Skotská Premier League - souhrn 23. kola

22.01.2011, 15:46, aktualizováno 22.01.2011, 17:58
Komentáře a souhrny
Hearts v dnešním prvním utkání 23. kola skotské ligy zamotali situaci na čele tabulky. Díky výhře nad Rangers se svému soupeři přiblížili na rozdíl dvou bodů. Toho využil Celtic, který porazil Aberdeen. V tomto kole moc branek nepadlo, vyhrál ještě Motherwell, v dalších třech zápasech se zrodily remízy...

Motherwell FC - Hibernian FC 2:0

22.01.2011 16:00

Góly: 20. Jamie Murphy, 24. Steven Saunders

Motherwell slavil první ligové vítězství pod novým manažerem Stuartem McCallem, Hibernian porazil 2:0. Oba góly padly v rozmezí čtyř minut, nejprve se ve 20. minutě prosadil Jamie Murphy a jen čtyři minuty poté zvyšoval Steven Saunders.

Domácí zahrozili hned v prvních minutách hry, kdy se dlouhé vhazování dostalo až k Suttonovi, gólman Smith však míč lehce chytil. Hibs se také dostali do hry, ale dalekonosné pokusy Rankina ani McBridea bránu nenašly. Motherwell se ujal vedení po dvaceti minutách, kdy Hammell rozehrál volný kop a Murphy hlavou překonal gólmana Smithe, 1:0. A hned čtyři minuty poté skončila další přihrávka Hammella druhým gólem, tentokrát se na bližší tyči prosadil Saunders, 2:0.

Hosté nyní museli zabrat, po půlhodině hry však nevyužili zaváhání Craigana. Ten uklouzl a míč mu sebral Zemmama, ovšem se střelou váhal, než Craigan obranným zákrokem svoji chybu napravil. V závěrečných minutách první půle Zemmama zmařil ještě lepší šanci ke snížení. Saunders zahrál ve svém pokutovém území rukou a rozhodčí odpískal penaltu. K míči se postavil Zemmama, ale bránu přestřelil.

Druhá půle začala vykázáním Calderwoodova asistenta Adamse na tribunu. Zemmama měl poté další příležitost, ale jeho střelu dokázal vytěsnit gólman Randolph. Střelecké trápení marockého záložníka pokračovalo, když gólmana Motherwellu nezaskočil ani z volného kopu. Po příchodu na hřiště zahrával další volný kop Riordan, ale Randolph míč chytil. Na druhé straně trefil brankovou konstrukci Saunders, který však stál v ofsajdu a závěrečný přímý kop Riordana si Randolph pohlídal.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - St. Mirren FC 0:0

22.01.2011 16:00

Góly: -

Ve vzájemném střetnutí Saints se v podstatě o ničem nerozhodlo. V nezáživném utkání bez branek se diváci rozhodně nemohli kochat nijak obzvlášť hezkou hrou a oba výběry se spíše v ofenzívě trápily. Mírně lepším celkem byli domácí, pro které je asi zisk jednoho bodu ztráta, na druhou stranu se určitě počítá. St. Johnstone totiž zůstává na osmé pozici se ziskem třiadvaceti bodů a stále je od bojů o záchranu celkem daleko.

To St. Mirren si téměř v ničem nepomohl a zůstává se ziskem sedmnácti bodů desátý, Hamilton stále ztrácí jen čtyři body. St. Mirren nedokázal zvítězit ani v devátém ligovém kole po sobě a je asi na čase udělat nějaké změny, aby se tato série konečně protrhla. Oba celky ukázaly, že patří v útočné činnosti mezi tři nejhorší týmy SPL a v konečném součtu šancí se opravdu ukázalo, že na skotskou nejvyšší soutěž je to opravdu málo.

Přitom v samém úvodu se zápas rozvíjel slibně, dobrou kroucenou ránu totiž vyslal domácí Chris Millar, jenže mířil o malý kousek nad branku gólmana Paula Gallachera. Ovšem další velkou šanci diváci viděli až po půlhodině hry, kdy se do slibného hlavičkového pokusu dostal hráč St. Mirrenu Jim Goodwin, avšak též o malý kousek prostor mezi třemi tyčemi netrefil. V samém závěru zkoušel nebezpečně střílet Millar, přesný ovšem nebyl.

Ve druhém dějství se síly přeci jen malinko vyrovnaly a domácí už takový tlak neměli. Naopak St. Mirren začal vystrkovat růžky stále častěji. Hned na úvod to zkusil z velké dálky Jure Travner, gólman Peter Enckelman byl ale přeci jen pozorný. O něco později mířil příliš vysoko Steven Thomson, pak už ale opět hrozili domácí Saints. Gallacher však lehce chytil pokus Petera MacDonalda, střídající Liam Craig jeho branku o nějaký ten kus přestřelil.

V samém závěru se ještě Enckelman vytáhl proti ráně Goodwina, když šel včas k zemi proti jeho přízemní ráně. Obrovskou příležitost v nastaveném čase promarnil střídající Steve May, kterému po rohovém kopu střídajícího Clevelanda Taylora chybělo k vítězně brance opravdu jen kousek štěstí. V příštím utkání kole vyzve St.Johnstone na domácí půdě konkurenční Motherwell, St.Mirren se pokusí obrat o body sebevědomé Dundee United.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Hamilton Academical 1:1

22.01.2011 16:00

Góly: 18. Dani Sánchez - 45. Mickaël Antoine-Curier (pen.)

Inverness ztratil na domácím hřišti další body, s posledním Hamiltonem pouze remizoval 1:1. Domácí šli do vedení v 18. minutě po gólu Daniho Sancheze, Hamiltonu se však podařilo ještě do konce poločasu srovnat pokutovým kopem Mikaela Antoinea-Curiera.

Inverness vstoupil do zápasu beze změn, naproti tomu manažer Hamiltonu vyměnil oproti poslednímu utkání hned pět hráčů. Utkání začalo velmi klidně, až do vedoucí branky domácího týmu. Střelu Nicka Rosse gólman Černý vyrazil, Adam Rooney však rychle zareagoval a jeho pokus Černý vytěsnil pouze do cesty Sanchezovi, jenž zblízka posunul míč do brány, 1:0. Po 25. minutách hry mohl zvýšit vedení Ross, ale Černý si míč pohlídal.

O chvíli později po rychlém protiútoku vystřelil Imrie, domácího gólmana Essona však neohrozil. Osm minut před koncem první půle Imrie nebezpečně centroval k bližší tyči, ale český gólman míč vytěsnil. Hamiltonu se aktivita vyplatila, McDonald byl v pokutovém území faulován a Antione-Curier jen sekundy před koncem první půle srovnal na 1:1. Hamilton byl lepší i ve druhé půli, ale Graham mířil těsně mimo.

Po hodině hry mohl druhý gól vstřelit Sanchez, ovšem bránu v dobré šanci netrefil. O pár minut později našel Duff nabíhajícího Rosse, ale ani on nemířil přesně. Na druhé straně pohrdl gólovou příležitostí náhradník Marco Paixao, jenž hned po příchodu na hřiště hlavičkoval do brankové konstrukce. Duncanovu střelu z konce utkání tečoval Canning a nic dalšího se již nestalo. Zápas skončil remízou 1:1.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Dundee United 1:1

22.01.2011 16:00

Góly: 41. Conor Sammon - 90. Garry Kenneth

Takhle divoké utkání skotská liga asi hodně dlouho nepamatuje. Navíc, když oslabené Dundee United prohrávalo a hrálo v devíti mužích proti deseti. Jenže jako už tolikrát v této sezóně dokázalo vydřít cenný bod v devadesáté minutě. Devět statečných zmobilizovalo všechny síly a Garry Kenneth srovnal na konečných 1:1. Sudí navíc udělil všechny tři červené karty v rozmezí jedenácti minut a diváci se tak určitě měli na co dívat.

Od Kilmarnocku se v poslední době odvrátilo štěstí, zatímco hostů z Dundee se drží jako klíště. Kilmarnock zůstává na čtvrté pozici se ziskem dvaatřiceti bodů a zatím není nikdo, kdo by ho mohl v nejbližší době přeskočit. I když mílovými kroky se přibližuje Motherwell a právě Dundee United, které má sice na sedmé pozici ztrátu sedmi bodů, ale také čtyři duely k dobru. Za domácí otevřel skóre pět minut před pauzou Conor Sammon, pro něhož to byl již čtrnáctý zásah v sezóně.

Sammon měl namířeno do druholigového anglického týmu Scunthorpe, jenže z jeho přestupu nakonec sešlo a nyní tak může nadále odvádět skvělé výkony v dresu Killie. V tabulce střelců je totiž bez větších problémů druhý za suverénním Kennym Millerem z Rangers. V úvodním dějství měl převahu celek z Rugby Parku, Dundee United se probudilo až po půlhodině hry. Jenže ve 41. minutě inkasovalo. Sammonova první střela byla sražena a dostala se dozadu k Alexei Eremenkovi, který vrátil tradičnímu střelci do lepší pozice a Sammon nemohl minout - 1:0.

Devět minut po pauze to ale vypadalo, že Kilmarnock bude mít ve zbytku utkání velké problémy. Eremenko totiž naprosto nevybíravým způsobem fauloval Davida Robertsona a sudí poslal nekompromisně Eremenka do sprch. Nicméně hned po incidentu se vytvořil hlouček hráčů Dundee United a dva hráči byli za nesportovní chování potrestáni žlutými kartami. Ani Jonu Dalymu, ani faulovanému Robertsonovi se to nevyplatilo, dva nejdůležitější články sestavy šly totiž předčasně do šatny.

Nejprve po přesně odehrané hodině za zbytečný faul na Ruie Miguela před jeho vlastním vápnem obdržel druhou žlutou kartu Robertson. O pět minut později fauloval Daly ostřeji střelce Sammona a po druhé žluté musel též ze hřiště pryč. Jenže hostům to naději ani sílu nevzalo a snažili se hrát i v devíti, nakonec byli za snahu odměněni. Střídající Kenneth totiž třicet sekund před vypršením normální hrací doby napřáhl ze střední vzdálenosti a pokořil bezmocného brankáře Camerona Bella.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Aberdeen FC 1:0

22.01.2011 16:00

Góly: 27. Anthony Stokes

Fotbalisté Celticu navázali na svou předchozí formu a vzhledem k zaváhání Jezdců z Rangers na půdě Hearts si vytvořili na čele už pětibodový náskok. Nicméně Jezdci mají dva duely k dobru a zezadu se navíc dotahuje skvěle hrající tým Heart of Midlothian, jenž má ztrátu sedmi bodů a také oproti Celticu utkání navíc. Nyní zelenobílí vydřeli těsnou výhru 1:0, houževnatý Aberdeen prohrál brankou Anthonyho Stokese po půlhodině hry.

Aberdeen i tak ale ukázal, že na tom už rozhodně není tak špatně jako v nedávné době a odčinil alespoň částečně potupný debakl 0:9. Navíc si vytvářel i nějaké gólové šance a k bodovému zisku nakonec neměl až zase tak daleko. Dons mají na kontě dvacet bodů a v tuto chvíli drží devátou příčku, do nejlepší šestky až tolik těžká cesta být nemusí. Svěřenci kouče Neila Lennona si začali vytvářet tlak od úvodního hvizdu.

Do první možnosti se dostali ve 12. minutě. Po centru Garyho Hoopera zprava ale ještě Stokes nezamířil přesně. Po dvaceti odehraných minutách pálil tvrdě Paddy McCourt, jeho pokus ale minul pravou tyčku branky Jamie Langfielda o pár centimetrů. Balón se už ale třepetal v síti Aberdeenu ve 27. minutě. Po dlouhém centru Hoopera již snadno zakončoval kolem Langfielda tradiční střelec Stokes. Ten si připsal osmou ligovou trefu v dresu Celticu, celkově v této sezóně devátou a drží se na šesté příčce mezi střelci.

Spolupráce Hooper - Stokes zafungovala také pět minut před pauzou a skóre mohl navýšit opět Stokes. Jeho ránu ale vytěsnil na rohový kop precizním zákrokem Jamie Langfield. Hned na to potkala Celtic nepříjemnost, zranění totiž utrpělo srdce obranné řady Daniel Majstorovič a nahradit ho musel Charlie Mulgrew. Aberdeen spálil největší možnost v 56. minutě, když obránce Thomas Rogne udělal hrubku a podskočil dlouhý balón do vápna, Chris Maguire ale překvapen touto nabídnutou možností selhal a pálil mimo.

V dalším průběhu už fanoušci příliš útočných akcí neviděli a oba celky se dostávaly do šancí spíše sporadicky. Výjimečně to zkusili z velké dálky McCourt a Scott Brown, nicméně žádný větší význam to nemělo a stav tak zůstal až do konečného hvizdu nezměněn. Celtic se pokusí minimálně udržet pětibodový náskok ve středu proti Hearts a nečeká ho rozhodně nic lehkého, Aberdeen bude chtít navázat na dobré výkony na půdě Inverness.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Rangers FC 1:0

22.01.2011 13:45

Góly: 77. Ryan Stevenson

Hráči Heart of Midlothian dokázali, že mohou být rovnocennými soupeři Celticu a Rangers v boji o ligový titul. Hearts předvedli proti Rangers dobrý výkon a nad obhájcem ligového titulu zvítězili 1:0 díky brance Ryana Stevensona.

Rangers přitom do utkání vstoupili aktivně a na domácí tým vytvořili tlak. Útočník Lafferty už v první minutě vyslal nebezpečnou střelu a Kello měl co dělat, aby míč vyrazil. Po přihrávce Edua se Lafferty dostal i ke druhé střele, tentokrát však mířil přesně do rukavic slovenského gólmana. Naismith bránu netrefil, naproti tomu Ness hned dvakrát otestoval připravenost brankáře Hearts.

Nejprve musel Kello vyrážet střelu mladého záložníka u bližší tyče, krátce na to konečky prstů vytěsnil jeho dalekonosnou ránu. Po přihrávce Edua se unáhlil Lafferty a s jeho střelou z dálky si Kello znovu poradil. Přes levou stranu obrany Hearts našel cestu Naismith, ale domácí gólman znovu zasáhl a jeho střelu vytěsnil. Krátce před koncem první půle poprvé zahrozili i Hearts, Elliott se však k nebezpečnému centru Skácela nedostal.

Gólman Rangers si poté dovolil i menší zaváhání, kdy ho málem přeskočil dlouhý míč Jonssona, McGregor ho však vyškrábl na roh. Levý obránce Rangers Saša Papac měl úvodní střelu druhé půle, s jeho pokusem si však Kello poradil. Hearts však ve druhé půli zlepšili hlavně hru ve středu hřiště a Rangers pouštěli do čím dál méně šancí.

V 77. minutě Wallace našel Elliota, ten posunul míč dál a Stevenson zblízka dostal Hearts do nečekaného vedení. Rangers se pokoušeli srovnat a nejblíže k tomu měl náhradník Jelavič, jeho rána však skončila pouze na brankové konstrukci a Hearts se tak v tabulce přibližují ke svému soupeři.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC22164246:1452
2.Rangers FC20152344:2047
3.Heart of Midlothian21143436:1645
4.Kilmarnock FC2295835:2532
5.Inverness Caledonian2378831:2829
6.Motherwell FC2184926:2528
7.Dundee United1867521:2425
8.St. Johnstone FC2065914:2623
9.Aberdeen FC21621321:3920
10.St. Mirren FC21451217:3517
11.Hibernian FC21441321:3716
12.Hamilton Academical20271113:3613

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hearts!!!

Reagovat
Paddy

Heart

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Hear

Reagovat
cubazi

prečo nehral vladko od začiatku? neviem nevidel som ten zápas ale nedať gol znamena že brankár kello (slovak) čaroval alebo nemal vobec žiadnu robotu

Reagovat
smazaný uživatel

Cekal jsem,ze nejake body zustanou na Tynecastle,Srdce tuhle sezonu maji formu jako hrom.

Modrym to v utoku moc neslo a az na Jelavicovo brevno to nebyla zadna slava.

A chtel bych se optat nekoho kdo sleduje Skotsko,zda je normalni,ze hraci nad 40let mohou hrat rukou,faulovat zezadu a nepiska se jak jinak si to vysvetlit.

Reagovat
smazaný uživatel

Weir bol provokovany a par jeho reakcii bolo opodstatnenych.

Kazdy sudi pozna v ramci ligy charakter hracov a castokrat posudzuje situacie i podla toho.

Rozumej filmarovi penalty "nepiska", slusakovi "odpusti".

Preco asi taky Gary Lineker za svoju celu karieru nevidel ani jedinu kartu (ani zltu !) ???

Preto ze nikdy nefauloval? Asi nie, skor preto ze bol ozajstny gentleman.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha,takze hrat rukou a jit si pro balon faulem zezadu je opodstatnene tak to potom jo.

Weira jako jednoho z mala uznavam a je pro me vasim nej obrancem,tedy aspon byl,ale toto neni jeho styl a pokud timto stylem hodla dohanet ujizdejici vlak tak by mel asi skoncit,aby si udrzel tu nalepku Gentlemana,ale i tak mam za to,ze rozhodci je na hristi od toho aby piskal co se na hristi deje a ne od toho aby zkoumal charaktery hracu,takze Weir mel koncit minimalne se zlutou,treba by to jeho reakce sklidnilo.Na nejaky hodnemu odpoustet ti kaslu.Fotbal je o tom co je na hristi,dneska faulujes,dostanes kartu,priste hrajes slusne,nedostanes nic a hotovo.

Skotsti rozhodci to je vubec kapitola sama o sobe,ale dneska na Tynecastle si Modri urcite nemuzou stezovat,ze by je nekdo zarezaval.A jak jsem tak koukal na Jelavice,je videt ze ma potencial,stejne tak Vladko byl videt(mimochodem o oba se zajimal i Celtic),ale bude to potrebovat cas.A nez 100%zapadne muzeme doufam,ze Gers neco ztrati.Chleb se kazdopadne bude lamat 20.2,to je nam jasny uz ted.

Reagovat
smazaný uživatel

akym faulom? ved ho len odstrcil uz po odpiskani. nemal mu tam co zavadzat a radsej vypadnut.

Reagovat
smazaný uživatel

odstrceni Lafferty by po takovem odstrceni od Browna lezel 20minut v krecis a netusil jsem ze se po odpiskani muze vse

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes sa nam vratilo to co sme si na jesen na Tynecastle pozicali ked sme v zavere otocili z 0-1 a napokon v nadstavenom case vyhrali 2-1.

Prvy polcas jasne v nasej rezii, bola prevaha i sance, chybalo malo a bol by sa zapas vyvijal uplne inak. Ale na keby sa nehra, gol sme nedali a potom co sme sa v druhom polcase z ihriska vytratili prisiel trest.

Teraz sa urcite zase vynoria hlasy o tom aky bol Miller pre nas dolezity ale zatial by som to neriesil. Uvidime v dalsich zapasoch, Jelavic sa po dlhom vypadku potrebuje dostat do formy, nemozme predsa cakat ze nahradi Millera okamzite.

Mrzi ma ze maly Vladko nedostava priestor ktory by si zasluzil, bud ide dole po 60 minutach alebo naskakuje na zaver a pravdupovediac co tym Walter sleduje naozaj netusim.

Viem ze jeho vykony su nestale ale mam pocit ze on je hrac ktory v kazdom zapase nieco dolezite vymysli a to rozhodne. Tym ze nema plnu doveru straca to co potrebuje aby sa kolisavosti vykonov vyvaroval - sebavedomie a prax.

Nic sa nedeje, stale je vsetko otvorene, z mojho pohladu bude dolezity buduci tyzden a fakt ci sa nam predsa len podari priviest este nejake kvalitne posily. Vsetko zle je na nieco dobre a tak tato prehra moze akurat kompetentnych zmobilizovat k tomu aby sa tak stalo.

Follow Follow.

Reagovat
smazaný uživatel

prvni polocas v nasi rezii,cekal jsem vetsi odpor od Dons,ale chce to pojistovaci gol,vedeni o jeden je vzdy zradne

Reagovat
smazaný uživatel

Haha, tak im treba, ked najlepšieho hráča nechajú sedieť a pošlú ho až na koniec(a to ho pritom ani nemám rád).

Reagovat
FC Porto FC

Dobře pro Celtc !!!!!!!!!!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

nechapu to,Vladko je urcite nejvetsi utocny klenot a navic je vypujceny,takze kdyz se rozbije nic se nestane a oni ho setri

Reagovat
2miguel1

Nechápem !! minulý zápas 2 goly + vyrobená penalta a oni ho dajú od 80 minuty

Reagovat
smazaný uživatel

mame splneno,ale zadny extra vykon.Prvni pule dobra,Hooper se tlacil co se dalo,ale po pulce strach o body,Ljunberg se aspon ukazal na Celticparku a par peknych micu tam dal,mame 5bodu na cele a o 2zapasy mene nez Modri,tomu se rika tlak

Reagovat
smazaný uživatel

neboj, my sa z neho neposerieme

Reagovat
smazaný uživatel

Stokes

Reagovat
smazaný uživatel

Aberdeen poměrně dobrý výkon... Nic světoborného, ale šlo to... Vidím to pozitivně do dalších zápasů! STAND FREE!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak už je prý jasné snížení počtu účastníků u přespříští sezóny na 10 týmů... :/

Reagovat
smazaný uživatel

btw. Kenny Miller debut za Bursu - 25 minut, bez golu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele