Skotská Premier League - souhrn 26. kola

20.02.2010, 18:03, aktualizováno 21.02.2010, 18:10
Komentáře a souhrny
Hamilton z předposlední příčky neutekl, dnes v Hearts prohrál 0:2. Celtic doma porazil Dundee United a stáhl náskok Rangers, jejichž zápas na půdě St. Johnstone byl odložen. Falkirk přehrál Aberdeen, Hibernian jede s prázdnou z Motherwellu a Kilmarnock remizoval se St. Mirren...

Heart of Midlothian - Hamilton Academical 2:0

21.02.2010 16:00

Góly: 64. David Obua, 80. David Templeton

Hearts zaznamenali důležité domácí vítězství nad Hamiltonem, o kterém rozhodla až dobrá druhá půle v podání domácího týmu. Brankami se na výhře Hearts podíleli Obua a Templeton.

Hned v prvních minutách hry měl gólman Černý práci, musel vyrážet nebezpečný roh Susa Santany. Poté, co Jason Thomson přestřelil, neodpískal rozhodčí pokutový kop pro Hearts, kteří se ho dožadovali kvůli zákroku Mensinga na Elliota. I další roh Susa nadělal obraně Hamiltonu velké problémy, míč však nakonec bránící tým dostal do bezpečí. Po půlhodině hry si na roh Susa naběhl Zaliukas, bránu ale netrefil.

Accies se však nakonec málem ujali překvapivého vedení, když po rychlém protiútoku poslal míč do pokutového území Paixao, McArthur na něj ale nedosáhl. Hearts vstoupili do druhého poločasu pozitivně, centr Jonssona dostal Wallace, nemířil však přesně. Domácí tým měl stále navrch a po rohu Novikovase mířil Thomson těsně vedle.

O chvíli později zakombinovali bratři Paixaovi, míč však nakonec Kello chytil. Novikovas poslal do další příležitosti Wallace, obránce Hearts ale pouze trefil brankovou konstrukci. Hearts se však o pár minut později podařilo skórovat, Stevenson totiž našel Obuu a ten hlavičkou přesně zakončil. Obdržený gól Hamilton nabudil a střelu Neilla chytil až Kello.

V 80. minutě však Easton udělal svou malou domů hrubou chybu, míč získal Templeton a posunul ho do prázdné brány. Easton se pokusil svou chybu napravit, jeho ránu ale Slovák Kello dalším působivým zákrokem zneškodnil. Zvýšit vedení mohl ještě Kingston, Černý ale míč dokázal vyrazit.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Hibernian FC 1:0

20.02.2010 16:00

Góly: 82. Jamie Murphy

Zápas mezi Motherwellem a Hibernianem byl otevřený až do poslední desetiminutovky, konec utkání však lépe zvládli domácí a díky gólu Murphyho drží Motherwell už sedm utkání dlouhou neporazitelnost.

Domácí vstoupili do utkání aktivně, Sutton dobrým napadáním získal míč od Rankina a jeho střelu zastavil až gólman Stack. Motherwell i nadále diktoval hru a nebezpečná byla zejména střela Cokea, kterou musel Stack vyrazit. Chvíli poté vznikla v defenzivě Motherwellu hrubá chyba, když Ruddy chytil do rukou malou domů od Craigana a rozhodčí nařídil uvnitř pokutového území nepřímý volný kop. Po spolupráci Rankina se Stokesem však skončil míč nad bránou.

Krátce po půlhodině hry přišel tvrdý faul Millera na O'Briena a následně vznikl spor mezi oběma aktéry souboje, po kterém viděl Miller červenou a O'Brien žlutou kartu. Hibernian se tak musel po zbytek zápasu obejít bez jednoho hráče, což bylo poznat i na výkonu. Pár minut před koncem první půle však dostal míč Gow a Ruddy měl co dělat, aby vytěsnil míč mimo bránu.

Ve druhém poločase si za obranu Hibs naběhl Murphy, kterému poslal centr Hateley, Murphy však nedokázal najít bránu. Navíc po Suttonově hlavičce měl velké problémy Stack, který se štěstím vyrazil míč na roh. Po uklouznutí Cregga se do šance dostal Lasley, Wotherspoon ale na poslední chvíli míč zablokoval.

Motherwellu se přesto podařilo vsítit vítězný gól, když O'Brien poslal míč do běhu Murphymu a ten přesnou střelou poslal svůj tým do vedení. Velká nejistota v obraně Hibs téměř poskytla Motherwellu druhý gól, ale Sutton si v zakončení nepočínal dobře. V závěrečných minutách měl ještě příležitost O'Brien, ale neproměnil a zápas tak skončil vítězstvím Motherwellu 1:0.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - St. Mirren FC 1:1

20.02.2010 16:00

Góly: 33. Chris Maguire - 82. Billy Mehmet

I muži mají své dny. Slogan z reklamy každému známý, ovšem vzhledem k formě Kilmarnocku se dá říci, že tentokráte jeho muži svůj den neměli. Proti podceňovanému St.Mirrenu sice dlouho vedli, jenže jak už je zvykem, houževnatý sok opět zapnul v závěru zápasu a dokázal osm minut před koncem vyrovnat. Rozdíl mezi oběma soky proto zůstal čtyřbodový, St.Mirren je desátý, Kilamrnock se nachází o příčku výše.

V domácím dresu v současnosti nejvíce září Christopher Maguire a ne tradiční střelec Kevin Kyle, nicméně tomuto parťákovi to jistě nevadí. Ten se opět trefil krátce po půlhodině hry a dostal celý Rugby Park do pořádného varu, poté ale zklamal neproměněnými šancemi. Domácím s přibývajícím časem začali docházet síly a St.Mirren opětovně začal hledat okénka v obraně. Toho se chopil kanonýr na druhé straně Billy Mehmet, též asi největší hvězda hostujícího výběru a zařídil konečnou remízu.

Právě Mehmet mohl otevřít skóre po necelé čtvrthodině, po rohovém kopu Andyho Dormana však hlavou branku o něco minul. Dorman hrozil i nadále, po jeho volném přímém kopu hlavičkoval Michael Higdon, avšak Cameron Bell dokázal vytěsnit nad branku. Hosté hrozili i v dalším průběhu, Bell zlikvidoval pokus Dormana, hned na to nezamířil z vápna přesně Steven Thomson.

Avšak z úvodní branky se radoval Kilmarnock, jenž tak využil hned svou první možnost. Gólman Paul Gallacher dokázal ještě vytěsnit pokus Craiga Brysona, ovšem s dorážko Maguirea už nemohl dělat nic - 1:0. Maguire o něco později propásl velkou příležitost na navýšení náskoku, když po skákavé přihrávce Kylea netrefil volnou klec a jeho volej šel mimo tři tyče.

O něco později se dostal do velké možnosti Kyle, avšak skvělý zákrok předvedl Gallacher. Maguire zahrozil v polovině druhé části, kdy po odvážném průniku Sammona zakončoval opět z blízkosti těsně vedle. A pořekadlo nedáš-dostaneš platilo do puntíku. Po přízemním centru do vápna se do míče opřel z voleje Billy Mehmet a jeho pokus zaplul za Bella, který tentokráte nemohl dělat nic.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Dundee United 1:0

20.02.2010 16:00

Góly: 20. Robbie Keane

Nové posily přinášejí nové časy a vedení Celticu možná našlo svou velkou hvězdu. Utkání s Dundee United bylo ve všech směrech hodně vyrovnané a ofenzivní bitva se vzhledem k situaci vskutku čekat nedala. Nicméně ani bezbrankový stav nakonec nepanoval. Už ve dvacáté první minutě totiž skóroval Robbie Keane a zařídil Celticu tři body, glasgowský velikán tak zvýšil náskok na druhém místě na osm bodů a stále může věřit v titul.

Dundee i přes porážku zůstává čtvrté o bod za Hibs a tento neúspěch ho příliš mrzet nemusí, Dundee odvedlo vskutku velký kus práce. Avšak nutno přiznat, že hosty několikrát podržel superman v brance Dušan Perniš, který předváděl skvělé zákroky po celý průběh duelu. Nestačil pouze na sólo Keana.

Po celou dobu zlobil obranu hostů Marc-Antoine Fortune, jenže hned v úvodu ho dokázala pozorná defenzíva vždy od míče odstavit a žádná velká akce se neurodila. Poprvé tak favorit zahrozil z přímého volného kopu, ke kterému se postavil Edson Braafheid, branku však o něco minul. Poté ale při hře nahoru dolů Celtic udeřil. Diomansy Kamara krásně uvolnil na hranici ofsajdu Keana a ten zavěsil tvrdě pravačkou za bezmocného Perniše.

Hosté mohli srovnat o několik minut později po rohovém kopu, příliš zbrklá hlavička Dalyho šla ale mimo tři tyče. O něco později začali skvěle spolupracovat Keane s Fortunem, k vyložené šanci jim však vždy chyběl malý krůček. Těsně před koncem první půle se musel Perniš vytáhnout proti ranám Browna a Fortuneho, na druhé straně poslal nebezpečný centr do vápna Webster, gól z toho ale nebyl.

Celtic vstoupil tou správnou nohou i do druhé části, už po deseti minutách musel Perniš likvidovat pokus Browna po centru Ki, hned na to vyrazil Rogneho dobrou hlavičku na roh. Do konce duelu se za domácí ukazovali hlavně střídající hráči jako Ki či Samaras, dobrou šanci neproměnil čtvrthodiny před koncem Landry N'Guemo. Hosté mohli spoléhat na Prince Buabena, jenže Boruce překonat nedokázal a stav již zůstal nezměněn.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Aberdeen FC 3:1

20.02.2010 16:00

Góly: 13. Pedro Moutinho, 42. Darren Barr, 70. Enoch Showunmi - 5. Charlie Mulgrew

Tak to Falkirk přeci jenom dokázal a jeho naděje na záchranu stále žije. Proti Aberdeenu se mu šance dávaly, protože už na Pittodrie Stadium dokázal zvítězit 1:0 a proti nevyrovnanému sokovi ukázal svou sílu i nyní. Diváky navíc mohlo těšit hodně branek, už po necelé čtvrthodině se totiž zrodily dvě. Poté Falkirk udeřil ke konci první půle a Aberdeen s outsiderem už nic neudělal. Prohrál, opětovně, překvapivě...

Nevyrovnanost výkonů letošního účastníka evropských pohárů nezná mezí, Celtic nebo Falkirk, to je tomuto výběru opravdu jedno. Nyní se šesté místo opět o nějaký ten kousíček vzdálilo, jenže u Aberdeenu je vskutku nejistá budoucnost, a tak se mávnutím proutku může všechno změnit. Aberdeen šel přitom po pěti minutách hry do vedení, avšak rychlé vyrovnání jeho plány zkřížilo. Falkirk je i tak poslední, přiblížil se ale k záchraně na rozdíl jednoho bodu.

Domácím prospěla výměna manažera, nový šéf Steven Pressley zaznamenal první vítězství v domácím prostředí od svého příchodu a vštípil svým svěřencům útočný líbivý fotbal, se kterým se dá v SPL uspět. Domácí kouč udělal skvělý tah nasazením dua Showunmi - Moutinho, na druhé straně si odbyl debut v brance Stuart Nelson a bylo vidět, že důležité zákroky Jamieho Langfielda týmu chybějí.

Hosté zahrozili vážněji právě pouze v 5. minutě, kdy se k přímému kopu postavil tradiční exekutor Charlie Mulgrew a pokořil krásně umístěnou ranou zcela bezmocného Roberta Olejnika. Poté se představil právě Showunmi, jenž bez problémů uvolnil Moutinha a ten z blízkosti propálil všechno, co se dalo - 1:1. Do vedení dostal Falkirk tři minuty před přestávkou Darren Barr, ten hlavičkoval přesně po krásném centru Scotta Arfielda.

Hosté se dostali do hry krátce po začátku druhé části, když do hry přišel Sone Aluko za Michaela Patona. Jenže i když měl Aberdeen územní převahu, k brance nic nevedlo a Falkirk se mohl definitivně uklidnit dvacet minut před závěrečným hvizdem trefou nejlepšího hráče na trávníku Showunmiho. Nezištou nahrávku poslal Flynn a na levé straně vápně uvolnil autora branky, jenž neměl se zakončením výraznější problémy - 3:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC25177158:1558
2.Celtic FC26156551:2851
3.Hibernian FC26127738:3043
4.Dundee United26119637:3542
5.Motherwell FC26911632:3038
6.Heart of Midlothian26971025:2934
7.Aberdeen FC25781024:3229
8.St. Johnstone FC23761037:4227
9.Kilmarnock FC26681222:3426
10.St. Mirren FC25571324:3622
11.Hamilton Academical25561418:3721
12.Falkirk FC25481322:4020
Zbývající zápasy
20.02. 13:45St. Johnstone FC - Rangers FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zapas lidra ligy Rangers v Perthe bol hodinu pre jeho zaciatkom odlozeny, pri nocnych teplotach -6 C bola cast travnika premrznuta a tak sa Mike Tumilty nerozpakoval a bez somrania pritomnych ho napokon odlozil.

Celtic si tak trochu polepsil, s biedou bozou vyhral 1-0, Robbie Keane konecne trafil aj doma.

Bol to jeho 3.gol v 5.zapase v zeleno-bielom drese ale prvy na Parkhead.

Kedze Rangers dnes nehrali (a termin odlozeneho zapasu na Saints este nie je znamy), pred buducotyzdnovym Old Firm derby sa naskok jazdcov na cele tabulky znizil na 7 bodov.

Mozno mala psychicka vyhoda pre Celtic, vidina uz "len" 4-bodovej straty po pripadnom nedelnom vitazstve na Ibrox moze byt pre nich urcite motivujuca.

Podla mojho nazoru pojde v tomto derby o viac nez keby boli v tabulke obaja plece pri pleci.

Toto bude tzv. 6-bodovy zapas pretoze vyhra nakroci Rangers takmer isto k titulu, zatial co jeho pripadna prehra by mohla sposobit istu paniku a nakopnut do hektickeho zaveru sezony prave Celtic.

A hoci nam do derby zostava este tyzden, ak nepridu vyraznejsie zmeny (zranenia), uz teraz mozno povedat ze oba timy nastupia v tom najsilnejsom cim momentalne disponuju.

Na strane Rangers si klubovy lekar moze vybrat dovolenku, po velmi dlhom case totiz nemame ani jedineho maroda. Celticu sa vrati McGeady a O´Dea, ktori boli na dnes vykartovani a nastupit by uz mal aj Hinkel. Mame sa teda na co tesit !!! Sport 1 LIVE 13:30 !!!

Ofenzivne esa Boyd, Miller na jednej, Keane, Samaras, Fortune, Rasmussen, Kamara na strane druhej.

Z dnesneho dna by som este ocenil vitazstvo Falkirku nad Aberdeenom.

Novy manazer Steven Pressley zazil na lavicke Bairns prve (a velmi dolezite) vitazstvo, zatial co nad Markom McGheem sa zatahuju poriadne cierne mracna. Dons nielenze vypadli v tyzdni zo Skotskeho pohara po zahanbujucej prehre s Raith Rovers (Div 1, 0-1) ale realne im dokonca hrozi ze sa nedostanu ani do hornej sestky a napokon budu hrat o zachranu...

Hibs zda sa dosla para a po stredajsom debakle na ihrisku St Johnstone (1-5) utrpeli dalsiu prehru (a tretiu za poslednych 6 dni !!!) vo Fir Parku proti stale sa lepsiacemu Motherwellu. Ten po angazovani byvaleho reprezentacneho kouca Craiga Browna neprehral uz 8 zapasov po sebe.

K podobnej serii sa blizi i Kilmarnock, ktoremu sa tiez zacalo po vymene manazera darit. Jimmy Calderwood neprehral uz v 6.zapase po sebe pricom na konte ma uz i skalp Celticu.

Na zaver dve zle spravy pre vsetkych fanusikov skotskeho futbalu:

1. Skotsko stratilo v generalnej klasifikacii poziciu zarucujucu 2 miesta v Lige Majstrov a od sezony 2011-12 uz bude mat v tejto sutazi len 1 zastupcu ktory bude musiet navyse absolvovat vsetky 3 predkola...

2. Dnes v skorych rannych hodinach zomrela legenda Dundee Bobby Cox, prezyvany aj "MrDundee", kapitan majstra Skotska v drese tohto klubu z roku 1962. R.I.P.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Skvele resume! Skvele citanie ally. dikes

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele