Skotská Premier League preview - 26. kolo

17.02.2008, 08:12
Aktuality
Celtic porazil Hearts a je na Rangers, jak zareagují v dnešním duelu s trápícím se Kilmarnockem. V neděli jsou na programu hned dvě dohrávky, v této druhé hostí Hibernian souseda v tabulce z Aberdeenu...
Celtic FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Ve skvělé formě hrající Celtic přivítá na svém hřišti Hearts. Celtic za poslední dva zápasy nastřílel deset branek a stal se postrachem soupeřů. Hearts se ale zvedají a nebudou chtít zaváhat ani proti tomuto silnému soupeři.

V Celtic Parku se očekává nádherný souboj, i když domácí jsou na tom lépe. Strachanův tým je ve formě a poráží jednoho soupeře za druhým, o čemž se přesvědčil i Aberdeen, který dostal na svém hřišti pětigólový výprask. Debut možná na Celtic Parku zažijí Barry Robson a Georgios Samaras, dva nováčci. Chybět bude obránce Paul Caddis a John Kennedy, který má problémy s kolenem. "Tento rok jsme dělali hodně chyb, čehož využili Rangers a zvýšili náskok. V minulých sezónách by jsme možná byli první, tento rok mají ale Rangers skvělou formu a my hrajeme jen hru o dostižení," řekl kouč Strachan.

Hearts se zvedají a dokázali to i v minulém kole, kdy porazili 2:0 Gretnu. V sestavě Hearts se možná objeví Laryea Kingston, který se z Afrického poháru národů vrátil se zraněním, ale už začal trénovat. Na svou šanci také čeká nová posila Fernando Screpis a nedávno zraněný záložník Eggert Jonsson. Celtic se může znovu o něco přiblížit vedoucím Rangers, zatímco Hearts se snaží dostat do první poloviny tabulky.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.28 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Falkirk FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Falkirk je o šest bodů lepší jak jeho soupeř ze St. Mirrenu, přesto se dá očekávat vyrovnaný souboj. Domácí nejsou zrovna v oslnivé formě, v posledních čtyřech ligových zápasech ani jednou neokusili chuť vítězství a propadli se na osmou pozici. St. Mirren na tom byl v poslední době lépe, přesto je až desátý.

Falkirk sehrál dva velmi těžké zápasy za poslední období a ani jeden nedotáhl do vítězného konce. Nejprve to byla prohra 0:1 s Celtikem a v minulém kole 0:2 ve Falkirku. Brankář Robert Olejnik čekal dlouhou dobu, než konečně dostal šanci. Brankářská jednička Krul se zranila a Olejnik by se měl tedy objevit na jeho místě. "Šťastné poslední zápasy zrovna nebyly, ale vždy musíte očekávat pokles. Chci manažerovi ukázat jen to nejlepší," řekl ke své šanci Olejnik.

St. Mirren v minulém kole sehrál utkání proti Invernessu a remizoval 1:1. Do brány St. Mirrenu by se měl postavit Mark Howard, Smith je totiž nemocný. "Hrál jsem zatím jen za rezervu, ale myslím, že jsme hráli dobře," řekl. Přesto Howard doufá ve Smithovo rychlé uzdravení. "Chris chytal opravdu dobře. Přeji si aby má příležitost spadala do jiných okolností, ale doufám v jeho rychlé uzdravení. Potom se můžeme utkat mezi sebou," řekl Howard.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.30 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Gretna FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Šestadvacáté kolo skotské Premier League nabídne souboj mezi Gretnou a Motherwellem. Domácí Gretna je v tabulce beznadějně poslední, a tak je otázkou, zda něco předvede proti čtvrtému Motherwellu.

Gretna v minulém kole prohrála 2:4 na hřišti Hibernianu a těžký zápas ji čeká i tentokrát. David Irons musí řešit složení sestavy, která rozhodně nenastoupí v nejsilnějším složení. Zraněni jsou obránci Chris Innes a Aurelien Collin. "Ztráta Aureliena a Chrise je pro nás tvrdou ránou, budeme se je ale snažit nahradit. Musíme být pozitivní a myslet na každý zápas, který nás čeká, ne na ty které už máme za sebou. Musíme zkusit sbírat více bodů," řekl Irons. Do sestavy by se naopak mohl vrátit Danny Hall.

Motherwell v minulém ligovém kole potěšil své fanoušky výhrou 1:0 nad Kilmarnockem a zaváhání nebude chtít připustit ani proti poslední Gretně. Navíc pokud Dundee United, které je v tabulce jen o bod před Motherwellem, klopýtne, může toho tým vedený koučem McGheem využít a posunout se na třetí příčku. "Je to velká hnací síla, pokud Dundee United klopýtne, sesadíme je z třetího místa. Navíc máme k dispozici o několik zápasů více," řekl McGhee.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.25 - 3.55 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inverness Caledonian Thistle - Dundee United  (sobota 16:00)
V dalším zápase šestadvacátého kola uvidí diváci souboj mezi Invernessem CT a Dundee United. O poznání lépe jsou na tom hosté, drží se na skvělé třetí příčce tabulky, za obry z Glasgowa. Inverness je sedmý a ztrácí na svého soupeře sedm bodů.

Inverness v minulém ligovém kole remizoval 1:1 na hřišti St. Mirrenu. Víc ale musí manažera Brewstera mrzet tři jména, která už příští rok nemusí za tým nastupovat. Jsou jimi Ross Tokely, Russell Duncan a Dennis Wyness, všem třem hráčům vyprší v létě smlouva a chystají se odejít do většího klubu. "Podíleli se na velké části úspěchů během posledních let, ale musíme pokračovat, bylo by dobré kdyby zůstali," řekl Brewster.

Hráči Dundee United stejně jako soupeř v minulém kole remizovali 1:1 s Hibernianem. Tým se musel vyrovnat s porcí čtyř zápasů, během dvou týdnů. "Jsem opravdu potěšený tím, co hráči během posledních týdnů předváděli. Je ještě několik věcí, které bychom ale mohli zlepšit. Není ovšem pochyb, že jsme za krátký čas ušli dlouhou cestu kupředu. Kdybychom dosáhli na třetí místo, bylo by to velké překvapení pro všechny, kteří tým tipovali spíše na sestup," řekl kouč Craig Levein.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.25 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Kilmarnock FC - Rangers FC  (neděle 15:00)
Rangers sehrají v neděli zápas proti předposlednímu Kilmarnocku. Domácí nevyhráli už šestkrát v řadě a zápas proti vedoucími týmu tabulky nebude také nikterak lehký.

Kilmarnocku se nepovedlo ani minulé ligové kolo, prohrál 0:1 v Motherwellu a propadl se až na nelichotivé jedenácté místo tabulky. Navíc bude kouč Jefferies postrádat obránce Martyho Corrigana, který má zraněný kotník a obránce Davida Lilleyho, jenž dostal v minulém zápase červenou kartu. Navíc z klubu odešli další dva hráči. Eric Skora pověsil kopačky na hřebík po těžkém zranění kolene a klub propustil Aime Koudoua. Většina zraněných se už uzdravila a Jefferies tak očekává od svého týmu dobrý výkon. "Chlapci, kteří byli nedávno zranění, se již zapojili do tréninku a vracejí se. Takže myslím, že omluvy jako zranění a nedostatek sebevědomí už nebudou potřeba. Myslím, že i proti Motherwellu jsme hráli dobře, musíme ale sbírat body, ty potřebujeme i v neděli," řekl Jefferies.

Rangers jsou naopak ve formě a poráží jednoho soupeře za druhým. V minulém kole to odnesl Falkirk prohrou 0:2. Kouč Rangers Walter Smith věří, že Kilmarnock má šanci zachránit se v lize, pouze ale pokud manažer soupeře dostane podporu od vedení. "Kilmarnock, stejně jako hodně jiných klubů, se v zimě spíše oslabil než posílil. Jeffries je skvělý kouč, to, co za poslední roky s Kilmarnockem dokázal, je úctyhodné. Pokud ale ztratíte hráče a nemáte náhradu, nastává problém," řekl Smith, jehož tým v týdnu v Poháru UEFA doma pouze remizoval s Panathinaikosem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.50 - 4.25 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hibernian Edinburgh - Aberdeen FC  (neděle 16:00)
V Edinburghu se odehraje střetnutí domácího Hibernianu s Aberdeenem. Tým z Easter Road stadionu se momentálně nachází na osmém místě skotské nejvyšší soutěže. Svěřenci kouče Calderwooda jsou o příčku výše.

Domácí mužstvo zaznamenalo uprostřed tohoto týdne dlouho očekávané vítězství. Hibs ve středu totiž porazili poslední Gretnu 4:2. Byl to jejich první tříbodový zisk po neuvěřitelných deseti zápasech. Manažer Hibernianu Mixu Paatelainen bude moct zřejmě počítat se záložníkem Brianem Kerrem a obráncem Chrisem Hoggem, kteří se už objevili ve středečním utkání. Otazník ovšem visí nad startem kapitána domácích Roba Jonese, který scházel i u posledních dvou střetnutích. Jones má problémy se stehnem. Jinak nemá domácí manažer hlášena žádná nová zranění.

Aberdeen je stále o příčku před Hibs. Poslední dvě kola však hostům vůbec nevyšla. Nejprve prohrál na vlastním hřišti s Hearts of Midlothian 0:1, poté utrpěl debakl 1:5 od Celticu. Do tohoto souboje nebude moct zasáhnout Darren Mackie, jenž utržil ránu v utkání Poháru UEFA, kde se Aberdeen postaral o jedno z největších překvapení třetího kola, když na domácím hřišti remizoval s německým velkoklubem Bayernem Mnichov 2:2. Ránu utržil i Alan Maybury, ale na soupisce by neměl chybět. Zcela určitě hlásí návrat na trávník Stuart Duff, který vynechal zápas Poháru UEFA, jelikož není registrován pro evropské poháry. Mimo hru zůstávají Richard Foster, Jamie Smith, Richie Byrne, Derek Young a Jackie McNamara.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.25 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC23182354:1756
2.Celtic FC23164358:1852
3.Dundee United251231038:3239
4.Motherwell FC22122832:2838
5.Aberdeen FC25961029:3833
6.Hibernian Edinburgh2488834:3232
7.Inverness Caledonian Thistle241021232:3732
8.Falkirk FC25951134:4032
9.Heart of Midlothian25861136:4030
10.St. Mirren FC23751117:3726
11.Kilmarnock FC25571324:3622
12.Gretna FC24341721:5413

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele