aktualizováno 17.02.2008, 18:14
Komentáře a souhrny
Rangers vyhráli na hřišti předposledního Kilmarnocku a na čele tabulky tak druhému Celtiku opět odskočili na rozdíl čtyř bodů. V souboji dvou sousedů v tabulce přehrál Hibernian Aberdeen, čímž se dostal na páté místo. Celtic již včera bez potíží porazil Hearts, Dundee United remizovalo na hřišti Invernessu a přišlo o třetí příčku, na kterou se posunul Motherwell...

Celtic FC - Heart of Midlothian 3:0

16.02.2008 16:00

Góly: 14. Jan Vennegoor of Hesselink, 51. Scott McDonald, 76. Andreas Hinkel

Celtic odehrál na své půdě povedené utkání a hostům z Edinburghu nedal žádnou šanci. Hearts si odvezli ze Celtic Parku porážku 0:3. Gólově se prosadili Jan Venegoor of Hesselink, Scott McDonald a Andreas Hinkel.

Domácí tým se do zápasu vrhl s velkou chutí a hned v úvodu utkání byl na hranici velkého vápna faulován McDonald. Přímého kopu se ujal tradiční exekutor těchto situací Shunsuke Nakamura. Nádherný pokus japonského záložníka, který přeletěl zeď, skončil bohužel pro Celtic na tyči hostující brány. Ve čtrnácté minutě už ale mohli fanoušci The Bhoys zvedat ruce nad hlavu. Aiden McGeady našel přesným centrem Jana Venegoora of Hesselinka, jenž poslal míč do brány. O chvíli později zahrozili na opačné straně hřiště z brejku Andrius Velicka a Andrew Driver, ale jejich koncovka postrádala trochu klidu.

Po přestávce vystřelil hostující Driver, brankář Boruc jeho střelu bez problému zneškodnil. Hearts doplatili na špatnou koncovku a v 51. minutě inkasovali podruhé. Nakamura zahrál roh na neobsahaného Scotta McDonalda a ten hlavičkou pod víko zvýšil na 2:0. Potom se pokoušel Velicka snížit, ale jeho rána šla vedle. Na konečných 3:0 pečetil čtvrt hodiny před koncem utkání Andreas Hinkel. Zimní posila ze Sevilly zužitkovala přihrávku McGeadyho a hostujícímu brankáři nedala šanci.

Celticu se generálka na Ligu mistrů, kde nastoupí proti Barceloně, povedla na jedničku a minimálně do neděle stáhli svěřenci Gordona Strachana náskok Rangers na jeden bod.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - St. Mirren FC 4:0

16.02.2008 16:00

Góly: 6. Scott Arfield, 58. Scott Arfield, 61. Patrick Cregg, 71. Patrick Cregg

Domácí Falkirk porazil rozdílem třídy St. Mirren. Svěřenci Johna Hughese zvítězili 4:0. Do střelecké listiny se po dvou brankách zapsali Scott Arfield a Patrick Cregg.

Navzdory vysokému vítězství Falkirku se první nebezpečná situace odehrála před brankou domácích. Andy Dorman však z dvaceti metrů mířil vedle. V šesté minutě už úřadoval domácí tým. Po perfektním centru Carla Finnigana se k zakončení dostal Arfield, jenž hlavičkou poslal míč od břevna do brány a Falkirk se tak ujal vedení. O chvíli později mohli jít domácí už dvoubrankového vedení, ale Darren Barr nezužitkoval rohový kop Pedra Moutinha. Pak na druhé straně neuspěli Dorman ani Hugh Murray.

Po přestávce se do brankové příležitosti dostal hráč St. Mirrenu Murray, jeho tvrdá střela z dvaceti metrů gólem neskončila. A jak praví známe přísloví – "nedáš, dostaneš". Falkirk poté během čtyř minut vsítil dva góly. Nejprve domácí tým poslal do dvoubrankového vedení svým druhým gólem v zápase Scott Arfield, když tvrdou střelou propálil hostujícího brankáře. O čtyři minuty později brankář St. Mirrenu špatně vyboxoval volný kop Jacka Rosse a k odraženému míči se dostal Patrick Gregg a ten hlavou poslal míč do odkryté bárny – 3:0. Na konečných 4:0 pro Falkirk pečetil v 71. minutě svou druhou brankou v zápase Gregg. Brankáře překonal povedenou střelou z dvaceti metrů.

Falkirk se po čtyřech porážkách dostal opět na vítěznou vlnu a poskočil v tabulce na pátou pozici.

Více informací k zápasu

Gretna FC - Motherwell FC 1:3

16.02.2008 16:00

Góly: 50. Brendan McGill - 25. Chris Porter, 47. Ross McCormack, 90. Ross McCormack

Zápas mezi Gretnou a Motherwellem překvapení nepřinesl, hosté si odváží tři body za vítězství 3:1. Motherwell se do vedení dostal ve 25. minutě gólem Portera, chvíli po poločase ještě zvýšil McCormack, domácí ale ihned snížili brankou McGilla. V závěrečných minutách hry ještě zvýšil na konečných 3:1 pro Motherwell McCormack.

První šanci měli hosté, Darren Smith dostal míč a prověřil připravenost Krysiaka, který si míč pohlídal. O osm minut později byli blízko vedení domácí, McGill ale Smithe nepřekonal. Ve 25. minutě padl první gól zápasu. Hughes našel Portera a ten zajistil svému týmu vedení 1:0. McCormack mohl zvýšit vedení, Krysiak ale míč reflexivně vyrazil. V další velké příležitosti byl znovu McCormack, tentokrát přestřelil bránu. Motherwell své vedení zvýšil dvě minuty po začátku druhého poločasu. Hughes vysokým centrem našel aktivního McCormacka a střelec Motherwellu zvýšil na 2:0.

Domácí na inkasovaný gól ihned odpověděli trefou McGilla. Velkou šanci měl Clarkson, mířil ale mimo bránu Krysiaka. Zvýšit vedení mohl také Porter, svoji hlavičku však do brány nedostal. Gretna měla také šance. Baldacchinův volný kop musel vytěsnit Smith. Šanci měl i Deverdics, Lasley míč stačil zablokovat. Gretna své šance neproměnila, naopak hosté nakonec své vedení ještě zvýšili. McCormack drzým lobem z dálky překonal podruhé Krysiaka. Závěrečnou šanci v zápase měl domácí Skelton, Smith ovšem míč vyrazil na roh. Motherwell si tak odváží tři body.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Dundee United 1:1

16.02.2008 16:00

Góly: 84. Markus Paatelainen - 68. Prince Buaben

Zápas mezi Invernessem a Dundee United byl velmi vyrovnaný a tak nikoho na konci zápasu nepřekvapilo skóre 1:1. Do vedení se v 68. minutě dostali hosté gólem Buabena, Inverness v 84. minutě vyrovnal na konečných 1:1, když se trefil Paatelainen.

Lépe vstoupili do zápasu domácí a už v prvních minutách hry zkusil štěstí Don Cowie, míč mířil mimo. United se do hry dostali až v 26. minutě, Fraser ale Buabenův halfvolej vytěsnil. Inverness byl o něco lepším týmem a Cowie svojí střelou prověřil připravenost gólaman Zalusky. Na druhé straně měl příležitost k otevření skóre Buaben, s jeho nízkou střelou si Fraser poradil. Dobrou příležitost měli z volného kopu domácí, Ian Black však mířil mimo bránu.

Do druhé půle vstoupili hosté s Huntem, jenž nahradil De Vriese. První příležitost byla k vidění na druhé straně, McBainův pokus zablokoval Dillon. V 68. minutě se k míči dostal Hunt, našel před bránou nikým nechráněného Buabena, jenž s přesným zakončením neměl žádné problémy. Inverness se zkusil vrátit do hry, Bayneovu tvrdou ránu ale chytil Zaluska. Šest minut před koncem zápasu ale už Zaluska svůj tým nezachránil. McBainův centr už letěl k Bayneovi, ten míč přenechal Paatelainenovi, který se nemýlil a střelou do horní části Zaluskovi brány vyrovnal na 1:1. Cowie mohl dokonce zápas rozhodnout, Zaluska ale míč lapil. Týmy tak získávají po bodu.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Rangers FC 0:2

17.02.2008 15:00

Góly: 25. Carlos Cuéllar, 63. Kris Boyd (pen.)

Rangers vybojovali vítězství 2:0 na hřišti Kilmarnocku a odváží si tři body. Odpoutali se tak na rozdíl čtyř bodů od svého pronásledovatele Celticu. Vedoucí gól vsítil ve 25. minutě Cuellar a v 63. minutě zvýšil na konečných 2:0 z penalty Boyd.

První šanci v zápase měl Darcheville, jeho lob ale do brány Kilmarnocku nezapadl, mířil mimo. Kilmarnock se brzy dostal do hry a Craig Bryson zkusil z úhlu štěstí, McGregor ale míč špičkami prstů vyrazil. Domácí se snažili dostat do vedení, místo toho však zaútočili Rangers a vstřelili první gól zápasu. Burke zahrával rohový kop, Boyd a Ferguson posunuli hlavou míč a Cuellar dal svůj pátý gól v sezóně. Domácí mohli rychle vyrovnat, ovšem to by Ford musel překonat bezchybného McGregora. Rangers mohli ještě před přestávkou zvýšit své vedení, Cuellar našel Darchevilla, jeho střelu ale zblokoval Ford.

Ve druhé půli měl velkou šanci Boyd, Comba ale neprostřelil. Na druhé straně měl velkou šanci Johnston, Papac však míč nepustil k bráně. O chvíli později posílal McCulloch centr do pokutového území domácích a Hamill hrál rukou. Rozhodčí ihned ukázal na pokutový kop, který bez problémů proměnil Boyd. Chvíli poté se do slovní potyčky dostali Frazer Wright a Allan McGregor, rozhodčí ale karty neukázal. Náhradník Kilmarnocku Fernandez mohl snížit, McGregor však zasáhl a míč vytěsnil.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Aberdeen FC 3:1

17.02.2008 16:00

Góly: 49. Merouane Zemmama, 55. Dean Shiels, 90. Steven Fletcher - 18. Zander Diamond

I když na Easter Road po prvním poločase Aberdeen vedl, nakonec se z vítězství v poměru 3:1 radoval domácí Hibernian. Hosty na začátku utkání poslal do vedení Alexander Diamond, v druhé půli pak domácí fanoušky gólově potěšili Merouane Zemmama, Dean Shiels a Steven Fletcher.

V první příležitosti se už po 80 sekundách hry ocitl hostující Scott Severin, ale brankář Hibs Makaba-Makalamby jeho střelu vyrazil. Gólem neskončil ani pokus domácího kanonýra Fletchera, který ve středu vsítil proti týmu Gretny tři góly. Branka přišla v osmnácté minutě. Po rohu de Visschera využil Alexander Diamond zaváhání domácího hráče Colina Nishe a překonal brankáře Hibernianu – 1:0 pro Aberdeen.

Domácí se do druhé půlky vrhnuli ve velkém stylu. Během šesti minut zcela otočili stav utkání. Ve 49. minutě Merouane Zemmama proměnil přímý kop z dvaceti metrů a o chvilku později překonal brankáře Jamieho Langfielda i Dean Shiels. První střelu sice hostující gólman vyrazil, ale s dorážkou domácího záložníka si už neporadil. Sedm minut před koncem se v šanci ocitl střídající hráč Aberdeenu Stuart Duff, jeho ránu ovšem zastavila horní konstrukce brány. V nastaveném čase se i v tomto utkání prosadil skotský sniper Steven Fletcher, když centr od Johna Rankina přetavil hlavou v gól.

Hibernian se ziskem těchto tří bodů dostal na páté místo, které nyní hájí o skóre před Falkirkem. Jinak je to pro domácí tým druhá výhra v řadě po desetizápasovém čekání na vítězství. Aberdeen se propadl na osmou pozici.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC24192356:1759
2.Celtic FC24174361:1855
3.Motherwell FC23132835:2941
4.Dundee United261241039:3340
5.Hibernian Edinburgh2598837:3335
6.Falkirk FC261051138:4035
7.Inverness Caledonian Thistle251031233:3833
8.Aberdeen FC26961130:4133
9.Heart of Midlothian26861236:4330
10.St. Mirren FC24751217:4126
11.Kilmarnock FC26571424:3822
12.Gretna FC25341822:5713

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
One-Real

Nečekaně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele