Skotská Premier League - preview 26. kola

20.02.2010, 08:24, aktualizováno 21.02.2010, 08:41
Previews
Hamiltonu teče do bot a potřebuje každý bod, minimálně jeden nyní může získat na hřišti Heart of Midlothian. Domácí jsou šestí a za výhrou je požene vidina pětibodového náskoku na sedmý Aberdeen...
Heart of Midlothian - Hamilton Academical  (neděle 16:00)
Fotbalisté Hearts se díky zlepšeným výkonům posunuli po minulém kole do nejlepší šestice, jenže mají problémy zvládat papírově lehčí duely. A právě v klání s Hamiltonem by se překvapení klidně mohlo urodit. Hearts sice neztratí svou šestou pozici, ba právě naopak by si mohli na ostatní soupeře vytvořit pětibodový náskok. Nicméně Hamilton hraje o záchranu a výhru by potřeboval jako sůl.

Díky výhře Falkirku má Hamilton k dobru pouze jeden bod, ani remíza by mu rozhodně nedala do dalších klání klid, i když by se na druhou stranu jistě hodila. Heart of Midlothian spadl po remíze s Rangers do průměru a čtyřikrát v řadě prohrál, na výsluní se však dostal naposledy proti Falkirku, jenž zdolal po velkém boji 3:2. Proti loňskému nováčkovi na Tynecastle zatím neztratil, vyhrál zde 1:0 a 2:1.

Hamilton se v poslední době trápí hlavně v útoku, prolomení šňůry duelů bez výhry přišlo až v Dundee, jinak to je děs a bída. Bodově se však situace v posledních utkáních velmi zlepšila, čtyři korálky ze dvou zápasů je slušný počin a bez šance není ani nyní. Hearts se může těšit na návrat Kingstona, který už doléčil komplikované zranění a měl by výrazně pomoci.

Do sestavy se vrací i Jason Thomson, ovšem dále jsou k dispozici pouze spíše negativní zprávy. Otazník visí nad účastí Iana Blacka a mimo je i vykartovaný Michael Stewart, přitom marodka je velmi početná. Na ní se nacházejí mimo jiné Andrew Driver, Ruben Palazuelos, Scott Robinson, Craig Thomson, Johnny Stewart, Ismael Bouzid, Jamie MacDonald a David Templeton, užší kádr tak ambicím "Srdcí" rozhodně nenahrává.

"Pokud se vyvarujeme zbytečných chyb, tak si myslím, že bychom měli potvrdit roli favorita. Čekám, že se s Hamiltonem rozstřílíme a zrodí se celkem atraktivní výsledek. Rozhodně to ale nebude lehké utkání, Hamilton je dobře organizovaný a můžeme se klidně protrápit," varuje hráč Hearts Lee Wallace. Accies počítají s navrátilci Alexem Neilem, Jamesem Wesolowskim, Nickym Rileym, avšak vykartovaný je Dougie Imrie a mimo i zraněný Mickael Antoine-Curier.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Johnstone FC - Rangers FC  (sobota 13:45)
Rangers mají v ligové tabulce náskok deseti bodů, který mohou po dalším kole zvýšit, čeká je však velice nevyzpytatelný soupeř, nováček St. Johnstone. Ten vyzve Rangers v optimální pohodě, uprostřed týdne totiž smetl třetí Hibernian.

St. Johnstone zřejmě v týdnu prožil nejlepší zápas roku, v utkání s třetím Hibernianem od něho málokdo čekal body, ligový nováček se však vzchopil a silnějšího soupeře zesměšnil výsledkem 5:1. Před utkáním s Rangers je stále nejistý start u Jodyho Morrise, ovšem Filipe Morais se vrací do hry po zranění kotníku. Naopak stejné zranění vyřadilo ze hry Kennyho Deuchara. Zřejmě ještě měsíc bude mimo hru Peter MacDonald a nenastoupí ani Stuart McCaffrey a Martin Hardie.

Stejně jako domácí narazili Rangers v posledním kole na Hibernian, který minulý týden porazili hladce 3:0. Rangers se v zápasech proti St. Johnstonu daří, tuto sezónu se s ligovým nováčkem utkali už třikrát a pokaždé si ze zápasu odvezli vítězství. Manažer Walter Smith nemá žádné čerstvě zraněné hráče, znovu proto může využít kompletního kádru.

Obránce Saša Papac má dobré vzpomínky na minulý zápas proti St. Johnstonu, kdy vstřelil vítězný gól. "Pamatuji si zápas ze St. Johnstonu, nestává se často, že vstřelím vítězný gól. Obvykle je to Boydy, Kenny, nebo Nacho, ale tentokrát jsem to byl já a byl to skvělý pocit. Jen si pamatuji, jak jsem dostal míč a mojí první myšlenkou, bylo vystřelit. Naštěstí to tam propadlo, což bylo štěstí, protože ten den jsme nehráli dobře," vzpomíná Papac.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.00 - 4.50 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Motherwell FC - Hibernian FC  (sobota 16:00)
O evropské poháry usilující Hibernian prožil černý týden, nejprve podlehl Rangers a poté se zesměšnil v utkání se St. Johnstonem, po kterém navíc přišel na šest zápasů o kouče. Teď si proto bude chtít spravit chuť na pátém Motherwellu.

Motherwell v minulém kole zklamal a z Hamiltonu, který bojuje o udržení, si přivezl pouze bod za bezbrankovou remízu. Motherwell se bude muset v domácím utkání znovu obejít bez Marca Fitzpatricka a Shauna Hutchinsona. Fitzpatrick má totiž stejně jako Hutchinson problém s kolenní šlachou a ze hry je vyřazen asi na dva měsíce. Jiné problémy se sestavou Craig Brown nemusí řešit.

Místo, kde je Motherwell téměř bezchybný, je post gólmana, John Ruddy je se svými dvanácti čistými konty nejlepším v celé lize a už tak dobrý záznam by si chtěl ještě vylepšit. "Dvanáct čistých kont je skvělý výsledek, ale já sám jsem to nezvládl, obraná čtyřka byla fantastická. Manažer stavěl posledních sedm zápasů totožnou obranu a udrželi v nich šest čistých kont," chválí kouče Browna Ruddy.

Hibs se po prohře s Rangers nezvedli, naopak padli ještě více dolů, když překvapivě podlehli 1:5 St. Johnstonu. V zápase navíc neudržel nervy na uzdě kouč John Hughes, který nebude přítomen na lavičce Hibernianu příštích šest zápasů. Kvůli červené kartě ze středečního utkání nemůže hrát Colin Nish a zraněný je stále Kevin McBride.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.25 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Kilmarnock FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Kilmarnock se vžil do role sto let staré zaprášené knihy na půdě rozpadajícího se domu. Té si totiž také všimne někdo náhodou až za dlouhou a teprve postupem času se z ní stává neocenitelný drahokam, který vynášejí všichni odborníci do nebes. Kilmarnock se ještě před změnou kouče pral pouze o záchranu a vypadalo to, že není úniku. Jenže nyní je situace jiná. Několik vítězství za sebou dalo Killie šanci na účast v nejlepší šestici.

Kilmarnocku nyní patří deváté místo s pohodlným osmibodovým náskokem na záchranu a s šestibodovým deficitem na šesté Hearts, což se skutečně dá dohnat. Domácí zvítězili čtyřikrát v řadě za sebou a získali hned 11 bodů, což je velký úspěch. Nejprve se nastartovali remízou s Hamiltonem a s Dundee a krasojízdou pokračovali výhrami nad slovutným Celtikem, Falkirkem a St.Johnstone. Nyní by rádi outsidera ze St.Mirenu obrali také.

V Rugby parku se jim ale na soupeře vůbec nedaří, o čemž svědčí statistika. St.Mirren vyloupil stánek favorita dvakrát po sobě stejným poměrem 2:1 a evidentně se mu zde daří, nyní se však čeká zcela jiný boj. Na druhou stranu hosté vědí, že se potřebují odpoutat od sestupové pozice a prohra by mohla mít dočasné katastrofální následky. St.Mirren v současnosti hraje hlavně poháry, v tom národním podlehl po srdnatém výkonu 0:1 Rangers dokonce v opakovaném střetnutí.

Jimmyho Calderwooda na lavičce domácích musí těšit návrat Manuela Pascaliho, který už vyléčil poraněnou nohu, mimo je ale i další velká hvězda Mark Burchill. Marodka Killie je však mnohem početnější, dále se na ni nacházejí také Frazer Wright (poraněný kotník), Ryan O'Leary (poraněné koleno) a Allan Russell (svalové potíže). "Všichni dobře ví, jak je Kilmarnock v současné formě schopný a nebezpečný," pochválil soka kouč hostů Gus MacPherson.

Ten musí oželet Jacka Rosse, kterého do hry stále nepustí poraněný kotník. Nicméně jiné absence ho trápit nemusí a hosté tak mohou oslabeného soka pořádně potrápit: "Nyní, co se týče bodů, na soupeře rozhodně nestačíme, každý duel je ale jiný. Po příchodu kouče Calderwooda se vezou na vítězné vlně a určitě to byl krok kupředu, my však musíme mít před očima naši záchranu," dává svým svěřencům lákavou vidinu MacPherson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celtic FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Fotbalisté Dundee mají jedinečnou možnost poskočit o příčku výše, musí však k tomu udělat velmi důležitý krok. V dalším sobotním zápase totiž přijede do Celtic Parku, kde se o body pokusí obrat nejslavnější celek SPL Celtic Glasgow, který tentokráte nemá před ním příliš velký náskok. Pokud zvítězí, tak nejenže může poskočit na třetí místo, navíc se může právě na sobotního soka dotáhnout na rozdíl tří bodů. Celtic však chce prohánět v boji o titul Rangers.

Celtic se tentokráte celkem rozstřílel v útoku, ovšem stále si musí dát pozor na zadní vrátka, což se mu vymstilo právě proti Aberdeenu. Několikrát v zápase vedl, jenže houževnatý sok vždycky vyrovnal a remízový výsledek 4:4 tak shodil ambice zelenobílých o stupínek dolů. Předchozí výhra nad Hearts povzbudila a nyní bude chtít favorizovaný tým na předchozí úspěch navázat.

Jenže na Dundee nemá v domácím prostředí zrovna ty nejlepší vzpomínky, ani letos se mu příliš nedařilo. V loňském roce totiž The Celts pouze remizovali, z celkově pěti předchozích klání se hned čtyřikrát rozešli oba soupeři smírně. Dundee se navíc snad konečně oklepalo v minulém utkání, kde po sérii remíz se slabšími soky a prohrou s Hamiltonem dokázalo vyloupit St.Mirren Park poměrem 2:1.

Kouč Tony Mowbray nemůže nasadit dvojici vykartovaných Aidena McGeadyho a Darrena O'Dea, což je pro jeho výběr velká ztráta. Kvůli zranění jsou mimo hru též Glenn Loovens, Jos Hooiveld a Shaun Maloney, avšak po problémech s přitahovačem se vrací důležitý obránce Andreas Hinkel. "Jsou dny, kdy padá hodně branek a hrajete skvěle, jindy se to ale nedaří. Musíme najít to správné složení, aby se vše stabilizovalo," vidí šanci na zlepšení vyrovnanosti výkonů kouč Tony Mowbray.

Dundee hlásí velký návrat, v základní jedenáctce totiž bude zřejmě přítomen Andy Webster, kterého už netrápí poraněné lýtko. Zpátky bude i další zajímavý článek Mihael Kovačevič, jenž nedávno podstoupil operaci nosu. Do hry by se mohl vrátit také David Goodwillie, jenže mimo je hned čtveřice Francisco Sandaza - Lee Wilkie - Danny Cadamarteri - Scott Robertson. "Celtic udělal mnoho změn od doby, co jsme s ním hráli. Stát se proto může cokoliv na obou stranách," ví Peter Houston.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.50 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Falkirk FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Poslední Falkirk čeká v sobotu domácí zápas se sedmým Aberdeenem a na hosty si může věřit, Aberdeen už delší dobu nepředvádí dobrou formu. Zlepšení přišlo až v posledním kole v utkání s Celticem.

Falkirk hrál v minulém kole na hřišti Hearts a byl blízko bodům, nakonec však podlehl těsně 2:3. Nejistý je start u útočníka Falkirku, Carla Finnigana, který se teprve nedávno zapojil do tréninku. Do hry se vrací Vitor Lima, Pedro Pele však zůstává mimo kvůli achilovce.

Nový manažer Falkirku, Steven Pressley, který na lavičce posledního klubu tabulky nahradil Eddieho Maye, je povzbuzen hráčskou reakcí na jeho příchod, rád by proto vstup do nového působiště oslavil vítězstvím. "V klubu je skutečně dobrý duch a převáží tu kladné pocity. Po tréninku jsem si řekl, že jsme maximálně připraveni, jsem vzrušený zápasem. Minulý týden měli velmi obtížný, zažili odchod Eddieho a můj příchod," myslí si Pressley.

Aberdeen v posledním zápase nezklamal a s druhým Celticem dokázal uhrát divokou remízu 4:4. Obránci Zander Diamond a Charlie Mulgrew se zotavili ze zranění a měli by do zápasu zasáhnout, mimo hru je však Andrew Considine. Kvůli operaci kolene nenastoupí do konce sezóny mladík Peter Pawlett.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 3.25 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC25177158:1558
2.Celtic FC25146550:2848
3.Hibernian FC25127638:2943
4.Dundee United25119537:3442
5.Motherwell FC25811631:3035
6.Heart of Midlothian25871023:2931
7.Aberdeen FC2478923:2929
8.St. Johnstone FC23761037:4227
9.Kilmarnock FC25671221:3325
10.St. Mirren FC24561323:3521
11.Hamilton Academical24561318:3521
12.Falkirk FC24381319:3917

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

To aby aj Chopperleague mala komentár

Reagovat
smazaný uživatel

tak budeme aspon dva

Reagovat
smazaný uživatel

traja

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele